Blogi: Vieraskynä , ma 08.05.2017 09:11

Kuinka pitkään gazalaiset sietävät Hamasia?

Gaza, alueena sijaitsee Egyptin ja Israelin rajalla Välimeren rannikolla. Alue on kooltaan 360 neliökilometriä, eli Espoon tai Vantaan kokoluokaa pinta-alaltaan. Asukkaita tällä merenrantakaistaleella on noin 1,8 miljoonaa. Alueen asukkaista on noin 50-60 prosenttia alle 18 vuotiaita. Työttömyysaste on yli 40 prosenttia.

Aluetta hallitsee nykyään Hamas niminen terroristijärjestö, joka ammentaa ideologiansa muslimiveljeskunnan opeista. Hamas nousi Gazassa valtaan 2007 pidettyjen vaalien jälkeen ja poisti väkivaltaisen valtataistelun jälkeen Fatahin palestiinalaiset jäsenet alueelta. Hamasin peruskirjassa on kantavana oppina että Israelin valtiota ei tunnusteta ja koko juutalaisvaltio on tuhottava.

Edeltävästi Gaza oli Israelin itsenäisyyssodan 1948-1949 jälkeen Egyptin miehittämä vuoteen 1967 saakka, jolloin Israel otti itselleen kuuluvan alueen takaisin. Tämä asiahan usein unohtuu historian kirjoituksessa mainita, sillä alueen laiton miehittäjä oli tuolloin 19 vuotta Egypti.

Jo Egyptin hallintavallan aikana alue oli ns. roskasakkien hallinnassa, jotka olivat erilaisia rikollis-ja terroristi-yhteyksiä omaavia joukkoja.

Israel joutui kansainvälisen painostuksen ja Oslo I ja II:n sopimusten mukaisesti vetäytymään Gazasta ns. rauha maata vastaan-periaatteella, silloisen pääministeri Ariel Sharonin ollessa hallitusvastuussa. Länsimaiden naivi luotto palestiinalaishallinnon rauhantahtoon osoittautui suureksi virheeksi.

Gazan aluelta on ammuttu jo lähemmäs 20 000 rakettia ja kranaattia rajan yli Israelin siviilikohteisiin, joka osoittaa alueen asukkaiden rauhan tilan Israelia kohtaan.

Israelin poistuessa alueelta 2005 alueelle jätettiin runsaasti kasvihuoneita, joita oli noin 3,5 miljoonaa neliömetriä, olihan alue tunnettu hedelmien tuottamisesta. Alueen kirsikkatomaattituotannosta meni 60 prosenttia vientiin, ja silloisista Israelin alueen luomutuotteista 70 prosenttia tuli Gazan-alueen tuottoisista viljelmistä. Luovutuksen jälkeen kaikki kasvihuoneet tuhottiin palestiinalaisten toimesta.

Alueen kukkatuotanto oli 120 miljoonan dollaria vuosittain ja 15 prosenttia Israelin maatalousviennistä tuli Gazan alueelta. Viljelmät työllistivät tuhansia gazalaisia, jotka joutuivat Hamasin valtaan nousun jälkeen etsiä uuden työpaikan.

Nyt Gaza ja sen asukkaat tunnetaan maailmalla terroristina tai ainakin terrorismia kannattavana alueena. Todellisuudessa Gazan asukkaat ovat täysin itse demokraattisesti valitsemansa joukon Hamasin vallan alla. Hamasin ajaessa alueelta kaikki Fatahin kannattajat, he ovat välirikossa Länsirannalla palestiinalaishallintoa pitävän Mahmoud Abbasin hallinnon kanssa. Nyt Hamas on soluttautumassa Länsirannalle vt presidentti Abbasin (toimikausi loppui 2009) kauhuksi, jopa hallitukseen asti. Koko Abbasin perhe on hankkinut Jordanian passit suojatakseen selustansa, mikäli palestiinan valtiohaave kariutuu.

Koska nyt on kaksi erillistä ns. palestiinalaisaluetta, vaikka palestiinalaiskansan nimellä heitä ei tunnetakkaan. Molemmilla on alueillaan oma hallinto ja palestiinalaishallinnolle kansainvälisesti annettavat noin miljardin dollarin vuosittaiset lahjoitukset aiheuttavat riitaa niiden jaosta. Rahaliikenne tapahtuu Länsirannalle ja kiistaa on mm. sähkön ja polttoaineiden hinnoista ja verotuksesta. Lisäksi länsimaiden sinisilmäinen rahavarojen evaluointi ja nykyisin vaadittava rahainkäytön läpinäkyvyys ontuu ja läpi sormien rahaa valuu korruptioon hallinnon ja heidän sukulaistensa tileille. Toki korruptio on aina ollut osa kultuuria ja tulee sitä olemaan jatkossakin.

Korruption suuri lähde Gazan alueella on Hamasin hallinto, jonka kautta monen kansainvälisen toimijan rahaliikenne edelleen valitettavasti toimii. Ongelmat Gazassa kulminoituvat juuri Hamasin hallinnon ollessa toimijana niin kansainvälisissä rahalahjoituksissa kuin avustuskuormissa, jotka kaikki kulkevat Hamasin kautta. Lisäksi kansainväliset avustusjärjestöt mm. World Vison joutui kavalluksen kohteeksi sen Gazan johtajan toimesta, joka siirsi rahaa Hamasin sotilaalliselle siivelle. Saman koki Yk:n Gazan jälleenrakennusavustusjärjestö UNDP, jonka palestiinalaistyöntekija Gazassa järjesti rahallista hyötyä Hamasille. Asiat joista mediamme vaikenee vaikka kymmenien miljoonien rahansiirto kristityltä World Visionilta (72 miljoona) tuli 2016 julkisuuteen.

Avun todelliset tarvitsijat, gazalaiset asukkaat, eivät pääse avuista juurikaan nauttimaan. On tosiasia, että Hamas luomalla median kautta maailmalle kuvan ”Gazan humanitäärisesta kriisistä”, saa länsimaat hyökkäämään Israelia vastaan, joka yhdessä Egyptin kanssa valvoo Gazan-aluetta merisaarrolla.

Molemmilla, Israelilla ja Egyptillä on sama ongelma: Hamas ja sen harjoittama terrorismi ja todellinen turvallisuusongelma.

Ongelmana on Egyptin rajalla oleva ainut rajanylityspaikka Gazan Rafah, jonka kautta myös aseet ja räjähteet pyritään toimittamaan Hamasille Gazaan. Suurin ongelma on sadat Siinailta Gazan alueelle rajan ali menevät salakuljetustunnelit. Egypti tuhosi merivedellä satoja salakuljetustunneleita Gazaan 2016 keväällä ja kansainvälinen media ei reagoinut asiaan millään tavalla, vaikka tunneleihin menehtyi palestiinalaisia salakuljettajia. Jos Israel olisi tehnyt saman Gazan vastaisella rajallaan, varmaa olisi, että maa olisi haastettu kansainväliseen tuomioistuimeen Haagiin.

Israelin käymän viimeisen Gazan sodan 2014 jälkeen varoja luvattiin noin 5,4 miljardia dollaria alueen korjaamiseen ja jälleenrakentamiseen. Avun lupaavina tahoina olivat YK, EU ja arabimaita. Jälleenrakennus vaatii betonia,puutavaraa ja metallia. Juuri samaa materiaalia tarvitsee terroristijärjestö Hamas maanalaisten hyökkäystunneliensa rakennusaineeksi.

Niinpä järjestö siirtää materiaalit omiin varastoihinsa, koska valvonta YK:n kautta ei toimi. Lisäksi Hamasilla on omia elementtitehtaita, joissa valmistetaan tunnelielementit.

Tunnelit, joita Hamas on kaivanut jo vuosia niin Egyptin kuin Israelin-rajoilla, ovat kallis investointi varsinkin Israelin rajan alitse. Kaivaminen noin 25-30 metrin syvyyteen ja tunnelin varustaminen sähköin, ilmastoinnein ja rakettien kuljetuskiskoin vie ison osan avustuksista, joita länsimaat naiviudessaan ilman tarkistuksia lahjoittavat.

Gazan 2014 sodassa Israel tuhosi 36 rajan alitse Israeliin kaivettua tunnelia. Sama kaivaminen jatkuu, koska 2016 tuhottiin kuusi ali rajan Israeliin kaivettua tunnelia. Tunneleista pisin ulottui kaksi kilometriä Israelin puolelle. Yksi tunneli maksaa pari miljoonaa, johon Hamas panostaa enemmän kuin kansansa hyvinvointiin. Lisäksi tunnelin kaivuutöissä menehtyy kymmeniä kaivajia vuodessa, osa iältään 12-14 vuotiaita.

Onko kuultu kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen suuremmin näistä asioista puhuvan?

Gazan aluetta uhkaa asiantuntijoiden mukaan suuri ”ympäristöpommi”, koska joka päivä 90 miljoonaa litraa puhdistamatonta jätevettä lasketaan alueelta Välimereen. Ennen niin kauniit Gazan uimarannat ovat nyt uimakelvottomia. Kalastajien vähät saalit ovat täynnä ympäristömyrkkyjä ja epäpuhtauksia. Juomavesi on huonoa, koska pohjavedet ovat saastuneet, josta seuraa asukkaille ja erityisesti lapsille ihottumia, koleraa, ripulia ja lavantautia. Alueella tutkimusta tehnyt ympäristöjärjestö EcoPeace Middle East Israelista on vahvistanut asian.

Saman toteaa palestiinalaishallinnon vesilaitos Palestinian Water Authority.

YK on arvioinut, että 2020 mennessä koko Gaza voi olla asuinkelvoton vesiongelmien, valtavan väestönkasvun, pohjavesien pilaamisen ja jatkuvan polttoaineesta johtuvan sähköpulan vuoksi.

Länsimaat syyttää ”saartoa” syyksi Gazan alueen ympäristöongelmiin. Oikeaa syyllistä ei tarvitse hakea Hamasin hallintoa kauempaa, koska hallinto päättää niiden varojen käytön, mitä jää sotilasvarustelun jälkeen. Useina vuosina on lahjoitettu varat toimivaan jäteveden puhdistamoon, mutta joko niitä ei oteta vastaan tai ne ohjautuu hallinnon omiin tarkoituksiin. Viime aikoina on saatu avustuksilla rakennettua muutama suolanpoistolaitos puhdasta vettä tuottamaan, mutta laitoksen suodattimet tukkeutuvat meriveden epäpuhtauksista ja laitos seisahtaa, kuten käy myös Israelin ja Egyptin alueella oleville laitoksille saastelauttojen ajelehtiessa alueella meriveden mukana.

Ympäristöongelmien perussyyt ovat Gazan alueella jo pitkään laiminlyödyt kunnallistekniikka-ja viemäröintijärjestelmät, jotka sateella nostaa jätteet tulvana kaduille. Lisäksi tämä alue, jonka väestön on laskettu kasvavan noin 2,1 miljoonaan (YK) 2020. Alue tulee ehdottomasti tarvitsemaan lisää toimivia vedenpuhdistuslaitoksia. Jokainen laitos tarvitsee myös toimivat varmatoimiset sähköjärjestelmät sekä polttoainetta toimintaan.

Alueella on yksi ainut ajoittain toimiva, vuorokaudessa kahdeksan tuntia sähköä antava laitos, jonka katkot pysäyttävät vedenpuhdistamot ja sähkönjakelun asukkaille. Oman suuren osan sähköstä ottaa omiin rakennustarkoituksiinsa Hamas kansan ahdingosta piittaamatta (tunnelien sähköt/ilmastoinnit). Osalla asukkaista on varaa varavoimaan /agrigaatteihin, osa ei uskalla ostaa pakastimeen paljoa ruokaa, ettei se mene pilalle sähkökatkon aikana.

Gazan sähköongelmissa auttaa Egypti ja Israel.Israel toimittaa 120-125 megawattia Gazan noin 420 megawatin sähköntarpeesta. Egypti 60-80 megawattia tarpeesta. Eli lähes puolet Gazan sähköstä tulee ns. humanitäärisena apuna. Voidaan puhua humanitääriavusta, koska palestiinalaisilla (Länsiranta ja Gaza) on Israelin sähkölaitokselle jo 530 miljoonan (huhtikuu 2017) maksamaton sähkölasku. Sähköjä ei voi katkaista, koska asiasta nousee kansainvälinen kohu. Samoin jos velkoja yritetään lyhentää palestiinalaisten verokertymästä, myöskään se ei käy. Israel toimittaa sähköä alueille ja kansainvälinen yhteisö sen kun arvostelee.

Polttoaine on eräs ongelma sähkölaitokselle ja vedenpuhdistamoille Gazaan. Hamas riitelee Fatahin kanssa maksettavista veroista polttoaineelle ja Länsirannan Fatah lopetti jo hetkeksi toimitukset Gazan polttoaineesta. Osapuolet syyttelevät toisiaan. Vuodenvaihteessa 2016-2017 tuli avuksi Quatar, joka lahjoitti runsas sata miljoonaa dollaria polttoaineisiin Gazaan. Avustus riitti huhtikuuhun 2017, jolloin alkoi uusi sähkön säännöstely kansalaisille, koska avustusrahat oli käytetty. Kansalaiset alkavat olla tyytymättömiä Hamasin toimintaan, mutta kaikki mielenilmaukset on tukahdutettu väkivaltaisesti tähän saakka.

Vaikka maailmalla puhutaan median suulla ”gazan elintarvikekriisistä”,unohtaa media mainita ne 800-900 rekkaa jotka rahtaavat ruokaa, lääkkeitä, polttoainetta ja muuta rakennustarviketta Gazaan. Tuonti kaistalle tapahtuu mm. Erezin rajanylityspaikan kautta vuorokausittain. YK:n mukaan 85 prosenttia väestöstä on on avun tarpeessa. Ekonomistien mukaan tämä riittää kyllä peruselämän tasoon.

Mielenkiintoinen on vaiettu keskustelu Hamasin vastuusta Gazan alueen ongelmille, vaikka he ovat hallitusvastuussa kansalleen. Onko oikein viedä gazalaiselta leipä suusta ja hankkia silläkin rahalla aseita ja kaivaa hyökkäystunneleita vietkongin sissien tyylin?

Entä Hamasin johtajat, jotka elävät yltäkylläisyydessä maailmalla? Onko poliittinen johtaja Khalid Mashaal (s.1956), kansan asialla, asuessaan Quatarissa 2,6 miljardin omaisuuden turvin (Forbes). Ovatko johtajat piilotelleet kansan rahat kiinteistöihin Saudi-arabiaan, Dubaihin ja Qatariin? Onko kansa todella tietoinen johtajiensa omaisuuksista ulkomailla?

Voidaan perustellusti kysyä onko ns. palestiinalaisvaltioille olemassa elinkelpoisuutta vai katsommeko asiaa punavihreiden silmälasien läpi, kuten aiempi ulkoministerimme jakaessaan UM:n avustustuksia ”Gazan kesäleireille”, jossa oli oppiaineena mm. juutalaisten surmaaminen, AK-47 kokoaminen ja itsepuolustuslajit, uskonnollisen ideologian lisäksi.

Milloin gazalaisten mitta tulee täyteen Hamasin hallinnosta ja miten se tulee vaikuttamaan Israeliin? Onko kansainvälinen yhteisö hereillä tästä Lähi-idän yhdestä tikittävästä aikapommista?

 

Kirjoittaja on UNIFIL tehtävissä toiminut YK:n rauhanturvaaja.

Vieraskynä ma 08.05. 09:11

Kommentit: 4

Lassi ma 08.05.2017 11:15 1

Juuri näin. Hellyyttävä satu, jota kerrotaan Palestiinasta, uppoaa toimittajiin ja kansaan.

Olen keskusteluissa käyttänyt vertausta Karjalan evakoista. Jos Suomi olisi aidannut evakot itärajan tuntumaan, kuten Arabit perustivat pakolaisleirinsä palestiinan alueelta evakoiduille Arabeille, niin meilläkin olisi vastaava tilanne. Venäjä tuskin olisi ottanut raketteja vastaan, yhtä kärsivällisesti, kuin Israel.

Arabivaltiot olisivat aikoinaan inhimillisyyden nimissä, voineet asuttaa palestiinalaisalueen Arabit helpommin, kuin Suomi omat evakkonsa.

Juha. ma 08.05.2017 11:46 1

Lähi-idän "soppa" ei selviä koskaan. Arabit eivät ole suomalaisia, mutta meidän pitäisi olla arabeja. Tuo ei liittynyt tähän mutta tulipahan sanottua. Hamas on luotu sotimaan. Se on sille "elämän tarkoitus" ja "työ". Niin paljon, että eri terroristijärjestöt vielä sotivat sillä keskenäänkin "sukuloidakseen" ja jyvän kohdistamiseksi. Arabit eivät ole keskenään samaa mieltä 5 sekuntia mistään asiasta. Laita heidät pelaamaan vaikka jalkapalloa. Ja kas, kohta on tappelu pystyssä. Israel on tietysti se päävihollinen nurmero Uno. Uskallan väittää, ettei minkäälainen konklaavi maailmassa saa rauhaa tuolle alueelle. Mitä Hamasin jäsenet tekisivät tuon jälkeen. Hoitaisivat mehiläisiäkö? Ja se on varmaa, ettei ainakaan "demokratiaa" pidä lähteä viemään sinne. Siitä on jo kylliksi kokemuksia mihin se johtaa. Nykyinen pakolaiskriisi meidän kannaltamme oleva kriisi on jo olemassa oleva syy ja seuraus, joka tuo tuon kulttuurin ja sodan keskuuteemme eri variaatioissaan kumartelevat EU:n globalistit kuinka hyvänsä. Eivätkä he sitä pahana pidäkään. Tärkeintä heille on, että oma henki säilyy ja tili juoksee. Kansakin juoksee, mutta se juokseen henkensä edestä. Eli kärsimme edustuksellisesti eliitin puolesta. Kaunista. Eikö totta?

Pertti ma 08.05.2017 12:48 1

Kiitän erinomaisesta kirjoituksesta. Pitkään olen esimerkiksi ihmetellyt mitä niille kasvihuoneille oikein tapahtui Israelin vetäydyttyä. Ja nythän tuokin selvisi.

Artturi Noitalahti su 14.05.2017 21:39 0

YLE:n entinen Lähi-itä toimittaja Sinikka Arteva 14.6.06 AamuTV:ssä sanoi konfliktialueiden raporteista omin sanoin: ”Tärkeintä on nopeus. Kuka ehtii ensin lähettämään uutisen riippumatta sen todellisuudesta.”Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Vieraskynä

Oikean Median vieraskynä -blogiin poimitaan mielenkiintoisia kirjoituksia henkilöiltä, jotka kirjoittavat harvemmin tai eivät voi omalla nimellään kirjoittaa valitsemistaan aiheista.

tuoreimmat

Gazan rintamalta kuuluu kyllä jotakin

to 04.01. 16:15

Palestiinalaisarabit ovat löytäneet uuden ikonin

ma 01.01. 16:34

Jerusalem, YK ja Trump

ke 27.12. 17:24

YK-äänestys, joka paljasti tekopyhyyden

la 23.12. 13:09

Ovatko kaikki ahdistelusyytökset aiheellisia?

to 21.12. 13:46

Muslimijohtajat muotoilevat Jerusalem-strategiaansa

la 16.12. 16:07

Presidentti Donald Trump tunnusti tosiasiat: Jerusalem on Israelin pääkaupunki

to 14.12. 17:28

Onnitteluni 100-vuotiaalle Suomelle

ti 05.12. 17:33

Uusi Suomi sensuroi Susanna Koivulan (Aito avioliitto ry pj.) kirjoituksen

la 25.11. 13:09

Monikulttuurinen Grooming-ahdistelu

pe 24.11. 12:40

blogit

Vieraskynä

Gazan rintamalta kuuluu kyllä jotakin

to 04.01.2018 16:15

Juha Ahvio

Mistä on kysymys Trumpin ja Bannonin vastakkainasettelussa?

ti 09.01.2018 17:58

Professorin Ajatuksia

Kohti muovitonta yhteiskuntaa

ma 15.01.2018 16:45

Jukka Hankamäki

Eliitti rappeutunut Rappio elitisoitunut

pe 12.01.2018 16:26

Petteri Hiienkoski

Kristinusko ja islam X: Allah on Raamatun Jumalan irvikuva

ke 06.12.2017 08:52

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Kutsutaan romanit Suomeen ja testataan Helsingin päätös

la 02.12.2017 20:53

Piia Kattelus

Toimintakyvytön hallitus on uhka turvallisuudelle

su 17.12.2017 10:38

Henry Laasanen

Feminististä ei ole miesliikkeen johtoon

pe 05.01.2018 08:15

Arto Luukkanen

Tänään Ylessä: matelevaisuuden huippu?

ma 15.01.2018 16:49

Mika Niikko

Leivänmurut oli liikaa - vastine HS uutiseen

ma 25.12.2017 11:38

Musta Orkidea

Älkää erehtykö luulemaan, että koko maailma ajattelee länsimaalaisittain

to 20.04.2017 20:11

Mikko Paunio

Vuosi 2017 ja terroriunohdusteollisuuden nousu

la 30.12.2017 11:36

Heikki Porkka

Ruotsi on ihmiselle EU:n vaarallisin maa

ma 15.01.2018 19:37

Olli Pusa

Sauli Niinistö ja euro

to 11.01.2018 22:21

Alan Salehzadeh

Ääri-islamisteissa on myös naisia, ja he pystyvät miehiä tehokkaammin radikalisoimaan lapsia

ke 03.01.2018 19:52

Janne Suuronen

Sauli Niinistö uudenvuodenpuhe ja ilmastonmuutos

ma 01.01.2018 17:10

Reijo Tossavainen

Kepulla edessään pitkä korpivaellus

su 14.01.2018 17:08

Jessica Vahtera

Tehkää enemmän töitä, siskot!

ke 01.11.2017 09:55

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Näkökulma naapurista

ma 15.01.2018 16:47

Matti Viren

Paha saa palkkansa, vai saako?

ma 20.11.2017 12:49