Blogi: Jukka Hankamäki, to 25.05.2017 19:48

Valtiolliset hautajaiset

Ajasta ikuisuuteen siirtynyt Mauno Koivisto sai tänään valtiolliset hautajaiset. Maininta ”valtiollisista hautajaisista” joutuu tosin kaksimieliseen valoon, sillä Koiviston mukana haudan lepoon ei saateltu vain entistä presidenttiä. Suomalaisten rakastamaa maansurua koettiin nimenomaan siksi, että entisen presidentin mukana hautaan saateltiin myös hyvinvointivaltion aikakausi.

Koivisto oli viimeinen presidentti, jolla olivat käytössään suuret valtaoikeudet. Niihin hän ei tosin turvautunut silloin, kun hän omasta toimestaan päätti presidenttiytensä kahteen kauteen. Valtaoikeuksien ja virkakausien rajoitukset eivät olisi koskeneet vielä häntä.

Oman riippumattomuutensa ja erimielisyytensä osoittanut Mauno Koivisto jäänee viimeiseksi valtioviisaaksi presidentiksi. Nykyisin näyttää presidentinvirkaan olevan mahdotonta nousta muuta tietä kuin osoittamalla oman henkisen kääpiömäisyytensä ja käymällä ripittäytymässä EU-eliitin salongeissa Brysselissä.

Koiviston puolustama vahvan markan politiikka oli Koiviston suurin virhe, mutta sen perusteena oli pyrkimys turvata kansallinen etu. Kansallisen turvallisuuden varmistelu oli taustalla myös silloin, kun Suomi Koiviston kaudella päätti Euroopan unionin jäseneksi hakeutumisesta.

Koiviston pyrkimyksenä tai päämääränä ei ollut edistää kansainvälisten kosmopoliittien tai globaalin kapitalismin antinationalismia, vaan hänen tavoitteenaan oli pyrkimys torjua jääntiä Neuvostoliiton ja Venäjän vaikutusvaltaan sekä halu liittoutua länteen.

EU:n jäseneksi liittyminen on osoittautunut myöhemmin ongelmalliseksi, mutta puolustukseksi voidaan sanoa, että Koivisto ja hänen hallituksensa tähtäsivät alun perin kansallisen kokonaisedun toteutumiseen. Sen sijaan Koiviston jälkeen tulleet sosiaalidemokraatit ja sosiaalidemokraattiset presidentit hylkäsivät kansallisen edun tavoittelun ”Internationaalia” hoilatessaan ja toimiessaan sekä kansainvälisen kapitalismin että kansallisesta edusta piittaamattoman marxilaislähtöisen monikulttuurisuusideologian hyväksi.

Anekdoottimaisesti voidaan muistella, mitä Koivisto ajatteli maahanmuutosta ja siihen liittyvästä kulttuurien vaihdosta, johon tuohon aikaan suhtauduttiin kaukonäköisen varovaisesti. Sosialismin romahtaessa Somaliassa 1990 oli maahamme pyrkimässä useita Moskovassa koulutettuja somaleja, sotilaita, virkamiehiä ja heidän jälkeläisiään pakolaisuuden verukkeella. Koivisto virkkoi sisäministeri Jarmo Rantaselle ja ministeriön kansliapäällikkö Juhani Perttuselle seuraavaan tapaan:

Somalialaiset on syytä pysäyttää rajalle. Otetaan nimet ylös ja luvataan harkita. Todetaan, että Neuvostoliitto on turvallinen maa. Jos joku on eri mieltä, niin sitten riidellään. Sanoin, että ellei näitä pysäytetä, miten sitten muitakaan.

Näin siis Mauno Koivisto muistelmateoksessaan Kaksi kautta, osa 2: Historian tekijät  (Helsinki: Kirjayhtymä, 1995, s. 292). Siinäpä olisi pohdiskeltavaa myös nykypoliitikoille ja toimittajille, joita Koivisto joskus antautui nimittelemään ”sopuleiksi”.

Tasavallan presidentin suuremmista valtaoikeuksista tuskin olisi torjumaan maahanmuuton muodossa maahamme tulvivaa turvallisuusriskiä, sillä suurempien valtaoikeuksien ja vahvemman johtajuuden tuloksellisuus riippuisi olennaisesti siitä, kuka on presidentti.

Vaikka suuri osa Koiviston aikakaudella täydellistyneen hyvinvointivaltion rakenteista onkin vielä tuhoutumatta, kansakuntamme henkinen ja sosiaalinen pääoma on kärsinyt huikean inflaation kansalaisten jakauduttua kahtia maahanmuuttoa koskevan kiistelyn tuloksena. Koiviston mukana on konsensukseen perustunutta suomalaista yhteiskuntaa kiskottu hautaan, jota on kaivettu maahan muuton suosijoiden ja monikultturistien lusikalla.

Jukka Hankamäki to 25.05. 19:48

Kommentit: 3

Juha. to 25.05.2017 23:31 1

Vaikka Presidentti Mauno Koivisto oli sosiaalidemokraatti ja pienen kohun kansan keskuudessa aiheuttamalla puhumalla "liian kansallismielisyyden" aiheuttamilla "vaaroilla", joka tosin meni suomalaisten enemmitön hilseen yli vielä sitä lisäten kaiketi hänen jopa kiellon omaisella toiveella, siitä, ettei Porilaisen Marssia soitettaisi suomalaisen urheilijan kunniaksi hänen saavuttaessa Olympia kultaa tai - mustanko väärin - maailmanmestaruutta. Tuota ei kyennyt sisäistämään ainakaan ns. "valkoinen" (lainausmerkeissä) osa kansakuntaa. Tuossa Koiviston kannanotossa paistoi läpi hänen omat juurensa sosialisisessa puolueessa ja siihen oleellisena osana oleva internationalismi. Mutta hän oli eittämättä kaikista sosialistisen taustan omaavista presidenteistä se, joka kykeni olemaan kaikken tasapuolisin "koko kansan Manu" Tämä johtui kaiketi siitä, ettei hän ollut "ammattipoliitikko" ja vuosikymmenien palopuheiden silaama mies, joka suolsi SDP:läistä jarjonia, vaan hän oli oman tien kulkija SDP:n sisälläkin innokkaimpien sosialistipoliitikkojen harmiksi sanoessaan, ettei tämmöinen peli vetele toverit. Muurinmurtaja sosialisteille tuo oli karvasta kalkkia sen jälkeen kun puoluevaltuusto oli henkeä täynnä kaatamaan milloin mitäkin, josta olisi ollut enemmän vahinkoa kuin hyötyä. "Kuten sanotaan, ei pidä ampua hyttystä tykillä." Vaikka monet sosialistiset "valtiomieshet" ja vallnkin eräs nainen olivatkin sitä mieltä henkilökohtaisen kostonhimonsa tyydyttämiseksi Tämä ei kuitenkaan hälvennä sitä tosi asiaa, että tänäpäivänä haudattiin eräs suuri suomalainen ja isänmaallinen mies ja vietettiin sellainen pläjäys suuresta surusta huolimatta isänmaallisuutta ja sen rakkautta kaikin käytettävissä olevin keinoin, johon YLE ei ole viimeisen 10-vuoden aikana yhteensä välittänyt suomalaisella kansakunnalle, joka sai hetken kunnioittaa maataan ja sen historiaa pelkäämättä leimautuvansa suurimmaksi rikolliseksi ja pahan ilmentymäksi, joka hallitsi Eurooppaa 78-vuotta sitten. Mies lähti j

Antero pe 26.05.2017 12:04 0

Siunauksen toimitti piispa Eero Huovinen.

Kari Mäkinen on kuitenkin arkkipiispa jolloin hänen olisi pitänyt nykymenon puitteissa hoitaa valtiovallan tehtävä?

Vai oliko, jostain syystä, Tellervon toive, ellei vaatimus.

Juha. pe 26.05.2017 20:11 1

Emertius piispa Eero Huovinen on Koivistojen pitkäaikainen perhetuttu ja ystävä. Omaisten nimenomainen toive ja kenties jo pitkänäköisesti Mauno Koiviston omakin, että Huovinen suorittaa siunauksen, sillä hän tunsi hänet hyvin sekä eri elämänvaiheet. Eero Huovinen piti hyvän siunauspuheen ja tulkitsi Raamatun kohtia tavalla, joka oli itsestään selvyys suomalaisessa Luterilaisessa kirkossa, joka vei lähelle Jumalaa ja Hänen Sanaansa. Tämä nykyinen "dynamic duo" eli Arkkipiispa Kari Mäkinen ja Helsingin piispa Irja Askolan tulkinnat - lue: vääristelyt - "kirkonmenoista" ja Raamatun "vierestä" puhuminen tuo lähinnä tunteen, että istuisi Vihreiden puoluekokouksessa tai illanistujaisissa. Loppukaneetiksi voin sanoa, että jos Suomen kirkon linja olisi kristillisyyden pyhiä periaatteita ja oppeja noudattavaa, kuten Emertius Piispa Eero Huovisen saarna sitä hyvin ilmensi. Kuuluisin yhä jäsenenä Luterilaisessa Kirkossa, enkä siitä eronneena kuten nyt, vastalauseena sen politisoitumisesta punavihreäksi ja keskittyen miellyttämään maailmaa sen sijaan kun se seuraisi Jeesuksen opetuksia ja Raamattuun pohjautuvaa Jumalan Sanaa, jossa oikea erotetaan väärästä ja väärä oikeasta. Enkä ole edes muuta kuin ns. tapakristitty, mutta en halua rahoittaa veromarkoillani tuollaista laitosta, joka hylkää Jumalansa ja oman kansansa flirttailemalla muslimien kanssa tavalla, joka kieltää oman uskonnon ja mielistilee "uskontoa", joka murhaa ja kiduttaa ihmisiä. Meitä "vääräuskoisia", joiden listiminen ja "pyhä sota" on sen peruskivi ja pilari, johon tuo kaikki barbaarinen kivikautinen elämää kunnioittamaton väkivaltakoneisto syyllistyy joka päivä ja tunti. En ole ainoa, joka on eronnut kirkosta. Eikä muillakaan aina ole syynä vain vero, jonka säästyminen on sinänsä positiivinen aika meille suomalaisille kovina aikoina. Myös he tavallisina suomalaisina eivät voi sietää kirkon "vääräuskoista" ja sosialistisia periaatteita sen muuttuessa politiikkaa tekeväksi laitokseksi, eikä oikeaoppista uskonKommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Jukka Hankamäki

Filosofian tohtori Filosofi, tietokirjailija, tutkija Etiikan ja yhteiskuntafilosofian asiantuntija

tuoreimmat

Jakavatko Trump ja Putin Suomen?

ke 11.07. 21:03

Kansantaiteilijan tuomitseminen on kansanryhmän vastaista

to 05.07. 21:15

Kultaranta-keskustelut: paljon puhetta, vähän asiaa

ke 20.06. 17:44

Nyt terroristi on vaarallinen

ma 18.06. 13:20

Trumpista uusi Nixon?

su 17.06. 16:41

EU propagoi maahanmuuttoa homoliittojen verukkeella

pe 15.06. 13:46

Taas uusi sananvapauden teloituskone

ti 12.06. 11:49

Snellmanin perintö uhattuna

la 02.06. 17:29

Mehiläinen pisti - Sosiaalipolitiikka metsään menossa

su 27.05. 15:18

Suomi kuriin vuoteen 2030 mennessä

to 17.05. 13:15

blogit

Vieraskynä

Siniristin Liitto

ti 17.07.2018 21:07

Juha Ahvio

Presidentti Trump nimittää jälleen tuomarin USA:n korkeimpaan oikeuteen

su 15.07.2018 12:03

Professorin Ajatuksia

Fanatismismi, Pirkko Saisio, HS ja sikaporsas

pe 20.07.2018 20:19

Jukka Hankamäki

Jakavatko Trump ja Putin Suomen?

ke 11.07.2018 21:03

Petteri Hiienkoski

Onko YLE korjannut Trump-uutisointiaan vastuullisemmaksi?

to 19.07.2018 05:17

Tapio Holopainen

Vaunuihin kahlittu, eli miksi suomalaiset saavat liian vähän lapsia?

ti 17.07.2018 21:12

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

HS: Jopa marokkolaisille kiertolaisille myönnetty turvapaikkoja Suomesta

ti 17.07.2018 17:14

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

"Syrjäytyneet miehet romuttavat syntyvyyden" -narratiivi

ke 18.04.2018 06:51

Arto Luukkanen

Ay-porhot ja SDP - ruunan kummit?

pe 20.07.2018 20:22

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Suonpää: "Paunio, tuo kauhea äärioikeistolainen"

pe 13.07.2018 10:01

Heikki Porkka

Nelson Mandelasta maan rakoon

ke 18.07.2018 11:54

Olli Pusa

Kojamo - rahastus ja kusetus

ke 23.05.2018 16:40

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Perinteiset perhearvot uhka ?

ke 06.06.2018 14:01

Reijo Tossavainen

Punaviherliberaalit jakavat kansakunnan hyviin ja huonoihin ihmisiin

ke 18.07.2018 10:51

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Kaksi miljoonaa tuli täyteen

la 21.07.2018 19:43

Matti Viren

Wir schaffen das!

ma 25.06.2018 01:52