Blogi: Petteri Hiienkoski, su 16.07.2017 11:20

Kolme vuotta ilmastotuhoon eli voiko ilmastonmuutosuutisointiin luottaa?

Lauri Heimanen kirjoitti eilen (15.7.2017) blogissaan, ettävaltamedian toimittajat näyttävät omaksuneensa uskon ihmisen aiheuttamaksi pidettyyn, ilmaston viimeaikaiseen lämpenemiseen, vaikka siitä asian monimutkaisuuden vuoksi asianmukaista näyttöä ei ole olemassa. Kun kysytään, voiko mediaan ilmastonmuutosasiassa luottaa, vastaus on EI – ei ainakaan siltä osalta kun media väittää Pariisin sopimuksen perustuvan tieteelliseen näyttöön.

Uutisoinnin luotettavuus on perusteltua kyseenalaistaa jo senkin takia, ettei ainoastaan journalistinen laatu ole mediamurroksessa laskenut. Valtamedian uutisointi on myös poliittisesti niin värittynyttä ja yksipuolista, että vääristymää voi kutsua mediakuplaksi.

Ilmastonmuutos on – kuten Heimanen mainitsi – monimutkainen ilmiö. Sen syy- ja seuraussuhteista edes asiantuntijoiden keskuudessa ei ole yksimielisyyttä. Sitä ei ole kyetty mallintamaan tavalla, joka sopisi havaintoihin siinä määrin, että asioista voitaisiin olla varmoja. Ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen vaikutuksen määrästä ilmastoon ja sen lämpenemiseen on arvioita. Niiden luotettavuutta on poliittista päätöksentekoa varten pyritty määrittelemään todennäköisyyksillä.

Epävarmuuksiin liittyy se, että ilmastonmuutosta koskevaa uutisointia näyttää liian usein ohjaavan poliittinen tarkoitus edistää hyväksi uskottua tavoitetta. Huolellinen ja kriittinen perehtyminen väitteiden taustoihin ja perusteisiin jätetään helposti tekemättä. Tutkijoiden lausunnot esitetään usein kuin tieteellisinä totuuksina. Yleensä ei vaivauduta edes selvittämään tutkijoiden taustoja eikä arvioimaan heidän kompetenssiaan suhteessa päätelmiin.

Otetaan esimerkiksi YLE Uutisten pari viikkoa sitten (29.6.2017) julkaisema Yrjö Kokkosen juttu, joka oli otsikoitu seuraavasti:

Tutkijat: Ihmiskunnalla kolme vuotta aikaa estää ilmastotuho – "kokonaiset ekosysteemit romahtavat jo".

Tieteen nimissä esitetyn katastrofaalisen ”totuuden” jälkeen annetaan poliittinen toimintaohje, jolla tuho estetään. Uskottavuutta vahvistetaan muistuttamalla, että esitettyjen totuuksien takana on arvovaltainen tutkijajoukko.

– Ihmiskunnan aiheuttamien ilmastopäästöjen määrää on rajoitettava, jotta ilmastonmuutos estettäisiin. On paras, että rajoittaminen tapahtuu asteittain, eikä yhdellä rysäyksellä, toteaa arvovaltainen tutkijajoukko.

Uutisen kerrotaan perustuvan tiedelehti Naturen tuoreeseen(28.6.2017) artikkeliin. Leipätekstissä täsmennetään, ettäIhmiskunnalla on kolme vuotta aikaa saada ilmaston lämpenemistä aiheuttavien päästöjen määrä selvään laskuun. (YLE 29.6.2017.)

Maailmanloppu jota ei tullutkaan

Kolmen vuoden ”armonaika”, jonka kuluessa ilmastotuho voidaan estää jos päästöjen saadaan selvään laskuun, muistuttaa aiemmista "maailmanlopun" ennustuksia, jotka eivät ole toteutuneet:

Satakunnan Kansa kirjoitti 15.9.2006: Tutkija [NASA Tim Flannery] varoittaa: Maailmalla 10 vuotta aikaa reagoida ilmastonmuutokseen. Satakunnan vihreät julistivatLähtölaskenta on alkanut.

Samaa oli todistanut Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore ilmastonmuutosta käsittelevän dokumenttielokuvan Epämiellyttävä totuus yhteydessä. Jos pohjoisessa maaperässä oleva hiili vapautuu, käy huonosti, varoitti Gore (Kaleva 14.12.2007). Ilmastonmuutosprofeetan antamaarmonaika” päättyi runsas vuosi sitten.

Ympäristöaktivisti Mark Lynas antoi vuonna 2007 takarajaksi vuoden 2015. Toukokuussa 2008 prinssi Charles, joka on halunnut profiloitua tälläkin saralla, julisti brittien yleisradioyhtiö BBC:lle, että enää on vain 18 kuukautta aikaa pelastaa ilmasto. Elokuussa 2008 päädyttiin 100 kuukauteen eli runsaaseen 8 vuoteen, sen jälkeen tuhon oli määrä tapahtua joulukuuhun 2016 mennessä.Nämäkin määräajat ovat umpeutuneet.

Vuonna 2008 ABC-uutiskanavan toimittaja Bob Woodruff isännöi ohjelmaa, jossa tieteentekijät ilmoittivat, että maatalous romahtaa vuoteen 2015 mennessä. Ja vuonna 2009 prinssi Charles julisti, että meillä on vain 96 kuukautta [8 vuotta] pelastaa Maa.

Samana vuonna NASA:n James Hansen sanoi, että meillä on aikaa enää vain presidenttiObaman ensimmäisen toimikauden loppuun asti [vuoteen 2012]. Brittipääministeri Gordon Brownin kerrotaan pistäneen paremmaksi tai pahemmaksi: hän sanoi, että aikaa on enää 50 päivää ennen ilmaston lämpenemisen aiheuttamaa maailmanloppua.

Kansainvälisten huippukokousten lähestyessä maapallon tuhoutumisella on taipumuksena lähestyä. Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla joulukuussa 2009 Lordi Stern varoitti, ettäKööpenhamin kokous on viimeinen mahdollisuus pelastaa planeetta (The Telegraph 2.12.2009).

Jäätä tutkinut Cambridgen yliopiston professori Peter Wadha varoitti syyskuussa 2012, ettäPohjoisnapa sulaa täysin neljän vuoden kuluessa (Tekniikka & Talous 19.9.2012).

Maailmanloppu peruutettu – toistaiseksi

Miksi "maailmanloppua" ei sitten tullut eikä pohjoisnapa sulanutkaan?

Etelämantereen paradoksi hämmentää tutkijoita: Miksi jää ei sula? (US 3.4.2013). Tutkijat pohtivat, miksi ilmaston lämpeneminen näyttää pysähtyneen (YLE 23.7.2013). Ylen uutinen ilmastonmuutoksen pysähtymisestä otettiin vastaan hämmästyneinä: Ylen uutisessa ja A-studion jaksossa väitettiin, että arvostettujen tutkimuslaitosten mukaan maapallon ilmasto ei ole lämmennyt enää vuoden 1997 jälkeen. (HS 30.7.2013.Ilmasto lämpenee hieman hitaammin kuin 10-15 vuotta sitten, meret nopeammin (Suomen Kuvalehti 11.8.2013). Hiilidioksidipäästöt kasvavat, mutta ilmasto ei lämpene (Talouselämä 29.1.2014).

Selityksiä sille, että lämpeneminen seisahtui: Maapallon keskilämpötilan nousu on tasaantunut viidentoista viime vuoden aikana (HS 7.5.2014). Tutkimus: Jäävuoret hidastavat ilmaston lämpenemistä (IS 11.1.2016). Isoista jäävuorista hyötyä hiilikierrolle - Ilmastomallit uusiksi? (ESS 5.2.2016Nature: Ilmaston lämpeneminen odotettua hitaampaa, tietokonemallit liioittelevat(Talouselämä 25.2.2016). Maapallon keuhkot ”pidättivät hengitystään” 14 vuotta - hiilinielu vahvistui hitaan lämpenemisen aikana (Tekniikka & Talous 24.1.2017).

"Arvovaltainen tutkijajoukko"

Millainen sitten on tiedejulkaisu Naturen artikkelin taustalla ollut arvovaltainen tutkijajoukko johon YLE katastrofiuutisessaan vetosi?

Yhtään klimatologia tai meteorologia ei arvovaltaiseen tutkijajoukkoon näytä mahtuneen.

– Päättäväisiä toimia on kuitenkin tehtävä hyvin nopealla aikataululla. Jo nyt on nähtävissä, että kokonaiset ekosysteemit ovat alkaneet romahtaa ilmaston lämmetessä, kirjoittajat toteavat. He mainitsevat esimerkkeinä arktisen alueen jääpeitteen supistumisen, ja korallien kuolemisen meriveden lämpenemisen seurauksena." (YLE 29.6.2017.)

Ekosysteemien sopeutuminen ja hiilen kierto

Mutta eivätkö ekosysteemit sopeudukaan? Ja eikö ilmakehän hiilidioksidimäärän kasvun pitäisi lisätä kasvillisuutta ja sen kasvua, ja eikö sen taas pitäisi sitoa entistä enemmän hiilidioksidia? Niinhän biologian tunnilla opetettiin.

Odottamaton löytö: Korallit ovat jo sopeutumassa ilmastonmuutokseen: Joillain korallilajeilla on geenejä, jotka auttavat niitä sopeutumaan merien lämpenemiseen (Suomen Kuvalehti 25.6.2015).Nasa paljasti yllätyksen: Etelämantereella jäätiköt myös kasvavat (Kauppalehti 3.11.2015). Metsät eivät kiihdytä ilmastonmuutosta: Kasvit sopeuttavat soluhengityksensä lämpenevään ilmastoon(Suomen Kuvalehti 18.3.2016). Ilmastonmuutos pakottaa koivut sopeutumaan uusiin olosuhteisiin(UEF 29.6.2016).

Tutkimus: Ilmastonmuutos on kiihdyttänyt kasvillisuuden kasvua – ilman sitä ilmasto lämpenisi huomattavasti nopeammin (HS 5.4.2017). Tuore tutkimus: ilmastonmuutos on lisännyt kasvien kykyä sitoa hiiltä jopa 33 %:lla vuoden 1900 jälkeen (Tekniikka & Talous 6.4.2017).Ilmastonmuutos aiheuttaa Jäämeren eläimille sopeutumiskamppailun (YLE 15.5.2017).

Maailmanloppuun kolme vuotta?

Huolimatta ekosysteemien sopeutumisesta ja siitä, että hiilidioksidi lisää kasvillisuutta ja sen kasvua mikä sitoo enemmän hiilidioksidia itseensä, ilmaston uutisoidaan kuitenkin lämpenevän: hirmumyrskyt lisääntyvät ja kovenevat, ”ikirouta” ja jäätiköt sulavat ja meren pinta nousee…

"2100-luvusta on tulossa vuosisata helvetistä" - Nyt tuli järkyttävä ennuste merenpinnan noususta(Talouselämä 31.3.2016).

Hurrikaanit lisääntyvät kun planeetta lämpenee, varoittavat tieteentekijät (The Guardian 5.10.2016). Maailman ilmatieteen järjestö: Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä (Maaseudun Tulevaisuus 9.11.2016). Tutkimus: Ilmaston lämpeneminen ja ikiroudan sulaminen ovat noidankehä: Hiiltä hajoittavien mikrobien toiminta kiihtyy, kun ikirouta sulaa, osoittaa Alaskassa tehty tutkimus. (YLE 26.2.2016.) Grönlannin jääpeitteen sulaminen hätkähdytti tutkijat: ”Meidän piti oikein tarkastaa, että säämallimme toimivat oikein” (IS 15.4.2016). Napajäiden sulaminen uhkaa koko maapallon ilmaston vakautta – "Siitä tulee lämpenemistä voimistava noidankehä""  (MTV 22.09.2016) Käänne tapahtui vuonna 2005: +900% – jäätiköt sulavat ennennäkemättömällä vauhdilla (Tekniikka & Talous 15.2.2017). Meret ovat lämmenneet odotettua enemmän - Grönlannin sulamisen riski oletettua suurempi (Tekniikka & Talous 14.3.2017).

Ilmaston "äärimmäinen ja poikkeuksellinen" lämpeneminen jatkuu (YLE 21.3.2017). Ilmaston lämpeneminen tuhoaa koralleja  (Keskisuomalainen 05.04.2017). Karmiva yllätys odottaa jään alla: Sulava ikirouta voi avata tautien ”pandoran lippaan” (TM 5.4.2017). Jäätikön vetäytymisen ennennäkemätön seuraus: Massiivinen joki katosi neljässä päivässä Kanadassa (TM 18.04.2017).Tutkimus: Merenpinnan nousuvauhti on 3-kertaistunut – ”Paljon nopeammin kuin luultu” (TM 24.05.2017).

Tuleeko ilmastotuho sittenkin kolmen vuoden kuluttua, kuten arvovaltainen tutkijajoukkovaltiollisen median katastrofiuutisessa julistaa (29.6.2017)?

Ilmastomuutoskriittisiä uutisia

RAPORTTI: Nykyinen ilmastonlämpeneminen ”ei ole luonnollisen vaihteluvälin ulkopuolella” (Daily Caller 22.3.2017).

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitos (NOOA) myöntää, että on "ennenaikaista" sanoa, että ihmisen toiminnalla ja erityisesti kasvihuonekaasupäästöillä olisi vaikutusta hurrikaaneihin tai trooppisiin hirmumyrskyihin ja niiden voimakkuuteen. Myös hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC vahvistaa, ettei ole havaittavissa merkittävää trendiä, jonka mukaan trooppisten hirmumyrskyjen määrä olisi lisääntynyt viimeisen sadan vuoden aikana. (Daily Caller 4.4.2017.)

Ilmastonmuutosvirhe: Tutkimuksen mukaan arktisen jään sulaminen auttaa eläimiä (The Blaze 2.4.2017). Antarktiksen jääpeite on saavuttanut odottamattoman ennätyksen ja tutkijat kamppailevat selvittääkseen miksi (Washinton Post 1.3.2017). Uusi raportti Antaktikselta on kauhistuttava uutinen ilmastonmuutosalarmisteille (The Blaze 30.4. 2017). TUTKIMUS: Antaktisen jään väheneminen johtuu ”luonnollisesta vaihtelusta”, ei ilmaston lämpenemisestä (Daily Caller 24.6.2017).

Politiikkaa vai tiedettä?

Uutiset viittavat, että siitä, mitä ilmastossa todella tapahtuu tai miten ja millä nopeudella se muuttuu sekä minkä takia ja millä seurauksilla, ei edelleenkään ole täyttä varmuutta. Ihmisen toiminnalla epäilemättä on jotain vaikutusta. Epävarmuuksia on kuitenkin niin paljon, että on mahdoton sanoa, kuinka paljon.

Tätä taustaa vasten YLE:n uutinen, jonka mukaan kolmen vuoden kuluttua koittaa ilmastotuhoellei päästöjä saada selvään laskuun, vaikuttaa poliittiselta ja manipuloivalta – ei tieteelliseltä eikä älyllisesti rehelliseltä.

Petteri Hiienkoski su 16.07. 11:20

Kommentit: 9

Reijo Tossavainen3402 su 16.07.2017 11:48 1

Ylen toimittajan Yrjö Kokkosen puoluekanta on Vihreät, joten uutisoinnin tarkoitushakuisuutta ei tarvitse ihmetellä.

Winston Smith su 16.07.2017 12:09 0

Johtavat analyytikot toissapäivänä Nordea ennakoivat sähköautojen täysläpimurtoa 2020-luvulla. Eilen oli Autobild.de sivuilla 212 000 km ajetun käytetyn Teslan testi. Auto kuin uusi, akuista yli 90 % jäljellä. Amerikkalaiset ja kiinalaiset haastavat eurooppalaisen autoalan disruptiivisella tekniikalla. Esimerkiksi Saksassa joka seitsemäs työ ja neljäs veroeuro tulee autoista. Sähköautoista seuraa Euroopalle eksistentiaalinen kriisi. Emme tarvitse öljyä joten sadat miljoonat ihmiset takapajuisessa ja väestöräjähdyksen vaivaamassa öljystä elävässä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä lähte(i)vät liikkeelle. Riippumatta siitä mikä osa ilmastonvaihtelusta on luonnon sykliä (uskon itse, että pääosa) ja mikä AGW eli ihmisen aiheuttamaa, ilmasto-ongelmaa ei ole. Sehän on "sosiaalinen konstruktio" eli eksponentiaalinen malliprojektio vuoteen 2100, tähän asti mitään ei ole tapahtunut. Vaikka uskoisi AGW teoriaan se menettää merkityksensä kauan ennen 2100. Eilen ok-taloni katolta tuli 35 kWh ilmaissähköä. Vastaa 200 km jopa 300 km. Siksi USA:ssa väestö valuu alas Sun Beltille aavikoille helpomman elämän perään. Suomen korkeudella Alaskassa asuu 0,5 ihmistä km2.

Hannele Korpela su 16.07.2017 13:35 0

Itse en ihan täysin tajua näitä ilmastonmuutos-orgioita, joiden seurauksena aika-ajoin nostetaan tapetille tämä "maailmanloppu tulee"-manaaminen. Tällöin aina puhutaan väestöräjähdyksestä ja kuinka on siirryttävä puhtaamman energian tuottamiseen. Lopputulemana kuitenkin käteen näyttää jäävän vain päästökauppa. Ei konkreettisia ratkaisuja suuntaan eikä toiseen. Fossiilista energiaa käytetään ja käyttämättä jätetyt hiilidioksidipäästöt voi sitten kaupata kiinaan tms., väestö saa edelleen jatkaa räjähtämistään, varmaankin siksi, että ei ole keksitty, kuinka sen ehkäisemisellä voi tehdä rahaa. Ellei oteta lukuun väestöjen siirtymistä, laillisesti tai laittomasti, rikkaampiin maihin joissa sitten tietyt tahot kuppaavat valtion varoja näiden reppahousujen kotouttamiseksi. Mutta tuskin se ilmastoon vaikuttaa, sitä sakkia on edelleen ihan yhtäpaljon, on se sitte Afrikassa tai Euroopassa, hiilidioksidipäästöjä on ihan yhtäpaljon vaikka Suomessa sitä syntyisi 10% prosenttia vähemmän ja oikeus sen verran enemmän synnyttämiseksi myytäisiin Intiaan. Kun se ilmasto ei näistä siirroista ja kaupoista ole, eikä tule tietoiseksi, joidenkin pankkitili kyllä tulee. Se on liene selvää, että nykyisenkaltainen väestön lisääntyminen ei pitkällä juoksulla tee kenellekkään täällä hyvää, ei myöskään maa-planeetalle, mutta siitä kohkaaminen on turhaa niin kauan, kun ei ole poliittista tahtotilaa oikeasti tehdä asialle jotain, riippumatta siitä, kuinka paljon siinä saattaa joku öljypohatta tai kaivosmiljonääri menettää rahaa. Kun ratkaisuja tehdään raha edellä, ei ne yleensä kovin toimivia tai mairittelevia ole.

Artturi Noitalahti su 16.07.2017 14:45 1

On monesti harmittanut, kun en ole hoksannut ottaa vuosien varrella talteen näitä ilmastokatastrofi uutisia. Ne olisivat tänään ratkiriemukasta luettavaa kuten nuo Petterin esimerkit osoittavat.

Tämä meidän yhteisesti omistama Yle on journalistisesti todella masentavassa tilassa. Laitan aina äänettömälle, kun uutisissa aletaan höpisemään "ilmastonmuutoksesta". Ei vaan jaksa enää kuunnella. Itse havahduin tähän ilmastokusetukseen noin kymmenen vuotta sitten. Ja mikä paradoksaalista, Ylen uutisia kuuntelemalla. Silloin oli poikkeuksellisen lauha alkutalvi eikä talvea tullut oikein ollenkaan ennen vuodenvaihdetta. Normaalijärkiselle ihmiselle syy talven tulon viipymiselle oli selvä. Atlantille jämähtäneet matalapaineenkeskukset, joiden eteläpuolitse Suomeen virtasi lauhaa ilmaa etelästä. Ylen vihreille toimittajatyttösille kyse oli kuitenkin ilmastonmuutoksesta. Silloin aloin epäillä, että jokin tässä haisee. Minua ei siis kukaan taluttanut kädestä pitäen ilmastoepäilijöiden sivustoille, vaan koin herätyksen aivan omatoimisesti ja vieläpä sellaiselle informaatiolle altistuneena, jolla oli tarkoitus aikaansaada aivan toisentyyppinen herääminen.

Seppo ma 17.07.2017 09:50 1

"Ilmastonmuutos on jo muuttanut miljoonien ihmisten elinoloja. Ilmastonmuutoksen polttopisteiksi kutsutaan alueita, joilla muutos on voimakkaita" https://yle.fi/uutiset/3-9714979 Tätäkin pläjäystä lukiessa ei voi olla ihmettelemättä tapaa jolla annetaan ymmärtää kyseessä olevan jotain ennenkuulumatonta! Kuitenkin: "Viime vuosisadan voimakkain lämpeneminen arktisella alueella tapahtui 1930- ja 1940-luvulla, jolloin ilmakuvien perusteella laskettu ajojään määrä väheni Venäjällä miljoonalla neliökilometrillä. Scherhag (1931) esitti käsitteen “arktinen lämpeneminen” jo runsas 80 vuotta sitten. Lämpeneminen johti mm. siihen, että Huippuvuorten kaivoksista voitiin laivata hiiltä entisen kolmen kuukauden sijasta seitsemän kuukautta vuodessa." Antero Järvinen: https://www.dropbox.com/s/kbbl0e2903h3r3g/Kilpisj%C3%A4rvi_Notes_26_2017_print.pdf?dl=0

Seppo ma 17.07.2017 11:13 1

Nälänhätä voi iskeä Suomeenkin – asiantuntijat huolissaan: maatalouden näivettyminen nakertaa omaa leipäämme Ilmastonmuutos muuttaa säätä ja sitä kautta myös viljelyä niin Suomessa kuin maailmallakin. Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että Suomi ei ole omavarainen.

https://yle.fi/uutiset/3-9720894

Näin taas lietsotaan hysteriaa! Kuitenkin sanana ilmastonmuutos tarkoittaa aivan muuta kuin on opetettu vuosien ajan median toimesta. Ensin oli ihmisen aiheuttama valtava ilmastonlämpeneminen, kun ei lämmennytkään, vaidettiin sanaksi ilmastonmuutos. Sehän tarkoittaa aivan luonnollista asiaa, ei ilmasto ole hetkeäkään stabiili! Ellei se lämpene niin se viilenee, eli muutokset ovat luonnollisia. Mikä sitten on ihmisen osuus tässä, on jo toinen juttu. Ainakin hurrikaanit lisääntyvät Yhdysvalloissa, koska pienhiukkasten määrä on vähentynyt! https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/18/prisma-saalaboratorio-ilmassa Ei valitettavasti ole enään katsottavissa ;)

Saara ke 19.07.2017 19:30 0

Hiienkosken kirjoitus näyttää hyvin, kuinka ilmastonmuutosasiassa on soudettu ja huovattu.

Erittäin hyvä kirjoitus ja samoilla linjoilla Hiienkosken kanssa on myös ilmastopolitiikasta väitöskirjan kirjoittanut kokoomuspoliitikko Eija-Riitta Korholan "Ilmasto, kuumottava aihe" 26.kesäkuu 2017 kirjoittama juttu seuraavan linkin takana: www.korhola.com/lang/fi/2017/06/ilmasto-kuumottava-aihe

Myös Eija-Riitta Korholan kirjoituksesta käy ilmi hyvin, että toisin kuin media antaa ymmärtää hiilidioksiditeoriasta ja ihmisen osuudesta kiistellään tutkijoiden parissa edelleen. Lisäksi nyt on ilmaston lämpeneminen jo 19 vuotta ollut pysähdyksissä.

Tiede on todellakin itseään korjaavaa, ja erittäin harvoin todelliset tiedemiehet väittävät mitään teoriaa varmaksi ja lukkoonlyödyksi, mikä pätee muuhunkin kuin ilmastonmuutosteorioihin.

Usein vaan asiasta tiedotavat toimittajat oikovat kääntäessään englanninkielisiä tiedejuttuja ja suomentavat suorastaan väärin: englanniksi alkuperäisessä artikkelissa saattaa lukea tyyliin "these results may suggest that..." mutta epävarmuutta ilmaisevan ehdottelun sijaan suomennoksessa saatetaan väittää todisteiden kiistatta osoittavan jotakin.

He, jotka eivät itse lue alkuperäisiä tiedeartikkeleita alkuperäiskielellä ja keillä ei ole pääsyä katsomaan tieteilijöitten sidoksia ja koulutusaloja yms., ovat vääristelevän median armoilla.

Hiienkosken kirjoituksessa on erinomainen esimerkki tästä, kun hän luetteloi Ylen katastrofiuutisen taustalla olleet "arvovaltaisen tutkijajoukon" jäsenet - yhdelläkään ei ollut varsinaista tieteellistä pätevyyttä ilmastotutkimuksessa.

Saara ke 19.07.2017 19:55 0

Ilmasto voi toki alkaa lämmetä huomattavastikin taas, mutta olen samaa mieltä niiden kanssa, jotka epäilevät hiilidioksiditeoriaa ja ihmislähtöisiä syitä.

Toisena tärkeänä huomiona: ne, jotka antavat maailmanlopun tulolle tarkan aikamäärän, ovat aina olleet väärässä. Se ei toki ole mikään yllätys, sanotaanhan Isossa Kirjassakin, ettei sitä päivää kukaan ihminen tiedä.

Mutta tietysti maailmanlopputeoriat eri muodoissaan kiehtovat monia - vaikka toisia ne tietysti vain pelottavat ja toisia taas kyllästyttävät ja pitkästyttävätkin. Kuitenkin monet tiedemiehetkin ovat esittäneet omia veikkailuja sekä lopun laadusta että ajankohdasta.

Maailmanlopun ennustukset ovat aina kiehtoneet ihmiskuntaa, välillä enemmän ja välillä vähemmän - jotain kertonee Ylen uutisoinnista sekin, että Trumpin vihjataan olevan syyllinen jopa äkilliseen kiinnostuspiikkiin maailmanloppua kohtaan :) https://yle.fi/uutiset/3-9719761

Tuolla jutulla Ylen toimittajat saattoivat haluta vihjata Trumpin Pariisin ilmastosopimuksen hylkäämiseen - mutta sekä Korholan, Hiienkosken, Mikko Paunion että Ahvion ym. blogikirjoituksista ilmastomuutokseen ja vihreään liikkeeseen liittyen käy kyllä selville, ettei kyseisen huonon sopimuksen jättäminen ollut lainkaan tyhmä teko - Korhola on ruotinut sopimuksen heikkoja kohtia esim. seuraavassa: http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/2016/09/07/pariisin-ilmastonaytelma-rokottaa-euta

Näitä kun tutkii, voi vain ihmetellä, miksi Trumpista on tehty itse pääpiru, jos noin typerästä sopimuksesta irtisanoutuu... No, OM:aa lukevat arvaavat poliittiset syyt siihenkin.

Saara ke 19.07.2017 20:32 0

Kannattaa lukea jatkona myös Eeva-Riitta Korholan uudempi blogi Pariisin ilmastosopimusta koskien http://www.korhola.com/lang/fi/2017/06/nolattu-morsian

Korholan linkkejä voi suositella etenkin niille, jotka suhtautuvat vielä melkoisen myönteisesti valtamediaan ja virallisiin ilmastopoliittisiin oppeihin. Paunion ja Ahvion paljastukset voivat olla sellaisille äkkiseltään liikaa.

Tämä Hiienkosken juttu sopii tietysti erinomaisesti herättelijäksi tynnyrissä olleelle ja kaiken nykyistä oikeaoppiseksi julistettua ilmastopolitiikkaa koskevan aivopesun nielleelle vasta-alkajalle myös! :)Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

Kuka pelkää natseja?

su 09.09. 06:07

Vaiettu vehkeily ja Trumpin vaikeat valinnat

la 01.09. 19:52

Petri Jääskeläisen kirkollinen propagandatuutti

ke 22.08. 01:18

Yliopistorehtori nakertamassa demokratian ja tieteen perusteita

pe 10.08. 20:43

Kampanja poliittisesti epäkorrektin professorin vaientamiseksi

to 09.08. 06:12

Noitavaino Puolimatkaa vastaan

ma 06.08. 00:08

Räjähtävistä avaruuskivistä ydintuhon uhkaan

su 05.08. 06:35

Ylen kummallista sekoilua Trumpin globalisti-twiitistä

to 02.08. 23:01

YLE joutui tunnustamaan "Trump-bumpin"

la 28.07. 03:07

Vihaideologian levittäminen vei oikeuteen Tanskassa - Suomessa tuomitaan vihaideologian kritisoimisesti

to 26.07. 02:26

blogit

Vieraskynä

Julkisen palvelun median arvopohja: Tanska

la 13.10.2018 23:10

Juha Ahvio

Sananvapaus uhattuna Suomessa ja somessa

pe 12.10.2018 20:50

Professorin Ajatuksia

Vihreitä saksanmaalla ja täällä Pohjantähden alla

ke 17.10.2018 21:52

Jukka Hankamäki

"Uusi normaali" toteutumassa myös Suomessa

to 11.10.2018 23:01

Petteri Hiienkoski

Kuka pelkää natseja?

su 09.09.2018 06:07

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Jätetäänkö nuoriamme kuolemaan?

ke 17.10.2018 01:12

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Kölnin vaiettu terrori-isku

ke 17.10.2018 21:56

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Jani Toivola, vammaiset ja vihreä identiteettilässytys

to 20.09.2018 16:44

Heikki Porkka

Facebook on sananvapauden irvikuva

to 18.10.2018 14:13

Olli Pusa

Aki Kangasharju ja asuntovirsi

pe 12.10.2018 23:29

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Yle asennekasvatuksen asialla

to 23.08.2018 14:57

Reijo Tossavainen

Punavihreä moraaliposeeraaja, faktantarkistaja ja JSN:n jäsen Johanna Vehkoo sai kunnianloukkaussyytteen

pe 12.10.2018 13:17

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Melkein suomalainen supersankari

ke 17.10.2018 21:54

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40