Blogi: Arto Luukkanen, ti 15.08.2017 22:31

Pelastakaa pankinjohtaja Soini

Pelastakaa pankinjohtaja Soini!?

Ulkoministeri Timo Soini (ent. perussuomalainen, ent. Uusi Vaihtoehto, ent. Sininen tulevaisuus ja nykyinen Sininen ryhmä) kuittasi 14.8. 2018 vihjailut siirtymisestään Brysseliin EU-tehtäviin paikkaansa pitämättöminä.

Hän sanoi eduskuntaryhmänsä kesäkokouksen alla, että lehdistön ei kannata monistaa kaiken maailman agenttitarinoita. Kuulemani lähteet olivat Soinin mukaan siis väärässä.

Pahoittelen herra Soinille aiheuttamaani mielipahaa.

On hienoa, että Soini antoi näin kattavan ja selvän vastauksen – ilman perusteluja.

Me kaikki tietenkin luotamme miehen sanaan ja toteamme, että lähteiden mainitsemat - jo kuukauden ajan puhutut järjestelyt - eivät pidä paikkaansa. Hän ei kuitenkaan vastannut odottaako häntä kesällä 2018 hillomeri. Siitä hän ei puhunut mitään.  

Mikäli kuitenkin tässä kävisi kuten Jyrki Kataisen tapauksessa (tai kuten Soini ounasteli vuonna 2013 -  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/60849-timo-soini-islle-katainen-lahtee-brysseliin) niin laitan tähän vain muutaman rivin pohdiskeluja.

Ihan vain historiankirjoitusta varten. Siitä mitä lähteiden mukaan meni ja miten mahdollisesti tässä oikein kävi.

Kyse on siis hypoteettisesta skenaariosta, jossa oletetaan, että nämä huhut lähdöstä Lontooseen – hillomereen – ovat totta.

Tässä mahdollisessa skenaariossa on kolme tärkeää askelta: 1) Koskisen paluu ja uuden pankinjohtajan nimitys – kuka suomalainen siihen nimitetään jos nimitetään 2) tarjous Soinille, josta ei voinut kieltäytyä 3) kesäkuun kriisi, joka sotki tämän tilanteen.

1.Johannes Koskisen ”sotakassa” täynnä – kesällä 2018 aika tulla takaisin Suomeen

Johannes Koskinen nimitettiin vuonna 2015 kahdeksi vuodeksi EBRD:n pankinjohtajaksi Suomen, Norjan ja Latvian edustajana (EBRD - European Bank for Reconstruction and Development) Hänen toimikautensa on kolmivuotinen. Se siis loppuu vuonna 2018. Virka oli alun perin kaksivuotinen mutta toukokuussa 2015 päätettiin johtokunnan uudistuksesta, jonka mukaan kausi olisi kolmivuotinen.

Sen jälkeen Koskinen palaa Suomeen. On todennäköistä, että edessä voivat olla uudet haasteet vuoden 2019 vaaleissa. ”Sotakassa” vaaleja varten on täynnä ja tulevan hallituksen ministeripaikka häämöttää.

Se, kuka tähän paikalle nimitetään, riippuu tietenkin ”Board of Governor” nimisestä toimielimestä, jossa jokaisesta maasta on oma edustajansa. Suomen edustaja tässä elimessä on nyt Petteri Orpo. Suomen pääoma sijoitus pankille on 375,180 (Capital subscription € 000). Orpon varamiehenä toimii Markku Keinänen.

Tässä on virallinen selitys tämän elimen toiminnasta: 

Each shareholder is represented individually on the Board of Governors of the EBRD which has overall authority over the Bank. The Board of Governors has delegated the exercise of most of its powers to the Board of Directors. However, it remains solely responsible for determining membership to the Bank, changes in capital stock, appointment of Directors and the President of the Bank and decisions around financial statements and determining reserves and allocation of profits…”

Koskisen paluu on selvä ja kysymys kuuluukin: kenelle tämä paikka avautuu kesällä 2018 kyseisessä pankissa?

Stubb on jo Luxemburgissa investointipankissa (EIB) joten kokoomus ei voi saada sitä. Jos virka annetaan Soinille, on Kepulla silloin ”yksi paikka auki” – tässä tilanteessa se olisi auki jäävä ulkoministerin paikka.

Kyseessä on klassinen lehmänkauppa – nurkantakana sumplailu. ”Mulle-sulle, mulle-sulle”. Juuri se mitä poliittisessa elämässä pidetään viheliäisimpänä moraalisena mämminä.

2.”Tarjous, josta ei voi kieltäytyä”

Tätä asiaa on ilmeisesti pohdittu pitkään ja hartaasti. Mutta varsinainen toiminta alkoi kevättalvella 2017 – ennen kunnallisvaaleja. Ilmeisesti silloin Soini sai kevättalvella 2017 tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Samalla pankinjohtajan paikasta oli maksettava jonkin hinta.

Epäilemättä hinta liittyi PS puolueen yhteistyöhön ja siihen minkälainen kumppani sen piti olla hallituksessa.  Soini siis pääsisi pankinjohtajaksi, PS menettäisi ulkoministerin paikan, joka annettaisiin keskustalle. Hinta oli kova: PS kulkisi tämän jälkeen lähtien isojen kelkassa.

Toinen käytännön ongelma oli PS:n puheenjohtajuus. Siitä oli päästävä eroon. Toisaalta, hallituksen oli pysyttävä kasassa hinnalla millä hyvällä aina vuoteen 2018 kesään saakka.

**

Hanke eteni. Puheenjohtajuus voitiin katsoa selvitetyksi maaliskuussa 2017 kun kuukautta ennen kunnallisvaaleja Soini ilmoitti että ei aio enää pyrkiä ehdolle.  

Hinnan maksu toteutui kun PS alkoi likistymään huhtikuussa 2017 kokoomusta ja kepua kaikissa asioissa. Muutos yllätti kentän ja myös kansanedustajat. Näytti siltä, että eduskunnassa oli käynnissä aatteen ”loppuunmyynti-päivät”.

Hyvänä esimerkkinä oli kysymys hallintorekisteristä. Kun sitä oli ennen vastustettu henkeen ja vereen niin huhtikuussa 2017 se hyväksyttiin siltä istumalta. Se oli kokoomukselle suuri voitto. Maaliskuun 2016 lopulla eduskuntaan tuotiin kuitenkin hallituksen esitys arvo-osuusjärjestelmistä. Eduskunta hyväksyi esityksen ja se eteni talousvaliokuntaan. Se jäi tuolloin kuitenkin pöydälle, koska valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) vastusti sitä.

Se oli siis 2016. Ennen tätä mahdollista sopimusta.

Huhtikuussa 2017 Soini johti oman edustajaryhmänsä päättäväisesti entisiä näkemyksiään vastaan ja hallintorekisterilaki hyväksyttiin myöhemmin. Kansanedustajat seurasivat häntä lojaalisti. He uskoivat Soiniin vielä vakaasti.  

3. Kesäkuun kriisi – pelastakaa pankinjohtaja Soini!

Perussuomalaisen puolueen kokous Jyväskylässä oli näille suunnitelmille hirveä shokki. Maanjäristys.

Soini ei pääsisi pankinjohtajaksi, jos hän olisi pelkkä kansanedustaja.

Jos HA olisi puheenjohtaja, Soini ei voisi määrätä enää PS:n linjaa hallituksessa. Sopimus menisi rikki.

Pahinta oli, että vaadittiin hallitusohjelman noudattamista.

Hallituksen oli pysyttävä kasassa jos mahdollisesti annetut lupaukset ja pyhät valat pitäisivät. Hän ei voisi olla pankinjohtaja, mikäli puolueen johdossa olisi näin euroskeptinen johtaja. Oli toimittava vääriä äänestystuloksia vastaan.

Puolue hajottaa sisältä ja sieltä oli nostattava tottelevaiset edustajat pois – kuin kissanpennut.

Oli pelastettava pankinjohtaja Soini.

Ongelmana oli vain se, että nämä kissanpennnut eivät tienneet, että se pelastusvene, johon hän johdattaisi omat tottelevaiset uskovaisensa, vuotaisi pahasti ja että Soini hyppäisi pian pois veneestä.  

Hänen seuraajansa eivät varmaan tienneet diilistä ja hänen tulevasta turvapaikastaan.

Runollisesti todettuna: kissanpennut oli hukutettava, että tuleva pankinjohtaja saisi elää.

Oli siksi kirjoiteltava blogeja. Oli harhautettava ihmisiä. Oli petettävä myös läheisimmät. Oli tapettava se puolue, jota oli rakennettu 20 vuotta.  

Kieli paljastaa

Ihmisen kieli paljastaa. Totuuden ja valheen.

Tässä yhteydessä kannattaa panna merkille ”soini-kielen” merkitys sanalle agenttitarinoita. Tässä esimerkki Soinin vastauksesta, kun häneltä kysyttiin Lännen median uutisoiman jutun siitä, että 20-henkisen Uusi vaihtoehto -ryhmän oli perusteilla.

Tällöin toimittaja kysyi Soinilta seuraavaa:

” Oliko teillä tieto, kun kiistitte Lännen Median artikkelin, että tällainen 20 hengen ryhmä mahdollisesti tulee?– Agenttitarinoita, Soini katsoo yhä. Eli edelleen pidätte niitä agenttitarinoita, ihan oikeasti? – Totta kai…”   (https://demokraatti.fi/soini-kohu-uutisen-kiistamisesta-puolueen-puheenjohtaja-puolustaa-puolueen-yhtenaisyytta-kaikin-laillisin-keinoin/)

Mitä me tästä opimme?

Vielä kerran – olisin iloinen jos 2018 kesällä Soinia ei nimitettäisi pankinjohtajaksi. Se osoittaisi, että hänen sanansa pitää. Että minä olin väärässä yhdessä monia muiden kanssa. Olisi mukava olla väärässä.

Samoin - demokratian uskottavuuden takia olisi hyvä, että Soini mittauttaisi oman ryhmänsä ja itsensä kannatuksen.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. Muistatteko kun Soini ennen puoluekokousta näyttävästi julisti, että 'hän ei tee niinkuin Juudas joka hirtti itsensä' ja kansa - minäkin poloinen mukana - uskoin, että hän ei loikkaa omasta puolueestaan. Timo oli kuitenkin oikeassa - tarkasti katsottuna Timo ei tehnyt niinkuin Juudas - hän ei tosiaan mennyt eikä edes kuvannollisesti hirttänyt itseään. Joten valehtelua ei tapahtunut. Ja nyt on kysymys siitä, mitä tarkoittaa Soinin lyhyt lause 'hän ei ole lähdössä EU:n palvelukseen'  - tarkasti ottaen siis. )) Tämä pankkihan on Lontoossa.  Eikä ole EU:n kanssa suoraan sidoksissa.

Arto Luukkanen ti 15.08. 22:31

Kommentit: 1

Juha. ke 16.08.2017 17:05 1

Tämä Soini on sellainen Ankerias ettEU paremmasta väliä. Soinin puheet ovat Soinin puheita ja niiden paikkansa pitävyyttä on mahdotonta edes punnista, sillä eihän ilma paina mitään. Mies kyllä itse painaa, sanoisinko aivan riittävästi. Siis hänellä on painoarvoa ainoastaan Painonvartijoissa, mutta siihen liittyminen olisi poliittinen itsemurha, sillä eihän häntä enää kukaan tuntisi ja koko elämän kestänyt imagon rakennus solahtaisi kuin almu maahanmuuttajan taskuun. Timo Soini on tehnyt gradunsa nimenomaan "Populismista" ja poliittisesta kiipimisestä sekä äänestäjien ja lähimpien tukijoiden pettämisestä. Eli teoria oli jo hallussa ja sisäistäminenkin on ruokailun ohella onnistunut ts. imeytetty 100%:sesti. Mies on täyttä petosta ja valhetta eivätkä edes keupulikonsteja ole lantrattu tipan tippaa. Siis miehellä on korkea moraali, sillä hän antanut täyden vastineen poliittisessa elämässä tippaakaan säästämättä äänestäjiään ja puoluetovereitaan. Vaimosta en tiedä mennä sanomaan. Mielestäni Timo Soini on Suomen poliittisessa historiassa niin merkittävä henkilö, että hänelle tulee pystyttää patsas jonnekin keskeiselle paikalle. Mielestäni miehen edesottamuksia kuvaa parhaiten suuri pronssinen Saippua pala, josta on mahdotonta saada otetta sormenpäillä ja jos sitä puristaa voimalla, se luiskahtaa käsistä lentäen vessanpönttöön, joka on vieläpä ns. "virkakunnossa".Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Arto Luukkanen

Dosentti Arto Luukkanen toimii Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa. Vuonna 1964 syntynyt Luukkanen on väitellyt vuonna 1994.

tuoreimmat

Tänään Ylessä: matelevaisuuden huippu?

ma 15.01. 16:49

Onko "bitching" journalismia vai manipulaatiota?

to 11.01. 13:54

Ruotsi ihmemaa - maasta kasvaa käsikranaatteja?

ma 08.01. 15:06

SOTE:n kähmäilyt: verotus kiristyy?

la 06.01. 18:48

Suomen historian toiseksi huonoin hallitus terminaalivaiheessa

to 04.01. 16:45

Seksmompolo vai Kursy? 2018 - kirkon kohtalonvuosi

ma 01.01. 15:56

Aktiivimalli vai Juhanan malli?

la 30.12. 10:49

Sipilä sai Kainin merkin?

ti 26.12. 12:46

Veli Mikko - olet harhateillä

ma 18.12. 13:27

Niinistö - Iso Vilunki!

to 14.12. 17:25

blogit

Vieraskynä

Gazan rintamalta kuuluu kyllä jotakin

to 04.01.2018 16:15

Juha Ahvio

Mistä on kysymys Trumpin ja Bannonin vastakkainasettelussa?

ti 09.01.2018 17:58

Professorin Ajatuksia

Orwellilainen uuskieli vaihteeksi vastatuulessa

ke 17.01.2018 17:01

Jukka Hankamäki

Gallup-kannatusten salaisuus

ke 17.01.2018 18:42

Petteri Hiienkoski

Kristinusko ja islam X: Allah on Raamatun Jumalan irvikuva

ke 06.12.2017 08:52

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Kutsutaan romanit Suomeen ja testataan Helsingin päätös

la 02.12.2017 20:53

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Feminististä ei ole miesliikkeen johtoon

pe 05.01.2018 08:15

Arto Luukkanen

Tänään Ylessä: matelevaisuuden huippu?

ma 15.01.2018 16:49

Mika Niikko

Leivänmurut oli liikaa - vastine HS uutiseen

ma 25.12.2017 11:38

Musta Orkidea

Älkää erehtykö luulemaan, että koko maailma ajattelee länsimaalaisittain

to 20.04.2017 20:11

Mikko Paunio

Vuosi 2017 ja terroriunohdusteollisuuden nousu

la 30.12.2017 11:36

Heikki Porkka

Ruotsi on ihmiselle EU:n vaarallisin maa

ma 15.01.2018 19:37

Olli Pusa

Sauli Niinistö ja euro

to 11.01.2018 22:21

Alan Salehzadeh

Ääri-islamisteissa on myös naisia, ja he pystyvät miehiä tehokkaammin radikalisoimaan lapsia

ke 03.01.2018 19:52

Janne Suuronen

Sauli Niinistö uudenvuodenpuhe ja ilmastonmuutos

ma 01.01.2018 17:10

Reijo Tossavainen

Huhtasaari halutaan vaieta "kuoliaaksi". Koska persu.

ti 16.01.2018 11:00

Jessica Vahtera

Tehkää enemmän töitä, siskot!

ke 01.11.2017 09:55

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Usko ja usko

ke 17.01.2018 17:04

Matti Viren

Paha saa palkkansa, vai saako?

ma 20.11.2017 12:49