Blogi: Petteri Hiienkoski, to 07.09.2017 21:03

Trump teki diilin demokraattien kanssa

Presidentti Donald Trump näyttää saaneen merkittävän poliittisen voiton tekemällä diilin demokraattien kanssa. Julkisuuteen on kerrottu osapuolten sopineen velkakaton nostosta ja hirmumyrsky Harveyn tuhojen korvaamisesta. Taustalla saattaa olla muutakin.

Trumpin agendalla on vaalilupausten mukaisesti veronkevennykset, Obamacaren korjaaminen ja muurin rakentaminen Meksikon rajalle. Vielä ei ole tietoa sovittiinko näistäkin jotain.

Lapsena tulleiden laittomien maahanmuuttajien asema

Presidentti Trump ennätti jo aiemmin antaa kongressin tehtäväksi päättää DACA-ohjelmasta. Se koskee laittomasti maahan lapsena tuotujen oikeudellista asemaa ja tulevaisuutta.

Tämä olikin ainoa oikea ratkaisu. Vain kongressilla on näet perustuslaillinen oikeus päättää maahanmuuttolainsäädännöstä. Aikaa lainvalmistelulle presidentti antoi puoli vuotta. Ellei lakiesitystä synny, hän lopettaa ohjelman asteittain kokonaan.

Presidentti Barack Obaman asetuksella aloitettu DACA-ohjelma rikkoi maan lakeja ja nakersi oikeusvaltion perustaa. Ohjelmasta päättäminen presidentin asetuksella oli perustuslain vastaista.

Presidentillä ei ole oikeutta säätää lakien vastaisia asetuksia. Obama tiesi tämän, koska muistutti asiasta useasti. Hän rikkoi lopulta maansa lakeja, koska kongressi ei toiminut hänen toiveidensa mukaan. Lain edellyttämää enemmistöä löytynyt.

Republikaanien saamattomuus lainsäädäntötyössä

Nyt demokraattien kanssa tehty diili on näpäytys republikaaneille. Huolimatta enemmistöstään kongressin molemmissa kamareissa, puolue on osoittautunut kyvyttömäksi lainsäädäntötyöskentelyssään.

Obamacaren tiedetään olevan miljoonille amerikkalaisille taloudellinen katastrofi. Se piti korvata paremmalla terveydenhuoltojärjestelmällä. Sen säätäminen ei republikaaneilta kuitenkaan onnistunut edes toisella yrittämällä.

Trump haluaa verouudistuksen, mutta kykenevätkö republikaanit siihenkään?

Demokraattien käänne suhteessaan Trumpiin

Diili Trumpin kanssa on merkittävä käänne demokraattien politiikassa suhteessa presidenttiin! Tähän astihan nämä ovat kiihkeästi vastustaneet hänen presidenttiyttään ja pyrkineet saamaan tämän viralta.

Näyttää siltä, että puolue on viimeinkin myöntänyt itselleen kärsimänsä vaalitappion ja alkanut kunnioittamaan amerikkalaisten vaaleissa ilmaisemaa muutostahtoa. Trumpin valinnan ja presidenttiyden legitimiteetin horjuttaminen on vaikeuttanut presidentin viranhoitoa ja aiheuttanut vahinkoa maalle.

Tilanne ei ole miellyttänyt maltillisimpia demokraatteja. Tosiasioiden tunnustaminen onkin – kuten tunnettua – kaiken viisauden alku.

Diili oli vähemmistössä oleville demokraateille myös mahdollisuus nolata republikaaneja. Demokraattipuolue on menettänyt kannatustaan eikä Trumpin kiihkeä vainoaminen ole lisännyt äänestäjien luottamusta.

Puoluetta onkin kritisoitu siitä, ettei sillä ole tarjota amerikkalaisille rakentavaa vaihtoehtoa. Sillä on suuri tarve profiloitua uudestaan mikäli haluaa pärjätä tulevissa vaaleissa.

Väitteet Venäjä-vehkeilystä kääntyneet demokraatteja vastaan

Väitetystä Trumpin tiimin Venäjä-vehkeilystä ei myöskään ole löytynyt todisteita. CNN-tuottajan paljastettua salaa kuvatulla videolla, että koko juttu on "bullshittiä" koska todisteita ei ole, Trumpin syytökset häneen kohdistetusta noitavainosta alkoivat osoittautua oikeiksi. 

Nyt on sen sijaan löytynyt viitteitä siitä, että se olikin presidentti Obaman hallinto, joka puuttui maan presidentinvaaleihin. Näyttää näet siltä, että FBI suostui hallinnon painostukseen, jonka tarkoitus oli suojella presidenttiehdokas Hillary Clintonia, ettei tämä joutuisi vastuuseen salaisten asiakirjojen laittomasta käsittelystä.

Clintonin sähköpostijuttu saatetaankin avata uudestaan rikostutkintaan. Myös Trumpin erottaman FBI-pomo James Comeyn toimien lainmukaisuus odottaa selvittämistään. Tämä kaikki olisi demokraattien kannalta erittäin kiusallista kaiken sen jälkeen, miten raskaasti he syyttäneet presidenttiä.

Myönteinen talouskehitys

Maan talousnäkyvät ovat Trumpin johdolla parantuneet. Pörssikurssit ovat jatkaneet nousuaan ja BKT:n kerrotaan kasvaneen 1 prosentin tasolta 3 prosentin tasolle. Trump on korostanut sääntelyn purkamisen ja herättämänsä toiveikkuuden lisääntymisen näkyvän myönteisesti taloudessa.

Se, että työllisyys on paranemassa samaan aikaan kun demokraatit vain kampittavat presidenttiä, ei ole omiaan palauttamaan ainakaan duunariäänestäjien luottamusta puolueeseen.

Kansallinen tragedia ja ulkoinen uhka yhdistävät

Hirmumyrsky Harvey on kansallinen tragedia joka yhdistää puolueita. Trumpin hallinto on osoittautunut sitoutuneensa uhrien auttamiseen. Vahingot ovat ennätysmäiset.

Pian on odotettavissa toinenkin hirmumyrsky, Irma. Trump tarvitsee kongressilta rahaa myrskyvahinkojen korjaamiseen. Tätä on vaikea vastustaa.

Pohjois-Korean tilanne kiristyy. Ohjusohjelmaa on kehittetty Obaman hallinnon aikana niin pitkälle, että uhka ulottuu pian Amerikan manteereelle asti. Trumpin on pakko ryhtyä toimiin ennen sitä. Tässä tilanteessa demokraattien on syytä olla presidentin tukena mikäli vielä haluavat ääniä seuraavissa vaaleissa.

Uuden henkilöstöpäällikön merkitys

Demokraattien Trump-vastaisen kiihkon laantumisesta nähtiin viitteitä jo kesällä sen jälkeen Trump nimitti kenraali John Kellyn henkilöstöpäällikökseen. Hänen oli määrä saada järjestystä Valkoiseen taloon ja komentoketjut toimimaan. Jotain on selvästi tapahtunut.

Kellyllä arvioitiin olevan hyvät suhteet molempiin puolueisiin. Hän nauttii kunnioitusta myös demokraattien taholla. Vaikuttaa siltä kuin hänen nimittämisensä olisi osaltaan lepyttänyt Trump-vihaa. 

Lisää diilejä?

Velkataakka kasvaa edelleen ja velkakatto uhkaa. Ellei sitä nostettaisi, valtio ei voi maksaa palkkoja. Yllättävää diilissä on se, että ainakin YLE:n mukaan republikaanit olisivat halunneet velkakaton nostamista  6 kuukaudeksi mutta demokraatit vain 3 kuukaudeksi. Trump halusi kuitenkin tehdä diilin jälkimmäisten kanssa.

Nähtäväksi jää onko demokraattien kääntymys aitoa. Trump todennäköisesti tekee diilejä kenen kanssa se parhaiten onnistuu.

 

Petteri Hiienkoski to 07.09. 21:03

Kommentit: 2

Pertti pe 08.09.2017 09:31 0

Oikein hyvä tilannekatsaus. Vielä Daca-päätöksestä suomalainen media yritti jatkaa samalla suunsoittolinjalla kuin nyt jo pari vuotta. Ilmeisesti jossain sitten huomattiin, että ihan Obaman yms vanavedessä asiaa ei kannatakaan heti julistaa rasismiksi tms. Eilen odottelin medialta reaktioita Trumpin päätökseen tarttua demokraattien tarjoukseen. Reaktiota ei tullut eilen eikä vielä tänä aamunakaan. Ilmeisesti luotettavalla medialla on nyt harkinnan paikka.

Juha. pe 08.09.2017 12:11 0

En vielä usko "demokraatteja" pätkän vertaa. Tilanne hirmumyrskyn jälkeen on jo sotatila luokkaa oleva kysymys, joten "Aaseilla" oli vain YKSI ainoa mahdollisuus toimia koko kansakuntaa järkyttäneessä ja ympäri maailmallista huomiota herättäneet tulvatuhot ja inhimillisen kärsimyksen sekä mittavat aineelliset vahingot. Eikä myrsky tehnyt eroa demokraattien kohdalla kuten Mooseksen Valitun kansan orjuudesta noutamisen Egyptistä manaamat Jumalan vitsausten kohdalla, jolla pehmiteltiin uppiniskaista ja sanaansa pitämätöntä Faaraota, jolloin Kuoleman Enkeli tappoi vain egyptiläisten esikoispojat ovipieleen merkityn merkin perusteella, jolloin Enkeli jätti juutalaisten asunnot huomiotta. Siis tulva vei puoluekannasta riippumatta ja Demokraattien irvistely ja "syö paskaa ja kuole pois" -meininki olisi ollut poliittinen itsemurha USA:ssa ja kautta maailmankin, ettei sellainen "politiikan teko" voi tulla kysymykseen misssään ulottuvuudessa. Yhdysvaltain kansa ei olisi antanut demokraateille koskaan sitä anteeksi ja republikaanien presidentti Donald Trumph olisi noussut sellaiseen gloriaan, että demokraatitkin olisivat huutaneet hänet jo nyt seuraavallekin kaudelle. Niin, että jäitä hattuun. Katsotaan kunhan tilanne on ohi ja voita on taas leivän molemmilla puolilla nähdään muuttuuko ääni kellossa.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

Yliopistorehtori nakertamassa demokratian ja tieteen perusteita

pe 10.08. 20:43

Kampanja poliittisesti epäkorrektin professorin vaientamiseksi

to 09.08. 06:12

Noitavaino Puolimatkaa vastaan

ma 06.08. 00:08

Räjähtävistä avaruuskivistä ydintuhon uhkaan

su 05.08. 06:35

Ylen kummallista sekoilua Trumpin globalisti-twiitistä

to 02.08. 23:01

YLE joutui tunnustamaan "Trump-bumpin"

la 28.07. 03:07

Vihaideologian levittäminen vei oikeuteen Tanskassa - Suomessa tuomitaan vihaideologian kritisoimisesti

to 26.07. 02:26

Onko YLE korjannut Trump-uutisointiaan vastuullisemmaksi?

to 19.07. 05:17

Klassisen liberalismin puolustajia ja vastustajia

pe 13.07. 15:52

Kohti hunnutettua "demokratiaa"

ke 04.07. 22:02

blogit

Vieraskynä

Sananvapauden puolesta

to 16.08.2018 22:35

Juha Ahvio

Onko meneillään kampanja pedofilian laillistamiseksi?

su 12.08.2018 20:12

Professorin Ajatuksia

Vellihousuja

pe 17.08.2018 23:07

Jukka Hankamäki

Luurangot taloustieteilijöiden kaapeissa

la 11.08.2018 22:34

Petteri Hiienkoski

Yliopistorehtori nakertamassa demokratian ja tieteen perusteita

pe 10.08.2018 20:43

Tapio Holopainen

Tapparan mies

ma 13.08.2018 23:16

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Somalimies palasi maahansa ja kehottaa muitakin somaleja palaamaan

ke 15.08.2018 17:13

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mikä Tapio Puolimatkan kirjoituksessa raivostutti suvaitsevaiston?

to 09.08.2018 12:51

Arto Luukkanen

Henkist holhontaa Turuus...

pe 17.08.2018 23:10

Mika Niikko

Itsekkyyden naamiaiset

ma 02.07.2018 00:54

Musta Orkidea

Viimeisen muurin takana on totuus

ke 14.02.2018 10:55

Mikko Paunio

Vihdoin normijournalismia Pekka Haavistosta

ke 01.08.2018 20:23

Heikki Porkka

Turku - kylmien päättäjien kylä

pe 17.08.2018 22:20

Olli Pusa

Demokratia vaarassa

su 05.08.2018 11:59

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ylen valeet

ke 08.08.2018 19:45

Reijo Tossavainen

SPR hylkäsi periaatteensa ja ryhtyi punavihreän sensuurin apuriksi

ke 15.08.2018 07:44

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Hirttämätön sankari

pe 17.08.2018 23:09

Matti Viren

Taas se Impivaara

ma 06.08.2018 22:40