Poliisiylijohtaja myöntää: Suomessakin kohta no-go -alueita

"Jos kansalaiset tietäisivät, miten huonosti asioiden todellinen laita on, kukaan ei nukkuisi yötään kunnolla"

Kotimaa su 17.09.2017 21:32

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen myöntää vihdoinkin, että myös Suomessa on kohta no-go -alueita, kertoo Iltalehti.

Kolehmaisen mukaan se on mahdollista, jos poliisien suorituskykyä ja kapasiteettia koko ajan alennetaan. Mikäli resursseja ei lisätä, uhkat ovat muuttumassa "kohtuullisen hyvin hallinnassa" olevassa Suomenkin sisäisessä turvallisuudessa naapurimaan Ruotsin kaltaisiksi.

No-go -alueet ovat laittomia alueita, jonne viranomaisilla ei ole mitään asiaa.

Kolehmainen sanoo, ettei hän halua tällaista tilannetta Suomeen. Kuka haluaisi?

Hyvin kuvaavaa on se, että valtiovarainministeriö suunnitteli alun perin poliisien määräksi 2020-luvun alkuun enää alle 6 500 poliisia ja vuonna 2005 poliisimiehiä oli noin 7 800, kun nykyisin määrä on vain noin 7 200.

Iltalehden lauantaina poliiseille tekemässä jättikyselyssä huomattava on kuitenkin se, että moni vastanneista piti 8 000 poliisin määrää miniminä kansallisen turvallisuuden takaamiseksi.

Lisäksi uutta terrori-iskua Suomessa pitää todennäköisenä jopa 94 prosenttia vastanneista poliiseista ja yli puolet vastaajista ei usko poliisin resurssien riittävän lainkaan terrori-iskujen ehkäisyyn.

Peräti 87 prosenttia vastanneista poliiseista pitää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden radikalisoitumista "vähintään melko suurena uhkana".

Iltalehti kuvailee jättikyselyynsä vastanneiden poliisien tuntemuksia näin:

"Poliisin resurssit on ajettu niin alas, että jos kansalaiset tietäisivät, miten huonosti asioiden todellinen laita on, kukaan ei nukkuisi yötään kunnolla."

Kyselyssä poliisit toivat esille myös loppuun palamisen. Erityisen merkille pantavaa on se, että "tilanne on monella poliisiasemalla jo niin turhautunut", että se on johtanut osan poliiseista vaihtamaan alaa.

Poliisiylijohtaja Kolehmaisesta on "kiistatonta", että poliisihenkilöstö työskentelee kovan työpaineen alla.

Iltalehden poliisikyselyssä selvisi nyt myös tuurilla selviäminen ja rikoksien selvittämättä jättäminen. Iltalehden mukaan resurssipulasta on puhuttu jo vuosia ennen "pakolaiskriisiä". Kuitenkin "nyt on tosi kyseessä", sillä rästissä poliiseilla olisi muitakin töitä, "vaikka terrorismin uhka-arvio ei olisi noussut ja vaikka Suomessa ei olisi yhtään turvapaikanhakijaa".

Näistä poliisiylijohtajan vahvistamista, nyt Suomeenkin kehittymässä olevista no-go -alueista Ruotsissa, Oikea Media on kirjoittanut useita kertoja. Näillä alueilla Ruotsissa poliisi on menettänyt täysin käsky- ja toimivaltansa.

Ruotsi on käynyt läpi myös nämä samat Iltalehden Suomen poliiseille tehdyssä jättikyselyssä nyt ilmenneet rikoksien ratkaisemiseen liittyvät pulmat ja poliisien työssäjaksamisongelmat.

Vuonna 2015 vain 14 % kaikista rikoksista Ruotsissa saatiin ratkaistua ja vuonna 2016 80 % Ruotsin poliiseista harkitsi työnsä lopettamista.

Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorpin mukaan väkivaltaisten islamistien lisääntynyt määrä johtuu Ruotsin no-go-alueiden eristäytymisestä:

"Islamistien on ollut helppo noilla alueilla värvätä kenenkään häiritsemättä. Ennalta ehkäisevät toimenpiteet ovat olleet melko kesyjä ja vaisuja, jos vertailette Tanskaa ja Ruotsia. Tanska on yliopistotasolla ja Ruotsi päiväkotitasolla."

Ruotsin poliitikot eivät (kuten eivät suomalaisetkaan) vieläkään ole samaa mieltä poliisin kanssa hallitsemattoman maahanmuuttokriisin todellisuudesta, vaikka esimerkiksi 90 prosenttia Ruotsin ammuskeluista on maahanmuuttajien tekemiä.

Ruotsi jatkaa palaavien Isis-taistelijoiden vastaanottamista ja antaa heille suojattuja identiteettejä, asumisen, työn, koulutuksen ja "muun taloudellisen tuen".

Suomi vaikuttaa toistavan Ruotsin virheitä ruotsalaisen poliisijohtajan varoittuksista huolimatta.

 

Tytti Salenius su 17.09. 21:32

Kommentit: 9

Mitä tapahtuu ma 18.09.2017 07:41 0

Tietysti voi aina kysyä, onko pitkän päälle järkevämpi ja kustannustehokkaampi tapa reagoida maahanmuuttopolitiikkaa muuttaen (vai poliiseja lisäten)...

Saara ma 18.09.2017 08:37 1

Varmasti pitää reagoida molemmilla tavoilla. Maahanmuuttopolitiikkaa on ehdottomasti muutettava ja reilusti mutta myös poliiseja ja heidän resurssejaan on ehdottomasti lisättävä. Kuten jutustakin käy ilmi Ruotsissa on jo läpikäyty se, että ensin rikostenselvitysprosentti resurssipulassa oli tipahtanut alhaiseksi ja hyvin pian hyvin suuri osa poliiseista käytännössä kadotti työmotivaationsa ja alkoi haaveilemaan ammatinvaihdosta, mikä ei ole ihme ko. tilanteessa.

Tuollainen ilmiö poliisivoimissa ei varmasti lisää minkään valtion turvallisuutta. Poliiseja tarvittaisiin aina riittävästi suhteessa rikostilastoihin ja rikosselvitysprosentteihin, vaikkei maassa olisi yhtään jihadistia eikä radikalisoitumiselle potentiaalisia maahanmuuttajia päästettäisi maahan.

Ruotsin virheitä on hölmöä toistaa.

Kaarle Akkanen ma 18.09.2017 10:36 0

Meidän pitäisi oppia jotain Ruotsin virheistä! Valitettava käytäntö näyttäisi olevan se, että me haluamme vain kopioida näitä lopulta epäonnistuneita "hankkeita"! Vielä olisi mahdollisuus (aikaa) välttää nämä sudenkuopat. Se vaatisi kuitenkin hallituksen jäseniltä realismin tunnustamista. Liikaa vaadittu?

Pertti Lehtinen ma 18.09.2017 12:29 1

Mikään määrä poliiseja ei riitä jos rajoja ei valvota

Juha. ma 18.09.2017 17:36 0

Ruotsissa, jossa siis ON NO-GO ALUIETA poliisit joukkoirtisanoutuvat poliisin virastaan, vaikka varmasti taloudelliset syyt mm. talovelat perheellisineen kuppikuntineen painavat paljon. Mutta Ruotsissa on kertakaikkisesti saavutettu se "janojen" leikkauspiste, jossa oma terveys ja henki on se suurin ja luonnollisesti suurinpiirtein täysipäisen ihmisen itsesuojeluvaisto, joka saa poliisikunnan äänestämään jaloillaan hengenvaarallisten työtehtävien vuoksi ns. "uusruotsalaisten" keskuudessa, jossa poliisin arvovalta ja auktoriteetti on luokanopettaja tasoa muslimirikollisten silmissä. Kukaan vähääkään itseään kunnioittava svedu (kuullostaa aika ufolta) ei halua olla räsynuken virassa riittämättömillä resursseilla käsiaseiden ja pamppujen kanssa konetuliaseita, pommeja, kranaatteja ja monisatapäisiä muslimijoukkioita vastassa parinaan naispoliisi tai kaksi. (en vähättele naisia)- En tiedä onko edes Ruotsin armeija kykenevä ottamaan vastuulleen voimankäytön, mutta selvää on, ettei tavallisilla poliisivoimilla ole mitään jakoa slummeissa, jossa vallitsee Sharialaki ja kova väkivalta sekä syvä inho ja ylenkatse "vääräuskoisia" sikoja vastaan. Rinkelbyhyn ja lukuisiin muihin no-go alueilla ei edes poliisi halua mennä vapaaehtoisesti, vaan mieluummin katselee jos edes yhtään kiinnostaa haarakaukoputkella (kuvainnollisesti) 5 km päästä. Jos poliisi, palokunta tai ambulanssihenkilökunta ovat pakotettuja menemään sisään, tästä seuraa välittömästi kuin heittäisi bensaa tuleen mellakka ja yleinen väh. kivitys -sessio virkakuntaa vastaan ja vieläpä päällepäätteeksi edm. ammattikuntien autot poltetaan savuaviksi metalliluurangoiksi henkilökunnan ollessa onnellinen päästessään pois henkikultansa säilyttäneenä. "Hupi-poliisien" kommentit twitterissä ovat olleet myötähäpeää ja miehen kyyneliin saavaa aineistoa, jolla jo nauraa kirjaimellisesti koko maailma. Nysvärin habituksen omaavalta Kolehmaiselta oli edes hieman "korjausliikettä" muistuttavaa toimintaa tunnustaa no-go alueet Ruo

Juha. ma 18.09.2017 17:36 0

tunnustaa no-go alueet Ruotsissa, sillä se että Marsin pienet vihreät miehetkin ovat hyvän päivän tuttuja verrattuna reaalielmään lahden takana, silloin ollaan jo irtauduttu todellisuudesta niin paljon, että on asiaa pää-lääkärille.

Petri Paavola ma 18.09.2017 18:51 0

Turussa tapahtui (18.8.2017) Suomen ensimmäinen jihadistipohjainen terroristiteko, jonka tekijänä oli ääri-islamin jihadismin kannattaja. Iskussa kuoli kaksi henkilöä ja kahdeksan loukkaantui. Terroristiteon kuolonuhrien omaisille sekä iskussa loukkaantuneille ja heidän omaisilleen syvin osanottoni.

Tapauksesta on monenlaista mielipidettä ja kannanottoa, mutta kaikkein oleellisin ja murheellisin tieto on jätetty kokonaan kertomatta. Pyrin käsittelemään Turun terroristi-iskua laajemmasta näkökulmasta käsin pureutuen jihadismin juuriin ja taustaan.

Islamilainen traditio kertoo kuinka Muhammed joutui Mekassa salamurhasuunnitelman kohteeksi, jonka takia hän muutti Yatribiin (Medina). Muhammedin pako Mekasta Medinaan synnytti islamilaisen käsitteen hijrah (hegira, hejira), joka tarkoittaa muuttamista ja matkaa johon sisältyy pyrkimys islaminuskon levittämiseen alueille ja maihin mihin muslimit muuttavat. Tämän päivän turvapaikanhakijoiden maahanmuutto islamilaisista maista sisältää monessa tapauksessa (ei kaikissa) ajatuksen hijrahista ja jihadmaahanmuutosta, jonka pyrkimyksenä on levittää Islamin uskoa sekä vallata maa-alueita Islamin vallan alle.

Lisää asiasta: http://www.kotipetripaavola.com/jihadistinenterroristiteko.html

Samuli ke 20.09.2017 09:20 0

Suomalaisille valehdellaan, kuten aina. Ruotsin poliisin uusimmasta raportista (2017):

"The police definition of a “vulnerable area” is: “a geographically defined area characterized by a low socio-economic status where criminals have an impact on the local community. The impact is linked to the social context in the area rather than a wish to take power and control the community.”

An “especially vulnerable area” is “characterized by social issues and a criminal presence which has led to a widespread disinclination to participate in the judicial process and difficulties for the police to fulfil their mission. The situation is considered acute”.

In especially vulnerable areas religious extremism is often prevalent (terror expert Magnus Ranstorp has told The Local that these are often hotspots for recruitment to militant groups). They are also areas where police regularly have to adapt their methods to the volatile situation and residents often do not report crimes, either out of fear of reprisals or because they think it will not lead to anything.

A “risk area” lies somewhere between the two.

Samuli ke 20.09.2017 09:21 0

Especially vulnerable areas, according to the police's 2017 report:

Vivalla, Örebro Gottsunda, Uppsala Alby, Botkyrka Fittja, Botkyrka Hallunda/Norsborg, Botkyrka Husby, Stockholm Rinkeby/Tensta, Stockholm Ronna/Geneta/Lina, Södertälje Araby, Växjö Karlslund, Landskrona Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö Rosengård south of Amiralsgatan, Malmö Southern Sofielund (Seved), Malmö Bergsjön, Gothenburg Biskopsgården, Gothenburg Gårdsten, Gothenburg Hammarkullen, Gothenburg Hjällbo, Gothenburg Lövgärdet, Gothenburg Tynnered/Grevgården/Opaltorget, Västra Frölunda Hässleholmen/Hulta, Borås Norrby, Borås Skäggetorp, Linköping

Risk areas

Tjärna Ängar, Borlänge Oxhagen/Varberga, Örebro Tureberg, Sollentuna Dalhem/Drottninghög/Fredriksberg, Helsingborg Söder, Helsingborg Holma/Kroksbäck/Bellevuegården, Malmö

Vulnerable areas

Bäckby, Västerås Brandbergen, Haninge Jordbro, Haninge Skogås, Huddinge Sångvägen, Järfälla Termovägen, Järfälla Edsberg, Sollentuna Bredäng, Stockholm Hagsätra/Rågsved, Stockholm Hässelby/Vällingby, Stockholm Vårberg, Stockholm Älvsjö/Solberga, Stockholm Östberga, Stockholm Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg Fornhöjden, Södertälje Hovsjö, Södertälje Finnsta, Upplands Bro Smedby, Upplands Väsby Charlottesborg, Kristianstad Gamlegården, Kristianstad Hisings Backa, Gothenburg Rannebergen, Gothenburg Andersberg, Halmstad Kronogården/Lextorp, Trollhättan Fröslunda, Eskilstuna Lagersberg, Eskilstuna Skiftinge, Eskilstuna Råslätt, Jönköping Hageby, Norrköping Klockaretorpet, Norrköping Navestad, Norrköping

https://www.thelocal.se/20170621/no-go-zones-what-you-need-to-know-about-swedens-vulnerable-aeasKommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Arto Luukkanen

Kölnin vaiettu terrori-isku

ke 17.10. 21:56

Timo Vihavainen

Melkein suomalainen supersankari

ke 17.10. 21:54

Professorin Ajatuksia

Vihreitä saksanmaalla ja täällä Pohjantähden alla

ke 17.10. 21:52

Henna Kajava

Jätetäänkö nuoriamme kuolemaan?

ke 17.10. 01:12

Vieraskynä

Julkisen palvelun median arvopohja: Tanska

la 13.10. 23:10

videot