Yle pelkää nuorten kasvavaa kriittisyyttä valtamediaa kohtaan

Joukko vapaaehtoisia toimittajia kouluissa tänä syksynä ojentamassa itsenäistä ajattelua ja faktojen hakemista

Kotimaa pe 29.09.2017 13:38
Ylen uutiskuvaa "Faktana kiitos" -kamppanjasta kertovasta artikkelista 29.9.2017

Nuorten keskuudessa lisääntynyt kriittisyys valtamedian uutisten luotettavuutta kohtaan on herättämässä niin sanottua "perinteistä mediaa" toimimaan.

Nuoret käyttävät uutislähteinään nykyään pääasiassa muita kuin vanhemmalle sukupolvelle tuttuja radiota, TV:tä ja lehtiä. Internetistä ja sosiaalisesta mediasta löytyy paljon tietoa, jotka eivät tue valtavirtamediassa vallitsevaa narratiivia.

Narratiivilla tarkoitetaan etukäteen valittua näkökulmaa ja suurta kertomusta. Narratiivia tukevia uutisia valitaan uutisvirtaan ja narratiiviin huonosti sopivia faktoja jätetään kertomatta.

Vuosikymmeniä kestäneen punavihreän narratiivin pelätään nyt horjuvan, kun uusi sukupolvi osaa kyseenalaistaa, hakea ja jakaa tietoa muualtakin kuin heille valmiiksi "syötetyistä ja pureskelluista" perinteisen median uutisista.

Koululuokkiin on lähetetty paikan päälle asiantuntijoita ohjeistamaan ja ojentamaan nuoria, kuinka niin kutsuttuihin "valemedioihin" pitää suhtautua.

Yle kertoi tänään, kuinka joukko vapaaehtoisia toimittajia jalkautuu tänä syksynä syys- ja marraskuun aikana vieraaksi kouluihin yhteisellä Faktana, kiitos! -teemalla.

Valtakunnallisessa kampanjassa kouluvierailujen tavoitteena väitetään olevan oppilaiden "tukeminen" itsenäisessä tiedon arvioinnissa ja "herätellä" jokainen vastuuseen siinä, millaista ja mitä tietoa sosiaalisessa mediassa voidaan jakaa eteenpäin.

Yle ei uutisessaan paljasta millaista tietoa ei saa jakaa eteenpäin.

"Kouluvierailukiertueen" yhtenä tärkeänä viestinä pidetään lisäksi sitä, että jokainen jakaessaan tietoa sosiaalisessa mediassa voi olla sekoittamassa totuutta.

Esimerkkeinä "totuuden sekoittamisesta" kiertueen vastaava tuottaja, Haaga-Helian toimittajakoulutuksen johtaja Anne Leppäjärvi mainitsee Yhdysvaltain presidentin ja internetistä löytyvät valeuutissivustot.

Leppäjärvi pelkää "vääristeltyjen uutisten" heikentävän ymmärrystämme tästä maailmasta ja johtavan "vääriin päätöksiin" elämässämme.

Hänen mukaansa oma ajattelu ja faktojen hakeminen muualta kuin valtamediasta voi johtaa jopa romuttamaan demokraattista järjestelmäämme.

Millaista "tietoa" ja "totuutta" sitten nämä "journalismin ammattilaiset" kouluvierailuillaan jakavat? Onko kysymys jostakin aivan uudenlaisesta medialukutaidon soveltamisesta nuorille?

Yle Hämeenlinnan verkkospesialisti Nina Keski-Korpela nimittäin toteaa, että "ihan tällaisella pienellä vierailulla voi jo antaa siemeniä, jotka jäävät nuorilla itämään".

Ylen mukaan toimittajia on kiertänyt jo tähän mennessä yli 70 koulussa eri puolilla Suomea.

Tytti Salenius pe 29.09. 13:38

Kommentit: 13

Samuli pe 29.09.2017 14:08 4

Ei ole ihme, että Yleä ja valtaapitäviä huimaa. Sama herääminen on nähty viime vuosina muissakin länsimaissa. Vaihtoehtomediat ovat tulleet jäädäkseen. P.J. Watson ja Stefan Molyneux ovat tehneet paljon ihmisiä herättäviä videoita. Oikea Media on oikealla asialla.

Alcibiades pe 29.09.2017 14:59 3

Suosittelen myös erittäin lämpimästi youtubesta löytyvää herrasmiestä nimeltä Carl Benjamin (Sargon of Akkad). Väittää kivenkovaan olevansa vasemmalle kallellaan oleva liberaali, mutta Suomen mittakaavassa hän on jossain kokoomuksen oikeistosiivessä.

Pääkanava: https://www.youtube.com/channel/UC-yewGHQbNFpDrGM0diZOLA

Häröilykanava: https://www.youtube.com/channel/UCpiCH7qvGVlzMOqy3dncA5Q

Live-keskustelukanava: https://www.youtube.com/channel/UC6cMYsKMx6XicFcFm7mTsmA

Varsinkin viikoittainen "This Week In Stupid" -katsaus maailman idioottimaisuuksiin on paitsi informatiivinen, myös viihdyttävä: https://www.youtube.com/watch?v=_Zbic3Qusng&list=PLM9L2W5aOI_0qf2nl9UC0ku7IzmHc7Dry

Sargonia seuraamalla pysyy varsinkin kärryillä feminismiin ja antifaan liittyvistä uusimmista hullutuksista, jotka tulevat pienellä viiveellä myös Suomeen.

Juha Kivelä pe 29.09.2017 15:20 3

Nyt on tärkeä asia, että lasten ja nuorten vanhemmat tukevat ja ruokkivat nuorisomme aitoa janoa löytää Oikeaa Tietoa Yleisradion (YLE = fake news), MTV3:n (fake news), Helsingin Sanomat (HS = fake news), jne, jne. valemedioiden tarjoamien valeuutisten sijaan!

Etsivä löytää! - Ja avustamalla välttämään todellisia valemedioita, kuten edellä mainittuja, voi välttyä suurelta pahalta elämässään!

Mielenkiintoisia hetkiä Oikean Median, Tiedon, jne.. parissa! :)

JuhaA pe 29.09.2017 17:21 3

"Esimerkkeinä "totuuden sekoittamisesta" kiertueen vastaava tuottaja, Haaga-Helian toimittajakoulutuksen johtaja Anne Leppäjärvi mainitsee Yhdysvaltain presidentin ja internetistä löytyvät valeuutissivustot."

Eka reaktio oli, että tuosta on varmaan jäänyt joku sana pois, mutta kun luki ko. kohdan niin todellakin, aivan suoraan Trump leimattiin "totuuden sekoittajaksi". Ja tuollaisella etukäteen lukkoon lyödyllä täysin mustavalkoisella asenteella lähdetään aivopesemään nuorisoa kouluihin.Tämä on aivan uskomatonta touhua.

Antero pe 29.09.2017 19:33 3

"Hänen mukaansa oma ajattelu ja faktojen hakeminen muualta kuin valtamediasta voi johtaa jopa romuttamaan demokraattista järjestelmäämme."

HUIPPUA! Lapsikaritsat eivät siis osaa ajatella omilla aivoillaan saatika sitten hakea tietoa netistä!

Juha. pe 29.09.2017 20:48 2

Parasta "kalustoa" tälle kouluissa kietäville ammatti valehtelijoille olisi ollut Pohjos-Korean Kimin "kierrättäminen" ympäri monikulttuurista Suomen niemeä kertomassa kuinka "totuudessa" pysytään vallan hyvin kunhan sotilaiden ja salaisenpoliisin liipasinsormiin ei vain tule rasitusvammaa kesken "faktantarkistuksen". YLEn -annon päästäminen kouluihin puhumaan yhtä rikollista kuin SETAn vastaava riemumarssi opinahjoissa jakamassa sitä, jota niin vihatut ja EU:n voimin tappamaan pyrityt "kalliin ruuan tuottajat" eli maajussit levittävät lietelantasäiliöistään pitkin keväisiä ja syksyiä peltoja, josta kuitenkin ammennetaan maasta se voima jolla leipäviljaa prosessoidaan laareihin ihmisten ja eläintenkin syötäväksi lopputuotteistettuna. YLE:llä on hätäpaskat housuissa kun jo lapset, jotka syntyvät suunnilleen syntyvät älypehelimet märissä kourissaan ja somettaminen verissään ainoastaan napanuoran ollessa muistuttamassa jostain Afrikan alkusavannien ammoisista ajoista muistutuksena. Jo aikuiset suomalaisetkin ovat järkiintyneet näkemään sen todellisuuden jota v. 2015 alkanut haittamaahanmuuttajien "naisten ja lasten" tsunamin alkuaikoina valko- ja aivopestiin suureksi menestykseksi ja lähes orgasmiseksi tilaksi Suomelle ja suomalaisille kultamunia muniviksi Hanhiksi tai vähintäinkin itämaalaisittain "kyykäten" kultaisia "perustarpeita" ja sohottaen jotain kristallinkirkasta nesteytettyä jalometalli rikastetta suoraan ahjoihin kovettumaan. Se ainoa "kovettumien", joka näistä raketti-insinsinjööreistä realisoitui oli varsin "kylmäävää" kyytiä suomalaisille naisille, tytöille ja mummu -iässäkin osansa saaneita asioita, jotka olivat jo kullattuna nuoruusmuistoihin kiikkustuoliin varattuja pieniä onnen pisaroita harmaaseen pimeään arkeen pienellä eläkkeellä kituuttamisen päiväuniksi, joita ilman ei nuori eikä wanha voi elämänsä läpi päästä ammentaen voimaa akkuihin, joista aina rohmutaan enemmän kuin uutta virtaa ehtii tilalle lataantumaan. Sillä olemmehan suomalaisia orjal

Juha. pe 29.09.2017 20:49 1

. Sillä olemmehan suomalaisia orjalaivassa Suomi, jossa ruoskitaan kerkeästi omia ja nuoleskellaan kieli ruskeana vieraita, vain siksi, että he ovat vieraita pärstäkertoimeltaan ja tavoiltaan eläimellisiä, mutta sen täytyy olla niin eksoottista ja ihmeellistä sillä vieraan raikuva pieru on kuin keväisen niityn kukkaisloiton tuoksu tai mitä hienoimman huonon naisen viekoittelevaa parfyymiä Pariisin rantabulevardin varrella. Mutta sitävaston suomalaisen kansallismielisen ahteri -kaula-aukkoisen turpean miehen vastaava otsonikadon aiheuttaja aiheuttaa syyllistävän epähienoudessaan tehdyn ympäristörikoksen tuomiollisuuden indikoitumisen reaalisen vaikutuksen negaation lopputuleman, jonka vain kaikkein paatuinein suomalais-ugrilainen luomakunnan kruunu laittaa tyytyväisyydellä merkille, josta vielä riittääkin suppean laajalle kaverikunnalle kerrottavaksi monen monetuiselle kerralle saaden aina yhtä suuren riemukkaan naurun röhötyksen kaljatölkkien sihahtaessa tai lentäessä roskatynnyrin viereen, jossa niitä onkin jo aimo läjä paikallisen Salen tuulikaapin aina nälkäiseen Mooolokin kitaan.

Mitä tapahtuu la 30.09.2017 07:22 3

Harvinaisen törkeää toimintaa jopa ylenannon ja muun valemedian mittapuun mukaan. Nuoriso uhrataan totuuden alttarilla, heidät pakotetaan uskomaan yhteen ainoaan uutisvalemediaan, jota edustavat ylenanto, hyysärisanomat, jne. Heille tuputetaan valemedian omat käsitykset siitä, minkälaisia ovat vaihtoehtomediat. Mielestäni tällainen nuorten mielipidemuokkaus on suorastaan rikollista. Nuorilla on omat aivot!

Juha Kivelä la 30.09.2017 09:13 1

Mitä tapahtuu la 30.09.2017 07:22.

Oikeassa olet! - Täysin rikollista ja rangaistavaa toimintaa näyttää ainakin Yleisradio (YLE = fake news) harjoittavan Suomen kouluissa!

Nyt jos koska on vanhemmilla suuri vastuu ja velvollisuus kertoa jälkikasvulleen Totuus!

Winston Smith la 30.09.2017 10:37 1

Ylen ja muun valtamedian valehtelu ei ole tämän päivän ilmiö. Ylen kohdalla on ollut piikkejä. Lapsuudessani 1960-1970-luvuilla oli edellinen kliimaks tosin lienee tämän stalinismin kulta-ajan valeen määrä nyt reilusti ylitetty. Kirjoista olen lukenut että Hella Wuolijoen Yle 1940-luvun lopulla oli propagandamylly, Suomi sotien jälkeen-kirjan mukaan muukin media jauhoi Suomen ja NL:n ystävyyttä ja Joe-setää. Joten en ole liian huolissani valehtelulla media ampuu omaan jalkaansa. Ehkä sillä vahvistuu jo uskossa olijoiden vakaumus. Erona aiempaan tuntuu että nykyisin median talousongelmista johtuen valehtelu on aiempaa huonompaa ja läpinäkyvämpää.

Juha Kivelä la 30.09.2017 11:49 1

Winston Smith la 30.09.2017 10:37.

Yhtenä ongelmana saattavatkin olla kansanedustajat, jotka juuri viikolla päättivät "laajentaa" Yleisradion pakkoveroa koskemaan myös "markkinaehtoisesti" toimivia medioita, tukeakseen niiden talousongelmia, samalla saaden "isännän" äänen päättämään sisällöstä......

Eeva Vainikainen su 01.10.2017 07:50 2

Onko lasten pakko osallistua propagandatunneille? Vai voivatko he - vanhempien luvalla tietenkin - vapautua Ylen "opetuksesta"?

Kaarle Akkanen ma 02.10.2017 10:40 0

"Totuusmedia" alkaa hermostua? Hallitus alkaa hermostua vihapuhekampanjoineen jne...! Hienoa, että nuoriso ei pureksimatta niele heille ja meille valmiiksi räätälöityjä "annoksia"! Mediakenttä on avartumassa ja avartunut.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Arto Luukkanen

Venäjän sisäpoliittinen värinä

ma 24.09. 22:36

Timo Vihavainen

Venäläisen elämän ensyklopedia

ma 24.09. 22:34

Professorin Ajatuksia

Humanitaarinen paradoksi Holmströmiläisen paradoksin valossa

ma 24.09. 22:32

Heikki Porkka

Petteri Orpo ja Kai Mykkänen naisten ja tasa-arvon asialla?

ma 24.09. 20:15

Reijo Tossavainen

Venäläisten maihinnousu Airistolla johtuu päättäjien sinisilmäisyydestä

su 23.09. 11:36

videot