Yle: Ranskan Le Penin pankkitili suljettiin: Olen "pankkifatwan" uhri

Maahanmuuttokriittisen Front National -puolueen johtaja aikoo ryhtyä oikeustoimiin ranskalais- ja brittipankkia vastaan.

Ulkomaat to 23.11.2017 06:16
Marine Le Pen. Kuva: twitter

Ranskassa Front National -puolueen johtaja Marine Le Pen sanoo joutuneensa "pankkifatwan" uhriksi, kertoo Ylen uutiset.

Le Pen kertoo, että puolueen pitkäaikainen pankkitili ranskalaispankki Société Généralessa on suljettu. Samoin on käynyt hänen henkilökohtaiselle pankkitililleen brittiläisessä HSBC-pankissa.

Ranskan presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle tiensä voittanut puoluejohtaja syytti Pariisissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa pankkeja poliittisista toimista, jotka vaarantavat demokratian. Le Pen sanoi ryhtyvänsä oikeustoimiin pankkeja vastaan.

Ranskan lain mukaan pankeilla on oikeus sulkea tilejä yksipuolisesti.

Ylen uutisten mukaan kumpikaan pankeista ei kuitenkaan ole vahvistanut tilien sulkemista. Ne vetoavat asian luottamuksellisuuteen.

Société Générale -pankkin edustaja väittää, että päätökset tilien avaamisesta tai sulkemisesta eivät ole poliittisia, vaan tehdään puhtaasti pankkitoiminnan vaatimien perusteiden ja sääntöjen mukaisesti.

Le Pen on kasvattanut kansallismielisen Front National -puolueen kannatusta presidentin vaaleissa sekä maan parlamenttivaaleissa. Ranskan presidentinvaalit voitti populisti ja federalisti  Emmanuel Macron toukokuussa.

Vaalikampanjan aikana Le Pen kertoi, ettei hänen puolueensa saanut lainaa ranskalaisilta tai ulkomaalaisilta pankeilta.

 

Société Généralen on ollut 2014 haastettuna oikeuteen epäillystä lahjusten välittämisestä Muammar Gaddafin valtakaudella, uutistoimisto AFP kertoo Ylen uutisessa 31.3.2014.

"Brittiläisessä tuomioistuimessa nostamassaan kanteessa libyalainen rahasto vaatii epäonnistuneista kaupoista 1,1 miljardin euron korvauksia pankilta sekä Walid Giahmilta, joka rahaston mukaan oli Gaddafin pojan Saif al-Islamin liittolainen."

"Rahasto syyttää pankkia ainakin noin 42 miljoonan euron maksamisesta Giahmin Panamaan rekisteröidylle Leinada-yhtiölle."

 

Jukka Rahkonen to 23.11. 06:16

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Professorin Ajatuksia

Italiassa hallitusvastuu kannattaa, mutta miksi?

la 22.09. 22:42

Henna Kajava

Peruskouluissa opetetaan fundamentalistista islamia

la 22.09. 20:32

Reijo Tossavainen

Punavihreän paremmiston moraaliposeeraus on moraalitonta poseerausta

la 22.09. 11:31

Juha Ahvio

Trumpin nimittämä tuomari Brett Kavanaugh Soros-vehkeilyn kohteena

pe 21.09. 22:46

Arto Luukkanen

Merkelin auringonpaiste jatkuu lehmänkaupoilla

pe 21.09. 22:43

videot