Blogi: Petteri Hiienkoski, la 25.11.2017 12:30

Suomen Kuvalehti teki Trumpista Kremlin sätkynuken

Suomen Kuvalehti romahti ryminällä Trump-jahtiin, jota amerikkalainen vasemmistoliberaali valtamedia on maansa presidenttiä vastaan käynyt vielä häviämänsä vaalin jälkeenkin.

Suomessakin valtamedia asettui jo vaalikampanjan aikana "Pasilanmäen kansanvalistuseuran" johdolla tanakasti Hillary Clintonin (dem.) puolelle. Sivustatukea YLE sai etenkin Ulkopoliittisen instituution (UPI) ohjelmajohtaja Mika Aaltolalta. Valtiolliset mielipiteenmuokkauslaitokset hymistelevät poliittisesti korrektia liturgiaa kuorossa kuin muinoin suomettuneisuuden aikoina.

Poliittisesti "oikeaa" vaihtoehtoa paukutettiin suomalaisille ikään kuin heillä olisi äänioikeus läntisen suurvallan vaaleissa. Uutisoinnin vääristymiseen ei havahduttu senkään jälkeen kun oli veikattu "väärää hevosta" ja poliittiset arvioit menneet täysin metsään.

Kritiikittömästi sitä samaa "kansanvalistusta"

Talutusnuorassa -otsikoidulla jutullaan toimittaja Teppo Tiilikainen asemoi nyt Suomen Kuvalehden (46 / 17.11.2017) kritiikittömästi suoraan villeimpiä salaliittoteorioita pönkittävien medioiden eturiviin.

KGB alkoi pehmittää Donald Trumpia vuonna 1987. Presidentinvaaleissa 2016 oli sadonkorjuunaika, julistaa Suomen Kuvalehti kannessaan.

Tiilikainen toimi kylmän sodan aikana Suomen Kommunistisen Puolueen pää-äänenkannattajan Kansan Uutisten sekä valtionmedian kirjeenvaihtajana, myös rautaesiripun toisella puolen. Poliittinen kansanvalistus ei taida ole hänellekään uutta. Vain tuulen suunta on muuttunut.

Päälähteenä Trump-vastaisen törkyraportin laatinut ex-agentti

Tiilikainen on haastatellut vasemmistoliberaalin Guardianin ulkomaankirjeenvaihtajaa Luke Hardingia. Brittitoimittaja on vastikään julkaissut teoksen nimeltään Collusion (Salaliitto). Siinä hän Tiilikaisen mukaan paljastaa...kuinka Venäjä sai presidentti Donald Trumpin koukkuunsa.

Jutusta kuitenkin paljastuu, että kirjan ylivoimaisesti tärkein tietolähde on entinen brittiagentti Christopher Steele. Hän on juuri sama ex-vakooja, joka laati Fusion GPS -yrityksen kautta vaalikampanjan aikana myöhemmin kuuluisaksi tulleen törkyraportin (Dossier) Trumpin mustamaalaamiseksi. Steelellä tiedetään olleen yhteyksiä Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n agentteihin.

Raportin alkuperäiseksi tilaajaksi kerrotaan republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitelleen Jeb Bushin taustavoimat. Tämän hävittyä esivaalin, raportin tilaajaksi vaihtui Clintonin kampanjatiimi. Raportin on uutisoitu maksaneen jopa 9 miljoonaa dollaria. 

Jutusta ilmenee, että raportin tiedot toimitettiin jo Barack Obaman hallinnon ulkoministerille John Kerrylle. Uutistiedot kertovat, että republikaanisenaattori John McCain – joka lienee kuulunut mainittuihin "Jeb Bushin taustavoimiin" – toimitti raportin silloiselle FBI:n johtajalle James Comeylle. Jutun mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ottivat Steelen...vakavasti. Asiasta kerrotaan kuitenkin vain yksi puoli.

Steelen laatima raportti  istuvaa presidenttiä vastaan

Uutisista tiedetään, että tiedustelupalvelut ovat tammikuusta alkaen vuotaneet valittuja tietoja raportista vaalitulokseen pettyneelle valtamedialle. Ilmeisenä tarkoituksena on ollut horjuttaa virkaan astuneen presidentin asemaa. Vuodot ovat tähdänneet yrityksiin kampittaa Trumpin hallinnon väkeä heidän Venäjä-yhteyksistään. Turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui uutisten mukaan eroamaan johdettuaan asiassa harhaan varapresidentti Mike Penceä.

Salaliittoteoriaan sokeasti uskova valtamedia ei ole vaivautunut kyseenalaistamaan tiedusteluyhteisöjen menettelytapoja ja motiiveja. Miksi ihmeessä Clintonin kampanja ei hyödyntänyt miljoonia maksaneen törkyraportin tietoja vaalikampanjassa? Oliko hän niin varma voitostaan, ettei pitänyt sitä tarpeellisena? Senkö takia raportin harhaavia tietoja päädyttiin käyttämään hyväksi vasta sen jälkeen, kun Trump oli astunut virkaansa?

Tuhannen taalan kysymys taitaa kuitenkin olla se, onko Venäjä käyttänyt raporttia hyväkseen horjuttaakseen sillä Yhdysvaltain demokraattista järjestelmää ja presidentin asemaa. Tätä ei valtamediassa ole liiemmin pohdittu. Jos Kremlin tarkoitus oli harhaanjohtavilla tai ristiriitaisilla tiedoilla aiheuttaa hajaannusta ja ristiriitoja, siinä se on onnistunut enemmän kuin hyvin. Siitä on vaalituksesta katkeroitunut Washingtonin valtaeliitti pitänyt huolen. 

Ristiriitaisia väitteitä luotettavuudesta

Myös Harding luottaa häneen [Steeleen], kirjoittaa toimittaja Tiilikainen.

Hän jättää mainitsematta, että Obaman tiedustelujohtaja James Clapper on julkisuudessa todennut, ettei tiedusteluviranomaisilla ole todisteita väitetystä Trumpin ja venäläisten välisestä vehkeilystä (collusion). Siis huolimatta siitä, että käytettävissä oli Steelen laatima raportti.

Mainitsematta jätetään myös se, että kongressin kuulemisissa Jim Comey on todennut, että raportista julkisuuteen vuodetut tiedot ovat olleet kokonaan tai ainakin osin virheellisiä. Kuitenkin toimittaja Tiilikainen antaa lukijoidensa ymmärtää, että maailman johtavan suurvallan tiedustelupalvelut pitivät Steelen raporttia luotettavana.

Jutussa kerrataan myös tapaamista Trumpin vaalitiimin ja venäläisen ihmisoikeusasianajajan Natalia Veselnitskayan välillä kesällä 2016. Se tuli julkisuuteen viime heinäkuussa ilmeisesti Steelen raportin tietojen vuotamisen kautta sekin.

Salaliittoteoriaan keskittyneet villiintyivät kun Trumpin poika Donald Trump Junior julkaisi tapaamista koskevat sähköpostit sellaisenaan. UPI:n ohjelmajohtaja julisti, että tämä on se savuava ase (amerikkalainen sanonta asialle, jossa epäillyn syyllisyys käytännössä varmistuu). Sähköposteista ilmeni, että Don Jr odotti saavansa vastaehdokkaasta arkaluontoista tietoa, joka hyödyttäisi isä-Trumpin kampanjaa.  

Nyt – neljä kuukautta myöhemmin – toimittaja Tiilikainen esittää ikään kuin sensaatiouutisena, että Don Jr oli pyytänyt venäläisjuristilta kirjallisia todisteita Clintonin hämäräpuuhista, joita tällä ei kuitenkaan ollut antaa! Uutinen ehkä olisi ollut se, jos Don Jr olisi tietoja saanut.

"Se on vale" vai mikä onkaan vale?

Sen sijaan yritetään lähes epätoivoisesti osoittaa Trumpin valehtelevan, kun tämä antoi lausunnon, jonka mukaan tapaamisessa keskusteltiin venäläislasten adoptioista Yhdysvaltoihin.

Se on vale, julistaa Harding Suomen Kuvalehdelle ilman, että toimittaja Tiilikainen vaivautuu väitettä selvittämään, saati korjaamaan.

Lausumallaan Guardianin "palkittu" tähtitoimittaja paljastaa harjoittavansa journalismiaan yhtä falskisti kuin kollegansa Suomen Kuvalehdessä. Vain muutama rivi tämän jälkeen näet suoraan väitetään, että Don Jr olisi jopa luvannut, että Yhdysvallat kumoaa venäläisiä liikemiehiä ärsyttävät "Magnitski-lait", jos hänen isänsä voittaa vaalit.

Toimittajat jättävät kertomatta, että Magnitski-laki (Magnitsky Act) liittyy venäläislasten adoptioon Yhdysvaltoihin. Duuma sääti näet adoptiokiellon vastatoimena Magnitski-laissa ja muissa ihmisoikeusperusteisissa laeissa säädetyille matkustuskielloille. Tarkoitus pyhittää keinot journalismissakin? – Siltä näyttää. Poliittinen tarkoituksenmukaisuus ohittaa todenmukaisuuden.

Se, että Don Jr olisi sopinut, että hänen isänsä presidenttinä kumoaa Magnitski-lain, ei kuullosta uskottavalta. Se epäilemättä oli venäläisjuristin toive. Sen toteuttamiseen Trump Juniorin valtuudet tuskin kuitenkaan riittivät. Eiväthän ne riitä edes presidentillä. Eikö Don Jr kauppamiehenäkin olisi aika onneton, jos olisi luvannut jotain sellaista, saamatta kuitenkaan toivomaansa vastinetta?

Clintonin arkaluontoiset diilit Venäjän kanssa?

Jos tapaamisen järjestäneen musiikkituottaja Rob Goldstonen sähköposteissa esittämät asiat pitävät paikkansa, median luulisi kiinnostuvan siitä, mitä ovat ne Clintonin arkaluonteiset diilit Venäjän kanssa, joista hän väitti, että Venäjän "kruununsyyttäjällä" (The Crown prosecutor of Russia) olisi antaa Trumpin kampanjalle hyödyllisiä asiakirjoja ja tietoja.

Poliittisesti asenteelliselle ja yksipuoliselle valtamedialle ei kuitenkaan kelpaa uutisoida asioista tasapuolisesti ja todenmukaisesti, antaakseen ihmisille sen pohjalta mahdollisuuden muodostaa oman käsityksensä. Ehei. Valtamedialla on sen sijaan vimmattu tarve osoittaa, mitä mieltä asioista pitää olla. Tätä on jatkunut kuukaudesta tai vuodesta toiseen, eikä Suomen Kuvalehtikään kykene muuta kuin toistamaan samaa mantraa.

Surkuhupaisaa on sekin, miten sen selvittäminen sekaantuiko Venäjä presidentinvaaleihin ja miten, on vaihtunut ajojahdiksi istuvaa presidenttiä vastaan. Washingtonin valtaeliitti on niin tyytymätön amerikkalaisen demokratian tuottamaan vaalitulokseen, että politiikka on vaihdettu juridiikkaan. Presidentin viraltapanoon tähtäävää (impeachment) operaatiota varten on nimetty erikoissyyttäjä Robert Mueller.

Todellisuuteen on muitakin kuin yksi näkökulma

Vasemmistoliberaalilta valtamedialta näyttää Trumpin kohdistuvan vihan sokaisemana unohtuneen kaikki muu.

Harwardin yliopiston oikeustieteen emeritusprofessori Alan Dershowitz – joka on myös tunnettu demokraattipuolueen kannattaja – on ilmaissut huolensa maansa perustuslain ja demokratian tilasta, koska juridiikalla korvataan politiikkaa.

Hän on muistuttanut siitä, että vaikka Trumpin kampanjaväellä olisi ollut yhteyksiä Venäjään ja vaikka he olisivat saaneet venäläisiltä arkaluonteisia tietoja Clintonista, siinä ei ole mitään lain vastaista. Kuten ei siinäkään, että Clinton kampanjatiimi hankki miljoonilla dollareilla venäläisiltä törkyraportin Trumpin mustaamiseksi.

Professori Deshowitz korostaa myös sitä, ettei Trump tehnyt mitään laitonta erottaessaan Comeyn FBI:n johdosta, eikä erikoissyyttäjä Muellerin asia ole arvuutella presidentin motiiveja. Hänen mukaansa Muellerillä ei ole oikeutta tutkia presidentin tekemisiä, koska tällä on perustuslain suoja.

Jos Dersowitz on oikeassa arvioidessaan, että erikoissyyttäjä on ylittänyt valtuutensa, ei ole mahdotonta, että presidentti sanoo myös Muellerille ne tutuksi tulleet pari sanaa... – Osa kongressin republikaaneista on tätä toistuvasti jo vaatinut. Sitä on vaatinut jopa The Wall Street Journalin toimituksellinen hallitus.

Suomen valtamedia ei ole näistä asioista liiemmälti uutisoinut. Näkökulmien runsaus ei taida sopia sen agendaan.

Kuka kenenkin sätkynykke

Jos Trump todella on Venäjän presidentti Vladimir Putinin sätkynukke, kuten Suomen Kuvalehden ja Guardianin toimittajat antavat ymmärtää, kenen politrukkeja he itse mahtavat olla. Ketkä ovat heidän sätkynukkejaan?

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja

Alan Dershowitz: Mueller Is 'Going Well Beyond His Authority as Prosecutor' Fox News Insider. Nov 20, 2017.

Conservatives introduce measure demanding Mueller’s resignation. It’s the latest sign of GOP resistance to the special counsel’s Russia probe. By KYLE CHENEY. POLITICO 11/03/2017.

Rep. DeSantis: ‘We Know Now Without a Shadow of a Doubt’ Hillary and Democrats Colluded with Russia by Dan Riehl. The Breitbart News 2 Nov 2017 Washington, DC

Hillary Clinton defends funding anti-Trump dossier in late-night interview. By Karma Allen. ABC News. Nov 2, 2017, 5:40 AM ET.

Hillary Clinton DEFENDS paying for the Steele dossier into Trump and says it's not the same as working with Russians to influence the election. By Chris Pleasance for MailOnline. The Daily Mail. Published: 10:02 GMT, 2 November 2017 | Updated: 13:29 GMT, 2 November 2017 .

Clinton lawyer kept Russian dossier project closely held. By Michael Kranish. The Washington Post. October 27, 2017.

Clinton campaign, DNC paid for research that led to Russia dossierBy Adam Entous, Devlin Barrett and Rosalind S. Helderman. The Washington Post. October 24, 2017.

McCain gave dossier containing 'sensitive information' to FBI. By Max Greenwood - The Hill. 01/11/17 09:59 AM EST.

John McCain Won’t Say Whether He Knew He Was Handing Clinton-Funded Russia Dossier to FBI by Aaron Klein. The Breitbart News 25 Oct 2017.

House Judiciary Member: Mueller Legally Required To Resign Over ‘Conflict Of Interest’. Peter Hasson. The Daily Caller 08/01/2017.

Magnitsky lawyer: Will 'fight for justice' despite risk to life. By Clare Sebastian, CNN. Updated 1528 GMT (2328 HKT) July 25, 2017.

Spicer contradicts emails, President on Trump Jr meeting. By Kaitlan Collins. CNN. Updated 1314 GMT (2114 HKT) July 18, 2017.

U.S. officials probing Russian lobbyist who met Trump team. By ALI WATKINS. POLITICO. 07/14/2017 12:17 PM EDT.

What is the Magnitsky Act? FOX News. Jul. 12, 2017.

"Trump käy raivoisaan vastahyökkäykseen – Tutkija: Tätä sotkua käydään läpi seuraavat vuodet" Pauli Lahti. YLE Uutiset 12.7.2017 klo 16:31.

"Democrats intentionally used disinformation from Russia to attack Trump, campaign aides" By Rowan Scarborough - The Washington Times - Tuesday, July 11, 2017.

"Read the Emails on Donald Trump Jr.’s Russia Meeting" The New York Times JULY 11, 2017.

Natalia Veselnitskaya, Lawyer Who Met Trump Jr., Seen as Fearsome Moscow Insider. By NEIL MacFARQUHAR and ANDREW E. KRAMER. The New York Times Company. JULY 11, 2017.

If There Was No Collusion, It Wasn’t for Lack of Trying. David A. Graham. The Atlantic Jul 10, 2017.

Comey: Private Dossier Containing False Trump Allegations Drove FBI Counterspy Probe. BY: Bill Gertz. The Washington Free Beacon. June 8, 2017 5:35 pm.

Comey Elevates The Fake Orbis Dossier By Asserting He Can Only Discuss It In Closed Session. Paul Roderick Gregory. Forbes. Jun 8, 2017.

James Clapper: Still no evidence of any Russian collusion with Trump campaign by Todd Shepherd. The Washington Examiner | May 8, 2017, 3:36 PM.

Flynn apologized to Pence for misleading him about Russia call: official. By Adam Kelsey. ABC News Feb 13, 2017.

Viikon kumpulalainen: Teppo Tiilikainen raportoi maailmalta. Juttu on julkaistu Kumpostissa 3/2014. Teksti: Jouni Flinkkilä. Kumpulan Kylätila 3.8.2015.

 

Aiemmin samasta aihepiiristä

Clintoniin liittyvät skandaalit kuohuttavat Amerikassa – miksi YLE vaikenee? US Puheenvuoro 3.11.2017.

Mitä Don Trump Juniorin sähköpostit todella kertovat? US Puheenvuoro 12.7.2017.

Mikä on politiikantutkijoiden vastuu? US Puheenvuoro 13.11.2016.

Demokratian oppitunti amerikkalaiseen tapaan US Puheenvuoro 10.11.2016.

Valtamedia hävisi vaalit – You're Fired US Puheenvuoro 9.11.2016.

Petteri Hiienkoski la 25.11. 12:30

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

Kristinusko ja islam X: Allah on Raamatun Jumalan irvikuva

ke 06.12. 08:52

Yhdysvaltain talous vahvassa nousussa miksi YLE vaikenee "Trump bumpista"?

ma 04.12. 04:58

Tehdäänkö Helsingistä koko maailman sosiaalitoimistoa?

la 02.12. 12:31

"Homosuhteet ovat luonnottomia" toteaa rock-legenda Little Richard

to 30.11. 17:51

Mikä ihmeen Illuminati?

ti 28.11. 15:59

Suomen Kuvalehti teki Trumpista Kremlin sätkynuken

la 25.11. 12:30

Oma maa viimeiseksi -politiikan kova hinta

su 19.11. 12:49

Kristinusko ja islam IX: Kuunjumala Allahin esi-islamilaiset juuret

ma 13.11. 12:15

Kristinusko ja islam VIII: Koraanin Jeesus ja maailman Vapahtaja

su 12.11. 11:02

Kristinusko ja islam VII: Islam ei erota maallista ja hengellistä valtaa

ti 07.11. 10:45

blogit

Vieraskynä

Muslimijohtajat muotoilevat Jerusalem-strategiaansa

la 16.12.2017 16:07

Juha Ahvio

USA:n presidentti Donald Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi

pe 08.12.2017 13:21

Professorin Ajatuksia

Kuinka lopettaa vihervasemmistolainen mielipidediktatuuri?

la 16.12.2017 16:02

Jukka Hankamäki

Rotudenialismin lyhyet jäljet

to 14.12.2017 08:39

Petteri Hiienkoski

Kristinusko ja islam X: Allah on Raamatun Jumalan irvikuva

ke 06.12.2017 08:52

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Kutsutaan romanit Suomeen ja testataan Helsingin päätös

la 02.12.2017 20:53

Piia Kattelus

Toimintakyvytön hallitus on uhka turvallisuudelle

su 17.12.2017 10:38

Henry Laasanen

Heikko ja naisellinen mies ei kelpaa

pe 15.12.2017 06:59

Arto Luukkanen

Niinistö - Iso Vilunki!

to 14.12.2017 17:25

Mika Niikko

Valtion rahoittamaa Jumalan pilkkaa

pe 24.11.2017 12:47

Musta Orkidea

Älkää erehtykö luulemaan, että koko maailma ajattelee länsimaalaisittain

to 20.04.2017 20:11

Mikko Paunio

Iltalehti, missä todisteet Pekka Haaviston "syyttömyydestä"?

su 19.11.2017 09:30

Heikki Porkka

Hämmästyttävän epäluotettava Yle

pe 15.12.2017 21:24

Olli Pusa

EU Suomen turvallisuusuhkana

pe 15.12.2017 21:30

Alan Salehzadeh

Iran lähettää afgaanipakolaiset sotimaan Syyriaan

ke 08.11.2017 12:23

Janne Suuronen

Helsingin Sanomien missio

su 17.12.2017 17:21

Reijo Tossavainen

Helsingin Sanomat otti oikeuden omiin käsiinsä ja vaaransi maan turvallisuuden

su 17.12.2017 10:14

Jessica Vahtera

Tehkää enemmän töitä, siskot!

ke 01.11.2017 09:55

Pauli Vahtera

Kokonaisuuden hahmottaminen

ti 17.10.2017 12:43

Timo Vihavainen

Venäjän synnit

la 16.12.2017 16:03

Matti Viren

Paha saa palkkansa, vai saako?

ma 20.11.2017 12:49