Japani puolustaa harkitusti kulttuuriaan ja vahvistaa kansallista turvallisuuttaan - "Japani ensin"

Vuoden 2017 alkupuoliskolla hyväksytty vain kolme turvapaikanhakijaa

Ulkomaat to 30.11.2017 18:15
kuva: pixabay

Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoi parlamentille viime viikolla, että hänellä ei ole "mitään aikomusta" hyväksyä enempää maahanmuuttajia YK: n pakolaisjärjestön painostuksesta huolimatta.

Japanin parlamentissa käydystä keskustelusta uutisoi Breitbart.

Pääministeri Abe oli todennut, että ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksyminen olisi perusteltua vain siinä tapauksessa, kun heitä todella tarvitaan "pitämään Japanin talous ja infrastruktuuri kestävänä".

63-vuotias pääministeri on vannoutunut nationalisti ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kannattaja. Hänen lähestymistapaansa maahanmuuttokysymyksiin voitaisiin kutsua "Japani ensin" -talouspolitiikan harjoittamiseksi ja sitä onkin verrattu Trumpin toimintatapaan.

Nämä kaksi johtajaa viettivät kohtuullisen paljon aikaa yhdessä Trumpin Aasian-matkan aikana aiemmin tässä kuussa.

Abe esitteli Trumpille uuden hatun, jossa luki painettuna samantyylinen viesti, kuin Trumpin kuuluisa presidentinvaalikampanjan iskulause "Make America Great Again".

Valkoisessa lakissa luki kultakirjaimilla "Donald and Shinzo, Make Alliance Even Greater", molempien johtajien allekirjoituksilla.

"Suhteemme on todella erikoislaatuinen", Trump vakuutti.

"Me pidämme toisistamme ja maamme pitävät toisistaan. Tuskin koskaan olemme olleet läheisempiä Japanille kuin juuri nyt."

New York Timesin Tokion toimistopäällikkö Motoko Rich kertoo havainneensa, että Abe ei ole koskaan epäillyt tukea Trumpia ja on puhunut säännöllisesti hänen kanssaan puhelimitse.

Richin mukaan Abe on yksi harvoista maailman johtajista, joka koskaan kritisoi tai edes huomauttaa Trumpin aiheuttamasta "poliittisesta myllerryksestä".

"Kahden johtajan ainutlaatuinen suhde heijastaa kahden konservatiivisen ja kansallismielisen hallinnon linjausta", Rich luonnehtii.

Pääministeri Aben mielestä maahanmuutto ei ole vaihtoehto korjaamaan Japanin väestön vähenemistä ja työvoimapulaa. Mielipide on hämmästyttänyt kansainvälisesti ja "kohottanut kulmakarvoja" globaalien taloustieteilijöiden keskuudessa.

Aben viesti YK:ssa oli melko selvä. Hän suosii mieluummin Japanin etnisesti yhtenäisen demografian yhteenkuuluvuuden turvaamista, kuin sallii maahanmuuttajien tunkea maahan sankoin joukoin - vaikka se Japan Today -lehden mukaan entisestään vaarantaisikin ja jarruttaisi taloutta, mikä on vihdoinkin osoittanut joitakin kasvun merkkejä.

Japani on etnisesti yhtenäinen kansakunta, jossa vain alle 2 prosenttia väestöstä on ulkomaalaissyntyisiä. Suurin osa näistäkin on peräisin naapurimaista, joilla on samanlaiset kulttuuriset piirteet, kuten Kiina ja Korea.

Japanin maahanmuuttopolitiikka puolustaa harkitusti japanilaista kulttuuri-identiteettiä sekä vahvistaa kansallista turvallisuutta. Sen tavoitteena on myös suojella paikallisia työmarkkinoita työttömyyden minimoimiseksi.

Ammattitaidottomilla maahanmuuttajilla ei ole mitään asiaa maahan. Viisi vuotta sitten Japani otti käyttöön tiukan, pisteisiin perustuvan järjestelmän ja sillä edistetään vain sellaisten hyvin koulutettujen ja ammattitaitoisten maahanmuuttajien saapumista, joilla on myönteinen vaikutus maahan.

Aiemmin tässä kuussa YK:n pakolaisvirasto (UNHCR) painosti Japania hyväksymään enemmän pakolaisia, kun tuli ilmi maan hyväksyneen koko vuoden 2017 alkupuoliskolla vain kolme turvapaikanhakijaa huolimatta "ennätyksellisestä" 8 561 turvapaikkahakemuksesta.

Vuoden 2016 alkupuoliskolla Japani kelpuutti vain neljä pakolaista yhteensä 5 011 turvapaikkahakemuksen jättäneestä.

Koko vuonna 2016 Japani otti vain 28 pakolaista 10 901 turvapaikkaa hakeneesta.

Tammikuussa Human Rights Watch nuhteli Japanin lukuja "surkeiksi" ja ojensi sitä epäonnistumisesta "maailmanlaajuisen maahanmuuttokriisin lievittämisessä".

Tokiossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa YK: n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi valitti, että Japani ei tee omaa osuuttaan toivottaakseen maahanmuuttajat ja pakolaiset tervetulleiksi.

"Noin 20-30 pakolaista vuodessa on hyvin vähän. Olen pyytänyt hallitusta harkitsemaan, voisiko sitä lisätä", Grandi sanoi.

Vuoden 2017 Global Peace Indexin mukaan Japani sijoittui kymmenenneksi turvallisimmaksi maaksi maailmassa, jolla on ”erittäin korkea” rauhantila.

Tytti Salenius to 30.11. 18:15

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot