Uusi tutkimus: laajalle levinnyt tyytymättömyys Euroopan unioniin ja massamaahanmuuttoon

Negatiiviset asenteet EU:ta kohtaan hallitsevia - huomattavia huolia suvereniteetista ja maahanmuutosta

Ulkomaat ma 04.12.2017 14:13
kuva: pixabay

Breitbart uutisoi uudesta tutkimuksesta, joka kertoo enemmistön eurooppalaisista olevan tyytymättömiä Euroopan unioniin. Jopa valtioissa, joita yleensä pidetään EU-myönteisinä, ollaan pettyneitä EU:hun.

Maahanmuuttokriisi, demokraattisten, populisteiksi haukuttujen puolueiden nousu kaikkialla Euroopassa ja Iso-Britannian äänestys Brexitistä ovat herättäneet voimakasta keskustelua EU: n tulevaisuudesta.

Brittiläisen kansainvälisen politiikan tutkimuslaitoksen, Chatham Housen tuore viime perjantaina 1.12.2017 julkaistu tutkimus koostuu yli 10 000 eurooppalaisen vastaajan useista poliittisista ja yhteiskunnallisista näkemyksistä kymmenestä EU-maasta.

Kymmenen tutkimuksessa mukana ollutta Euroopan maata olivat Itävalta, Belgia, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Italia, Puola, Espanja ja Iso-Britannia.

Mielipidekysely suoritettiin vuoden 2016 lopulla ja alkuvuodesta 2017 yhteistyössä Kantar Publicin kanssa.

Chatham Housen tutkijat tunnistivat kahdeksan kysymyksen perusteella kuusi "heimoa" ympäri Eurooppaa, joita on kaikkialla kansallisista rajoista riippumatta ja joiden jäsenillä on samanlaisia ​​mielipiteitä ja elämänkokemuksia. "Heimot" luokiteltiin sen mukaan, miten Euroopan unioniin suhtauduttiin.

Esimerkiksi kysyttäessä, olivatko vastaajat samaa mieltä toteamuksesta "EU on hyvin demokraattinen", "EU:lla on oltava enemmän valtaa kuin tällä hetkellä" ja "Maahanmuutto on ollut hyväksi maalleni", kansallisuudesta riippumatta Euroopan kansalaiset olivat laajalti eri mieltä.

Tutkimuksessa kuusi poliittista heimoa on nimetty koon mukaan suurimmasta pienimpään: epäröivät eurooppalaiset 36 %, tyytyväiset eurooppalaiset 23 %, EU:n hylkääjät 14 %, turhautuneet EU-myönteiset 9 %, ankarasti kapinoivat 9 % ja federalistit 8 %.

Negatiiviset asenteet EU:ta kohtaan ovat hallitsevia: kaikkiaan kuudesta "heimosta" kaksi, "epäröivät eurooppalaiset" ja "EU:n hylkääjät", ​​muodostavat pelkästään 50 prosenttia vastaajista. Kun "ankarasti kapinoivien" prosentit lisätään, EU-vastainen mielipide nousee kokonaisuudessaan 59 prosenttiin.

Vastauksena kysymykseen "EU:lla on oltava enemmän valtaa kuin tällä hetkellä", suurin osa maista kannatti Euroopan unionin vallan palauttamista jäsenvaltioille.

Kaikissa tutkituissa Euroopan valtioissa puollettiin kaiken kaikkiaan enemmän sitä ajatusta, että EU antaisi toimivallan takaisin, kuin että kahmisi sitä lisää tai että tilanne pysyisi samana.

Mielipiteiden ääripäät, vastakkaisia näkemyksiä omaavat "EU:n hylkääjät" ja "federalistit" ovat verrattain pieniä ryhmiä ja tutkimuksen mukaan niiden jäsenillä on "suhteeton vaikutus poliittisessa sfäärissä".

Sen sijaan suurimman poliittisen heimon, "epäröivien eurooppalaisten" jäsenet "sijoittuvat keskelle monissa asioissa, heillä on ristiriitainen näkemys EU:n politiikasta ja he tarvitsevat vakuuttumista EU:n ansioista".

"Poliittisten johtajien keskeinen haaste on saada mukaan heimo, jonka olemme nimittäneet epäröiviksi eurooppalaisiksi", kertoo Thomas Raines, tutkimuksen toinen kirjoittaja.

Rainesin mukaan epäröivät eurooppalaiset ovat "tulevaisuuden avainryhmä".

Hän lisää, että "vaikka monet sen jäsenistä näyttävät vaistomaisesti kannattavan EU: ta, heillä on huomattavia huolia suvereniteetista ja maahanmuutosta - monet ovat yksinkertaisesti irrottautuneet politiikasta".

Suhtautumiset massamaahanmuuttoon vaihtelivat selvemmin esimerkiksi Kreikassa, Italiassa, Puolassa, Unkarissa, Belgiassa, Ranskassa ja Itävallassa. Kaikki olivat kuitenkin sitä mieltä, että maahanmuutto ei ole ollut myönteinen asia heidän kansoilleen.

Iso-Britanniassa maahanmuuttoa arvostetaan 35 prosentin verran verrattuna 34 prosenttiin, joiden mielestä siitä ei ole ollut etua maalle.

Iso-Britannia on kuitenkin kaikkein ilmeisimmin euroskeptisin kansakunta ja tutkimuksen mukaan suhde Euroopan unioniin on jyrkkä erityisesti myös Keski-Euroopassa Unkarissa.

Merkille pantavaa tutkimuksessa oli se, että "EU:n hylkääjät" näyttävät keskittyvän Brysseliin huolimatta siitä, että se on Euroopan parlamentin tyyssija.

Tytti Salenius ma 04.12. 14:13

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot