Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää suurlähetystön kaupunkiin

"Tämä ei ole yhtään enempää tai vähempää kuin tosiasioiden tunnustamista. Olen päättänyt siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemiin"

Ulkomaat to 07.12.2017 03:12

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump piti jälleen yhden äänestäjilleen antamistaan vaalilupauksista ja tunnustaa virallisesti Yhdysvaltojen johtajana Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Tunnustuksen virallisuuden vahvistaa ja konkretisoi Yhdysvaltojen suurlähetystön muutto Tel Avivista Jerusalemiin.

Jerusalem on ollut Israelin pääkaupunki yli 3000 vuotta ja Jerusalem on ollut Israelin valtion pääkaupunki sen perustamisesta lähtien. Kyseessä on siis yksinkertaisen historiallisen tosiasian tunnustaminen, mutta poikkeuksellista siitä tekee se, että Yhdysvallat on ensimmäinen valtio - ja Trump ensimmäinen valtiojohtaja - jolla on rohkeutta tunnustaa historialliset tosiasiat ja toimia oikeudenmukaisesti alistumatta islamilaisten ryhmien uhkailuihin.

"Tämä ei ole yhtään enempää tai vähempää kuin tosiasioiden tunnustamista. Olen päättänyt siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemiin", Trump kertoi Suomen aikaa kahdeksalta illalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kongressin aloite vuodelta 1995, jonka senaatti yksimielisesti vahvisti äänestyksellä 5.6.2017, viedään nyt käytäntöön.

"Nyt, 22 vuotta aloitteen läpimenon jälkeen, olen päättänyt että on jo viimein aika Yhdysvaltojen virallisesti tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Tämä myöhässä tehty tosiasioiden tunnustaminen on kaikkien etu",  Trump julisti.

"Seitsemänkymmentä vuotta sitten, Yhdysvallat, Trumanin ollessa presidentti, tunnusti Israelin valtion. Siitä lähtien Israelin pääkaupunki on ollut Jerusalem - juutalaisten pääkapunki tuhansien vuosien takaa.  Tänään Jerusalemissa sijaitsee Isrealin hallinto ja eduskunta, Knesset ja korkein oikeus. Jerusalemissa asuvat myös maan pääministeri ja presidentti ja siellä on suurin osa maan hallinnon ministeriöistä. Jerusalem on ollut kaupunki, jossa Yhdysvaltojen johtajat ovat tavanneet Israelin johtajia. Siksi on sopivaa viimein Yhdysvaltojen virallisesti tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi."

Trump ilmoitti, että varapresidentti Mike Pence vierailee Lähi-idässä muutaman päivän kuluttua.

Suomalaisten valtiojohtajien ei vielä tiedetä kommentoineen tätä historiallista tapahtumaa.

Jukka Rahkonen to 07.12. 03:12

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

Klo 13:04.

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot