Heikki Hursti vetoaa Suomen päättäjiin: "Nyt jos koskaan olisi tosi hieno kädenojennus"

Väyrynen ja Huhtasaari tullessaan valituksi presidentiksi lahjoittaisivat ensimmäisen vuoden palkastaan 50 000 euroa Hurstin avustustyöhön

Kotimaa pe 26.01.2018 15:41
Kuva: mtv3 haastattelee Heikki Hurstia

Jo 50 vuotta Suomessa vähävaraisille vaate- ja ruoka-avustuksia jakaneen, täysin lahjoitusvaroilla pyörineen Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n toiminnan pelätään olevan vaakalaudalla.

Helsingin Kalliossa toimivan "Hurstin Valinnan" ovet ovat vaarassa sulkeutua parin kuukauden sisällä, mikäli avustustoiminnan tarvitsemien tilojen rahoitukseen ja itse toiminnan pyörittämiseen ei löydy rahallista ratkaisua.

Laupeudentyö ry:n toiminnanjohtaja Heikki Hurstin mukaan tilanteeseen on ajauduttu rahalahjoitusten ja kaupungin avustuksen pienenemisen vuoksi.

Helsingin kaupunki laski kolme vuotta sitten Kallion Helsinginkadulla sijaitsevan toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämänsä vuosiavustuksen 150 000 eurosta 100 000 euroon.

"Raha-aukkoa" on jouduttu nyt paikkaamaan vähäosaisten ruoan ja tarpeiden hankkimiseen tarkoitetulla rahalla.

Hursti arvelee ruokaa riittävän kyllä jaettavaksi, mutta keskuksen tilat ovat käyneet ahtaaksi nykyisenlaajuiseen toimintaan.

Raha-asiat ovat olleet tiukoilla ennenkin, mutta tilanne Hurstin mukaan ei ole koskaan ollut niin paha kuin mitä se on nyt. Mitään säännöllistä tuloa ei ole, kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin ja nyt lahjoituksiakin on tullut vähemmän kuin aikaisemmin.

"Luulen, että avun loppuminen tekisi näille ihmisille aika isonkin loven. Ihmiset kiittävät ja sanovat, että en tiedä, miten eläisin, jos teitä ei olisi. Se on aika kovasti sanottu", Hursti huomauttaa.

Poliitikkojen puheet Linnan juhlissa ja erilaisissa tapahtumissa ihmetyttävät Heikki Hurstia. Valtion varoista tuetaan urheilua miljoonilla, mutta vähävaraisten tarvitsemaan ruokaan euroja ei heru.

"Olkapäälle taputtelijoita on kymmeniä, jotka sanovat, että teette todella hyvää työtä ja yritä jaksaa. Rohkaisut ovat jääneet siihen", Hursti huokaa.

Hurstin isän, Veikko Hurstin aloittamalla Yksinäisten ja vähävaraisten joulujuhlalla on pääkaupungissa pitkät perinteet. Vierailijamäärä on lisääntynyt vuosien mittaan niin, että tapahtuma muutti vuonna 2015 Töölön kisahallilta Messukeskukseen.

Vuonna 1967 isänsä Veikko Hurstin aloittamaa elämäntyötä, hädänalaisten auttamista 2000-luvulla jatkanut Heikki Hursti herkistyi kyyneliin MTV:n Huomenta Suomen suorassa lähetyksessä torstaina.

MTV:n toimittaja vieraili "Hurstin valinnassa" paikan päällä ja myönsi sen olevan "pysäyttävä kokemus". Meneillään oleviin presidentinvaaleihin ja monen ehdokkaan kohdalla erilaisiin vaaliteemoihin, kuten eriarvoistumiseen viitaten, toimittaja tunnusti tämän olevan "yksi aika rehellinen esimerkki siitä, missä myös meillä Suomessa mennään, vaikka hyvinvointivaltio ollaankin".

Hursti totesi, että "nyt jos koskaan olisi tosi hieno kädenojennus", jos Suomen valtio ottaisi tilanteeseen kantaa ja huomioisi heidän työnsä "lähtemällä tukemaan ja auttamaan" heitä.

"350 miljoonaa euroa annetaan joka vuosi erilaisille yhdistyksille ja järjestöille, me ei olla saatu koskaan ja kuitenkin ollaan tehty tätä työtä nyt 50 vuotta", Hursti korosti.

Hurstin mukaan monet ihmiset ovat tilanteessa, että heidän on pakko hakea apua ruokajonoista, kun mistään muualta apua ei tule.

Hursti kertoi tuntevansa ihmisiä, jotka ovat tehneet kymmeniä työhakemuksia, mutta joille töitä ei vaan ole kuitenkaan löytynyt.

He ovat jo hakeneet sosiaalivirastoista apua ja hänen ruoka-apunsa on viimeinen oljenkorsi tilanteeseen.

"Eihän tämä heidän elämäänsä ja tilannettaan muuta. Me halutaan olla kuitenkin auttamassa ja antamassa vertaistukea. Jotkut haluavat purkaa sitä tilannettaan ja kertoa omasta elämästään, niin me ollaan täällä myös sitä varten, että voidaan ohjata eteenpäin jos ei itse pystytä", Hursti kuvaili kokonaisvaltaista kristilliseen lähimmäisenrakkauteen perustuvaa auttamistyötään.

Hurstin mukaan heille tulee paljon ihan uutta porukkaa, jotka ovat sanoneet ihan suoraan, että leikkaukset koskettavat kaikkein kovimmin vähäosaisia ja niitä, joilla ei ole mitään.

"Sen takia monien kohdalla tää tilanne on tosi kurja. Eläkeläiset, opintotuen varassa olevat opiskelijat...", Hursti luetteli.

Hän mainitsi myös kritiikin, jota on kohdistettu heidän auttamistyötä kohtaan.

"Minua on pikkusen kummastuttanut se, että meitä joskus syytetään näistä ruokajonoista. Ihan niin kuin me pidettäis ruokajonoja ruokajonojen vuoksi. Ihmisillä on vaan tarve ja on porukoita, jotka haluaa auttaa ja mistä nää ihmiset muuten sais apua", Hursti huomautti.

Kahdesti viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry jakaa ilmaista ruokaa kaikille vähävaraisille sekä yhteiskunnan kelkasta pudonneille ”Hurstin Valinnassa”, Helsingin Sörnaisissa, osoitteessa Helsinginkatu 19. Maanantaisin on vaatejako, jossa käy muutamia satoja ihmisiä.

Ruokajonoissa seisoo niin perheitä lapsineen kuin yksinhuoltajia, eläkeläisiä, työttömiä, kodittomia, maahanmuuttajia, yksinasuvia, pätkätyöläisiä, pienituloisia, täysin tulottomia ja opiskelijoita - ei siis pelkästään päihdeongelmaisia miehiä, millainen mielikuva yhä hyvin monella leipäjonossa seisovasta on piirtynyt mieleen ruoka-aputoiminnan alkuajoilta.

Tänäkin keskiviikkona rankasta lumipyrystä huolimatta ruokaa Helsinginkadulla jonotti yli 2 500 ihmistä.

Jakopäivinä on ruokaa jonottamassa noin 2 500 – 2 800 ihmistä, loppukuusta ihmismäärä saattaa suurentua jopa yli kolmen tuhannen.

Vuonna 2005 ruokaa haki noin 300 ihmistä per jakokerta.

Leipäjonojen asiakasmäärät ovat siis kymmenkertaistuneet kymmenessä vuodessa.

Maria Ohisalon ja Juho Saaren "Kuka seisoo leipäjonossa : Ruoka-apu 2010-luvun Suomessa" -tutkimuksessa todetaan, että jos pitkäaikainen toimeentulo- ja asumistukiasiakkuus on kauneusvirhe suomalaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä, leipäjono on sen vuotava haava.

Ruoka-avun tarve on arkipäiväistynyt ja leipäjonoon voi päätyä meistä kuka tahansa.

Mitä nyt aikoo tehdä Suomen valtio, presidentti ja Helsingin kaupunki?

Hurstin avustusjärjestön näkyvimmiksi tapahtumiksi ovat muodostuneet vähävaraisille ja syrjäytyneille suunnatut perinteiset juhlat Köyhien Linnanjuhla Hakaniemen torilla itsenäisyyspäivänä sekä Joulujuhla Helsingin messukeskuksessa jouluaattona.

Presidentti Sauli Niinistö kävi yksinäisten ja vähävaraisten joulujuhlassa kehumassa Hurstin perhettä suvuksi, jossa "geeneissä kulkee hyvyys".

"Taitaa olla hyvyys suvussa. Kunpa meillä olisi paljon sellaista geeniperimää Suomessa", tasavallan presidentti Sauli Niinistö aloitti puheensa lipevästi Hurstin joulujuhlassa vähävaraisille ja yksinäisille.

Hän ei kuitenkaan ole julkisesti patistanut eduskuntaa huomioimaan Hurstin arvokasta työtä.

Presidentti Niinistö ei ole edes ottanut kantaa eduskunnan päätökseen lopettaa ruoka-apua antavien järjestöjen tukeminen.

Kaksi vuotta sitten - kun perussuomalaiset olivat vielä hallituksessa - miljoonan euron tuki nähtiin tarpeellisena, mutta nyt tuki lopetettiin ja "ruoka-avun miljoonasta" tehdyn talousarvioesityksen kaatajina toimivat hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset.

"Vaikuttaa siltä, että valtiolla ei ole kiinnostusta tällaista työtä kohtaan. Vähävaraiset eivät ole hävinneet minnekään", Hursti totesi joulukuussa Helsingin Uutisille.

Kristillisten kansanedustaja Antero Laukkanen kutsui tukirahojen leikkausta hallituksen "joululahjaksi" leipäjonoissa seisoville.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti kantaa joulukuussa 2017 Facebookissa hallituksen päätökseen lakkauttaa leipäjonoille jaettava valtion tuki.

"Leipäjonoissa köyhimmille jaettava ruoka-apu ei ennen tätä vaalikautta ollut koskaan saanut tukea valtion budjetista. Perussuomalaisten ansiosta vuosille 2016 ja 2017 tähän tärkeään ja erittäin kustannustehokkaaseen toimintaan saatiin pieni määräraha.

Ensi vuodelle tätä budjetin kokonaissummaan nähden mitätöntä rahaa ei enää saatu. Kaikesta päätellen siksi, että perussuomalaiset sitä esittivät. Vain hallituksessa voi vaikuttaa, sanoo joku. Tämä on totta. Kokoomus, keskusta ja siniset vaikuttivat oman yhteisen arvopohjansa mukaisesti.

Prioriteetit ovat menneet oudoiksi. Maailmaa halattaessa oman kansan köyhimmille ei riitä edes niitä kuuluisia murenia", Halla-aho kirjoitti.

Samoihin aikoihin loppuvuodesta vuonna 2017 marraskuussa Helsingin kaupunginhallitus päätti "halata maailmaa" oikein kunnolla ja antaa hieman enemmän kuin "murenia" eli taata laittomasti maassa oleskeleville toimeentulon sekä ilmaisen majoituksen, ruoan, lääkkeet ja hammashoidon.

Kaiken lisäksi se esitti, että edellä mainittuja palveluja tulee mainostaa kaupungin internetsivuilla monilla kielillä muun muassa arabiaksi, somaliaksi, bulgariaksi ja romaniaksi.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaarelle suomalaisten turvallisuus ja hyvinvointi menee kaiken muun edelle:

"Pidän teidän puolta, paperittomilta piikki kiinni!"

Huhtasaari on huolissaan kansan kahtiajaosta.

"Kahtiajako ei ole vain se, että leipäjonot kasvavat, vaan maahanmuuttopolitiikassa on epäonnistuttu. Se jakaa kansaa kahtia", Huhtasaari totesi Iltalehden tentissä.

Hän on suomalaisten vähävaraisten puolella ja haluaa priorisoida suomalaiset:

"Laittomien maassaolijoiden terveyspalveluille aukaistiin piikki. Eli laittomille maassaolijoille piikki kiinni ja suomalaisille piikki auki, koska meidän tehtävänä on huolehtia suomalaisista."

Helsingin kaupunginvaltuutettu Pia Kopra (ps.) esittää valtuustoaloitteessaan 50 000 euron tukea Heikki Hurstin ruoka-avun toiminnan turvaamiseksi.

Perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja Markku Saarikangas taasen kysyy avoimessa kirjeessään päättäjille, haluavatko nämä, että pääkaupunkiseudun suurin hyväntekijä Heikki Hursti joutuu lopettamaan pyyteettömän toimintansa muutaman sadantuhannen euron takia.

"Me, allekirjoittaneen johdolla, tarjoamme tarvittavan asiantuntijaverkoston Hurstin toiminnan edelleen kehittymisen varmistamiseksi. Molemmat järjestyvät helposti, mikäli vain poliittista tahtoa löytyy", Saarikangas perustelee.

Torstai-illan Ylen Suuressa vaalikeskustelussa presidenttiehdokas Paavo Väyrynen kertoi kiertäneensä laajasti pääkaupunkiseudulla ja totesi nähneensä köyhyyttä valtavasti.

Hän ehdotti tentissä täysin yllättäen tullessaan valituksi presidentiksi lahjoittavansa ensimmäisen vuoden palkastaan 50 000 euroa Hurstin avustustyöhön ja vaati tiukasti Helsingin kaupunkia kantamaan oman vastuunsa. Twitterissä se aiheutti "myräkän" ja Väyrystä pilkattiin laajasti "yrityksestä ostaa ääniä" itselleen.

Laura Huhtasaari yhtyi Väyrysen puheenvuoroon ja lupasi olla mukana samoin ajatuksin. Muut presidenttiehdokkaat pysyivät hämmentyneinä hiljaa eivätkä Ylen toimittajat edes antaneet heidän jatkaa keskustelua aiheesta.

Täältä voit katsoa, miten itse voit olla auttamassa Heikki Hurstin laupeuden työtä.



 

Tytti Salenius pe 26.01. 15:41

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

"Idiot King" Justin Trudeau destroyed Canada on the advice of the World Economic Forum

la 18.01. 12:52

Petteri Hiienkoski

Uhraavatko globalistit seuraavaksi Suomen?

su 12.01. 00:48

Juha Ahvio

Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi

pe 08.11. 15:49

Vieraskynä

Tp-Utva historian polttopisteessä

to 03.10. 15:30

Heikki Porkka

Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa

ti 01.10. 14:12

videot