IS: Kim Jong-un on lupautunut luopumaan ydinaseista - Trump tapaa diktaattorin toukokuuhun mennessä

Etelä-Korean edustaja piti pikaisen tiedotustilaisuuden Valkoisen talon edustalla.

Ulkomaat pe 09.03.2018 09:00
Kuva: uutisvideo IS:n artikkelissa

Etelä-Korean delegaatio vierailee Washingtonissa Valkoisessa talossa kertomassa tapaamisestaan Pohjois-Korean kanssa, kertoo IltaSanomat.

Uutisen mukaan Etelä-Korean kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Chung Eui-yong kertoi pikaisessa tiedonannossa, että Pohjois-Korean johtaja on sitoutunut luopumaan ydinaseista. Hänen mukaansa Kim Jong-un on myös lupautunut pidättäytymään tulevista ydinkokeista.

"Kerroin presidentti Trumpille, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi tapaamisessamme olevansa sitoutunut ydinaseriisuntaan", Chung sanoi.

"Etelä-Korea liittolaisineen tulee painostamaan Pohjois-Koreaa siihen asti, kunnes lupaukset ydinaseista luopumisesta ovat toteutuneet."

Chungin on ilmoittanut Kim Jong-unin kutsuneen Donald Trumpin tapaamiseen, ja tämä saattaa toteutua jo toukokuuhun mennessä. Kim on esittänyt tapaamiskutsun ja Trump on hyväksynyt kutsun.

"Presidentti Trump sanoi tapaavansa Kim Jong-unin toukokuuhun mennessä taatakseen pysyvän ydinaseriisunnan."

Valkoinen talo on vahvistanut Trumpin hyväksyneen Pohjois-Korean kutsun, mutta Pohjois-Koreaa vastaan asetetut pakotteet pysyvät Valkoisen talon mukaan voimassa.

 

"Keskeinen kysymys on, voisiko Pohjois-Korea tosiaan luopua ydinaseesta. Ydinase on ollut Kimin keskeinen painostusväline ulkopolitiikassa ja isänmaallisen ylpeyden aihe kotimaassa", kommentoi Yle.

"Pohjois-Korean mielestä ydinaseriisuntaan sisältyisi se, että Yhdysvallat luopuisi lupauksestaan suojella Etelä-Koreaa myös ydinasein. Tähän Yhdysvaltain on erittäin vaikea suostua."

Pohjois-Korea on aiemminkin keskeyttänyt ydin- ja ohjushankkeensa, mutta jatkanut niitä jos neuvottelut eivät ole edenneet sen toivomalla tavalla.

Jukka Rahkonen pe 09.03. 09:00

Kommentit: 0Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Reijo Tossavainen

Venäläisten maihinnousu Airistolla johtuu päättäjien sinisilmäisyydestä

su 23.09. 11:36

Heikki Porkka

"Luotettavan ja vastuullisen" median edustaja vedättää suomalaisia

su 23.09. 11:17

Professorin Ajatuksia

Italiassa hallitusvastuu kannattaa, mutta miksi?

la 22.09. 22:42

Henna Kajava

Peruskouluissa opetetaan fundamentalistista islamia

la 22.09. 20:32

Juha Ahvio

Trumpin nimittämä tuomari Brett Kavanaugh Soros-vehkeilyn kohteena

pe 21.09. 22:46

videot