Sukupuolineutraaleilla "äitienpäiväkorteilla" juhlinnasta "transsukupuolisempaa" Britanniassa

Perinteiset kortit eivät ole sopivia "uudenlaisiin" perherakenteisiin

Ulkomaat pe 16.03.2018 11:34

Iso-Britanniassa vietettiin viime sunnuntaina Äitienpäivää.

The Times uutisoi, että päivittäistavarakauppaketju Waitrose Iso-Britanniassa halusi edistää gender-ideologiaa lisäämällä äitienpäiväkorttivalikoimaansa sukupuolineutraalin "Happy You Day" -kortin.

Yritys kertoi The Timesille, että jättämällä kortista pois sanan "äiti", se pyrki näin tekemään vuosittaisesta juhlinnasta "transsukupuolisempaa ja laajentamaan, kenelle kortteja voi antaa, ovatpa sitten kyseessä isoäidit tai vaikka transsukupuoliset äidit".

Valikoimassa oli kortteja, jotka varmuuden vuoksi ovat "sukupuolineutraaleja", jos äitisi sattuu olemaankin isäsi, tai hän haluaa mieluummin tulla tutuksi useiden epätavallisten ​​pronominien avulla.

Korttikokoelmassa oli useita "äiti" -vaihtoehtoja niin sanotuille "uudenlaisille" perheille. Kortteja löytyi niin lapsille, joilla on kaksi äitiä, kuin niille, joiden isät ovat heidän äitejään sekä ihmisille, jotka ovat "äidin kaltaisia" ​​muita henkilöitä, mutta jotka eivät ole lasten todellisia äitejä.

Myös muut Iso-Britannian vähittäiskaupat haluavat kannattaa samaa ideologiaa ja lähtivät mukaan "päivittämään onnittelukorttejaan" samanlaisilla ​​homo- ja transseksuaalivanhemmille tarkoitetuilla korteilla.

Korttikauppa Scribbler myi esimerkiksi samaa sukupuolta oleville pariskunnille kortteja, joissa lukee "Kaksi äitiä on parempi kuin yksi" ja transsukupuolisille vanhemmille "Isä, kiitos siitä, että olet hämmästyttävin äiti".

Scribblerin korttivalikoimasta löytyi myös jopa kortti, jonka homolapsi voi antaa äidilleen.

"Äiti, sinä teit minusta homon. En valita, se on mahtavaa", lukee kortissa.

Viime vuonna markettijätti Sainsbury's julkaisi ihan ensimmäisen äitienpäiväkorttinsa kahdelle äidille.

Kortti on vaaleanpunainen ja siinä lukee "Ihanille äideilleni".

Se luotiin "vastaamaan paremmin uudenlaisten perheiden kasvavaa määrää ja kortti kuvastaa asiakkaidemme ja kumppaneidemme monimuotoisuutta", Sainsbury'sta kerrottiin.

Myös Yhdysvalloissa on esiintynyt samanlaisia pyrkimyksiä tarjota "kaikenlaisia äitejä kuvaavia" äitienpäivä​kortteja, vaikkakaan "kulttuurisena ilmiönä" transsukupuolisuus ei ole Amerikassa yhtä vahvaa kuin Englannissa.

Kaksi vuotta sitten amerikkalainen korttimyyjä Hallmark julkaisi äitienpäiväkortteja samaa sukupuolta oleville pariskunnille.

Perinteiset kortit eivät sovi "uudenlaisiin" perherakenteisiin, Hallmark-korttien luova johtaja Laurent Benson totesi USA Today:lle vuoden 2016 haastattelussa.

"Yritämme todella edustaa moninaisia ​​suhteita, jotka vastaavat tämän päivän yhteiskuntaa", Benson puolusti yrityksensä perinteistä perherakennetta vastaan taistelevaa sukupuolineutraalia ajatusmaailmaa.

The Timesin mukaan jotkut transaktivistit ovat vaatineet, että äitienpäivä pitäisi nimetä uudelleen. Ehdotettuja uusia nimityksiä äitienpäivälle olisivat muun muassa "Guardian's Day" (huoltajan päivä) ja "Carer's Day" (hoitajan päivä).

Sukupuolineutraalit äitienpäiväkortit ovat herättäneet voimakasta vastustusta sosiaalisessa mediassa.

Iso-Britanniassa useat koulut ovat muuttaneet äitienpäivän "vanhempainpäiväksi" tai "erityishenkilön päiväksi" välttääkseen sukupuolineutraaliutta ajavan aktivistivähemmistön mielten pahoittumisen.

Suomessakin sukupuolineutraali keskustelu ulotettiin jo viime vuonna isänpäivän juhlintaan, kun kahdessa helsinkiläisessä päiväkodissa isänpäivä muutettiin läheisenpäiväksi.

Taustalla vaikutti genderideologinen ajatus perheiden "moninaisuudesta".

Isänpäivän nimen vaihtamisen väitettiin olevan vain "kokeilu" ja sitä perusteltiin muun muassa "uusilla perhemuodoilla" ja sillä, että lapsi säästyisi pahalta mieleltä eikä isän- ja äitienpäiväkorttien askartelusta tulisi traumaattista, jos isän tai äidin puuttuessa isän- tai äitienpäiväkorttia ei voisikaan antaa omalle isälle tai omalle äidille.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vetosi julkisesti kuntiin ja päiväkoteihin ottaen voimakkaasti kantaa perinteisten isän- ja äitienpäivien puolesta.

Hän tyrmäsi suoralta kädeltä läheisenpäivän: ”Lapsia ei pidä aliarvioida ja mitätöidä koko juhlaa.”

Myös lastenpsykiatri ja tietokirjailija Jari Sinkkosen mukaan isänpäivä pysyköön isänpäivänä.

"Höpö höpö! Meillä kaikilla on isä, olipa hän kuollut, kadonnut lapsen elämästä tai olemassa koeputken välityksellä. Silti, jokaisella meistä on isä", Jari Sinkkonen vastasi ajatukseen isänpäivän nimen muuttamisesta läheisenpäiväksi.

Hän myös vakuutti sitä, että uskomus sukupuolten laajaan kirjoon on aikuisten ihmisten ihan omaa keksintöä.

"Minä en tällaista moninaisuuspuhetta ymmärrä alkuunkaan. Pojalla on munat ja tytöllä pimppi ja sillä selvä", Sinkkonen totesi.

Hän korosti, että sukupuolten välisten erojen hämärtäminen ei lähde lapsen, vaan aikuisen "pöhköstä" tarpeesta ja se on vastoin lapsen etua.

"Jo pieni lapsi näkee saunareissulla, että isällä on pippeli, mutta äidillä ei", Sinkkonen väänsi rautalangasta, kuinka jo alle 2-vuotias lapsi tietää biologisen sukupuolen selkeästi.


 

Tytti Salenius pe 16.03. 11:34

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

videot