Blogi: Olli Pusa, su 05.08.2018 11:59

Demokratia vaarassa

Aikaisemmassa kirjoituksessani pohdin sitä, kuinka suomalainen (ja laajemmin länsimainen) demokratia on kriisissä. Tässä jatkoa sille pohdiskelulle. Viime aikojen tapahtumat ovat nostaneet pintaan joitakin asiaan liittyviä keskusteluja. Niissä havainnollistuu hyvin ongelmat.

Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen häiriköi lentokoneessa yrittäen estää kuvitellun karkotuksen Suomesta. Ilmeisesti hänen innoituksenaan oli tapahtuma Ruotsissa, jossa ruotsalainen nainen sai estettyä karkotuksen lentokoneessa riehumalla. Hänestä leivottiin Ruotsissa sankaria.

Pennanen ei toki tiennyt mistä oli kysymys. Oliko kyseessä turvapaikanhakijan karkotus vai rikollisen siirto maasta toiseen? Ja jos kyseessä oli karkotettava turvapaikanhakija, millaisia rötöksiä hänellä oli tilillään? Ihan kiltistä naapurin pojasta tuskin oli kysymys, kun henkilö kuljetettiin nippusiteissä neljän poliisin saattamana. Eikä tuo tainnut Pennasta kiinnostaakaan.

Hän videoi tapahtuman yrittäen saada itselleen suurta julkisuutta. Mahdollisesti kyseessä oli Aino Pennasen vaalikampanjan alku. Operaatio ei mennyt kuin Strömsössä eli kuten Ruotsissa oli tapahtunut. Poliisi poisti Pennasen koneesta ja se lähti normaalisti hieman myöhässä aikataulustaan.

Seuraava aiheeseen liittyvä episodi oli vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon ylistys Pennasen toiminnalle. Aalto intoutui jopa vertaamaan Pennasen kaltaisia häiriköijiä sodan aikana Anne Frankia natseilta piilotelleisiin ihmisiin. Suomessa on siis vallassa Touko Aallon mukaan natsimainen meininki. Laki oli hänestä väärä ja siksi lain rikkominen oli hänestä hyväksyttävää.

Aiheeseen tarttui Yle, joka on jo pitempään kunnostautunut punavihreän propagandan levittäjänä – verovaroin. A-studioon oli haalittu kaksi keskustelijaa asiasta. Molemmat olivat Pennasen toimintaa ymmärtäviä punavihreitä. Toinen noista oli yliopiston opiskelija ”tohtorikoulutettava”, jota Yle on aikaisemminkin mielellään haastatellut puolueettomana asiantuntijana uutisissa. Kyseinen opiskelija on kuitenkin aktiivinen stop deportation riehujien joukossa.

Se, että keskusteluohjelmaan koottiin tuollainen ymmärtäjien joukkio, on tietenkin Ylen toimitukselta tahallinen junailu. Selitykset siitä, etteivät saaneet toisella lailla ajattelevia mukaan, on satua. Toimittajan ammattitaito on osittain juuri sitä, että pystyy kokoamaan tasapainoisen keskusteluryhmän.

Noiden kahden punavihreän ymmärtäjän teema oli, että Pennasen riehuminen oli ymmärrettävää. Toki kaikessa ei kansalaistottelemattomuus sovi – ilmeisesti jos se kohdistuisi punavihreän joukon kohelluksiin? Mutta tässä se kuulemma oli erittäin perusteltua, koska laki oli pielessä. Ja tälle laista piittaamattomuuden ylistykselle Yle antoi levityskanavan.

Nyt herää kysymys, miten nuo kaksi punavihreää ymmärtäjää ovat oikeutettuja julistamaan lain kelvottomuudesta. Valtaosa kansalaisista on heidän kanssaan eri mieltä. Puolitoista vuotta sitten sisäministeriö teki laajan mielipidekyselyn siitä, mitä kansalaiset ajattelivat maahanmuutosta ja turvapaikkapolitiikasta. Vastaajista 78% oli sitä mieltä, että viranomaisten tulee karkottaa maasta hylkäävän päätöksen saaneet ja maassa laittomasti oleskelevat turvapaikanhakijat. Vain 6% oli eri mieltä. Lopuilla ei ollut kantaa asiaan.

Siis Ylen toimitus esitteli ainoina ”asiantuntijoina” tuohon mitättömään vähemmistöön kuuluvia. Käteen ei jää muuta kuin se, että ne jotka vastustavat palautuksia, katsovat oikeudekseen riehua ja rikkoa lakia, kun eivät saa tahtoaan läpi muulla tavalla. Ja tuolle laittomuudelle antoi hyväksynnän sekä vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto että vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Jos pakkopalautuksista luovuttaisiin, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että kuka tahansa ihmissalakuljettajilta lipun Suomeen ostanut saisi jäädä maahan. Koko turvapaikkaprosessilta putoaisi pohja pois. Asia on kutakuinkin itsestään selvä, mutta silti kyseiset puheenjohtajat ja heidän äänitorvensa yrittävät kiistää asian.

Tuo tapatuma ei sittenkään tainnut olla vihreille suuri menestys Ylen raivokkaasta tulituesta huolimatta. Eri puolilla esiintyi vastustavia mielipiteitä, mm. sosiaalisessa mediassa. Tässä paineessa taustaltaan vihreisiin laskettava professori Heikki Hiilamo intoutui vaatimaan sosiaalisen median sensuuria. Sieltä pitää poistaa populistiset ainekset. Se, minkä sensuuria Hiilamo vaati jäi täsmällisesti määrittelemättä. Ilmeisestikin sillä tarkoitettiin esim. vihreiden epämieluisina pitämien mielipiteiden sensurointia. Näin siis Hiilamo, joka oli vielä jokin aika sitten ”neutraali” soten arvostelija, kunnes sai nimityksen Terveystalon yhden suuren omistajan hallitukseen.

Tässä voi todeta, että syntynyt kiihkeä tilanne on ollut monella tapaa hyvä. Se on karistanut osan peittelevistä kommenteista ja paljastanut punavihreän joukon todellisen olemuksen. Se julistaa olevansa etujoukko, jonka ei tarvitse noudattaa lakeja, jos lait eivät heitä miellytä. Edelleen he haluavat sensuroida eri lailla ajattelevien kirjoituksia ja mielipiteitä ”populismina”. Eli he avoimesti halveksivat edes niitä demokratian rippeitä, joille suomalainen poliittinen järjestelmä perustuu.

Tuo punavihreiden toiminta ei ole mitenkään uusi ilmiö. Sellaista näki paljonkin yliopistolla 1970-luvulla. Silloin liikkeellä olivat äärikommunistit eli stalinistit, kotimaisittain heitä kutsuttiin taistolaisiksi. He olivat avoimesti Suomea ja suomalaisia vastaan ja ottivat ohjeensa ulkopuolelta. Vaikka he olivat mitätön joukko sinänsä, heidän näkyvyytensä oli suurta, koska joukossa oli paljon ”kulttuuriväkeä”. Heitäkin suojeltiin ylemmiltä tahoilta, mm. Neuvostoliiton painostuksen takia.

Nykyinen punavihreä joukko on selkeästi jatkumoa taistolaisuudelle. Kulttuuriväen suuri osuus joukosta, kuvitelma itsestään älymystönä ja etujoukkona ja demokratian halveksunta ovat taattua taistolaista fasismia. Monet eivät ole mukana varmaan suuren aatteellisen palon innoittamina vaan olosuhteiden pakosta. Joissakin ammateissa toimiminen muuttuu vaikeaksi, jos ei ole mukana ainakin muodollisesti. Toimittajista jopa 4/5-osaa kuuluu tuohon joukkoon eräiden tutkimusten mukaan. Ei siis ihme, että saavat medialta raivokasta tukea.

Aatteellisuuden lisäksi myös monet henkilöhistoriat osoittavat kytköksen taistolaisiin. Tietenkin osa taistolaisista siirtyi punavihreisiin. Tunnetuimpia tapauksia on ollut Satu Hassi. Nuoremman polven osalta on tapahtunut myös sukupolvenvaihdosta. Kotona ovat saaneet varmaan kunnon ”taistolaisen” kasvatuksen, mutta monet kiihkeiden taistolaisperheiden lapset eivät ehtineet mukaan taistolaisliikkeeseen ja ovat hakeutuneet punavihreisiin. Esimerkkejä ovat esimerkiksi Anni Sinnemäki ja taistolaisten yhden tunnetun hahmon Jaakko Laakson poika Tapio Laakso.

Vihreään liikkeeseen on hakeutunut tuon aineksen lisäksi myös monia luonnonsuojelijoita tai vastaavan henkisiä. Mutta esimerkiksi Pentti Linkola ja Eero Paloheimo ovat avoimesti sanoutuneet irti uustaistolaisuudesta. Kuinkahan kauan luonnonsuojeluihmiset kokevat kommunistien perillisen omaksi kodikseen?

Edelleen vihreisiin on hakeutunut paljon porvarillisten pääasiassa kokoomuslaisten kotien lapsia, erityisesti tyttöjä. Esimerkiksi vihreiden puheenjohtajaksi pyrkinyt Emma Kari kuuluu tähän joukkoon. Ei tuo ollut harvinaista taistolaisissakaan, mutta kuinkakohan kauan nuo kokevat punavihreät omakseen.

Siis tiivistetysti Suomessa on punavihreä liike, joka halveksii lakia, sananvapautta ja demokratiaa. Sen osuus ei ole valtavan suuri ja en usko sen pystyvän vaaleissa pääsemään merkittäväksi ryhmäksi. Ville Niinistö osasi piilottaa tuon synkän taustan hyvin, mutta entinen nuorisokommunisti Touko Aalto ei osaa peitellä todellista olemustaan.

Saa nähdä miten uustaistolaisen liikkeen käy Suomessa median valtavasta tuesta huolimatta? Muualla Euroopassa vastaavat liikkeet ovat jo vakavissa vaikeuksissa.

Olli Pusa su 05.08. 11:59

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

Uutta presidentinhallintoa valitsemassa

ma 29.01. 19:33

Presidentti arvojohtajana

la 27.01. 17:00

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen finaali

ke 24.01. 20:24

Vihreä terroristiliike

to 04.01. 11:48

Kuusiniemi avautuu?

pe 29.12. 21:45

Jumalallinen ilmoitus?

to 28.12. 09:20

Ehdokas Pekka Haavisto

pe 22.12. 18:23

Pyhä yksinkertaisuus

ke 20.12. 00:25

Pelastuspartiot liikkeellä?

to 07.12. 19:59

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03.2024 12:06

Tapio Puolimatka

Lasten vai aikuisten oikeudet

ma 21.08.2023 19:21

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44