Oikeus puolsi yksimielisesti kristittyjä leipureita Britanniassa - "Merkittävä tuomio sananvapauden puolesta!"

"Tämä päätös suojelee kaikkien sananvapautta ja omantunnon vapautta"

Ulkomaat pe 12.10.2018 20:58

Iso-Britannian korkein oikeus antoi ratkaisunsa keskiviikkona ja päätti kannattaa Pohjois-Irlannin Belfastissa toimivia kristittyjä leipureita, jotka kieltäytyivät leipomasta ja koristelemasta kakkua homoavioliiton tukemista kuvaavilla hahmoilla ja viestillä.

Leipomon omistajat julistavat päätöksen olevan voitto sananvapaudelle.

Tapauksesta uutisoi muun muassa Breitbart, BBC ja Life Site News.

Britannian korkein oikeus päätti keskiviikkoaamuna, että Daniel ja Amy McArthurin johtama Ashers Bakery ei ole syyllistynyt syrjintään kieltäytyessään valmistamasta kakkua homoaktivistille, joka vaati kakkuun Suomessakin televisiossa takavuosina esitetyn lastenohjelma Seesamtien nukkehomoparihahmoja Bertiä ja Ernietä sekä samaa sukupuolta olevien avioliittoa tukevaa iskulausetta "Support Gay Marriage", "Tue homoavioliittoa".

Tapauksessa ei nähty leipomon vastustavan asiakkaan seksuaalista suuntautumista, eikä kieltäytyminen kakun tekemisestä ollut syrjivää.

Korkeimman oikeuden viisi tuomaria oli yksimielisiä tuomiossaan.

Tuomarit tähdensivät oikeutta ilmaisunvapauteen ja heidän mukaansa "oikeus ajatuksen-, omantunnon-, uskonnon- ja sananvapauteen oli selvästi mukana tässä oikeusjutussa".

Kakkukiista alkoi jo vuonna 2014, jolloin leipomo kieltäytyi tekemästä kakkua iskulauseella "Support Gay Marriage", koska se oli ristiriidassa heidän kristillisen uskonsa kanssa, jonka mukaan avioliitto on vain yhden miehen ja yhden naisen välinen.

Asiakas, homo-oikeuksien aktivisti Gareth Lee haastoi Pohjois-Irlannin tasa-arvokomission tukemana leipomoyrityksen oikeuteen "laittomasta syrjinnästä" seksuaalisen suuntautumisen ja poliittisen vakaumuksen perusteella.

Leipomo oli alusta asti korostanut, että sen kieltäytymisessä leipoa kakku oli kysymys vain kakun viestistä eikä asiakkaasta.

Ashersin leipomo hävisi aluksi jutun, mutta teki tämän jälkeen valituksen.

Keskiviikkona yritys sai myönteisen päätöksen vetoomukseensa korkeimmassa oikeudessa.

Neljä ja puoli vuotta kestänyt oikeustaistelu on maksanut tähän mennessä lähes 500 000 puntaa ja herättänyt kysymyksiä tasa-arvosta ja omantunnonvapaudesta.

Ashersin leipomon toimitusjohtaja Daniel McArthur sanoi olevansa iloinen ja helpottunut päätöksestä.

"Tiedän, että monet ihmiset ilahtuvat kuullessaan tämän päätöksen tänään, koska tämä päätös suojelee kaikkien sananvapautta ja omantunnon vapautta", McArthur totesi.

Homo-oikeuksien aktivisti Lee väitti, että tämä tapaus oli saanut hänet tuntemaan itsensä toisen luokan kansalaiseksi ja että hän on nyt huolissaan sen "vaikutuksista koko homoyhteisöön".

Ashersin leipomo on käyttänyt yli 200 000 puntaa oikeustapaukseen, jonka on maksanut Christian Institute. Sen sijaan tasa-arvokomissio (Equality Commission) on tuhlannut yli 250 000 puntaa verotuloista oikeudenkäyntimaksuihin ja nyt kysytäänkin, oliko sillä oikeus käyttää näin suurta määrää julkisia varoja tällaiseen tapaukseen.

Kiistan keskipisteessä oleva kakku olisi maksanut vain 36,50 puntaa ja se onkin osoittautunut Iso-Britannian historian kalleimmaksi kakkutilaukseksi.

Korkeimman oikeuden presidentti Lady Hale kertoi viiden tuomarin päätöksestä, jonka mukaan McArthursin Ashers Bakery "olisi kieltäytynyt tekemästä tällaista kakkua kellekään asiakkaalle riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan".

"Heidän vastalauseensa oli kakun viesti, ei asiakkaan eli Gareth Leen henkilökohtaiset ominaisuudet. Näin ollen tämä tuomioistuin katsoo, että Leetä ei ole syrjitty seksuaalisen suuntautumisen vuoksi", Hale huomautti.

Lontoon korkeimman oikeuden antaman päätöksen jälkeen Daniel McArthur esitti "kiitollisuutensa tuomareille ja erityisesti Jumalalle".

"Olemme erityisen tyytyväisiä siihen, että korkeimman oikeuden tuomarit painokkaasti hyväksyivät sen, mitä olemme sanoneet kaiken aikaa. Emme kieltäytyneet (kakku)tilauksesta henkilön, vaan itse sanoman takia."

Hän lisäsi:

"Tuomarit antoivat tänään selvän viestin, joka ei voisi olla selkeämpi: meidän kaltaiset perheyritykset voivat vapaasti keskittyä antamaan asiakkailleen parasta mahdollista palvelua - ilman että on pakko edistää heidän kampanjoitaan."

Pariskuntaa tukenut Christian Institute julisti päätöksen olevan "merkittävä tuomio sananvapauden puolesta".

Tapaus vastaa Yhdysvaltojen kesäkuussa tekemää samanlaista päätöstä, jossa maan korkein oikeus oli coloradolaisen leipurin Jack Phillipsin puolella, joka kieltäytyi leipomasta hääkakkua homopariskunnalle vedoten ilmaisunvapauteensa ja kristilliseen uskoonsa perinteisestä avioliitosta.

Iso-Britannian historian kalleimmaksi arvioitua kakkutilausta koskevan korkeimman oikeuden tuomion voi lukea kokonaisuudessaan täältä.


 

Tytti Salenius pe 12.10. 20:58

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02. 12:33

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

videot