Itävallan sisäministeri palaavista ISIS-taistelijoista: "Ei tikittäviä aikapommeja maahamme"

Itävallan sisäministeri haluaa pitää Itävallan ovet suljettuina Lähi-itään lähteneiltä ISIS-taistelijoilta.

Ulkomaat ti 26.02.2019 22:16

Taistelujen laantuessa Lähi-idässä islamilaisen valtion, ISIS:n riveihin lähteneet vierastaistelijat pyrkivät nyt takaisin Eurooppaan. Itävallan sisäministeri Herbert Kickl (FPÖ) ei halua päästää takaisin Itävallasta lähteneitä ISIS-taistelijoita, kertoo Kronen Zeitung.

– Meillä on jo tarpeeksi näitä ongelmatapauksia, sisäministeri sanoi.

Kicklin mukaan Itävallan ovet pysyvät suljettuina myös itävaltalaisilta ISIS-naisilta.

– Etulinja ei olisi kyennyt leikkaamaan päitä niin kauan, jos joku ei olisi kokannut heille takalinjoilla, sisäministeri muistutti.

Kicklin mukaan mahdollisia Itävaltaan palaajia on 30 – 60. Hänen mukaansa ISIS-taistelijoiden lähdön ja paluun motiivien välillä on merkittävä ristiriita.

– He lähtivät vapaaehtoisesti, taistelivat kuukausia terroristijärjestön riveissä – ja haluavat nyt palata sosiaaliturvan pariin valtioon, jonka he halusivat tuhota, hän painotti.

Oman väestön suojaaminen on tärkeintä

Sisäministeri Kickl painotti, että “oman väestön suojaaminen on korkeimmalla prioriteetilla, eikä tikittävien aikapommien ottaminen Itävaltaan ei ole hyväksyttävää”.

– Meillä on jo tarpeeksi näitä ongelmatapauksia maassamme. Näitä uhkia olisi vaikea tarkkailla. Asiantuntijat puhuvat jopa 600 ihmisestä, hän sanoi tarkoittaen turvallisuusuhaksi luokiteltuja radikalisoituneita henkilöitä.

Kickl haluaa, että ISIS-taistelijat tuomitaan Lähi-idässä YK:n ja EU:n avustuksella sen sijaan, että heidät tuotaisiin Eurooppaan oikeudenkäyntejä varten. Sisäministeri muistuttaa myös, että kaikki todistusaineisto on taistelukentillä.

– Kantani on selkeä, väestöllemme aiheutuva riski tulee minimoida. Kuka takaisin päästämistä ajava ottaa vastuun, kun yksi näistä tikittävistä aikapommeista räjähtää? sisäministeri huomautti.

Jos joku ISIS:n riveissä taistellut kaikesta huolimatta onnistuisi pääsemään Itävaltaan ja joutuisi siellä vankilaan, Kickl haluaa varmistuksen siitä, että he eivät pysty radikalisoimaan muita.

– Tätä oikeusjärjestelmän tulisi hieman miettiä. Ja mitä tapahtuu sen jälkeen, kun tuomio on kärsitty, sisäministeri Herbert Kickl muistutti.

 

 

Kansalainen.fi

Jukka Rahkonen ti 26.02. 22:16

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Greta-arvo ja Helsingin Sanomien Chemnitz-valheita

pe 23.08. 11:12

Reijo Tossavainen

Vihreät nuoret haukkuvat väärää puuta

pe 23.08. 09:24

Jukka Hankamäki

Vaarana liian hyvät Venäjä-suhteet

to 22.08. 23:26

Professorin Ajatuksia

Sanna Marin ja työajan lyhennys

to 22.08. 23:24

Jessica Vahtera

Työhyvinvointia yhteiskunnan piikkiin

to 22.08. 16:17

videot