Blogi: Heikki Porkka, pe 05.07.2019 13:39

Ohjaaja Aku Louhimies vastaan päätoimittaja Jouko Jokinen (yle)

 

Aku Louhimieheen kytkeytyvä, suurta huomiota keväällä 2018 saanut Ylen uutisointi on edennyt poliisitutkintaan päätoimittaja Jouko Jokisen (yle) osalta.

Jokinen kirjoitti Ylen nettisivuille 17.10.2018

”Ohjaaja Aku Louhimies on esittänyt julkisuudessa väitteen, jonka mukaan Ylen opintovapaalla oleva toimittaja olisi pyrkinyt toiminnallaan estämään hänen työllistymisensä. Lisäksi Louhimies sanoo, että Ylen hänestä maaliskuussa julkaisemassa jutussa olisi virheitä.

Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.”

Yleisradio julkaisi noin seitsemän kuukautta aiemmin, 19.3.2018, artikkelin Aku Louhimiehen ”poikkeuksellisesta vallankäytöstä”. Lisäksi aihetta käsiteltiin 19.3.2018 Ylen pääuutislähetyksessä ja A-studiossa

Uutislähetyksen (19.3.2018) osuudessa, joka käsitteli Louhimiestä, nähtiin taustakuvana niin sanottu ohjaajan tuoli, jossa tuoliin kirjoitetun ”ohjaaja” - sanan o-kirjaimelle oli piirretty pirun sarvet. Aiheen käsittelytavan ja oheiskuvan myötä Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitus otti itselleen syyttäjän ja tuomarin roolin.

Louhimies on kiistänyt tehneensä tietoisesti mitään väärää ja on pyytänyt anteeksi mahdollisesti aiheuttamaansa mielipahaa.

Aku Louhimies teki 17.4.2018 Ylen 19.3.2018 julkaisemaan artikkeliin liittyvän oikaisupyynnön keskusteltuaan sitä ennen Jokisen kanssa. Oikaisupyynnössä Louhimies esitti joukon todisteita ja useita todistajia, joiden avulla Yleisradio voi tutkia asioita ja korjata tekstissä olevat virheet.

Käsittelin Louhimiehen Yleisradiolle esittämää oikaisupyyntöä Oikean Median blogissa 19.5.2018. Louhimies on todennut julkisuudessa, että kirjoituksessani esitetyt faktat (1 – 14) ovat oikein.

Helsingin Sanomien 20.5.2018 julkaiseman kirjoituksen otsikon mukaan Jouko Jokinen tyrmäsi Louhimiehen väitteet useista asiavirheistä:

”Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle” 

Jokisen kantaa toistettiin laajasti valtamediassa. Kukaan ei kuitenkaan ollut yhteydessä Louhimiehen nimeämiin henkilöihin, jotka todistavat toisin kuin Ylen kertomuksessa väitettiin.

Markkinointi ja Mainonta (marmai) –lehden 25.6.2018 julkaisemassa haastattelussa Louhimies kertoo sopineensa Jokisen kanssa korjauspyynnön tekemisestä. Lehden artikkelissa Louhimies sanoo Jokisen todenneen, että ”niitä kaikkia asioita ei voi jutussa sitten korjata, että korjataan ne pahimmat virheet”.

Louhimies teki uuden oikaisupyynnön Jokiselle 29.10.2018 todeten, että Yleisradiolle 17.4.2018 toimitetussa ensimmäisessä oikaisupyynnössä on nimetty lisätietojen antajana kymmenen henkilöä koskien Ylen artikkelissa esitettyjä väitteitä.

Jouko Jokinen vastasi 2.11.2018 Louhimiehelle ja Tuntematon sotilas -elokuvan tuotantoyhtiölle todeten Yleisradion ”tarkistaneen jokaisen väitetyn virheen huolellisesti”.

Vastauksensa lopussa Jokinen toteaa:

”Tästä huolimatta välitätte jatkuvasti väärää tietoa siitä, että Yleisradio ei olisi tutkinut ja korjannut meille osoitettuja virheitä. Tämä ei pidä paikkaansa: ei virheitä, ei korjattavaa.

Louhimies ei ole kommentoinut tapausta ”jatkuvasti”, kuten Jokinen kirjoittaa, vaan ainoastaan muutamaan otteeseen omilla Facebook-sivuillaan.

Jokisen mukaan kaikki ”väitetyt virheet” on tarkastettu eikä Ylen artikkelista ole löydetty virheitä.

Louhimiehen elokuviensa materiaalista keräämien todisteiden ja useiden kohuun yhdistettyjen elokuvien teossa mukana olleiden henkilöiden kirjallisesti antamien lausuntojen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että Ylen julkaisema artikkeli sisältää virheellisiä väitteitä, jotka loukkaavat [törkeästi] Louhimiehen kunniaa.

Ylen artikkelin väitteet ovat sittemmin toistuneet useaan otteeseen valtamediassa muuttuen ajan myötä yleisesti hyväksytyksi ”totuudeksi”.

Päätoimittaja Jokisen 17.10.2018 kirjoittama Näkökulma-teksti kasvattaa entisestään väitteiden halventavuutta. Jokisen mukaan kaikki Ylen julkaisemat asiat ovat totta:

”…Oikaisuvaatimus käsiteltiin erittäin perusteellisesti, kohta kohdalta. Yle muun muassa kuuli useita Louhimiehen nimeämiä lisätodistajia. Mitkään lisätarkastukset eivät kuitenkaan osoittaneet jutussa esitettyjä kirjauksia virheellisiksi.”

Nimettömänä pysyttelevän lähteeni mukaan Louhimiehen nimeämiä todistajia ei ole kuultu Yleisradion taholta, vaikka Jokinen antaa näin ymmärtää. Lähde kertoo Louhimiehen todistajaksi esittämien henkilöiden vahvistaneen kirjallisesti, että Yleisradio ei ole kuullut heitä oikaisuvaatimukseen liittyen.

Perustuvatko Jokisen todistajien kuulemiseen liittyvät lausunnot toimittajan tai toimittajien kertomuksiin, joita Jokinen ei ole varmentanut? Tai onko hänellä mahdollisesti henkilökohtainen motiivi olla korjaamatta julkisuuteen kerrottuja virheellisiä tietoja?

Saamani materiaalin ja todistusaineiston perusteella vaikuttaa siltä, että päätoimittaja Jokinen ei pysy totuudessa. Aiheeseen perehtyessä on syntynyt mielikuva, jonka mukaan hän on lausunut väärän todistuksen Louhimiehen tapaukseen liittyen.

Lisäksi Jokinen antaa ymmärtää, että Louhimies pyrkii rajoittamaan sananvapautta.

Jokinen kirjoitti 17.10.2018 : ”Aku Louhimiehen viime päivien ulostulo aiheutti voimakkaan reaktion. Siitä huolimatta Yle jatkaa omalla vakaalla journalistisella linjallaan. Perustamme toimintamme vastuullisuuteen, alan eettisiin säädöksiin ja perinpohjaiseen tiedonhankintaan. Reilun pelin hengessä olemme halunneet kuulla ohjaajaa itseään viime päivien keskustelun aikana ja tarjonneet hänelle mahdollisuutta tulla kuulluksi. Toistaiseksi hän ei ole halunnut vastata Ylen kysymyksiin.

Yle puolustaa järkähtämättömästi yleisön oikeutta tietää ja toimittajiensa mahdollisuuksia hankkia tietoa tätä tarkoitusta varten.”

Louhimies on kertonut lähteelleni sekä useille muille henkilöille ehdottaneensa Jokiselle yhteistä keskustelua sananvapaudesta esimerkiksi Ylen A-studiossa. Ehdotuksen jälkeen Yleisradion suunnasta ei ole kuulunut kommentteja.

Ulkopuolelta katsottuna vaikuttaa siltä, että Louhimies ei pyri rajoittamaan sananvapautta ja oikean tiedon kulkeutumista kansalaisille. Sen sijaan muodostuu käsitys, jonka mukaan yksittäinen ihminen (Louhimies) yrittää puolustaa itseään massiivisen mediatalon (Yle) hyökkäykseltä.

Kriittiset kannanotot ja median päätoimittajan sekä toimittajien työn tulosten arvosteleminen eivät ole hyökkäyksiä sananvapautta vastaan vaan jokaisen kansalaisen oikeus tilanteessa, jossa kokee joutuneensa vääriin tietoihin perustuvan hyökkäyksen tai painostuksen kohteeksi.

Iltasanomien mukaan Ylen artikkelin kirjoittanutta toimittajaa epäillään Louhimiehen törkeästä kunnianloukkauksesta. Jouko Jokisen osalta poliisi selvittää parhaillaan onko päätoimittaja syyllistynyt päätoimittajarikkomukseen ja törkeään kunnianloukkaukseen.

Louhimiehen ohjaustyön yhteydessä on puhuttu myös toimintatapojen paljastumisesta.

Savon Sanomat 23.3.2018: ”Näyttelijä Petteri Summanen on tehnyt useampaan kertaan yhteistyötä Louhimiehen kanssa, mutta hänellekin tämän viikon paljastukset tulivat yllätyksenä.” 

Aamulehti 23.3.2018: ”Louhimies-paljastukset eivät tulleet yllätyksenä Sari Havakselle – "Nyt tämä kupla puhkesi, nyt tehdään historiaa"” 

Paljastuminen-sanan käyttö on merkillistä, sillä Louhimies on aina tehnyt työtä avoimesti. Elokuvanteossa on säännönmukaisesti paikalla useita henkilöitä näyttelijöiden lisäksi, joten paljastuminen-sanan käyttö vaikuttaa olevan termi, joka on otettu tehosteeksi pyrittäessä muokkaamaan negatiivista kuvaa Louhimiehestä.

Yleisradio valmisteli artikkelia pitkään ja ryhtyi heittämään lokaa Louhimiehen päälle hetkellä, jolloin Tuntematon sotilas –elokuva oli lähes kaikkien kansalaisten huulilla. Julkaisu oli lisäksi ajoitettu siten, että se osui elokuva-alan vuotuisten Jussi-palkintojen jaon kynnykselle.

Mitkä ovat olleet Yleisradion vastuullisten todelliset motiivit? Eettisesti ja moraalisesti tarkastellen vaikuttaa siltä, että ”journalistinen rima” on ollut äärimmäisen matalalla.

Yleisradio Oy on Suomen eduskunnan alaisuudessa toimiva valtakunnallinen julkisen palvelun viestintäyhtiö, joka on valtion omistuksessa. Ylen tehtäviin ei kuulu omien kansalaisten jahtaaminen riippumatta siitä onko kyseessä julkisuuden henkilö tai tavallinen kaduntallaaja. Sen sijaan Ylen uutisoinnin tehtävä on mahdollisimman puolueettoman ja totuudenmukaisen kuvan antaminen yhteiskunnasta ja ympäröivästä maailmasta.

Yle on tärkeä tiedotusväline esimerkiksi kriisiaikoja ja maanpuolustusta ajatellen. Onko nykyinen päätoimittaja osoittanut toimessaan huolellisuutta ja toimitusten työhön liittyvää kriittistä valvontaa, jollaista tiedotuksen ylimmältä vastuulliselta on syytä odottaa Yleisradiolain ja päätoimittajan tehtävien sekä Yleisradion uutisoinnin uskottavuuden näkökulmasta?

Väärinkäsitysten välttämiseksi totean, että en tunne Aku Louhimiestä tai Jouko Jokista. Louhimiehen olen nähnyt kerran elämässäni Tuntemattoman sotilaan kansainvälisessä ensi-illassa Tallinnassa, Jokiseen en ole törmännyt koskaan.

Heikki Porkka pe 05.07. 13:39

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Yle matkalla monikulttuurisuudesta ilmastonmuutokseen

to 12.09. 16:12

Poliittinen korrektius [+islam] = sivistysyhteiskunnan itsemurha

ti 10.09. 21:14

Suomi ilman somaleja

ma 09.09. 12:42

Sisäministeri ja poliisiylijohtaja suomalaista poliisia pilaamassa

pe 30.08. 13:19

Elämää Bimbolandiassa

ke 28.08. 13:02

Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja on paljon vartija

ti 27.08. 16:01

Greta-arvo ja Helsingin Sanomien Chemnitz-valheita

pe 23.08. 11:12

Ahdistu aidoista asioista. Hui kauhistus!!

to 22.08. 10:55

Nerouden riivaamiin uusia jäseniä?

ma 19.08. 12:18

Turkkilainen espoolainen, marokkolainen helsinkiläiseno ja muita kiellettyjä aiheita

pe 16.08. 15:29

blogit

Vieraskynä

Konservatiivisivistyneistö, ulos kaapista!

ke 11.09.2019 22:30

Juha Ahvio

Miksi toisten sana on vapaampi kuin toisten?

su 15.09.2019 22:34

Professorin Ajatuksia

Budjetti heijastaa hallituksen uskoa keskusjohtoisuuteen

su 15.09.2019 22:30

Marko Hamilo

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

pe 05.07.2019 00:00

Jukka Hankamäki

Arvio: Teräviä analyyseja ympäristöpolitiikasta

ti 10.09.2019 23:33

Petteri Hiienkoski

Kunnioitetaanko koululaitoksessa enää ihmisoikeuksia?

ti 13.08.2019 00:15

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Rauhan projekti ei etsi vihollisia omistaan

ti 30.07.2019 17:12

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Monikulttuurisuus lisää rikollisuutta

su 18.08.2019 04:14

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Suomi Ranskan euroarmeijaan - kirje presidentille

ke 11.09.2019 22:27

Mika Niikko

Väärinajattelijoiden oikeudet

ma 08.07.2019 21:55

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

YK:n ilmastopaneeli IPCC tukeutuu pseudotieteeseen

la 07.09.2019 07:11

Heikki Porkka

Yle matkalla monikulttuurisuudesta ilmastonmuutokseen

to 12.09.2019 16:12

Tapio Puolimatka

Yhteiskunnan perusteita murennetaan

to 12.09.2019 23:16

Olli Pusa

Ylen aivopesu ja valehtelu

ti 27.08.2019 04:28

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06.2019 13:42

Reijo Tossavainen

Vihreät nuoret haukkuvat väärää puuta

pe 23.08.2019 09:24

Jessica Vahtera

Työhyvinvointia yhteiskunnan piikkiin

to 22.08.2019 16:17

Pauli Vahtera

Mansikanpoimintaa ja sokerijuurikkaan harvennusta

su 14.07.2019 21:43

Timo Vihavainen

Ikuinen Putin

su 15.09.2019 22:31

Matti Viren

Me elvytetään

su 15.09.2019 22:55