Blogi: Heikki Porkka, to 26.07.2018 12:06

Virosta ja Suomesta - kulttuurin kunnioittamisesta

 

Lennart Meri vuoden 1999 Tallinnan Laulujuhlien avajaisissa

”Nykyään on muotia sanoa, että laulujuhlat eivät ole enää muodissa. Laulujuhlat eivät ole koskaan olleet muodissa, sillä laulujuhlat eivät ole muodin asia. Laulujuhlat ovat sydämen asia. Kuten Viron kieli ja mieli, kuten rakkaus.
Muodit tulevat ja menevät, mutta kansa ja valtio pysyvät. Laulut ovat olleet aseemme ja laulujuhlat – voittomme.”

Toomas Hendrik Ilves Viron valtion 90-vuotisjuhlavuoden haastattelussa keväällä 2008:

”Viron valtion tärkein syy olla olemassa: säilyttääksemme tämän pienen kulttuurin.”

”Kun suurten kansojen edustajat puhuvat “pahasta nationalismista”, en voi ottaa heitä vakavasti. He eivät ymmärrä, mitä tarkoittaa oman kielensä ja kulttuurinsa menettäminen.”

Neuvostoliiton tietotoimisto TASS välitti 16.6.1940 perättömän uutisen, jonka mukaan Viro ja Latvia olivat muodostaneet N-liiton vastaisen liittouman.

17.6.1940 puna-armeija marssi Viroon esitettyään sitä ennen poliittisia ja sotilaspoliittisia vaatimuksia Viron johdolle.

Kaitseliit (suojeluskunta) riisuttiin aseista, Viron omat sotavoimat pidettiin varuskunta-alueilla, kaikki ammus- ja asevarastot suljettiin. Lentokentät, satamat, rautatieasemat, postit ja paikallishallinnon virastot siirtyivät miehittäjän haltuun.

Viro oli kansainvälisoikeudellisesti katsoen miehitetty valtio kesäkuun puolivälissä vuonna 1940.

14 – 15.7.1940 järjestettiin lavastetut vaalit, joissa kommunistipuolue (= sosialistit) sai 92,9 % äänistä. Vaalitulos julkistettiin Moskovassa jo ennen äänestysajan päättymistä.

Yöllä 14.6.1941 alkoi ensimmäinen kyyditys (etninen puhdistus). 490 karja- ja tavaravaunua oli valmiina vastaanottamaan 11 102 virolaista matkalle kohti Siperiaa. Yksikään karkotus ei perustunut oikeusistuimen päätökseen vaan pelkkä ilmianto [neuvostovastaisesta mielipiteestä tai toiminnasta] riitti. Operaatio jatkui 17.6. asti.

Täysi-ikäiset miehet erotettiin perheistään. Miehet kuljetettiin pääasiassa Siperian kuolemanleireille. Noin 3 500 karkotetusta miehestä arviolta 200 selvisi hengissä seuraavaan kevääseen asti.

Naiset ja lapset vietiin pääosin Kirovin ja Novosibirskin alueelle. Raskas työ ja nälänhätä veivät hengen tuhansilta, 49 prosenttia pääsi palaamaan kotiin sodan jälkeen.

Toinen laaja kyyditys organisoitiin 25 – 29.3.1949, jolloin Siperiaan kyydittiin 20 500 ihmistä, joka oli n. 2,5 prosenttia Viron väestöstä. Syy toiseen massakyyditykseen oli maa-alan vapauttaminen siirtotyöväelle (=maaomaisuuden, asuntojen ja irtaimiston ryöstö alkuperäiseltä väestöltä) sekä pyrkimys nopeaan kollektivisointiin ja vastarinnan vaientamiseen.

Valtaosa (yli 90 %) toisen kyydityksen karkotetuista oli naisia ja lapsia, miehet oli useimmiten pidätetty jo aiemmin. Osa miehistä oli liittynyt aseellista vastarintaa harjoittaneisiin metsäveljiin, joiden määräksi on ylimmillään arvioitu jopa 30 000.

Metsäveljien toiminta alkoi jo vuonna 1941 jatkuen aktiivisena sissisotana vuosien 1944 – 1956 välisen ajan, jolloin tuhansia metsäveljiä menehtyi ankarissa taisteluissa Viron metsissä. Metsäveljiä jahdattiin ainakin 1980-luvun alkuun asti.

Metsäveljien toimintaa pyrittiin koordinoimaan toisen neuvostomiehityksen alettua. Vuonna 1945 ensin Viron pelastuskomitean (Eesti Päästekomitee) kautta, mutta turvallisuuspalvelun onnistuttua hajottamaan organisaation, perustettiin vuonna 1946 uusi järjestö, Aseellisen taistelun liitto (Relvastatud Võitluse Liit, RVL). Perustajana oli entisen Viron armeijan upseeri Endel Redlich.

Metsäveljien sankarillinen työ ja vuosikausia kestänyt taistelu vapaan Viron puolesta ylläpiti ja loi pohjaa sille, että virolaisten kaipuu omaan itsenäiseen valtioon ei koskaan sammunut.

Lainaus Mart Laarin kirjasta ”Unohdettu sota, Viron aseellinen vastarintaliike 1944 - 56”:

”Mutta mikä oli se voima, joka sai virolaiset metsäveljet jatkamaan vastarintaa silloinkin, kun toivoa ei enää ollut?

Võrumaalainen metsäveli Alfred Käärmann on tiivistänyt asian yksinkertaisesti ja selkeästi:

”Mikä sitten oli se voima, joka pakotti meidät, viimeiset metsäveljet, piileskelemään yhä edelleen?
Vastaan: tieto siitä, että niin kauan kuin henki pihisee, ase on kädessä ja Viron maaperä jalkojen alla, ei ole mitään hätää. Tieto siitä, että kiinni jääneillä asiat ovat vielä huonommin. Tieto siitä että tie Siperiaan on aina auki, mutta sieltä ei ole paluuta. Tieto siitä, että oman aseen luoti pelastaa kidutuksesta, jos vihollinen yllättää.”

Tämä asenne eli uusissa sukupolvissa vielä silloinkin, kun viimeiset metsäveljet oli vangittu tai surmattu. Tähän asenteeseen perustui vakaumus vastarinnan jatkamisen välttämättömyydestä, tämä asenne pelasti kansakunnan sielun ja johti Viron uuteen itsenäistymiseen vuonna 1991.”

Mart Laar toimi Viron pääministerinä vuosina 1992 – 94 ja 1999 – 2002 sekä puolustusministerinä 2011 -12. Laarin poliittinen ura katkesi vakavaan sairastumiseen, kun hän sai aivohalvauksen korkean verenpaineen seurauksena. Laarin kädenjälki on näkynyt Viron sisällä kirjallisen tuotannon lisäksi esimerkiksi yrittäjämyönteisessä veropolitiikassa, jota maan nykyinen hallitus on sosialidemokraattien ja keskustan johdolla pilannut merkittävällä tavalla.

Suomessa metsäveljien toiminnasta ei ole liiemmin kirjoitettu eikä heitä ole nostettu sankarilliseen asemaan toisin kuin Lähi-idän terrorismituotannon edustajat, joiden kunniaksi suomalaiset ovat jopa perustaneet omia kannatusyhdistyksiä ja seuroja. Erityistä huolta terrorismin tuottajien puolesta ovat kantaneet vihervasemmiston ja kokoomuksen poliitikot.

Suomen eduskunnassa vaikutti vuosikausia (vuoteen 2007 asti) arabikansojen ystävyysryhmä, jonka kantavia voimia olivat samat henkilöt ja puolueet, jotka ovat luoneet Suomen nykyisen maahanmuutto – ja monikulttuuripolitiikan. Ystävyysryhmän aktiiveja olivat mm. sosialidemokraattien Arja Alho, Liisa Jaakonsaari ja Erkki Tuomioja, joista ainakin Jaakonsaari oli myös Arabikansojen ystävyysseuran (ry) toiminnassa mukana.

Jaakonsaaren viimeisintä töräytystä, jossa hän iloitsee islamin tutkimuksen alkamisesta Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, ei tarvitse ihmetellä, kun tiedostaa hänen taustansa, joka on ollut vuosikausia sidoksissa islamilaiseen maailmaan.

Jaakonsaari twiittasi: Hieno uutinen, että Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aloitetaan islamin tutkimus. Nyt ei tarvitse musliminuorten tai muiden islamista kiinnostuneiden lähteä esimerkiksi Sauli Arabiaan opiskelemaan.”

Sauli Arabia ei ole lainkaan huonosti kirjoitettu, sillä presidentti Niinistö on antanut tukensa hallituksen edistämälle haitalliselle maahanmuutolle. Jaakonsaarelta Saudi-Arabian nimi kääntyi vahingossa Sauli-muotoon, joka johtui hänen [Jaakonsaaren] mukaansa siitä, että Niinistö on mainio presidentti.

Jotta Jaakonsaaren ymmärtämättömyys valaistuu, lainaan kaksi yliopistojen toimintaan liittyvää otetta Jussi Halla-ahon facebook-kirjoituksesta:

”Suomalainen yliopisto luotiin tuottamaan suomenkielistä sivistyneistöä suomalaisen yhteiskunnan tarpeisiin. Sillä kiinnitettiin Suomi ja Suomen kansa sekä länsimaisen sivistyksen jatkumoon että sivistyskansojen yhteisöön.”

”Julkisen rahan jakaminen on priorisoimista. Samalla, kun Helsingin yliopisto aloittaa somalin kielen ja islamilaisen teologian opetuksen, se lopettaa antiikin tutkimuksen ja klassillisen arkeologian lehtoraatin rahoituksen.”

Mikä saa sosialidemokraatit toistuvasti edistämään muiden kuin suomalaisten asiaa?

Eräänä syynä lienee aktiivinen jäsenyys Sosialistisessa internationaalissa (SI). Sdp on ollut vuosikymmenien ajan internationaalin jäsen. Eero Heinäluoma toimii järjestön (SI) yhtenä varapuheenjohtajana. SI on maailmanlaajuisesti toimiva sosialistien katto-organisaatio, jonka ideologia on internationalismi, pyrkimys kohti rajatonta maailmaa.

Haitallisen maahanmuuton syntyyn on eduskuntapuolueista aktiivisimmin vaikuttanut sdp, jonka työtä on viimeisen vuosikymmenen ajan jatkanut erityisesti kokoomus jopa demariveljiään ja –siskojaan innokkaammin. Huomiotta ei ole jäänyt myöskään se, että Juha Sipilän johdolla myös keskusta on aktivoitunut haittamuuton tukipuolueeksi.

Viimeisten gallupien mukaan suomalaiset antavat suurimman tuen kokoomukselle ja sdp:lle.

Ovatko suomalaiset Euroopan itsetuhoisin kansakunta, jonka valtaosa ei suostu näkemään totuutta, vaikka se on silmien edessä myös aivan naapurissa (Ruotsi)? Mikä ihme saa suomalaiset vihaamaan itseään ja omaa maataan niin massiivisesti, että poliittinen tuki annetaan juuri niille tahoille, jotka kaivavat toistuvasti maata omiensa alta?

Kokoomuslaisilta on kysyttävä: eikö teitä yhtään hävetä? Vielä hetki sitten isänmaalliseksi itsensä asemoinut puolue on kääntänyt takkinsa niin täydellisesti, että enempää sitä ei voi kääntää aiempaa aatemaailmaa vastaan kulkiessa.

Edellä olevan tekstin Viroa koskevan osuuden julkaisin facebookissa yli neljä vuotta sitten. Kirjoitus palautui mieleen, kun vietin viime viikonlopun Väike saarte laulupidu –tapahtumassa Saarenmaan Kihelkonnassa.

Kihelkonnassa esiintyi useita virolaiskuoroja sekä Saku puhkpilliorkester (puhallinorkesteri) ja Untsakad-yhtye, jonka tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluu Metsäveljien laulu (Metsavendade laul)

Pelkästään Saarenmaalla järjestetään joka kesä useita kunta- ja kyläkohtaisia isänmaallisia laulu- ja soittotapahtumia, jotka pönkittävät omalta osaltaan virolaisen kulttuurin ja virolaisten kansallisten ominaispiirteiden säilymistä maailman melskeissä.

Kesäaikana Viro on todellinen kulttuurin keidas moninaisine paikallisine tapahtumineen, jonne vieraat ovat tervetulleita.

Viljandin perinnemusiikkijuhlat (26 – 29.7.2018), Setojen kuninkaan valinta (4.8.2018)  sekä kymmenet muut laulua, soittoa ja tanssia sisällään pitävät tilaisuudet ovat elämänmyönteisiä, hyväntuulisia ja ennen kaikkea omaa maata arvostavia ja kunnioittavia tapahtumia.

Heikki Porkka to 26.07. 12:06

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Tappiosta tappioon

Klo 08:47.

Yleisradio ohjaa suomalaisten ajattelua

ti 19.03. 11:04

Perussuomalaisia johdetaan Brysselistä?

to 14.03. 13:48

Suomi on kulkemassa kohti katastrofia?

to 07.03. 09:17

Mitä saa 3 200 miljoonalla (3,2 miljardilla) eurolla vuodessa?

ti 05.03. 12:54

Perussuomalaisista, vihreistä, maahanmuutosta ja sukupuolista

ke 27.02. 12:47

Yle pimittää merkittävää tietoa Ranskan antisemitismistä

ke 20.02. 19:22

Pahuuden kultin palvonta palvelee liittovaltion tavoittelua

to 14.02. 10:18

Rappio raastaa Suomi-politiikkaa

ti 12.02. 12:18

Hybridivaikutetaan

ma 11.02. 14:11

blogit

Vieraskynä

Ps-nuorten naiset: Nykyfeminismi tai sukupuolikiintiöt eivät edusta tasa-arvoa

ti 19.03.2019 20:01

Juha Ahvio

Vuosi 2019 totuuden valossa: Miksi kristityn tulee olla kansallismielisen isänmaallinen?

su 17.03.2019 10:23

Professorin Ajatuksia

Loogista ja tavallaan loogista

ma 25.03.2019 21:40

Jukka Hankamäki

Miksi "#Suostumus2018"-aloitteeseen ei pidä suostua?

ma 25.03.2019 21:44

Petteri Hiienkoski

The Telegraphin uutiset liikaa Facebookille: yhteisöpalvelu bannasi tiedonvälittäjän vaalien alla

ke 20.03.2019 19:18

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Riittää, että kansa on sitä mieltä

ti 05.03.2019 14:48

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Tapauskertomus: Muslimimaasta tullut valehteli ja sai turvapaikan

pe 22.03.2019 23:24

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Mitä termi "vihervasemmisto" tarkoittaa?

pe 24.08.2018 09:42

Arto Luukkanen

Pelastetaan lottopotti Järvenpään kaupungille

ma 25.03.2019 21:43

Mika Niikko

Kuka opettaa sinun lapsellesi seksuaalisuudesta?

ma 28.01.2019 22:12

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Pekka Haavisto ja Paroni von Munchausen

la 23.03.2019 08:13

Heikki Porkka

Tappiosta tappioon

ti 26.03.2019 08:47

Tapio Puolimatka

"Homofobinen" professori haluttiin erottaa Oxfordin yliopistosta

pe 22.03.2019 21:47

Olli Pusa

Eläkepropaganda on röyhkeä tapa sivuuttaa normaali päätöksenteko

ma 25.03.2019 21:47

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

ISIS-morsiamet - tätä dokumenttiä ei Yle esitä

ke 13.03.2019 20:09

Reijo Tossavainen

Journalistin päätoim. M. Pettersson: "Me vaikutamme äänestystulokseen"

to 14.03.2019 18:27

Jessica Vahtera

Työpaikkoja ei synny tilastotempuilla

pe 27.04.2018 12:59

Pauli Vahtera

Tyhjästä on paha nyhjästä

la 16.03.2019 11:29

Timo Vihavainen

Aikakauden alku

ma 25.03.2019 21:41

Matti Viren

Paula ja Donald

ma 25.03.2019 21:20