Kristitty pastori kotiarestiin Turkissa: "Olen täällä, koska olen kristitty"

"Trumpilla ollut ratkaiseva rooli pastori Brunsonin vapauden turvaamisessa"

Ulkomaat su 29.07.2018 12:56
Andrew Brunson. Kuva: World Witness

23 vuotta Turkissa lähetyspastorina palvellut amerikkalainen Andrew Brunson Pohjois-Carolinasta on viettänyt lähes 21 kuukautta, lokakuusta 2016 saakka täysin syyttömänä turkkilaisessa vankilassa hänen kristillisen uskonsa takia.

Hänen ensimmäinen oikeudenkäyntinsä pidettiin vasta 16. huhtikuuta tänä vuonna 18 kuukautta (1,5 vuotta) vankilassa virumisen jälkeen.

Keskiviikkona turkkilainen tuomioistuin päätti, että Brunson olisi siirrettävä Kiriklarin vankilasta kotiarestiin kotiinsa Turkissa.

Kotiarestiin pääsyn syyksi kerrotaan asianajajan anomus, jossa kotiarestiin pääsyä perustellaan terveyssyillä.

Turkkilainen Hurriyet Daily News raportoi, että "toinen korkein rikostuomioistuin İzmirin länsiosassa päätti 25. heinäkuuta siirtää Brunson vankilasta kotiarestiin määräämällä tuomioistuinvalvontapäätöksen".

Hurriyetin mukaan tuomioistuin oli myös kieltänyt pastoria lähtemästä Turkista.

Sama rikostuomioistuin oli hylännyt vetoomuksen vapauttaa Brunson viime viikolla 18. heinäkuuta pidetyssä viimeisimmässä eli kolmannessa oikeudenkäynnissä ja päätti jatkaa todistajien todistajanlausuntojen kuulemista seuraavassa kuulemistilaisuudessa.

Brunson pidetään nyt tutkintavankeudessa seuraavaan istuntoon, joka on jo neljäs kuulemistilaisuus ja tarkoitus järjestää 12. lokakuuta.

Brunsonin asianajaja Cem Halavurt vahvisti, että hänet siirrettiin kotiarestiin ja hänen olisi lisäksi käytettävä sähköistä nilkkaranneketta.

Halavurt kutsui Brunsoniin kohdistettuja syytöksiä ​​"täysin perättömiksi".

Myös Brunsonin perhettä edustava American Law and Justice -järjestö (ACLJ) vahvisti Brunsonin vapauttamisen Turkin kotiin.

"Tämä on äärimmäisen tärkeä ensimmäinen askel, jonka uskomme johtavan pastorin Brunsonin vapauteen, jotta hän voi palata Yhdysvaltoihin ja olla jälleen yhdessä perheensä kanssa", totesi Jay Sekulow, ACLJ: n pääneuvonantaja.

"Presidentti Donald Trumpilla on ollut ratkaiseva rooli pastori Brunsonin vapauden turvaamisessa. Olemme työskennelleet tiiviisti presidentin kanssa tässä asiasta ja olemme kiitollisia hänen ponnisteluistaan. Odotamme pastori Brunsonin lopullista vapautumista."

Trump twiittasi viime viikolla, että Turkille on "täydellisesti häpeäksi" pitää pastori vangittuna.

"Täydellinen häpeä, että Turkki ei vapauta arvostettua amerikkalaista pastori Andrew Brunsonia vankilasta. Häntä on pidetty panttivankina aivan liian kauan. Erdoganin pitäisi tehdä jotakin vapauttaakseen tämä ihana kristitty aviomies ja isä. Hän ei ole tehnyt mitään väärää, ja hänen perheensä tarvitsee häntä!" Trump kirjoitti.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on tyytyväinen päätökseen, mutta totesi Twitterissä heti kotiarestipäätöksen jälkeen, että se "ei ollut riittävä" ja että pastoria vastaan "ei ollut uskottavaa näyttöä".

"Suhtaudumme myönteisesti jo kauan kaivattuun uutiseen, että pastori Brunson on siirretty vankilasta kotiarestiin Turkkiin, mutta se ei riitä. Emme ole nähneet uskottavia todisteita herra Brunsonia vastaan ja kehotamme Turkin viranomaisia selvittämään hänen tapauksensa välittömästi rehellisellä ja oikeudenmukaisella tavalla", Pompeo vetosi.

Trump varoitti Twitterissä eilen Turkkia laajoista pakotteista, ellei pitkään pidätettynä ollutta, syytöntä kristittyä ja hyvää perheenisää vapauteta välittömästi.

"Hän kärsii suuresti", Trump lisäsi.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu vastasi pikimmiten Trumpille Twitterissä, että "kukaan ei komentele Turkkia".

Pastori Brunsonia syytetään "vallankaappausyrityksistä" - terrorismista ja vakoilusta, vaikka syytteiden tueksi ei ole osoitettu yhtäkään todistetta, että hän olisi syyllistynyt mihinkään rikokseen. "Todisteet" ovat olleet pahasti puutteellisia ja todistajien lausunnot epämääräisiä. Hänen oikeudenkäyntinsä on arveltu olevan poliittista laskelmointia.

Syyttäjällä on pitkä, 62-sivuinen kristinuskon ja Israelin -vastainen syytekirjelmä, jonka mukaan pastorilla väitetään olevan yhteyksiä Fethullah Güleniin - muslimisaarnaajaan, joka on oleskellut Yhdysvalloissa maanpaossa kolmen vuosikymmenen ajan ja jota Turkin hallitus syyttää epäonnistuneen vallankaappauksen suunnittelusta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania vastaan heinäkuussa vuonna 2016.

Lisäksi häntä syytetään yhteistyöstä Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) militanttien kanssa.

Brunsonia voi kohdata jopa 35 vuoden vankeusrangaistus, jos hänet väen vängällä todetaan syylliseksi. Pastori itse on kokonaan kieltänyt kaikki syytteet, kutsumalla niitä "hävyttömiksi ja inhottaviksi".

Reutersin mukaan Izmirissa sijaitsevan pienen Ylösnousemuskirkon pastorina toiminut Brunson kertoi viimeviikkoisessa 18. heinäkuuta pidetyssä kuulemistilaisuudessa, että "on todella vaikea jäädä vankilaan ja olla erossa vaimostani ja lapsistani".

"Minua vastaan ei ole konkreettisia todisteita. Jeesuksen opetuslapset kärsivät Hänen Nimessään; nyt on minun vuoroni. Olen viaton mies kaikkiin näihin syytteisiin. Paheksun niitä. Tiedän miksi olen täällä. Olen täällä, koska olen kristitty", Brunson sanoi rohkeasti turkkilaiselle tuomioistuimelle.

Brunsonin vapauttamista puoltava ACLJ laittoi 4 kuukautta sitten liikkeelle vetoomuksen, jossa todetaan:

"62-sivuinen syytöskirjelmä, josta kokonaan puuttuvat ansiot, ei anna todisteita pastori Andrewin rikollisesta toiminnasta, mikä ei ole mikään yllätys... Uskomatonta kyllä syytekirja nyt myöntää, että Turkki katsoo kristinuskon olevan terrorismia... Nyt, enemmän kuin koskaan, meidän on muistutettava Turkkia, että maailman silmät tarkkailevat tätä tapausta tarkasti ja maailma vaatii pastori Andrewin vapauttamista."

Myös USA:n kansainvälinen uskonnonvapauskomissio (USCIRF) Brunsonia vastaan ​​esitetyt syytteet ja vaatinut hänen välitöntä vapauttamistaan.

USCIRF:n varapuheenjohtaja Kristina Arriaga arvosteli ankarasti 18. heinäkuuta antamassaan julkilausumassa Turkin hallitusta, jota hän syytti "jatkuvasta oikeuden pilkkaamisesta pastori Brunsonin kohtelussa".

Julistamalla Brunsonin tapauksen "oikeusmurhaksi" Arriaga kirjoitti:

"Turkin hallitus jatkaa oikeuden pilkkaamista pastori Brunsonin kohtelussa. Tänään toivoin näkeväni, että tuomari päättäisi vapauttaa hänet täysin ja tekisi lopun tästä oikeusmurhasta, mitä pastori Brunsonin koko tapaus edustaa. Turkin viranomaiset eivät ole vieläkään antaneet yhtään hyvää syytä riistää pastori Brunsonin vapauksia. Trumpin hallinnon ja kongressin tulisi jatkaa painostusta ja käyttää kohdennettuja seuraamuksia niitä virkamiehiä vastaan, jotka liittyvät tähän tapaukseen, kunnes pastori Brunson vapautetaan."

Gatestone -instituutin arvostettu vanhempi tutkija, turkkilainen toimittaja Uzay Bulut arvelee artikkelissaan "Pastori Brunson vankilassa, Isis-terroristit kuljeskelevat vapaana", että ilmeisesti Erdogan käyttää Brunsonin pidättämistä "neuvotteluvalttina" yrittääkseen muslimisaarnaaja Gülenin luovuttamista vastineeksi pastorin vapaudesta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan haluaa Yhdysvalloissa olevan Gülenin luovuttamista takaisin Turkkiin tuomittavaksi vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

Uzay Bulutin mukaan hallituksen myötäiset turkkilaismediat ovat nyt demonisoineet yli 20 vuoden ajan Izmir Diriliş -ylösnousemuskirkkoa palvelleen Brunsonin "terrorismin kannattajaksi" ja Turkille vihamieliseksi "vakoojaksi".

"Turkin mielivaltaiset Brunsonin ja monien muiden viattomien henkilöiden pidätykset paljastavat Erdoganin hallinnon raa'an diktatuurin, joka ei suvaitse monimuotoisuutta ja ottaa kohteeksi kristityt ja rauhalliset toisinajattelijat, jotka vastustavat jihadia", Uzay Bulut huomauttaa.


 

 

Tytti Salenius su 29.07. 12:56

(Kaikki OM:n osoitteet vaihdettiin turvallisiksi https- osoitteiksi 28.10.2018. Muutos nollasi osan vanhoista FB peukutus- ja jakolaskureista)

Pääuutiset

blogit

Jukka Hankamäki

Euroopan valtioiden itsenäistyminen etenee

Klo 00:06.

Timo Vihavainen

Hirmuisia asioita

Klo 00:04.

Professorin Ajatuksia

Ovatko kantaväestön tekemät raiskaukset hyväksyttäviä?

Klo 00:00.

Olli Pusa

Ilmastokiima

pe 14.12. 12:26

Arto Luukkanen

Viimeinen blogi vapaan sanan hautajaiset USARISSA?

to 13.12. 23:46

videot