Professorin kutsu kasvatustieteelliseen seminaariin peruttiin - empiiriset tutkimustulokset olivat ristiriidassa "eettisten standardien" kanssa

Linda Gottfredsonin kutsu kasvatustieteelliseen konferenssiin Göteborgiin peruttiin, kun joukko tutkijoita väitti Gottfredsonin tutkimustulosten olevan järjestäjien "eettisten standardien" vastaisia

Kotimaa ti 30.10.2018 23:44

Yhdysvaltalaisen kasvatuspsykologian professori Linda Gottfredsonin kutsu kasvatustieteelliseen konferenssiin Göteborgiin peruttiin, kun joukko tutkijoita protestoi kutsua väittäen Gottfredsonin tutkimustulosten olevan konferenssin järjestäjien "eettisten standardien" vastaisia, kertoo akateemista vapautta Ruotsissa puolustava Academic Rights Watch.

Tutkija Linda Gottfredsonin oli määrä olla pääluennoitsijoita lokakuussa järjestetyssä kasvatustieteellisessä konferenssissa Göteborgissa. Gottfredsonin kutsussa tilaisuuteen ei ollut mitään ihmeellistä - hän on laajalti siteerattu kasvatuspsykologian Delawaren yliopiston emeritusprofessori. Hän on jäsen monissa arvostetuissa tieteellisissä seuroissa ja useiden tunnettujen tieteellisten julkaisujen toimitusneuvoston jäsen.

Gottfredson on ehkä tunnetuin teoriastaan siitä, kuinka ihmiset valitsevat ammattinsa riippuen erilaisista tekijöistä, Academic Rights Watch toteaa. Näistä tekijöistä keskeisin on yksilön oma minäkuva. Tässä ei ole mitään kiistanalaista.

Gottfredson on kuitenkin myös pitkään tutkinut älykkyyseroja yksilöiden ja ryhmien välillä. Hän puolustaa näkemystä, jonka mukaan älykkyysosamäärä on merkittävä yksilön elämässä menestymiseen ja yhteiskunnalliseen asemaan vaikuttava tekijä.

Tulokset perustuvat laajoihin empiirisiin aineistoihin. Ne ovat kuitenkin ristiriidassa sen käsityksen kanssa, mikä on vallalla varsinkin ruotsalaisessa kasvatustieteessä - käsityksen, jonka mukaan älykkyydessä ei ole merkittäviä eroja yksilöiden ja ryhmien välillä.

Maineikasta tutkijaa ei siis haluttu kuulla siksi, että hänen kokemusperäiset tutkimustuloksensa eli viime kädessä tutkimusaineisto oli ristiriidassa hyvää tarkoittavien ihmisten uskomusten kanssa.

Gottfredsonin vaientamista käsitteli myös yhdysvaltalainen verkkojulkaisu Quillette. Gottfredsonin elämäntyöhön kasvatuspsykologiassa voi tutustua myös Youtubessa julkaistusta haastattelusta.

Painostusryhmien valta vaientaa kasvaa kansainvälisesti

Kirjailija ja kustantaja Timo Hännikäinen kommentoi Gottfredsonin kutsun perumista Facebook-seinällään.

- Niiden, jotka yhä kuvittelevat, että kirjamessut on yksittäistapaus, että he ovat itse turvassa ja ettei kaltevan pinnan argumentti päde, kannattaa lukea tämä.

Suomen Uutiset kertoi aiemmin, että Hännikäinen ja hänen operoimansa Kiuas Kustannus sai ultranopean häädön kirjamessuilta.

Neljännen polven feministiksi itseään kutsuva Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi poisti Hännikäisen yhtiön viime viikolla pidettyjen kirjamessujen näytteilleasettajista vain muutamaa tuntia sen jälkeen, kun Animalian aktivisti Veikka Lahtinen oli väittänyt kokevansa kirjamessut turvattomaksi, jos Hännikäisen kaltaiset, Lahtisen äärioikeistolaisiksi leimaamat toimijat saavat osallistua tapahtumaan.

Hännikäinen ei säästellyt sanojaan puolustaessaan akateemista vapautta.

- Tämä rutto on kansainvälinen, levinnyt erityisen laajalle länsinaapurissamme, ja uhkaa ketä tahansa joka poliittisten painostusryhmien mielestä käyttää vääriä sanoja, esittää vääriä näkemyksiä tai saa vääränlaisia tutkimustuloksia.

- Sanokaa ei ennen kuin on liian myöhäistä, Hännikäinen suosittaa.

 

 

Marko Hamilo ti 30.10. 23:44

Pääuutiset

blogit

Jessica Vahtera

Sananvapauden puolesta on taisteltava

Klo 10:45.

Reijo Tossavainen

Perussuomalaisten puoluesihteeriksi osaava tekijä: Arto Luukkanen

Klo 07:31.

Matti Viren

Mitä on köyhyystutkimus?

Klo 00:19.

Timo Vihavainen

Saaristolaivaston vaiheista

Klo 00:18.

Professorin Ajatuksia

Käytännön sosialismia

Klo 00:17.

videot