Ylellä dialogi hukassa yleisön kanssa - "yleisöasiamies" korjaamaan "epärealistiset ja virheelliset käsitykset"

"Kovallakin kritiikillä on aina syynsä, mutta asiattomaan palautteeseen emme silti jatkossakaan vastaa"

Kotimaa to 05.10.2017 10:50
Ylen yleisöasiamies Sami Koivisto, Some-Sami. Kuva: Yle Areena

Maanantaina Ylen aamu-tv:ssä haastateltavana ollut Ylen yleisöasiamiehenä marraskuun alussa aloittava Sami Koivisto kertoi uuden työnsä olevan "kuuntelijan rooli ja keskustelun mahdollistaja".

Yleisradioon viime viikolla nimitetty ensimmäinen yleisöasiamies tunnetaan "Some-Samina". Hän on viime vuodet työskennellyt Yle uutisten sosiaalisen median toimittajana ja sitä ennen muun muassa Ilta-Sanomien mielipide- ja verkkotoimituksessa.

Mutta mihin Yle tarvitsee "yleisöasiamiestä" ja mitä hän tekee?

Työhön kerrotaan kuuluvan yleisön kanssa käytävän vuoropuhelun ja asiakaspalautteen käsittelyn kehittämistä sekä Ylen toiminnan läpinäkyvyyden lisäämistä.

Koiviston mukaan suomalaisilla on paljon tunteita ja mielipiteitä Ylestä. Rivien välistä paljastuu kuitenkin todellinen syy uuden viran perustamistarpeelle:

Ylen saama negatiivinen palauteryöppy - Koivisto kertoo Ylen saavan paljon kritiikkiä ja asiatonta palautetta.

"Yleen kohdistuva arvostelu on todella arvokasta. Kaikki mielipiteet on kohdattava samalta viivalta. Kovallakin kritiikillä on aina syynsä. Asiattomaan palautteeseen emme silti jatkossakaan vastaa."

Viime vuonna Yleisradio tilastoi noin 140 000 yhteydenottoa, jotka tehtiin puhelimella, verkkosivujen kautta tai sähköpostilla.

Ylen mukaan sosiaalisen median kautta, suoraan toimittajille ja muille ohjelmantekijöille tulee lisäksi "merkittäviä määriä" palautetta ja "somekokemuksensa pohjalta" uusi yleisöasiamies arvelee palautteen määrän olevan koko ajan kasvussa.

Koivisto kiittelee positiivisesta palautteesta ja kehuista sekä huomauttaa Ylessä veronmaksajan äänen olevan myös omistajan ääni.

"Jokainen yleläinen on aina kiinnostunut siitä, mitä palkkamme maksajat työmme jäljestä tykkäävät."

Sometoimittajakokemustensa perusteella Koivisto tietää "monella suomalaisella olevan painavaa sanottavaa" Ylen tekemisistä.

"Olen huomannut, että aika usein toimintaamme liitetään epärealistisia ja jopa virheellisiä käsityksiä."

Hän viittaa silti kintaalla negatiivisten tunteiden purkamiseen.

"Näinä vihapuheen, valemedioiden, negatiivisten yleistysten ja ilkeämielisten huhujen aikoina haluamme tukea ja rohkaista erityisesti sellaisia suomalaisia, jotka käyttävät sananvapauttaan asialliseen keskusteluun", Koivisto perustelee "vuorovaikutusta, josta on oikeasti hyötyä".

Yle ei siis tunnusta sananvapautta jokaisen perusoikeudeksi.

Sananvapauteen on tähän päivään asti sisältynyt oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa myös sellaisia tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä, jotka saattavat häiritä, loukata tai järkyttää. Osa jopa "vihapuheeksi" mielletystä puheesta on sananvapauden suojaamaa, vaikka se olisi sävyltään asiatontakin.

Koivisto painottaa, että Yle ei ole norsunluutorni, eikä Ylellä ole salattavaa.

Hän lupaa tehdä kaikkensa, että dialogi yleisön ja Ylen välillä olisi "mutkatonta".

"Edistän dialogia, etsin mieluusti ratkaisuja ja faktoja."

Koivisto kertoo "hommansa" olevan tulevaisuudessa saattaa yleisöä ja yleläisiä "tiiviimmin yhteen". Hän haluaa olla helposti lähestyttävä ja siksi työtä tullaan tekemäänkin "kaikkia kanavia käyttäen" eikä ainoastaan sosiaalisessa mediassa.

"Roolin on tarkoitus olla varsin näkyvä."

Toiminnan pitää Koiviston mukaan olla niin läpinäkyvää kuin mahdollista, koska Yle on verorahoitteinen talo.

Alkaako siis Yle rauhoitella "yleisöasiamiehen avulla" Yleä rahoittavia kansalaisia ja oikaista Ylen toiminnasta annettua palautetta?

Yleisöasiamiehen tärkeimmäksi tehtäväksi kuvaillaan yleisön etujen valvomista.

Miten Yle aikoo alkaa valvoa yleisön etuja, jos se omasta mielestään on oikeassa ja palautteen antajat väärässä?

Julkaisujohtaja Ismo Silvon mukaan uuden tehtävän perustamisen taustalla oli nimenomaan Yleisradion toimintaan kohdistuva, kasvava läpinäkyvyyden vaatimus ja yleisön kanssa käytävän dialogin lisääntynyt tarve.

Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulun viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-aho kirjoittaa "Läpinäkyvää" -artikkelissaan, että sellainen läpinäkyvyys, joka vaatii ylimääräisiä selityksiä ja selvityksiä, ei ole läpinäkyvyyttä, vaan epäonnistunutta signalointia.

Professori Luoma-ahon mukaan läpinäkyvyys lisää luotettavuutta ja parantaa mainetta.

Onko Yle huomannut luotettavuutensa ja maineensa horjuvan?

Punavihreää ideologiaa vuosikausia edistänyt Yle on nykyisen erilaisten keskustelufoorumien, sosiaalisen median palvelujen ja muiden viestintäkanavien aktiivisena aikakautena aivan uudenlaisessa tilanteessa. Suomalaiset osaavat kyseenalaistaa, hakea ja jakaa tietoa muualtakin kuin heille valmiiksi "syötetyistä ja pureskelluista" perinteisen median uutisista.

Ylen uusi yleisöasiamies toivoo, että tittelille "tasa-arvon nimessä" keksittäisiin toinen parempi nimi. Mies -päätteen sijaan on pohdittu sukupuolineutraalimpaa vaihtoehtoa, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt.

Ylen vastaavaksi päätoimittajaksi nimitetty Jouko Jokinen kertoi viime lauantaina Ylen Ykkösaamussa kehottaneensa keksimään Ylen yleisöasiamiehelle uuden "sukupuolineutraalimman" nimityksen.

Jokinen on Aamulehden vastaava päätoimittaja ja siirtyy Yleen joulukuun alkuun mennessä. Aamulehti käynnisti hiljattain keskustelun "tasa-arvoisesta kielenkäytöstä" ammattinimikkeissä, joissa pyrkimys on sukupuolineutraalinen linja.

Jokinen korosti tuolloin kielen olevan vallankäyttöä.

Koivisto tulee toimimaan yleisöasiamiehenä Ylen vastaavien toimittajien, etiikkapäällikön ja toimittajien tukena.

Yle perusti uuden yleisöasiamiehen tehtävän yhtiön hallituksen päätöksellä. Yleisöasiamies sijoittuu Ylen Julkaisut -yksikköön ja raportoi julkaisujohtaja Ismo Silvolle.

 

Tytti Salenius to 05.10. 10:50

Kommentit: 7

Mauri Hyhkö to 05.10.2017 16:54 2

YLE on valinnut puolensa yhteiskunnallispoliittisessa uutisoinnissa sensijaan, että olisi objektiivinen ja puolueeton kaikkien kansalaisten uutiskanava, mistä ei liene enää epäselvyyttä edes heille, jotka ovat perinteisesti luottaneet YLE:en kuin pukki suuriin sarviin. Kumpaakaan sukupuolta loukkaamaton termi yleisöasiamiehelle olisi mielestäni yleisöasiamiehetär.

Kaarle Akkanen pe 06.10.2017 10:02 2

YLE on mokannut, epäonnistunut ja tyrinyt pahasti politisoituessaan. Nyt palkattiin sitten selitysmies (selityshenkilö, heh heh) pesemään mustaa valkoiseksi? Kertonee hyvin laitoksen epätoivoisesta ja hermostuneesta tilasta! Uskottavuus on kadonnut ja sitä nyt tällä tavalla yritetään palauttaa. Ei tule onnistumaan, ellette luovu nykyisestä yksisilmäisyydestä!

Mitä tapahtuu pe 06.10.2017 13:36 2

Eihän noin pöllöjä kommentteja uudelta ylisensorilta uskoisi todeksi, ellei taas kerran muistaisi, mistä puljusta on kyse. Ihan kaheli on palkattu ja yhtä kaheli on koko talo, ylenanto eli kuten joku kirjoitti, YLE = fake news.

Mitä tapahtuu pe 06.10.2017 13:37 1

heh, yleisöasiamiehetär, hih, niin tosi!

Eeva Vainikainen pe 06.10.2017 15:59 0

Yleisöasiamiehetär - ehkä hän käy viihteestä näinä synkeinä aikoina. Harmi, että Spede ei ole enää keskuudessamme. Voin vain kuvitella, miten herkullisen hahmon hän loisi Ylen yleisöasiamiehettärestä. Vihapuheen viralliset määritelmät ainakin kuulostavat yhtä selkeiltä ja kattavilta kuin rumaluistelun:

https://www.youtube.com/watch?v=qRSbbGF8eEQ&list=PLSEbJywf8Jh-lLqrpc97yFBnYSVgavpCJ&index=119

Paavali la 07.10.2017 20:20 0

Yle itse väittää olevansa riippumaton. Miksi kuitenkin kaikki Ylen jutut tehdään punavihreiden lasien takaa. Jos on olemassa jokin haastatteluohjelma, niin sinne valitaan aina kaksi punavihreää edustajaa ja pakosta korkeintaan yksi edustaja vastavoimaksi. Miksei koskaan toisin päin. En muista kymmeniin vuosiin yhtään juttua, jossa olisi voitu sanoa, että olipa oikeistoa suosivasti tehty juttu. Eikö jo tämä jo kerro kaikille, että Yle on 100%:sti punavihreiden hallussa. On järjen köyhyyttä väittää, ettei Yle olisi punavihreiden hallussa.

Sami Koivistoa kohtaan tunnen lähinnä myötähäpeää. Enempää ei kannata sanoa.

Juha. la 07.10.2017 21:30 0

Tämä Jouko on jo habitukseltaan varma "vihreä ukko". Siis uusi veronmaksajien kustantama "satu-setä rönkä", joka heiluu somessa blokkaamassa "ikäviä" palautteita, jotka sisisältävät "vihapuhetta", "rasismia", "sovinismia", "antiseminismia", "islamifobiaa"... etc... ect. Tämän lisäksihän on YLE "jalkauttanut" politrukkinsa" kouluihin kaitsemaan takaisin kauhomaan pahaa "yle -pravdaa" sen sijaan, että nuoriso käy "pikaruokapaikoissa" somessa lukemassa rehellisiä totuuksia ja lähteisiin perustuvia uutisia ja tapahtumia Suomesta ja maailmailmalta, joka jo muistuttaa entisen Itä-blokin Lännen Vapaan Euroopan radiolähetysten kuuntelua, jotka kertoivat sen kuinka asiat olivat eikä sitä kuinka ne "sävelleltiin" olevan. YLE:n uusi "asiamies" on yksi onneton yritys kohottaa kasvojaan suomalaisten veronmaksajien keskuudessa jolla ei ole mitään arvoa sen enempää kuin kommunistimaiden kajahtvavissa ihmioikeusjulistuksissa ja ikuisen onnentilan vakuutteluissa aina lainehtivine viljapeltoineen siitä huolimatta, että joka syksy ostettiin edellistä vuotta enemmän viljaa USA:sta jostain kumman syystä, joka ei kirvoittanut yhtä ainuttakaan sanaa rautaesiripun takana.Kommentointi on tilapäisesti pois käytöstä ohjelmistopäivitysten vuoksi. Palvelimille tehtiin DDoS hyökkäys 26.10.2017 jonka johdosta palvelimet asennettiin uusiksi ja kommenntointiratkaisu joudutaan toteuttamaan eri tavalla. Pahoittelemme keskeytystä kommentoinnissa. Sillä välin kirjoituksia voi kommentoida Facebook sivullamme.

Pääuutiset

blogit

Arto Luukkanen

Kölnin vaiettu terrori-isku

ke 17.10. 21:56

Timo Vihavainen

Melkein suomalainen supersankari

ke 17.10. 21:54

Professorin Ajatuksia

Vihreitä saksanmaalla ja täällä Pohjantähden alla

ke 17.10. 21:52

Henna Kajava

Jätetäänkö nuoriamme kuolemaan?

ke 17.10. 01:12

Vieraskynä

Julkisen palvelun median arvopohja: Tanska

la 13.10. 23:10

videot