Twitterin arvosta katosi yli 5 miljardia muutamissa tunneissa

Videot ti 12.01.2021 02:21

Twitterin suljettua pysyvästi Yhdysvaltojen presidentin Donald J. Trumpin tilin sekä virallisen POTUS tilin joka on varattu Yhdysvaltain presidentille, alkoi suuri käyttäjien tilien siivousoperaatio jälleen kerran. Konservatiivisia ääniä poistettiin Twitteristä ja samalla sadat tuhannet käyttäjät päättivät itse poistua alustalta vastalauseena Twitterin fasistisille otteille. Arvioiden mukaan noin 4,5 miljoonaa tiliä on suljettu Twitterissä kahden päivän aikana.

Käyttäjäkatoa seurasi Twitterin pörssikurssin romahdus ja yhtiön markkina-arvosta haihtui yli 5 miljardia dollaria käytännössä muutamissa tunneissa. Kova hinta Twitterin osakkeenomistajille yhtiön johdon tunnepitoisista ja suorastaan hysteerisistä päätöksistä.

Käyttäjiä siirtyi Twitteristä sankoin joukoin vaihtoehtoisiin palveluihin kuten Gab.com ja Parler.com. Teknologiajätit päättivät yhdessä hyökätä seuraavaksi Parlerin kimppuun. Apple ja Google poistivat Parler appsin sovelluskaupoistaan. Sen jälkeen Amazon Web Services sulki tänään klo 10.00 Parlerin virtuaalipalvelimet ja nimipalvelut, jolloin Parler katosi internetistä. 

Gab.com oli tällaisen vastaavan vainon kohteeksi joutunut jo muutama vuosi aikaisemmin, joten heillä oli nyt jo oma konesali rakennettuna ja he olivat valmiina vastaanottamaan uudet tulokaat Twitteristä. Gab.com kertoi saaneensa 10 000 uutta käyttäjää joka tunti Twitterin tempun jälkeen. 

Piilaakson teknologiajättien aloittamalla digitaalisella vallankaappauksella tulee olemaan useita vastareaktoita. Heille on odotettavissa kanteita monopoli- ja kartelliasemastaan useissa osavaltioissa. Kymmenet miljoonat käyttäjät tulevat etsimään uusia luotettavampia alustoja itselleen, joissa keskustelu on edelleen mahdollista.

Nämä mielipidevainot voivat käynnistää uuden startuppien nousun useille eri aloille: pankit, vakuutusyhtiöt, maksuvälittäjät, mobiilioperaattorit, verkkopalvelut, pilvipalvelut, uudet täysin hajautetut sosiaalisen median ratkaisut, vakoiluvapaat älypuhelimet. Konservatiivit etsivät minne voisivat rahansa viedä ja ovat valmiita jopa maksamaan enemmän palveluista, joista voivat olla varmoja, ettei palvelua lopeteta konservatiivisten mielipiteiden vuoksi. 

Myös Tor-verkon tapaiset "dark web" ratkaisut tulevat arkipäiväistymään ja niiden päälle kehitetään yhä helpompia käyttöliittymiä ja sovelluksia, joissa käyttäjien toimia on vaikeampi seurata, kontrolloida ja sensuroida. Samalla keskusteluista suuri osa siirtyy muiden näkymättömiin ja sillä on omat seurauksensa yhteiskunnallisen keskustelun ja jakautumisen kannalta. Onko parempi, että ihmiset oppisivat uudelleen sietämään toistensa mielipiteitä ja keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia - vai halutaanko jatkaa tiellä, jossa kuplat vahvistuvat ja keskustelu toisinajattelijoiden kanssa vähitellen katoaa kokonaan?  

 

 

Jukka Rahkonen ti 12.01. 02:21

blogit

Petteri Hiienkoski

Miksi Yhdysvallat haluaa Suomen ja Ruotsin Natoon?

pe 20.05. 17:31

Juha Ahvio

Suomi liittyy ylpeästi NATO:n jäseneksi

ti 17.05. 23:26

Heikki Porkka

Li Andersson ja Petteri Orpo - notkeaselkärankaiset

ma 16.05. 19:32

Mikko Paunio

WEF:n Klaus Schwabin ja Yuval Hararin humpuukiajattelu esti terveysviranomaisia saavuttamasta korkeaa koronarokotuskattavuutta ympäri maailmaa

su 15.05. 13:00

Laura Huhtasaari

Riittävän ajoissa pois EU:sta

pe 13.05. 12:27