Blogi: Olli Pusa, la 27.06.2020 09:46

Demokratian torjuntavoitto

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen yritys hyökätä demokratian perustaa vastaan torjuttiin. Onneksi perustuslain laatijat ovat älynneet laittaa kansanedustajien sananvapauden rajoittamiselle tiukat vaatimukset ja siksi hyökkäys oli kohtalaisen helppo torjua.

Tämä Toiviaisen hyökkäys sananvapautta vastaan ei ollut mikään uusi ilmiö, samaa poliittista linjaa hän on harjoittanut koko virka-aikansa. Hän on halunnut syyttää kansanedustaja Päivi Räsästä raamatun siteeraamisesta ja vaatinut esitutkintaa lukuisista muistakin asioista, joissa poliisi on harkinnan mukaan katsonut, ettei asiaa tarvitse tutkia enempää.

Esimerkiksi Päivi Räsäsen tapauksessa hän vaati syytettä raamatun siteeraamisesta vuosia ennen kuin Toiviaisen vetoama vihapuhelaki on edes tullut voimaan. Suomessa ei voi asettaa syytteeseen taannehtivan lain perusteella. Sen vaikuttaa maisteri Toiviainenkin ymmärtäneen. Siksi hän perusteli syytehalujaan sillä, että tuo vuosia vanha sitaatti oli edelleen jossakin luettavissa.

Silloin maisteri Toiviainen astelikin varsin kummalliselle alueelle. Tulkinta tarkoittaisi, että kirjastoista, lehdistä ja muista tallenteista löytyvä mahdollisesti valtakunnansyyttäjän mielen vastainen aines olisi sensuroitava. Siis tulossa olisi melkoiset kirjaroviot, kun historiaa hävittämällä Toiviainen kirjoittaisi Suomen historian uusiksi mieleisekseen. Tällaisia kirjarovioita on toki historiassa nähty useitakin, tunnetuimmat ehkä natsi-Saksassa.

En ole perehtynyt edustaja Mäenpään lausahdukseen tarkemmin, mutta ymmärtääkseni se pidettiin, kun oppositio arvosteli hallituksen ohjelmaa. Se lienee opposition keskeisiä tehtäviä. Samalla oppositio voi varmistaa, että hallituksen politiikkaa vastustavillakin on mahdollisuus saada äänensä kuuluville. Professori Jokisipilä on ollut huolestunut siitä, että tällainen näytösoikeudenkäynnin yrityskin johtaa puhevapauden tosiasialliseen rajoittamiseen eduskunnassa.

Itse asiassa Mäenpään tokaisu oli varsin ympäripyöreä ja siinä ei mainittu mitään konkreettista ryhmää eikä mitään konkreettista vertailuryhmää. Ne pitäisi pystyä arvaamaan. Maisteri Toiviainen väitti edustajan verranneen turvapaikanhakijoita vieraslajikasveihin. Oppineempi tietäisi, että Suomessa on lukuisia vieraslajeja myös eläinkunnassa. Verrattuna historiassa eduskunnassa pidettyihin räväkköihin puheisiin Mäenpään puhe oli oikeastaan aika vaisu. Aikaisemmin eduskunnassa jopa arvostettiin sitä, kun edustajat osasivat käyttää värikästä kieltä, heittää piikikkäitä välihuutoja ym. Nyt kaikkien pitäisi hokea ympäripyöreitä mantroja, jotka maisteri Toiviainen hyväksyy.

Maisteri Toiviainen on ollut pöyristynyt siitä, kun hänen on väitetty toimineen poliittisen motivaation perusteella. Tyhjänpäivästä selittelyä. Toiviainen ei ole katsonut tarpeelliseksi syyttää esim. Hussein al-Taeeta tämän härskeistä kommenteista tai Husun rasismisyyttelystä ym. Niihin ei olisi edes tarvittu eduskunnan suostumusta, koska al-Taeen kommentteja ei esitetty siellä.

Maisteri Toiviaisen selostukset tässäkin tapauksessa ovat olleet luokattomia. Ensin hän julisti, että haluaa saada syyteoikeuden vain harkitakseen, tuleeko syyttää? Nyt hän ilmoittaakin, että syytesuojan poistaminen johtaisi automaattisesti syytteeseen. Eli hän yritti vedättää eduskuntaan? Nyt Toiviainen myös julistaa, että kun syytesuojan kumoaminen epäonnistui, tuomiota ei tule. Muuten tulisi. Eli valtakunnansyyttäjä julistaa jo tuomionkin asiassa, josta ei ole syytettä. Voiko poliittinen motiivi olla selvemmin näkyvillä.

Maisteri Toiviaisen linja näyttäisi perustuvan kommunistiseen oikeusteoriaan. Aikoinaan Neuvostoliitossa tuollaista noudatettiin. Siellä perustana oli, että syyttäjät ja tuomarit eivät ole riippumattomia vaan puolueen ohjaamia poliittisia toimijoita. Tämä ilmeni hyvin lukuisissa poliittisissa oikeudenkäynneissä.

Suomessa oli pitkään voimakas lakimiesjärjestö DEMLA, jonka juuret olivat kommunististen lakimiesten toiminnassa. Myöhemmin siihen houkuteltiin opportunisteja muistakin puolueista. Se toimi aktiivisesti kansainvälisissä asioissa yhteistyössä neuvostoliittolaisten kanssa. Kansainvälinen toiminta hiipui Neuvostoliiton romahdettua. Tarja Halonen antoi presidenttikaudellaan vauhtia järjestölle virkanimitysten kautta. Järjestö pääsi vaikuttamaan lain valmisteluun ja oikeuslaitoksen toimintaan.

Ketkä ovat olleen näkyvimmin tukemassa maisteri Toiviaisen hyökkäystä. Yksi näkyvistä on ollut professori Martin Scheinin. Hänen uskottavuuttaan on ilmeisesti syönyt poliittiset ”meriitit”, mm. toimiminen kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsenenä. Niinpä näkyvä tukija on ollut toinen DEMLA:n jäsen professori Nuotio. Hän on julistanut, ettei Suomi ole oikeusvaltio, kun syyttäjä ei voi syyttää kansanedustajaa poliittisesta puheesta. Jää vain epäselväksi, mitä Nuotio tarkoittaa termillä ”oikeusvaltio”? Onko se hänestä se Neuvostoliiton malli, jota Suomeenkin on yritetty muiluttaa?

Poliittisena prosessina asia oli erikoinen. Aivan kuin tavoiteltaisiin hurskastelun maailmanennätystä. Esimerkkejä. Ministeri Li Andersson ilmoitti äänestävänsä Mäenpään syytesuojan poistamisen puolesta. Toisessa yhteydessä ministeri Andersson on närkästynyt siitä, kun Turkin eduskunta on poistamassa syytesuojaa Turkin opposition edustajilta.

Syytesuojan poistamisen puolesta äänesti kokoomuksen kansanedustaja Vartiainen. Hänestä nyt käytettiin sopimatonta kieltä. Muutama vuosi sitten samainen Vartiainen virkamiehenä vertasi työttömiä rikkaruohoihin. Taisipa jopa tokaista, ettei ole työttömyyttä, on vain epäkuranttia työvoimaa. Ja nyt hän äänesti syytesuojan poistamisen puolesta.

Entä rasistisista ym. kommenteista kiinni jäänyt Hussein Al-Taee. Hän ei joutunut syytteeseen, mikä minusta on sananvapauden näkökulmasta oikea ratkaisu. Mutta miten Al-Taee äänesti eduskunnassa? Ryhmänsä mukaisesti syytesuojan poistamisen puolesta.

Esitystä kannattivat demarit, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kokonaisuudessaan. Vastusti perussuomalaiset, kristilliset, Liike Nyt ja ryhmä Turtiainen. Mielenkiintoista on keskustan ja kokoomuksen repeäminen. Kuusi keskustan kansanedustajaa äänesti syytesuojan poistamista vastaan (Hannu Hoskonen, Tuomas Kettunen, Pasi Kivisaari, Mikko Kärnä, Juha Pylväs, Mikko Savola). Keskusta on hallituspuolue.

Kokoomuksessa taisi asia olla erityisen mutkikas alkaen jo perustuslakivaliokunnan eriävästä mielipiteestä. Vastaan äänesti vain 4 kansanedustajaa (Janne Heikkinen, Ville Rydman, Janne Sankelo, Heikki Vestman), vähemmän kuin pienemmässä keskustan ryhmässä, joka sentään edustaa hallituspuolueita. Silmiinpistävää on kokoomuslaisten poikkeuksellisen suuri poissaolo äänestyksestä eli 13 oli poissa ( Heikki Autto, Markku Eestilä, Kalle Jokinen, Ilkka Kanerva, Pia Kauma, Marko Kilpi, Jukka Kopra, Terhi Koulumies, Paula Risikko, Mari-Leena Talvitie, Kari Tolvanen, Sofia Vikman, Anne-Mari Virolainen ).

Tällainen poissaolojen määrä ilmaisee haluttomuutta ottaa julkisesti kantaa asiaan. Syynä joko pelko siitä, että äänestäjänsä eivät hyväksy kantaa tai sitten pelko suututtaa puoluejohtoa ja sen valinneita taustavaikuttajia. Jos jälkimmäisestä on kyse, asetelma on erityisen mielenkiintoinen Kokoomuksen 38 kansanedustajasta 21 äänesti puoluejohdon toiveiden mukaan ja eri mieltä oli tai pois äänestyksestä oli 17 kansanedustajaa. Aika ohuelta vaikuttaa kokoomuksen johdon asema tästä näkökulmasta tulkittuna.

Se, mikä tässä on eri tahoilla jo todettu, että valtakunnansyyttäjä maisteri Toiviainen ei ole tehtäviensä tasalla. Olisi aika niiden tahojen, jotka Suomessa vastaavat valtakunnansyyttäjän nimittämisestä, vaihtaa henkilöä. Se joka nimittää, myös vapauttaa virasta.

 

Olli Pusa la 27.06. 09:46

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

EU:n ilmastotavoitteiden valtava hinta

ti 27.07. 23:40

Italian pankit romahtamassa - valmiina maksamaan?

ti 27.07. 13:35

Suomalaisen median sensuuri

ma 26.07. 21:16

Uusinta vuodelta 2015?

ke 14.07. 12:26

Mitä ihmettä?

ti 13.07. 22:44

Vihreää hulluutta

ma 12.07. 22:09

Elvytykseen ei tarvita valtion lisävelkaa, käytetään eläkevaroja

to 01.07. 22:15

Elokapina- Moskovasta kajahtaa?

ti 22.06. 12:14

Työperäistä maahanmuuttoa?

la 19.06. 22:39

Vihreää poliittista kulttuuria

la 12.06. 20:09

blogit

Vieraskynä

Helsingin Sanomat paniikissa Räsäsen takia

ma 26.07.2021 22:57

Juha Ahvio

Bidenin USA radikaalin kumouksen kourissa

la 19.06.2021 09:03

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Ilmastopolitiikka systemaattisessa harhassa

su 23.05.2021 18:06

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jonkinlainen huimaus meitä vaivaa, kun emme itsenäisyyttä puolusta

ke 16.06.2021 18:19

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Terveyskeskuskokemuksia Espoossa ja lääkärituonti ulkomailta

to 10.06.2021 13:37

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11.2020 17:19

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Taas meni sensuuriin Usarissa - V-media jakaa CNN:n valenarratiivia suomalaisille

ti 20.07.2021 17:30

Heikki Porkka

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) antaa väärän todistuksen lähimmäisestään

ke 14.07.2021 12:01

Tapio Puolimatka

Uusi tasa-arvoajattelu murentaa oikeusjärjestelmän perustaa

to 08.10.2020 22:52

Olli Pusa

EU:n ilmastotavoitteiden valtava hinta

ti 27.07.2021 23:40

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Muuan tragedia

to 13.05.2021 20:28

Matti Viren

Miten rikkaita olemmekaan!

to 13.05.2021 20:26