Blogi: Olli Pusa, la 08.10.2022 23:14

Venäläinen maailma

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut yli 7 kuukautta. Venäjällä julistetaan, että venäläinen maailma ”Ruski Mir” on maailman hienoin. Sota on monella tapaa pudottanut naamiot ja paljastanut tuon maailman kasvot. Kuva on ruma, mutta siitä huolimatta Suomessakin on joukko ihmisiä, jotka sitkeästi ylistävät tuota maailmaa. Teki Venäjä mitä törkeää tahansa, sitä puolustellaan Venäjän itsensä levittämillä valheilla.

Miten Venäjä ajautui sotaan Ukrainan kanssa? Vuonna 2014 Ukraina teki kauppasopimuksen EU:n kanssa. Venäjän nukkehallitsijana Ukrainassa toiminut presidentti Janukowich hylkäsi tuon sopimuksen ja teki sopimuksen Venäjän kanssa. Kiovassa alkoi kiehunta, jota kutsutaan Maidanin tapahtumiksi. Ukrainan parlamentti käytännössä antoi potkut Janukowichille.

Kiova kuhisi Venäjän agentteja, mutta he eivät pystyneet pelastamaan Janukowichia, joka pakeni Venäjälle. Seurasi yksi näytelmä venäläisen maailman valheita. Syytettiin että lännen avulla kaapattiin valta Janukowichilta. Asia on tavallaan huvittavakin. Tarina oikeataan kertoo, että venäläiset agentit Kiovassa olivat surkeita, koska hävisivät muutamalle paikalla ehkä olleelle lännen agentille. Tai sitten tapahtumat vain kertoivat ukrainalaisten halusta.

Putin kosti pian. Vuonna 2014 Venäjä hyökkäsi Krimille. Ukrainalaisille tuo oli shokki, he eivät olleet kuvitelleet uhkan tulevan siitä suunnasta. Pian sen jälkeen Venäjä alkoi lietsoa Ukrainassa kapinaa koko ns. Novorussian alueella. Harkovassa ja Odessassa hanke kuivui kokoon, vaikka sitä yritettiin vauhdittaa Odessassa mm. polttamalla taloja. Donbasissa hanke jäi eloon Venäjän tuella. Venäjän sotilastiedustelu GRU:n eversti Girkin johti kapinaa Donbasissa ja hän on julkisesti kertonut, kuinka asia sujui. Siellä kapina muuttui jäätyneeksi konfliktiksi.

Venäjä ilmeisesti laski Donbasin konfliktin johtavan pikkuhiljaa Ukrainan kriisiin ja putoamiseen Venäjän syliin. Näin ei kuitenkaan käynyt ja tilanne muuttui Venäjän kannalta hermostuttavaksi. Menestyvä Ukraina olisi vaarallinen esimerkki venäläisillekin. Putin syytti Ukrainaa venäjänkielisten sortamisesta ja sillä tekosyyllä hyökkäsi helmikuussa 2022 Ukrainaan. Putin uskoi Ukrainan kukistuvan viikossa, jolloin hän voisi asettaa Ukrainaan mieleisensä nukkehallituksen. Jotkut jopa spekuloivat Janukowichin paluulla. Putinin päätöksenteko pohjautui ilmeisesti tietoihin, joita hän sai läheisiltään. Venäjän armeija on loistava, Ukraina ei taistele ja antautuu pian ja länsi ei reagoi hyökkäykseen.

Venäjä julisti menevänsä pelastamaan venäjänkieliset ukrainalaiset ja tuhoamaan natsit (natseja tässä muistuttaa lähinnä Venäjän johto). Todellisuudessa venäjänkielisetkin vastustivat Venäjän hyökkäystä, joka yhdisti ukrainalaiset. Putinin mediat kertoivat uutta versiota taustoista. Ukraina ei saa olla itsenäinen valtio vaan sen pitää kuulua Venäjän imperiumiin. Venäjää vastustaneita ukrainalaisia rangaistaan ja koulutetaan sodan kauhuilla. Tämä on näkynyt Butschan, Iziumin, Lymanin ym. siviilien vainossa, kidutuksessa ja joukkohaudoissa. Edelleen Ukraina piti alistaa pitkäksi aikaa venäläistämiseen ja sortoon.

Putinin Venäjän tunnusmerkki on valehtelu ja pimitys. Siksi noissakin asioissa Putinille kerrottiin satuja, joita hän halusi kuulla. Mikään ei pitänyt paikkaansa ja hyökkäys muuttui sekasotkuksi. Venäjän armeija osoittautui korruptoituneeksi paperitiikeriksi, Ukraina oli 8 vuoden aikana kehittänyt armeijaansa läntiseen suuntaan ja se pystyi materiaalisesta alivoimastaan huolimatta pysäyttämään Venäjän, joka kärsi valtavia tappioita. Ja länsi reagoi voimakkaasti ja alkoi tukea Ukrainaa suurilla asetoimituksilla. Venäjä vetäytyi Kiovan suunnasta ja yritti keskittyä pienemmälle alueelle.

Asteittain Ukraina alkoi päästä niskan päälle ja Venäjän tilanne alkoi näyttää huonolta. Puolen vuoden sodankäynnin jälkeen Ukraina otti aloitteen ja käynnisti vastahyökkäyksen. Venäjän armeija on kulkenut tappiosta toiseen ja joutunut vetäytymään. Ja kaikkialta mistä Venäjä on joutunut vetäytymään, paljastuu sotarikoksia.

Venäjä on kutsunut hyökkäystä Ukrainaan erikoisoperaatioksi. Venäjällä Ukrainan sodan kutsumisesta sodaksi on saanut ankaran rangaistuksen. Venäjä on käynyt sotaa paljolti syrjäseutujen köyhistä vähemmistökansoista värvättyjen sopimussotilaiden avulla. Siksi Moskovan ja Pietarin keskiluokkaa sota ei ole paljoa koskenut läntisten pakotteiden seurausten lisäksi. Mutta se ei riittänyt ja Venäjä joutui käynnistämään liikekannallepanon. Siinäkin ilmeisesti sotaan lähetetään paljolti syrjäseutujen vähemmistökansojen poikia, mutta nyt sota alkoi koskettaa suurkaupunkien keskiluokkaakin, jota on suurin määrin paennut maasta.

Ukraina on työntänyt Venäjää pois maastaan eri rintamilla. Samalla Ukraina on tuhonnut monia Venäjän symbolisesti tärkeitä kohteita kuten Moskva-lippulaiva, Krimin lentotukikohtia sekä Kertsin salmen silta. Ukrainan armeijan osaaminen on osoittautunut paljon paremmaksi kuin Venäjän. Liikekannallepanokaan ei Venäjää pelasta ainakaan nopeasti. On arvoitus paljonko joukkoja Venäjä saa liikkeelle, mikä on niiden osaaminen ja motivaatio sekä riittääkö niille muita kuin museoaseita?

Kun tilanne muuttuu Venäjän taholta entistä epätoivoisemmaksi, Putinin hallinto on siirtynyt epätoivoiseen yritykseen eli kiristykseen ydinaseilla. Sillä yritetään estää länsimaita tukemasta Ukrainaa mm. asetoimituksilla. Suomessakin innokkaat Venäjän apurit puolustelevat Venäjän ydinkiristystä ja muistuttavat, että USA on ainoa maa, joka on sodassa käyttänyt ydinaseita. Se oikeuttaisi Venäjän ydinkiristyksen.

USA käytti ydinaseita Japanin kukistamiseen 1945 ja niissä iskuissa kuoli satojatuhansia ihmisiä. Japani oli hyökännyt USA;n kimppuun, mutta oli häviämässä sodan. Taistelu oli siirtymässä Japanin pääsaarille ja Japanin arveltiin taistelevan katkeraan loppuun asti – kuten Hitlerin Saksa oli taistellut. Sodan arveltiin aiheuttavat ehkä miljoonien japanilaisten kuoleman sekä vaativan ehkä puolen miljoonan amerikkalaisen sotilaan hengen. Pakottaakseen Japanin antautumaan ilman taistelua USA käytti juuri valmistunutta salaista asetta eli atomipommia. Tuhot olivat valtavat ja Japani antautui.

Tuo siis oikeuttaisi putinistien mielestä Venäjän ydinasekiristyksen. Asetelma on kuitenkin hyvin erilainen. Ydinpommin käyttöä on sodan jälkeen pyritty estämään erilaisilla sopimuksilla. Samoin ydinaseiden leviämistä on pyritty estämään. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen sen ydinaseista suurin osa jäi Venäjän ja Ukrainan haltuun. Ne sopivat vuonna 1994 väleistään. Ukraina luovutti haltuunsa jääneet Neuvostoliiton ydinaseet Venäjälle. Samalla sovittiin, että Krim kuuluu Ukrainalle. Maat lupasivat kunnioittaa toistensa suvereniteettia. Venäjä ja USA takasivat Ukrainan turvallisuuden. Hyökkäämällä Ukrainaan Venäjä rikkoi itse tekemänsä sopimukset.

Venäjän ydinkiristys ydinaseetonta maata vastaan tuhoaa kaikki ponnistelut ydinaseiden leviämisen estämiseksi. Sen jälkeen jokainen maa haluaa itselleen ydinsuojan kiristyksen varalta. Ja monella maalla on siihen tekniset valmiudet. Koko tuo toiminta on romahtamassa Putinin onnettoman Ukrainan sekoilun seurauksena. Ja suomalaisten putinistien mukaan Venäjän toiminta on aivan hyväksyttävää. Kukahan pystyy selittämään tuon hulluuden?

 

Olli Pusa la 08.10. 23:14

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Väkivallasta uskalletaan vihdoinkin keskustella?

ke 19.06. 21:28

Kompassi hukassa?

su 05.05. 00:58

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Eläkekeskustelusta

su 07.04. 15:15

Ahneuden henki?

ti 02.04. 11:13

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

Uutta presidentinhallintoa valitsemassa

ma 29.01. 19:33

Presidentti arvojohtajana

la 27.01. 17:00

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen finaali

ke 24.01. 20:24

Vihreä terroristiliike

to 04.01. 11:48

blogit

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04.2024 17:57

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06.2024 22:26

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06.2024 11:03

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05.2024 08:02

Olli Pusa

Väkivallasta uskalletaan vihdoinkin keskustella?

ke 19.06.2024 21:28

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44