Blogi: Olli Pusa, ma 19.11.2018 17:40

Vertailu Obama Trump

USA:n presidentin vaali ei periaatteessa kuulu meille. On heidän asiansa valita itselleen presidentti. Mutta jostakin syystä suomalaiselle medialle ei amerikkalaisten valinta ole kelvannut. Trump halutaan leimata tomppeliksi ja katastrofiksi kaikissa yhteyksissä. Siksi on syytä verrata toisiinsa Obaman ja Trumpin hallintoja.

Aloitetaan taloudesta. USA:n taloudessa on perinteisesti ollut tilanne, jossa republikaanit ovat kasvattaneet valtion velkaa ja demokraatit supistaneet sitä. Tuo trendi särkyi Obaman kaudella, jolloin USA otti valtavasti velkaa. Se velanotto ei kuitenkaan näkynyt kansalaisten elämässä, keskiluokan elintaso polki paikallaan tai heikkeni. Etupäässä taidettiin suojella Wall Streetin pankkiirien intressejä?

Tuo taisi olla yksi keskeisimmistä syistä Clintonin vaalitappioon. Tyytymätön keskiluokka oli saanut tarpeeksi tyhjistä puheista. Kun Hillary Clinton vaahtosi sähköpostivuodoistaan, kuulemma miehensä kehotti keskittymään talouteen. ”Its economy stupid”. Viesti ei ilmeisesti mennyt perille.

Trumpin politiikka on tyypillistä republikaanien politiikkaa. Veron alennuksia, joka johtaa helposti runsaaseen velkaantumiseen. Erona Obaman kauteen on se, että Trumpin kaudella talous kasvaa, työpaikkojen määrä lisääntyy ja keskiluokan elintaso nousee.

Vaikea tämän perusteella on julistaa Trumpia ilmestyskirjan pedoksi?

Entä sitten suurvaltasuhteet? USA on todellinen suurvalta ja sen ainoa näkyvissä oleva uhkaaja on Kiina. Jännite noiden maiden välillä on kasvanut jo pitkään. Kiinan talouden ja sotavoiman kehitystä on seurattu jo pitkään ja ennusteltu milloin Kiina saavuttaa USA:n.

Obaman hallinto oli hyvin passiivinen Kiinan suhteen. Talouden kehitys ei ole ollut edullista USA:lle ja Kiinan ärhentelyyn Obaman hallinto ei reagoinut juuri mitenkään. Etelä-Kiinan merellä Kiina on yrittänyt laajentaa reviiriään rakentamalla tekosaaria ja niiden avulla yrittänyt siirtää omaa vesirajaansa suuria luonnonrikkauksia sisältävällä alueella. Usein sotilaallisten uhkailujen säestämänä.

Muut alueen maat eivät juuri uskalla vastustaa Kiinaa ja vetoavat USA:han. Jo vuosikymmenen tai kaksi USA:ssa on nähty, että todellinen valtataistelu käydään Kiinan kanssa. USA tarvitsee tuohon kaikki resurssinsa, mutta ei saanut Obaman kaudella eurooppalaisia liittolaisiaan ottamaan itselleen vastuuta turvallisuudestaan.

Trumpin kaudella vastakkainasettelu Kiinan kanssa on noussut esille, jopa kauppasodasta puhutaan. Kinalainen sotataito on jo vuosisatoja tiennyt, että paras voitto on sellainen, jonka saavuttaa ilman taistelua. Taitaa olla niin, että Kiinakaan ei tuollaista yhteenottoa halua. Kuorensa takana se saattaa sittenkin olla aika hauras yhteiskunta. Vasta Trumpin kaudella Kiinan invaasiota on USA:ssa vastustettu.

Entä sitten suhteet Venäjään. Venäjä ei ole enää supervalta muuten kuin ydinaseidensa takia. Sen talous on USA:han verrattuna mitätön. Se ei ole estänyt Venäjää aggressiivisesta laajentumispolitiikasta.

Neuvostoliiton hajottua Venäjä ja Ukraina sopivat väleistään. Ukraina luovutti Venäjälle haltuunsa jääneet Neuvostoliiton ydinaseet. Samassa sopivat, että Krim kuuluu Ukrainalle ja Venäjällä on oikeus pitää siellä tukikohtaa. Venäjä tunnusti Ukrainan suverenisuuden. Ukraina houkuteltiin sopimukseen mukaan sillä, että länsimaat ja erityisesti USA takasivat  sen turvallisuuden. Mitä tapahtui kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan? Obaman hallinto pyöritteli peukaloitaan. Löysia puheita ja julkilausumia, pieniä pakotteita. Mutta Obaman hallinto jätti täyttämättä ne sitoumukset, joita USA:n aikaisemmat hallinnot olivat antaneet Ukrainalle.

Aikoinaan natsi-Saksa sopi Britannian ja länsimaiden kanssa Tsekkoslovakian jaosta. Englannin pääministeri Chamberlein heilutti sopimusta, jonka väitti takaavan rauhan heidän elinajakseen. Suursodan alkuun oli vuosi. Tiedetään, että tuon sekoilun perusteella Hitler päätteli, että hän voi tehdä mitä tahansa ilman vastarintaa. Ehkäpä Obaman hallinto oli tämän ajan ”Chamberlein”?

Syyriassa Obaman hallinto julisti, että kemiallisten aseiden käyttö siviilejä vastaan on punainen viiva, jonka ylittämistä USA ei salli. Assad käytti ja Obaman hallinto pyöritteli peukaloitaan. Sama toistui Trumpin kaudella. USA iski ohjuksilla tukikohtaan, josta hyökkäys tehtiin.

Assadin hallinto halusi Trumpin kaudella vallata öljynjalostamon, joka oli kurdien hallinnassa. Se sai hyökkäykseensä tukea venäläiseltä palkkasoturipataljoonalta eli Wagner pataljoonalta. Putin käyttää sellaisia apunaan välttääkseen Venäjän valtion vastuita.

USA iski Trumpin määräyksestä hyökkääjiin ja pyyhki venäläisen palkkasoturipataljoonan kartalta. Satoja kaatuneita venäläisiä palkkasotureja. Putin hävisi julkisuudesta viikoksi nuolemaan haavojaan.

Silti suomalainen media väittää, että Trump on Putinin juoksupoika. Obaman hallinto antoi Clintonin kampanjaa lähellä olleille Clintonin kannattajille oikeuden salakuunnella Trumpin kampanjaa. Silti mitään arveluttavaa ei ole tullut esiin. Kummallista touhua.

Erityisen kummallista on suomalainen touhu, kun Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen oli eduskunnassa (mediatietojen mukaan) syyttänyt Trumpin hallintoa, että se oli lietsonut Venäjän ja Kiinan sotajalalle. Trumpin hallinto oli ensimmäinen, joka yritti pysäyttää tuota vyörytystä. Toimiiko Tiilikainen tahallisen epärehellisesti vai onko meillä valittu tomppeli ulkopoliittisen instituutin johtajaksi?

Olen seurannut jonkin aikaa suomalaisen median Trump-uutisointia. Siinä on trendinä ollut yrittää esittää Trump vähäjärkisenä idioottina. Yleensä aivan perusteetta tai jopa valheellisten tietojen perusteella.

Hyvä esimerkki tästä oli kun Trump kehui Suomea mallimaana, jossa metsästä siivotaan pois energiapuuksi palovaarallisia aineksia. Se hillitsee metsäpaloja. Jokainen on varmaan nähnyt noita rättien peittämiä kasoja teiden varsilla. Ylen pääuutiset pilkkasivat Trumpin puhetta väittäen hänen käyttäneen termiä ”haravointi”. Todellisuudessa Trumpin käyttämä termi oli aivan oikea kuvaamaan tuollaista toimintaa, jota Suomessakin harjoitetaan.

Lienee turha odottaa, että Ylen pääuutiset korjaisivat kertomansa väärät uutiset. Koko toimitus on samanlaisen asenteen vallassa. Kun Trump ja Putin tapasivat Helsingissä, tuo asenne näkyi selvästi. Aivan kuin nuo toimittajat kihersivät kuka keksisi parhaan Trump-solvauksen.

Eli mistään ei voi vetää sellaista johtopäätöstä, että Trump olisi jokin Putinin apuri. Siis miksi Trumpia solvataan joka käänteessä suomalaisessa mediassa? Taustalla täytyy olla jokin läntisen maailman sisäinen taistelu, jota peitellään syyttelemällä Putinia kaikesta. Putin on helppo maali. Tuskin on sellaista sekoilua, johon hän ei yrittäisi sotkeentua. Mutta Putinin Venäjä on marginaalinen toimija, taloudeltaan 10% USA:sta.

Mikä on siis se taustalla oleva taistelu, jonka takia suomalainenkin media heittää kaikki periaatteet ja lähtee osapuoleksi lännen sisäiseen taisteluun? Emmehän me USA:n presidenttiä valitse. Siinä mielessä tuollainen toiminta on typerää ja monella tapaa arveluttavaa.

Meillehän USA:n presidentti on etäinen hahmo. Jos edellisen pohdinnan perusteella arvioisi presidenttejä taitaisi Obaman määritelmä olla:

Hieno mies, mulkku presidentti

Ylen uutisoinnin perusteella taas Trumpin määritelmä taitaisi olla:

Mulkku mies, hieno presidentti.

Toki emme tiedä oikeasti presidenttien henkilökohtaisia ominaisuuksia. Politiikkaansa voi helpommin arvioida.

 

Olli Pusa ma 19.11. 17:40

Olli Pusa

Sosiaaliturvapolitiikan dosentti, Yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko (SHV) Eläkkeiden ja sosiaaliturvan rahoituksen asiantuntija

tuoreimmat

Tutkija Ohisalon logiikka?

Klo 00:04.

Ilmastofarssin käännekohta?

pe 10.01. 21:29

Australian metsäpalot

to 09.01. 23:32

Kohta rytisee?

ke 08.01. 00:30

Oikeusviranomaiset vastaan kansa

pe 22.11. 18:37

Työeläkejärjestelmä kriisissä

ke 20.11. 12:47

Halla-aho vs. Orpo

ti 19.11. 00:20

Natsien kirjarovioille jatkoa?

ma 04.11. 19:17

Käräjäoikeuden virkavirhe?

pe 11.10. 20:00

Valheiden takaa

ma 30.09. 11:01

blogit

Vieraskynä

Australiassa asuva suomalainen kertoo mitä maastopalojen takana todella on

la 11.01.2020 12:45

Juha Ahvio

Leukofobinen "rasisminvastaisuus" kiristää otettaan suomalaisessa yliopistomaailmassa

la 18.01.2020 22:58

Professorin Ajatuksia

Tarja Halosen möläytyksestä

to 23.01.2020 23:40

Marko Hamilo

Kaksi kirjaa humanismin hulluudesta

su 22.12.2019 00:08

Jukka Hankamäki

Taas uutta luksuslinnaa ulkomaalaisille tutkijoille

ke 22.01.2020 21:11

Petteri Hiienkoski

Hallituskriisi on myös laillisuuskriisi

pe 13.12.2019 14:45

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Apua, valta vaihtuu

la 04.01.2020 00:01

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

EU tuomitsee possut vankikoppeihin

su 19.01.2020 02:35

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Vihreät pyrkivät totaaliseen hallintaan - kuten kommunistit aikoinaan

to 23.01.2020 23:43

Mika Niikko

Liittyen Suomen Kuvalehden uutisointiin (20. ja 21.1.2020)

ke 22.01.2020 22:20

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Nyt HS megavalehtelee Delhin ilmansaasteiden syistä

to 23.01.2020 23:46

Heikki Porkka

Keskustan luvalla kohti Pimiää aikaa

ke 22.01.2020 11:54

Tapio Puolimatka

Voiko mies synnyttää?

ma 07.10.2019 23:31

Olli Pusa

Tutkija Ohisalon logiikka?

pe 24.01.2020 00:04

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Silakat - vasemmistofasismin valeviitta ?

ma 13.01.2020 20:49

Reijo Tossavainen

Vihreät nuoret haukkuvat väärää puuta

pe 23.08.2019 09:24

Jessica Vahtera

Työhyvinvointia yhteiskunnan piikkiin

to 22.08.2019 16:17

Pauli Vahtera

Mansikanpoimintaa ja sokerijuurikkaan harvennusta

su 14.07.2019 21:43

Timo Vihavainen

Kunne kuljetettanehen?

to 23.01.2020 23:42

Matti Viren

Rahaa Suomen Akatemiasta

la 18.01.2020 23:39