Blogi: Vieraskynä , to 25.07.2019 21:43

Tanskan sosiaalidemokraattinen hallitus lipsuu lupauksistaan

Kesäkuussa käytiin Tanskassa vaalit, joiden tuloksena syntyi sosiaalidemokraattien vähemmistöhallitus. Maahanmuuttokriittinen Tanskan kansanpuolue menetti yli puolet paikoistaan. Sosiaalidemokraattien voiton avaimena oli lupaus ”paradigmanmuutoksesta” pakolaispolitiikassa, integraation sijasta palauttaminen lähtömaahan.

Nyt kysytään, kuinka pääministeri Mette Frederiksen voi pitää tiukan linjansa, lupauksensa, että enää koskaan ei tulla palaamaan vanhaan löysään ulkomaalaispolitiikkaan. Hän joutui ottamaan tukipuolueikseen kolme avointa pakolaispolitiikkaa suosivaa puoluetta, Sosialistisen kansanpuolueen, Radikaali Venstren ja Yhtenäisyyslistan (Enhedslisten), jotka varmasti tulevat painostamaan hallitusta lähemmäksi omaa linjaansa.

Tanskan muslimit siirtyivät äänestämään muita vasemmistopuolueita petyttyään Mette Frederiksenin lausuntoihin, Sosialistinen kansanpuolue tuplasi paikkamääränsä seitsemästä paikasta neljääntoista ja radikaalit kahdeksasta kuuteentoista. Esimerkiksi Aarhusin suuressa ulkomaalaistaustaisten asuttamassa Gellerupin lähiössä sosiaalidemokraattien kannatus laski 30 %:sta puoleen. Islamista on tullut Tanskan vaalien suurtekijä, mikä korostui kun vaalit sattuivat ramadanin aikaan, jolloin muslimit kokoontuivat moskeijoihin, joissa heille jaettiin opastusta oikeasta äänestyskäyttäytymisestä.

Valtamedia pelasi omaa peliään, se asettui jyrkästi islam-vastaista Stram Kurs -puolueen (Tiukka linja) puheenjohtajaa Rasmus Paludania vastaan tyypillisine natsi-, fasisti-herjauksineen. Häntä syytettiin polarisaation lietsomisesta ja väkivaltaisuuksista, joita hänen poliittinen aktivisminsa aiheutti. Muslimeja, jotka käyttäytyivät häntä kohtaan aggressiivisesti, ei syytetty, vaikka aseistautuneet poliisijoukot joutuivat suojelemaan Paludania mielenosoitusten aikana.

Vaalien jälkeen Paludania syytettiin siitä, että muslimit olivat keskittäneet äänensä häntä vastaan. Osa lehdistöstä ylisti kuitenkin demokratian toteutuneen muslimien vilkastuneen osallistumisen vuoksi, vaikka niiden olisi ehkä ollut syytä huolestua tavasta, miten se saatiin aikaan, moskeijoiden perjantai-rukouksissa ja eid-juhlissa. Toinen tiukan islam-vastainen puolue Nye Borgerlige ja sen puheenjohtaja Pernille Vermund, eivät joutuneet samanlaiseen prässiin kuin Paludan, nuori nainen miljonäärimiehineen antaa toki lehdille kaupallisempia kirjoitusaiheita.

Paludan ei luonut vastakkainasettelua, hän teki sen vain näkyväksi. Puolueet ovat menneet mukaan polarisaatioon muslimiäänestäjien hyväksi islamin ehdoilla. Poliitikot ja media ovat tietoisesti valinneet kolkon poliittisen uskonnon puolen, ja pelko siitä, mitä Paludanin kaltainen poliitikko tuo tullessaan, näkyy median reaktioissa. Liittolaisuus muslimien kanssa on ollut medialle mieluisaa, vaikka se tuo demokratian sisään ja sekulaariin yhteiskuntaan puhtaasti uskonnollisin perustein toimivan sektorin, mikä vain voimistaa polarisaatiota.

Valtamedia ei myöskään käsitellyt jo pitemmän aikaa näkyvillä ollutta ilmiötä eli muslimien siirtymistä yhä enemmän vasemmalle ja heidän keskinäistä kiistelyään eri uskonsuuntausten edustuskelpoisuudesta, mikä tuli esille vihreän Alternativet -puolueen ehdokasasettelussa, missä pakistanilaistaustaiset puolueen jäsenet pyrkivät eristämään ahmadiyya-muslimi Kashif Ahmadin kampanjasta ja tukemaan sunnimuslimi Shahzad Riazin läpipääsyä. Valtaosa Tanskan muslimeista on sunneja, joten muiden suuntausten mahdollisuudet vaaleissa ovat vähäiset.

Mikael Jalving kirjoittaa ”Vasemmisto on sietämättömässä naiiviudessaan tuonut uskonsodat eurooppalaisille äänestyspaikoille”. Maahanmuuton kiristämisestä on puhuttu paljon, mutta Lars Løkke Rasmussenin pääministerikaudella tuli Tanskaan 56 000 muslimia lisää. Uskontotutkija Brian Arly Jacobsen on laskenut muslimeja olevan nyt 320 000. Moskeijoiden määrä on vuodesta 2006 kasvanut 40 %:lla, vuoden 2017 luku oli 161 kpl, eikä tähän ole laskettu mukaan lukemattomia ns. kellarimoskeijoita.

Tanskan kansanpuolueen Martin Henriksen pitää uutta kulttuuri- ja kirkkoministeri Joy Morgensenia vääränä valintana tehtävään, koska Morgensen pormestarina hyväksyi Roskilden uuden moskeijan rakentamisen, mihin saatiin tukea Turkin Recep Tayyip Erdoganilta. Morgensen heitti ensimmäiset laastilapiolliset rakennustyön alkaessa. Erdogan on tiukan linjan islamisti, joka on lausunut ”Moskeijat ovat sotilasparakkejamme, kupolit kypäriämme, minareetit pistimiämme ja uskovat ovat sotilaitamme”. Kirkkoministeriä voi hyvällä syyllä syyttää turkkilaisten asian ajamisesta.

Henriksen korostaa, että nyt ei ole kysymys uskonnonvapaudesta, nyt on vastassa totalitaarinen ideologia, mikä alistaa naisia, kristittyjä, homoseksuaaleja ja muita vähemmistöjä. Morgensenia voidaan pitää islamisti sympatisoijana ja islamin myötäjuoksijana, kun salli rakentaa Erdoganin moskeijan kaupunkiin, jonka tuomiokirkkoon on haudattuna niin moni Tanskan kuningas ja kuningatar, on suoranainen häpeä, että tällainen henkilö on nyt kirkkoministerinä. Tätä näkökulmaa ei valtamedia ole tuonut esille, eivätkä isoja puolueita äänestäneet mahdollisesti ole edes tietoisia tämänkaltaisesta islamisaation edistämisestä.

Hallituksen koulutukseen satsaaminen näyttää paremmalta kuin tosiasiassa on, rahaa kyllä luvataan enemmän, siitä iloitsee Tanskan opettajain liiton johtaja Anders Bondo Christensen, eikä pane pahakseen, että sosiaalidemokraattien ja sen kolmen tukipuolueen ”yhteisen ymmärryksen sopimuksessa” (forståelsepapir) karsitaan kansallisia oppimistestejä, joilla on kontrolloitu oppimistavoitteiden saavuttamista. Näin uusi hallitus haluaa vähentää suorituskeskeistä kulttuuria, arvosanojen ei tarvitse täysin enää osoittaa osaamista, mikä vaikeuttaa ainakin vähemmän sivistyneistä perheistä tulevien oppilaiden käsitystä siitä, mitä tietyn arvosanan saamisen todellinen vaatimustaso on.

Sosiaalidemokraattinen hallitus poistaa myös ns. koulutuskaton, minkä tarkoitus on ollut estää oppilaan välitön jatkaminen samalla tai alemmalla koulutustasolla, joten työssä käyvien veronmaksajien kustannettavaksi tulee nyt jopa siirtymiset alempitasoisiin opintoihin. Opetus- ja lapsiasiain ministeri Pernille Rosenkrantz-Theil on ilmaissut poliittiseksi tavoitteekseen tehdä ”Tanskasta maa, mikä on lapsille paras paikka” ja halunsa edistää Tanskan koulutusjärjestelmää suuntaan, missä ”koulusta tulee mukavampi paikka olla”.

Tanskan koulutusjärjestelmän ongelma ei ole ollut viihtymisessä, vaan oppimisessa. Kriittiset ovat kommentoineet kehitystä, että jos emme voi olla yhtä viisaita, olkaamme yhtä tyhmiä -tyyliin. Lisäksi pelätään erilaisten projektien syövän korotetut koulutusrahat. Nyt myös integraatio- ja ulkomaalaisasioiden ministeri Mattias Tesfaye lipsuu Frederiksenin ”paradigmanmuutoslupauksesta” ja kertoo, että myös väliaikaisen oleskeluluvan saaneet voivat saada ilmaisen, veronmaksajille kalliin, jatkokoulutuksen Tanskassa.

Syyrialaiset, joilla ei ole pakolaisstatusta, luvattiin välittömästi lähettää takaisin, Pia Kjærsgaard Tanskan kansanpuolueen ulkomaalaisasioiden puheenjohtaja, totesi ”Ihmisille, jotka pitäisi karkottaa aletaan nyt maksaa ilmaista koulutusta, kuinka paljon sosiaalidemokraatit antavatkin vasemmistopuolueiden vaikuttaa politiikkaansa”. Pala kerrallaan hallitus syö lupauksiaan, eikä tiukkenevaa ulkomaalaispolitiikkaa ole näköpiirissä.

 

Lähteitä:

Andersen, Poul Erik, Løftebrud: S-regeringen løber fra afgørende stramning i udlændingepolitikken - sharp advarsel fra Thulesen Dahl. Den korte avis 21.7.2019.

Henriksen, Martin, DF, Er kultur- og kirkeminister Joy Morgensen (S) islamist-sympatisør. Den korte avis 2.7.2019.

Jalving, Mikael, Religionskrige er normale i muslimsk samfund, klaner og familier. Derfor også i et parti som Alternativet. Jyllands Posten blogs 4.6.2019.

Jalving, Mikael, Valgkampens største hemmelighed: under Løkke er der kommet 56.000 flere muslimer til Danmark.  Jyllands Posten blogs 13.5.2019.

Rustad, Hans, Er muslimsk mobilisering et tegn på demokratisk vitalitet? Snaphanen 11.6.2019.

 

Kirjoittaja on Hilkka Axelsen, eläkkeellä oleva kirjastonhoitaja, FM yleinen historia.

 

Vieraskynä to 25.07. 21:43

Vieraskynä

Oikean Median vieraskynä -blogiin poimitaan mielenkiintoisia kirjoituksia henkilöiltä, jotka kirjoittavat harvemmin tai eivät voi omalla nimellään kirjoittaa valitsemistaan aiheista.

tuoreimmat

EPIDEMIOLOGINEN TUTKIMUS: Rokotekattavuus ei korreloi COVID-19 tapausten lukumäärään

ma 18.10. 21:05

KIRJE KANSANEDUSTAJILLE 11.10.2021

ma 11.10. 23:53

Tapio Puolimatkan blogin poistaminen seurakuntalainen verkkolehdestä

la 25.09. 12:50

Koronakriittinen lähdekritiikki ei horju

ma 13.09. 22:43

Jos vielä mietit koronapiikin ottamista...

la 21.08. 14:32

Yli 20 lääkäriä vaatii koronarokotusten välitöntä keskeyttämistä

la 07.08. 16:50

Helsingin Sanomat paniikissa Räsäsen takia

ma 26.07. 22:57

Lukijamme kirje 14.4.2021 poliittisille päättäjille sekä Husin ja THL:n johdolle

su 25.04. 21:19

Poistettu kirjoitus: Kiusaamisen vastustamisen varjolla

pe 08.01. 22:01

Pasi Turunen: Amerikan vaalijärjestelmän kiemuroista

ma 16.11. 13:59

blogit

Vieraskynä

EPIDEMIOLOGINEN TUTKIMUS: Rokotekattavuus ei korreloi COVID-19 tapausten lukumäärään

ma 18.10.2021 21:05

Juha Ahvio

Todellisuus on James Bond -tarua ihmeellisempää

su 10.10.2021 22:18

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Ilmastopolitiikka systemaattisessa harhassa

su 23.05.2021 18:06

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

AUKUS yllätti EU:n

ti 21.09.2021 14:41

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Gangsta rap lisännyt väkivaltaisuutta mamunuorissa

pe 15.10.2021 23:00

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11.2020 17:19

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

EU:n vihreä korttitalo romahtanut

pe 08.10.2021 11:15

Heikki Porkka

Sebastian Tynkkysen tuomio ja Lars Vilksin kuolema todistavat aikamme poliittisesta mädännäisyydestä

ti 05.10.2021 14:38

Tapio Puolimatka

Ovatko rokottamattomat itsekkäitä ja moraalittomia?

ti 19.10.2021 21:01

Olli Pusa

Koronarokotukset ja logiikka

la 16.10.2021 12:13

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Luonteikas kansa

pe 08.10.2021 01:15

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44