Blogi: Heikki Porkka, ma 06.05.2019 11:00

Äänestäjän kuluttajansuoja Suomessa

 

Ensin lyhyt selite.

Kirjoitan seuraavassa äänestäjien kuluttajansuojasta hieman jälkijättöisesti, sillä olin menneiden viikkojen aikana pitkiä jaksoja uutispimennossa ja nettiyhteyksien ulottumattomissa. Osan ajasta vietin muutamien ulkomailla vaikuttavien elämäntyössään onnistuneiden yrittäjien seurassa tuntureilla ja vuorilla ylhäällä pohjoisessa. Ystäviä ja tuttuja, joiden oppaana toimin reilun viikon ajan.

Sitten itse asiaan, jonka aluksi muutama rivi eduskuntavaaleihin liittyen ja heti perään kommentointia EU-vaalien ehdokasasettelusta.

Eduskuntavaalien seurauksena suomalaisten äänestäjien kuluttajansuoja on jälleen koetuksella, kuten niin monta kertaa aiemmin parlamenttivaalien jälkeen.

Suomalaisten enemmistö äänesti niin sanotut porvarilliset puolueet enemmistöksi Suomen eduskuntaan. Tästä huolimatta perinteisen sosialistirintaman edustaja on tällä hetkellä vankin pääministeriehdokas.

Arvopohjakysymysten osalta voidaan tietysti sanoa, että porvarilliseksi laskettu kokoomus edustaa nykyisin punavihreitä (sosialistirintaman) arvoja, mitä tulee suhtautumisessa oman kansan (suomalaisten) etuun ja Suomen sisäiseen turvallisuuteen.

Sosialistit (punavihreät) ovat historiallisen taustansa ja poliittisen teoriansa myötä internationalisteja ja erityisen innokkaita keskittämään valtaa harvojen käsiin (vrt. Euroopan unioni).

Internationalismi on sosialismin ydinkäsite, jonka osoittamaa suuntaa kohti kaikkien maailman sosialistipuolueiden tulisi sosialismin teorian mukaan pyrkiä. Internationalismi tarkoittaa pyrkimystä kohti rajatonta maailmaa.

Utopistinen rajaton maailma tarkoittaa väistämättä vahvasti keskitettyä valtaa, jonka myötä erityisesti pienet kansat ja kieliryhmät joutuvat huonoon asemaan kadoten lopulta historiankirjojen sivuille.

Sdp on Sosialistisen internationaalin jäsen, kuten suuri osa maailman sosialidemokraattisista puolueista. Vasemmistoliitto puolestaan on jäsen Euroopan vasemmistopuolueessa, johon kuuluu useita eurooppalaisia sosialisti- ja kommunistipuolueita.

Punavihreiden kolmas edustaja, vihreät, pitää kautta Euroopan sisällään vanhoja äärivasemmistolaisia (Suomessa taistolaiskommunistit) henkilöitä. Saksalaisessa vihreässä versiossa on ollut merkittävinä vaikuttajina myös entisiä aktiivinatseja.

Kuinka punavihreä tai sinipunavihreä hallitus Suomeen lopulta muodostuu, se nähdään todennäköisesti ennen kesäkuun alkua, sillä tuleva EU-puheenjohtajuus nopeuttaa osaltaan hallitusneuvotteluja.

Entä mitä pitäisi ajatella kansalaisen kuluttajansuojasta sen perusteella, että kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät asettivat EU-vaalien ehdokkaiksi tukun henkilöitä, jotka valittiin hetki sitten Suomen eduskuntaan kansanedustajiksi.

Erityisen ikävänä on nähtävä se, että useiden ehdokkaiden kohdalla ei kerrottu kansalaisille etukäteen riittävän selkeästi kansanedustajaehdokkaan olevan ehdolla myös EU-vaaleissa. Henkilökohtaisesti näen toiminnan kaksinaamaisena ja röyhkeänä.

Puoluejohtajat ja puoluesihteerit ovat selitelleet asiaa monin tavoin, esimerkiksi siten, että tilanne johtuu vaalien läheisyydestä, koska eduskuntavaalien ja EU-vaalien välissä on vain reilu kuukausi.

Miten ihmeessä vaalien läheisyys esti EU-ehdokkuudesta kertomisen ennen eduskuntavaaleja? Kansalaisen näkökulmasta kyse on yksiselitteisesti huijaamisesta.

Suoranaisena kansalaisten älykkyyden halveksintana voi pitää niiden kansanedustajiksi nousseiden EU-ehdokkaiden kommentteja, jotka ovat ehdolla, mutta kertovat etteivät ota paikkaa vastaan.

Politiikan ja poliitikkojen uskottavuus saadaan uljaaseen nousuun tällaisen kommentoinnin ja toiminnan kautta?

Merkilliseltä kuulostavat myös joidenkin ehdolla olevien sanat sen suhteen, etteivät he edes itse tiedä ottavatko mahdollista paikkaa vastaan vai eivät.

Suomen poliittisesta historiasta en aivan heti muista näin ”kuutamolla” olevia lausuntoja vaaleihin osallistuvien ehdokkaiden suusta. Väistämättä tulee mieleen, että poliittista satiiria kirjoittaville näytelmäkirjailijoille on kasattu materiaalia oikein urakalla.

Perussuomalaisten ehdokasasettelua tarkastellessaan virolainen tuttavani ihmetteli sitä, miksi puolueen EU-vaaliehdokkaana on henkilö, joka on esittänyt julkisella fb-seinällään eduskuntavaalien alla halventavia kommentteja Viron EKRE-puolueesta, jonka kanssa perussuomalaiset hieroo Jussi Halla-ahon mukaan yhteistyötä eurooppalaisella tasolla. Lähtökohtaisesti olettaisi, että varsinkin EU-vaaliehdokkaat noudattavat säntillistä linjaa niiden suhteen, joiden kanssa havitellaan keskinäiseen luottamukseen perustuvaa toimintaa.

EU-vaalien yhteydessä on puhuttu paljon äänestysprosentin alhaisuudesta. Millä tavalla kansalaisten pitäisi suhtautua EU-parlamenttivaaleihin, joissa useiden ehdolla olevien kommenteista tulee mieleen lastenleikki ”ei juu vaarinhousut”?

Lastenleikissä osallistujat vastaavat esitettyihin kysymyksiin - olivat ne mitä tahansa – siten, että ensimmäinen vastaa ei, toinen juu ja kolmas vaarinhousut. Neljäs vastaa jälleen ei, viides juu ja kuudes vaarinhousut ja tämän jälkeen seuraava jälleen ei kysymysten jatkuessa niin pitkään, että jäljelle jää vain leikin voittaja. Leikistä putoaa vuorollaan pois, kun nauraa - tai tiukemman säännön mukaan, kun suu kääntyy hymyyn.

Toisin kuin kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät, kalifaattia tavoittelevat islamilaiset terroristiorganisaatiot kertovat avoimesti jo etukäteen, millaisen toiminnan myötä muslimille irtoaa paras mahdollinen taivaspaikka. Kuluttajansuoja nääs!!

Isis ja Taliban kehottavat muslimeja tarttumaan aseisiin seuraavien viikkojen aikana, sillä Allah palkitsee runsaskätisesti ne, jotka päätyvät marttyyreiksi pyhän kuukauden, ramadanin myötä.

“Terrorist groups such as the Islamic State (ISIS/ISIL) and the Taliban in recent days made their annual call to arms as Ramadan approaches, claiming Allah exceptionally rewards martyrdom during the holy month.” 

Nyt joku ”vääräuskoinen” saattaa ajatella, että oma kantani suhteessa kansallismielisyyteen on muuttunut, koska kritiikin kohteena on myös perussuomalaiset-puolue, joka edustaa kansallismielistä ajattelua.

Mutta kun ei ole, vaan yllä kerrotut asiat liittyvät äänestäjän kuluttajansuojaan, joka on ollut Suomessa erittäin huono jo usean vuosikymmenen ajan.

Perussuomalaisten tosiasioita pimittävä toiminta [suhteessa EU-vaaliehdokkaisiin] ennen eduskuntavaaleja ei millään muotoa parantanut äänestäjän kuluttajansuojaa, jota puolueen puheenjohtaja hieman paradoksaalisesti peräänkuulutti eduskuntavaalien tuloksesta ja hallituksen muodostamisesta puhuessaan

Sinänsä olen Halla-ahon kanssa samaa mieltä äänestäjän kuluttajansuojan heikosta asemasta, mutta pitäisikö perussuomalaisten ottaa ensin korsi omasta silmästä ja ryhtyä vasta sitten viisastelemaan asioilla, joiden suhteen heillä itselleen ei ole puhtaita jauhoja pussissa?

Heikki Porkka ma 06.05. 11:00

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Luottamus hyvä, kontrolli parempi -vakavamielinen poliittinen katsaus

Klo 10:42.

Ruotsissa räjähtelee - meillä on sama suunta

ti 14.01. 11:32

Muutama sana Ylen puoluekannatusmittaukseen liittyen

pe 10.01. 10:15

Levykauppa Äx sensorina ja poliittisena toimijana

to 09.01. 13:53

Maahanmuutto tuottaa kasvavaa juutalaisvihaa

ti 07.01. 13:58

Mielenterveysongelmat piinaavat läntistä Eurooppaa

ma 06.01. 14:21

Hengenvaarallinen monikultturismi

ti 31.12. 14:13

Al-Holi -politiikka on osoitus hallituksen vastuuttomuudesta

ma 30.12. 12:37

Joulun perinteistä ja suvaitsevaisuuden ahtaasta maailmasta

to 19.12. 17:57

Onko al-Holin leirillä suomalaislapsia vai "suomalaislapsia" ?

su 15.12. 12:07

blogit

Vieraskynä

Australiassa asuva suomalainen kertoo mitä maastopalojen takana todella on

la 11.01.2020 12:45

Juha Ahvio

Liittovaltiohanke etenee Euroopan unionissa

su 12.01.2020 21:46

Professorin Ajatuksia

Nigeriläiset ja vastuukysymys

ke 15.01.2020 22:46

Marko Hamilo

Kaksi kirjaa humanismin hulluudesta

su 22.12.2019 00:08

Jukka Hankamäki

Toksinen vasemmistolaisuus edistää työelämän mielipidevankeutta

ke 15.01.2020 22:51

Petteri Hiienkoski

Hallituskriisi on myös laillisuuskriisi

pe 13.12.2019 14:45

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Apua, valta vaihtuu

la 04.01.2020 00:01

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

HS: Miljoonia ihmisiä tulossa ehkä pian Eurooppaan

ma 06.01.2020 16:06

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Hallitus iskee suomalaisen elämäntavan kimppuun?

ke 15.01.2020 22:49

Mika Niikko

Mielipide tai vihainen puhe ei ole rikos!

ma 11.11.2019 22:02

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Hourulan väen ilmastovallankumous julkistettiin

su 17.11.2019 09:51

Heikki Porkka

Luottamus hyvä, kontrolli parempi -vakavamielinen poliittinen katsaus

pe 17.01.2020 10:42

Tapio Puolimatka

Voiko mies synnyttää?

ma 07.10.2019 23:31

Olli Pusa

Ilmastofarssin käännekohta?

pe 10.01.2020 21:29

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Silakat - vasemmistofasismin valeviitta ?

ma 13.01.2020 20:49

Reijo Tossavainen

Vihreät nuoret haukkuvat väärää puuta

pe 23.08.2019 09:24

Jessica Vahtera

Työhyvinvointia yhteiskunnan piikkiin

to 22.08.2019 16:17

Pauli Vahtera

Mansikanpoimintaa ja sokerijuurikkaan harvennusta

su 14.07.2019 21:43

Timo Vihavainen

Tunnuksia ja vaalilauseita

ke 15.01.2020 22:48

Matti Viren

Samantekevää, mitä bensa maksaa

ke 15.01.2020 22:53