Blogi: Heikki Porkka, ma 06.05.2019 11:00

Äänestäjän kuluttajansuoja Suomessa

 

Ensin lyhyt selite.

Kirjoitan seuraavassa äänestäjien kuluttajansuojasta hieman jälkijättöisesti, sillä olin menneiden viikkojen aikana pitkiä jaksoja uutispimennossa ja nettiyhteyksien ulottumattomissa. Osan ajasta vietin muutamien ulkomailla vaikuttavien elämäntyössään onnistuneiden yrittäjien seurassa tuntureilla ja vuorilla ylhäällä pohjoisessa. Ystäviä ja tuttuja, joiden oppaana toimin reilun viikon ajan.

Sitten itse asiaan, jonka aluksi muutama rivi eduskuntavaaleihin liittyen ja heti perään kommentointia EU-vaalien ehdokasasettelusta.

Eduskuntavaalien seurauksena suomalaisten äänestäjien kuluttajansuoja on jälleen koetuksella, kuten niin monta kertaa aiemmin parlamenttivaalien jälkeen.

Suomalaisten enemmistö äänesti niin sanotut porvarilliset puolueet enemmistöksi Suomen eduskuntaan. Tästä huolimatta perinteisen sosialistirintaman edustaja on tällä hetkellä vankin pääministeriehdokas.

Arvopohjakysymysten osalta voidaan tietysti sanoa, että porvarilliseksi laskettu kokoomus edustaa nykyisin punavihreitä (sosialistirintaman) arvoja, mitä tulee suhtautumisessa oman kansan (suomalaisten) etuun ja Suomen sisäiseen turvallisuuteen.

Sosialistit (punavihreät) ovat historiallisen taustansa ja poliittisen teoriansa myötä internationalisteja ja erityisen innokkaita keskittämään valtaa harvojen käsiin (vrt. Euroopan unioni).

Internationalismi on sosialismin ydinkäsite, jonka osoittamaa suuntaa kohti kaikkien maailman sosialistipuolueiden tulisi sosialismin teorian mukaan pyrkiä. Internationalismi tarkoittaa pyrkimystä kohti rajatonta maailmaa.

Utopistinen rajaton maailma tarkoittaa väistämättä vahvasti keskitettyä valtaa, jonka myötä erityisesti pienet kansat ja kieliryhmät joutuvat huonoon asemaan kadoten lopulta historiankirjojen sivuille.

Sdp on Sosialistisen internationaalin jäsen, kuten suuri osa maailman sosialidemokraattisista puolueista. Vasemmistoliitto puolestaan on jäsen Euroopan vasemmistopuolueessa, johon kuuluu useita eurooppalaisia sosialisti- ja kommunistipuolueita.

Punavihreiden kolmas edustaja, vihreät, pitää kautta Euroopan sisällään vanhoja äärivasemmistolaisia (Suomessa taistolaiskommunistit) henkilöitä. Saksalaisessa vihreässä versiossa on ollut merkittävinä vaikuttajina myös entisiä aktiivinatseja.

Kuinka punavihreä tai sinipunavihreä hallitus Suomeen lopulta muodostuu, se nähdään todennäköisesti ennen kesäkuun alkua, sillä tuleva EU-puheenjohtajuus nopeuttaa osaltaan hallitusneuvotteluja.

Entä mitä pitäisi ajatella kansalaisen kuluttajansuojasta sen perusteella, että kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät asettivat EU-vaalien ehdokkaiksi tukun henkilöitä, jotka valittiin hetki sitten Suomen eduskuntaan kansanedustajiksi.

Erityisen ikävänä on nähtävä se, että useiden ehdokkaiden kohdalla ei kerrottu kansalaisille etukäteen riittävän selkeästi kansanedustajaehdokkaan olevan ehdolla myös EU-vaaleissa. Henkilökohtaisesti näen toiminnan kaksinaamaisena ja röyhkeänä.

Puoluejohtajat ja puoluesihteerit ovat selitelleet asiaa monin tavoin, esimerkiksi siten, että tilanne johtuu vaalien läheisyydestä, koska eduskuntavaalien ja EU-vaalien välissä on vain reilu kuukausi.

Miten ihmeessä vaalien läheisyys esti EU-ehdokkuudesta kertomisen ennen eduskuntavaaleja? Kansalaisen näkökulmasta kyse on yksiselitteisesti huijaamisesta.

Suoranaisena kansalaisten älykkyyden halveksintana voi pitää niiden kansanedustajiksi nousseiden EU-ehdokkaiden kommentteja, jotka ovat ehdolla, mutta kertovat etteivät ota paikkaa vastaan.

Politiikan ja poliitikkojen uskottavuus saadaan uljaaseen nousuun tällaisen kommentoinnin ja toiminnan kautta?

Merkilliseltä kuulostavat myös joidenkin ehdolla olevien sanat sen suhteen, etteivät he edes itse tiedä ottavatko mahdollista paikkaa vastaan vai eivät.

Suomen poliittisesta historiasta en aivan heti muista näin ”kuutamolla” olevia lausuntoja vaaleihin osallistuvien ehdokkaiden suusta. Väistämättä tulee mieleen, että poliittista satiiria kirjoittaville näytelmäkirjailijoille on kasattu materiaalia oikein urakalla.

Perussuomalaisten ehdokasasettelua tarkastellessaan virolainen tuttavani ihmetteli sitä, miksi puolueen EU-vaaliehdokkaana on henkilö, joka on esittänyt julkisella fb-seinällään eduskuntavaalien alla halventavia kommentteja Viron EKRE-puolueesta, jonka kanssa perussuomalaiset hieroo Jussi Halla-ahon mukaan yhteistyötä eurooppalaisella tasolla. Lähtökohtaisesti olettaisi, että varsinkin EU-vaaliehdokkaat noudattavat säntillistä linjaa niiden suhteen, joiden kanssa havitellaan keskinäiseen luottamukseen perustuvaa toimintaa.

EU-vaalien yhteydessä on puhuttu paljon äänestysprosentin alhaisuudesta. Millä tavalla kansalaisten pitäisi suhtautua EU-parlamenttivaaleihin, joissa useiden ehdolla olevien kommenteista tulee mieleen lastenleikki ”ei juu vaarinhousut”?

Lastenleikissä osallistujat vastaavat esitettyihin kysymyksiin - olivat ne mitä tahansa – siten, että ensimmäinen vastaa ei, toinen juu ja kolmas vaarinhousut. Neljäs vastaa jälleen ei, viides juu ja kuudes vaarinhousut ja tämän jälkeen seuraava jälleen ei kysymysten jatkuessa niin pitkään, että jäljelle jää vain leikin voittaja. Leikistä putoaa vuorollaan pois, kun nauraa - tai tiukemman säännön mukaan, kun suu kääntyy hymyyn.

Toisin kuin kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät, kalifaattia tavoittelevat islamilaiset terroristiorganisaatiot kertovat avoimesti jo etukäteen, millaisen toiminnan myötä muslimille irtoaa paras mahdollinen taivaspaikka. Kuluttajansuoja nääs!!

Isis ja Taliban kehottavat muslimeja tarttumaan aseisiin seuraavien viikkojen aikana, sillä Allah palkitsee runsaskätisesti ne, jotka päätyvät marttyyreiksi pyhän kuukauden, ramadanin myötä.

“Terrorist groups such as the Islamic State (ISIS/ISIL) and the Taliban in recent days made their annual call to arms as Ramadan approaches, claiming Allah exceptionally rewards martyrdom during the holy month.” 

Nyt joku ”vääräuskoinen” saattaa ajatella, että oma kantani suhteessa kansallismielisyyteen on muuttunut, koska kritiikin kohteena on myös perussuomalaiset-puolue, joka edustaa kansallismielistä ajattelua.

Mutta kun ei ole, vaan yllä kerrotut asiat liittyvät äänestäjän kuluttajansuojaan, joka on ollut Suomessa erittäin huono jo usean vuosikymmenen ajan.

Perussuomalaisten tosiasioita pimittävä toiminta [suhteessa EU-vaaliehdokkaisiin] ennen eduskuntavaaleja ei millään muotoa parantanut äänestäjän kuluttajansuojaa, jota puolueen puheenjohtaja hieman paradoksaalisesti peräänkuulutti eduskuntavaalien tuloksesta ja hallituksen muodostamisesta puhuessaan

Sinänsä olen Halla-ahon kanssa samaa mieltä äänestäjän kuluttajansuojan heikosta asemasta, mutta pitäisikö perussuomalaisten ottaa ensin korsi omasta silmästä ja ryhtyä vasta sitten viisastelemaan asioilla, joiden suhteen heillä itselleen ei ole puhtaita jauhoja pussissa?

Heikki Porkka ma 06.05. 11:00

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Li Andersson ja Petteri Orpo - notkeaselkärankaiset

ma 16.05. 19:32

Totta vai tarua - mediayhtiö Sanoma tukee sosialismin perintöä kantavan sensuuri-Putinin toimintaa?

ke 27.04. 11:37

Suomalainen, muista kiristää vyötä, italialaiset tarvitsevat rahojasi

ti 19.04. 10:21

NATOn kanssa tai ilman - Suomen tie on Ruotsin tie

su 17.04. 08:52

Tuhotaanko Suomea ranskalaisella maahanmuuttomallilla?

to 31.03. 15:13

Amnesty syyttää suomalaisia ja muita eurooppalaisia rakenteellisesta rasismista

ti 29.03. 20:57

Punakaartipäätösten Suomi

ma 28.03. 13:02

Poliittisia hahmotusvaikeuksia - kansalaisia harhautetaan jälleen

ke 16.03. 09:28

Luottamus nolla, mutta hallitus nauttii eduskunnan luottamusta

ma 28.02. 11:25

Hyvä poliitikko - mahdollista tämän päivän Suomessa ja länsimaailmassa?

pe 25.02. 14:10

blogit

Vieraskynä

Covid tarinani 2020-2022

ke 09.03.2022 00:04

Juha Ahvio

Suomi liittyy ylpeästi NATO:n jäseneksi

ti 17.05.2022 23:26

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Miksi Yhdysvallat haluaa Suomen ja Ruotsin Natoon?

pe 20.05.2022 17:31

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Riittävän ajoissa pois EU:sta

pe 13.05.2022 12:27

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Suomi-neitou Natoon?

ti 12.04.2022 23:57

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Löfvengate - kun Suomen valtiovalta luovutettiin suullisesti Ruotsille

ke 18.11.2020 17:19

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

WEF:n Klaus Schwabin ja Yuval Hararin humpuukiajattelu esti terveysviranomaisia saavuttamasta korkeaa koronarokotuskattavuutta ympäri maailmaa

su 15.05.2022 13:00

Heikki Porkka

Li Andersson ja Petteri Orpo - notkeaselkärankaiset

ma 16.05.2022 19:32

Tapio Puolimatka

Michael Rectenwald: Mitä on Suuri uudelleenkäynnistys (the Great Reset)?

ma 09.05.2022 09:05

Olli Pusa

Putin Hitlerin saappaissa

ti 10.05.2022 11:12

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Modernin maailman syntysijoilta

ti 18.01.2022 23:48

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44