Blogi: Heikki Porkka, ma 30.09.2024 10:33

Folkrockia, raamatullista sanomaa, äärimieliä, elokapinaa ja maailmanparannusta

 

Tekstin sisältö, vaikka käsittelee enimmäkseen historiaan liittyviä asioita, sopii erinomaisesti tähän päivään ja nykyiseen, kovin sotaisaan maailmanmenoon sekä äärivasemmiston ja elokapinalaisten haluun sysätä demokratia syrjään ja vaihtaa tilalle järjestelmä, joka tuo mieleen epämiellyttäviä tuulahduksia lähihistoriasta.

Vanhan ajan rockmuusikot eivät kaihtaneet esittää raamatun tekstiä, jos katsoivat sen sisällön sopivan aikakauden tapahtumiin ja ilmapiiriin.

Boney M:n ”Rivers of Babylon” ja Byrds-yhtyeen ”Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is A Season)” pohjaavat sanoituksiltaan raamattuun. Kumpikaan yhtyeistä ei ollut kappaleiden ensilevyttäjä, mutta niiden versiot nostivat laulut maailmanlaajuiseen suosioon.

Rivers of Babylonin levytti ensimmäisenä vuonna 1970 jamaikalainen reggae-yhtye The Melodians, Boney M:n versio sai päivänvalon vuonna 1978.

Turn! Turn! Turn! puolestaan siirtyi ensimmäisen kerran vinyylille yhdysvaltalaisen Pete Seegerin toimesta. Seeger sävelsi Turn!Turn!Turn! – kappaleen vuonna 1959 ja levytti sen 1962. The Byrds teki oman versionsa muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 1965.

Seuraavassa on suomeksi teksti ( Saarnaajan kirja 3: 1 – 8 ), jonka englanninkieliseen vastineeseen Seeger muokkasi sävellyksensä:

”Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla.

Aika on syntyä ja aika kuolla,

aika on istuttaa ja aika repiä maasta,

aika surmata ja aika parantaa,

aika on purkaa ja aika rakentaa,

aika itkeä ja aika nauraa,

aika on valittaa ja aika tanssia,

aika heitellä kiviä ja aika ne kerätä,

aika on syleillä ja aika olla erossa,

aika etsiä ja aika kadottaa,

aika on säilyttää ja aika viskata menemään,

aika repäistä rikki ja aika ommella yhteen,

aika olla vaiti ja aika puhua,

aika rakastaa ja aika vihata,

aika on sodalla ja aikansa rauhalla.”

Seegerin ja Byrdsin versiossa on alkuperäiseen raamatun tekstiin lisätty loppuun sanat "I swear it’s not too late", suomeksi "Vannon, että se [rauhan saavuttaminen] ei ole liian myöhäistä".

Sopiva viesti myös tähän päivään, aikakauteen, jossa vallanhimon ja / tai ideologian sokaisema hulluus vaivaa useita poliittisia ja uskonnollisia johtajia sekä fundamentaalivasemmistoa, joka pyrkii tekemään uutta nousua ilmastopolitiikan varjolla.

Seeger oli vasemmistoaktivisti (kommunistipuolueen jäsen usean vuoden ajan), jonka aatemaailmaa ja toimintaa en allekirjoita, mutta kuten aina, kukaan meistä ei ole arvoiltaan ja ajatuksiltaan täysin mustavalkoinen.

Seegerin tekemiä ratkaisuja elämän varrella voi sanoa ristiriitaisiksi. Hän esiintyi uransa aikana muun muassa arvostamassaan kommunistisessa Neuvostoliitossa. Ensimmäisen kerran Seeger kiersi konsertoimassa Neuvostoliitossa vuonna 1964 ja toisen kerran kuuden kaupungin kiertueella vuonna 1965. Myöhemmässä vaiheessa hän kääntyi vastustamaan Neuvostoliitossa harjoitettua sosialismia / kommunismia esiintyen Puolan Solidaarisuus-liikkeelle järjestetyssä tukikonsertissa, jossa kansalaisia murhaava ja sortava järjestelmä ja Neuvostoliitto olivat kritiikin kohteena.

Ikävä kyllä, Seeger oli loppuun asti ideologiansa vanki, sillä hän ilmoittautui kommunistiksi vielä elämänsä ehtoopuolella.

Hän on oiva esimerkki fundamentaalisesta ihmisestä, joka sokaistuu uskomaansa ideologiaan niin pahoin, ettei kykene irtautumaan sen imusta, vaikka kaikki kommunismin koelaboratoriot maailmalta kertovat siitä, millä tavoin aate tuhoaa kansalaisten vapauden ja hyvinvoinnin.

Vapaus ja hyvinvointi ovat nimenomaan asioita, joiden kommunistit ovat aina väittäneet tulevan kaikille ihmisille, kun valtiosta tulee kommunistinen.

Neuvostoliitto pursusi erilaisia neuvostoja, joilla uskoteltiin olevan valtaa, vaikka todellinen valta oli vain kommunistipuolueen johdolla, eliitillä.

Entä miten kävi vapauden ja hyvinvoinnin neuvostojen [näennäisen] vallan aikana?

Niskalaukaus, mielisairaala, kotiaresti tai vankila olivat suosittuja vaihtoehtoja kommunistieliitin ehdotuksille toisenlaisia ratkaisuja esittäneille henkilöille. Sananvapaus ja vapaus ylipäätään olivat näennäisiä asioita.

Neuvostoliittolainen sananvapaus kulminoituu erinomaisesti Ugandan diktaattorin Idi Aminin sanoiksi kerrottuun toteamukseen: “There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech.” ([Ugandassa] on sananvapaus, mutta en voi taata vapautta puheen jälkeen.)

Neuvostoaikana lähes kaikki Suomen laitavasemmistolaiset järjestöt sisällyttivät nimeensä sanan demokratia. Se tehtiin joko hämäyksen vuoksi tai vaihtoehtoisesti demokratia-sana oli mukana äärivasemmiston järjestöjen nimissä siksi, että höplästä vedetyt ihmiset uskoivat ihan oikeasti olevansa demokratian asialla.

Neuvostojen valta on myös tänä päivänä tapetilla olevan Elokapinan tavoite. Elokapina haluaa perustettavaksi erillisen kansalaisfoorumin mukaan valtiolliseen päätöksentekoon ja aivan samaa haluaa myös äärivasemmistoon ja vasemmistonuoriin linkittyvä vasemmistofoorumi. Eräänä olennaisena seikkana on, että foorumi valitsisi itse asiantuntijat, joita se haluaa kuunnella.

Foorumien (neuvostojen) muodostamisen päämääränä vaikuttaa olevan halu vaihtaa demokratia johonkin toisenlaiseen yhteiskuntajärjestelmään. Tämä selviää, kun tutustuu Elokapinan ja vasemmistofoorumin aihetta käsittelevään viestintään.

Tällaista systeemiä kokeiltiin jo Neuvostoliitossa ja lopputulos tiedetään.

Yhteisöllinen hyminä saadaan totalitarismissa aikaiseksi, kun erimieliset likvidoidaan tai eristetään tavalla tai toisella. Tänä päivänä näemme erityisesti sosiaalisessa mediassa lukemattomia esimerkkejä siitä, mitä äärivasemmistolainen suvaitsevaisuus tarkoittaa.

Yksinkertaisesti sanottuna se tarkoittaa, että vain niitä suvaitaan, jotka nyökyttelevät päätään sopivissa kohdissa, erimieliset voidaan tarvittaessa poistaa päiväjärjestyksestä kovin keinoin.

Kommunismi-sanan käyttöä vältellään luonnollisesti, koska ideologia ei nauti tänä päivänä arvostusta kansalaisten ylivoimaisen enemmistön keskuudessa. Ei ole kuitenkaan vaikea nähdä mistä ideologiasta on kyse, kun katsoo tavoitteita ja sitä, millaisia yhteiskunnan päätöksentekoon liittyviä rakenteellisia muutoksia Elokapina ja vasemmistofoorumi haluavat edistää.

Vahvaa tukea elokapinalaiset ja vasemmistofoorumi ovat saaneet Yleisradiolta, joka on vuosien ajan vältellyt kriittisten äänten neutraalia esilletuontia niin ilmastopolitiikassa kuin maahanmuuttopolitiikassa.

Pelottelu ja maailmanlopun maalailu ovat kautta aikain olleet tehokkaita keinoja vaikutusvaltaa hankittaessa. Kun sekaan sotketaan jaloja tavoitteita, saattaa moni fiksumpikin mennä sekaisin ja liittyä mukaan hulluuden riemumarssiin, kuten monen nuoren kohdalla on ilmastopolitiikassa käynyt.

Historiasta löytyy kulttuuriin liittyvä erinomainen esimerkki, joka rinnastuu tämän päivän nuoriin ja vähän vanhempiin kapinallisiin, jotka eivät tunnu ymmärtävän millaisten tahojen hyödyllisinä idiootteina toimivat.

Tsekkiläisamerikkalainen elokuvaohjaaja Milos Forman kohtasi vuonna 1968 Pariisissa ollessaan länsimaisia radikaaleja nuoria ja opiskelijoita, jotka kiihkoilivat sosialismin ja kommunismin puolesta. Samaan aikaan läntisten radikaaliopiskelijoiden arvostama ja ihailema Neuvostoliitto vyörytti tankkinsa Prahaan ja Formanin tsekkiläinen studio irtisanoi hänet.

Forman oli aiemmin ohjannut kotimaassaan (Tsekkoslovakia) elokuvan, joka ei miellyttänyt neuvostokommunisteja.

Prahan tapahtumien ja tekosyiden perusteella tapahtuneen irtisanomisen seurauksena Forman matkasi Yhdysvaltoihin ja nousi myöhemmin maailmanmaineeseen useiden hienojen elokuviensa ansiosta. Yksi lensi yli käenpesän, Hair ja Amadeus lienevät tunnetuimpia Formanin ohjaustöitä.

Voi vain kuvitella mitä ajatuksia Formanin päässä on liikkunut Pariisissa, kun hän havaitsi millaisella kiihkolla vapaan maailman vapaamieliseen menoon paatuneet opiskelijat ja nuoret vaahtosivat ääri-ideologian puolesta [aivan kuten tämän päivän vasemman laidan äärimieliset].

Formanin perheen historia on melko karu. Hänen äitinsä, Anna Švábová Forman, tapettiin natsien toimesta Auschwitzissa maaliskuussa 1943. Formanin biologiseksi isäkseen luulema professori Rudolf Herman oli vastarintaliikkeen jäsen, joka kuoli Buchenwaldin keskitysleirin jonkinlaisessa esileirissä vuonna 1944 joko lavantautiin tai kuulustelujen yhteydessä.

Myöhemmin Formanille selvisi, että hänen biologinen isänsä oli todellisuudessa juutalainen arkkitehti Josef Kohn.

Milos Formanin velipuoli on vuonna 2023 menehtynyt amerikkalainen akateemikko ja matemaatikko Joseph J. Kohn, joka toimi Princetonin yliopiston matematiikan professorina. Yhdysvaltoihin Kohnin juutalaisperhe kulkeutui paettuaan vuonna 1939 Tsekkoslovakiasta natsien vainoa Pariisiin, josta matka jatkui samana vuonna Ecuadoriin ja vuonna 1945 Yhdysvaltoihin.

Formanin perhe joutui sekä natsien että kommunistien vainon ja vihan kohteeksi, kuten muun muassa eräs puolalainen mies, jonka tapasin Varsovassa marraskuun alussa vuonna 1984. Hänen kohtalonaan oli ensin Auschwitzin keskitysleiri, josta hän selvisi hengissä, mutta siviilissä hän ei kohdannutkaan vapaata maailmaa, vaan kommunismin ikeeseen joutuneen Puolan ja Varsovan.

Viime kuukausien ja vuosien tapahtumat sekä erityisesti (viher)vasemmistolaisten ja liberaaleiksi (valheellinen ilmaisu) kutsuttujen henkilöiden halu työntää syrjään erimieliset ihmiset, on herättänyt mieleen ikäviä muistoja ajasta, jota en onneksi joutunut elämään.

Yksi merkittävä syy siihen, miksi ylipäätään kirjoitan mitään julkisuuteen, on halu pyrkiä omalta osaltani ehkäisemään kehitystä, jonka lopputulema ei ole mukava ainakaan tavallisten kansalaisten kannalta.

Heikki Porkka ma 30.09. 10:33

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa

ti 01.10. 14:12

Folkrockia, raamatullista sanomaa, äärimieliä, elokapinaa ja maailmanparannusta

ma 30.09. 10:33

Suomi-media, poliitikot ja rasismi

ke 04.09. 11:31

Raakut ja rasistit Ylen uutisoinnissa

ti 27.08. 22:00

Yle on epäluotettava media

ke 31.07. 11:59

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

EU-vaalit, maahanmuutto, monikulttuurisuus ja poliittinen vastuu

pe 07.06. 10:17

Islamofobia, Yle, SDP, punavihreät ja Iltalehti

ti 04.06. 17:17

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

blogit

Vieraskynä

Tp-Utva historian polttopisteessä

to 03.10.2024 15:30

Juha Ahvio

Suomen ulkopolitiikan sateenkaariagenda

pe 27.09.2024 20:07

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Presidenttimme allekirjoittaa maanantaina YK:n tulevaisuussopimuksen New Yorkissa, joka laillistaa laittoman siirtolaisuuden ja antaa sille uuden nimen

la 21.09.2024 14:28

Heikki Porkka

Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa

ti 01.10.2024 14:12

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05.2024 08:02

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06.2024 10:23

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44