Blogi: Heikki Porkka, ti 09.03.2021 15:26

Sauli sen siinä viime metreillä keksi, kun Sanna ei sanonut mitään

 

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) kuntavaalien siirtoon liittyen: ”THL arvioi, että pahimmassa tapauksessa tapausmäärät voisivat 18.4. eli alkuperäisenä kuntavaalipäivänä olla noin 2 600 – 11 200 pär päivä” . 

Sori vaan, valtakunnanpelottelija Henriksson, esittelemälläsi kauhuskenaariolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Henrikssonin ja puoluesihteerien päätös vaalien lykkäämisestä asettuu varsin omalaatuiseen valoon esimerkiksi seuraavassa esiin tulevien asioiden valossa. Yle 8.3.2021

”THL:n mallinnusryhmään kuuluva erikoistutkija Simopekka Vänskä ei pidä viikonloppuna julkaistua laskelmaa varsinaisena koronamallinnuksena.

Se on puhtaasti korkoa korolle -kaavaan sijoitettu laskuharjoitus.

Oikeusministeriö tilasi THL:ltä perjantaina lausunnon, jonka piti olla valmiina seuraavana päivänä. Vänskän mukaan lausuntoon sisältyvä laskelma ei ole THL:n mallinnusryhmän käsialaa.”

Sanna Marinin (sdp) esikunnasta puolestaan viestitettiin maanantaina (8.3.2021) kuntavaalien siirrosta kysyneelle Iltalehdelle:”Kommentointi ei valitettavasti nyt onnistu” .

Puheet Sanna Marinin ylimielisyydestä ja taipumuksestä äksyilyyn saavat jatkuvasti lisää vahvistusta.

Ehkäpä hän kuittaa mahdollisen tulevan suosion notkahduksen antamalla jollekin juoru- tai naistenlehdelle naisen asemaa tai perheensä arkea koskevan haastattelun, jonka ohessa pääministeristä julkaistaan rintavako- / juhlapukukuvia, jotta auktoriteettiuskovaiset kansalaiset saavat lisää ihastelun tai ihmetyksen aihetta?

Saattaa tietysti olla, että Marin ei ollut vielä saanut ohjeistusta valtioneuvoston uudelta strategisen viestinnän tiimiltä, jonka päällikkö osallistui Tallinnassa työskennellessään propagandan tuottamiseen ollessaan mukana toteuttamassa tilaisuutta, jolla pyrittiin manipuloimaan virolaisia haitallisen maahanmuuton ja monikultturismin kannattajiksi. Kerroin tapauksesta blogitekstissä ”Sukupuolittunutta ja harhaanjohtavaa viestintää Marinin hallituksen tapaan”

Presidentti Sauli Niinistökin kantoi kortensa vaalien siirtämiseen liittyvään keskusteluun astumalla julkisuuteen toisin kuin Turun terrori-iskun jälkimainingeissa, jolloin presidentin sanoja olisi kaivattu enemmän kuin koskaan. Niinistö ei vaivautunut tuolloin lausumaan mitään, vaan toimitti julkisuuteen tyhjänpäiväisen tiedotteen ja julisti muutaman päivän päästä, että Suomi ei voi sulkeutua (aloittaa rajavalvontaa).

Kuntavaalien siirtoon liittyen Niinistö totesi muun muassa seuraavaa: ”Se [kuntavaalit] on massatapahtuma, johon osallistuu miljoonia ihmisiä” .

Ei kai hän voi olla niin höppänä, että luulee oikeasti vaalien olevan massatapahtuma?

Jos uskomme Niinistöä, täytyy meidän pitää myös marketissa käyntiä massatapahtumana, sillä sadattuhannet, tai jopa miljoonat suomalaiset käyvät päivittäin ostoksilla. Niinistöläisen ajatusmallin mukaan suomalaisten täytyy lykätä kaupassa käyntiä siihen asti, että korona saadaan kuriin!!

Vaalit eivät ole massatapahtuma, vaan jokainen hoitaa äänestämisen yksin äänestyskopissa. Esimerkiksi marketissa käyntiin verrattuna koronan saaminen vaaliuurnilla on selkeästi epätodennäköisempää, koska äänestyspaikoilla on valmistauduttu pitämään huoli kansalaisten mahdollisuudesta turvalliseen äänestämiseen. Valvonta on huomattavasti tarkempaa kuin marketissa.

Massatapahtumia ovat esimerkiksi erilaiset musiikkifestivaalit ja suuret urheilukilpailut, kuten olympialaiset sekä jalkapallon ja jääkiekon MM-kisat, joissa samassa tilassa on samaan aikaan useita tuhansia henkilöitä.

Niinistö on lisäksi sitä mieltä, että ihmisten pitää äänestäessä tuntea itsensä vapaiksi ja huolettomiksi.

Eikö Niinistö aidosti tiedä, että kunnat olivat oikeusministeriön tahdon mukaisesti varautuneet hoitamaan vaalit ajallaan siten, että etäisyydet pysyvät riittävinä ja vaalityöntekijät suojattuina. Tästä kertoo esimerkiksi monikulttuurisen Vantaan asukaslehti kaupunginjohtajan viestittämänä sivulla kolme.

Vantaan asukaslehti jaettiin 6.3.2021, samana päivänä, jolloin valtakunnanpelottelija Henriksson kertoi puoluesihteerien tehneen päätöksen vaalien siirtämisestä kesäkuulle.

Suomi taitaa olla maailman ainoa demokraattiseksi itseään väittävä maa, jossa puoluesihteerit päättävät vaalien ajankohdan yhdessä oikeusministerin kanssa. Tämä ei ole vitsi, sillä oikeusministeriö ehti jo vaihtaa sivuilleen uuden vaalipäivämäärän sen jälkeen, kun puoluesihteerit olivat siitä oikeusministerin kanssa sopineet. Oikeusministeriöltä jäi huomaamatta, että Suomen lain mukaan eduskunnan täytyy ensin tehdä päätös siitä, siirretäänkö vaalit vai ei.

Suomessa on nyt toimittu kuten banaanitasavalloissa on tapana toimia.

Ensinnäkään kansa ei ole valinnut puoluesihteerejä päättämään yhtään mistään, sillä puoluesihteerit ovat puolueiden sisältään valitsemia henkilöitä, jotka eivät istu kansanedustajina.

Ja toisekseen, suomalaisessa demokratiassa eduskunta tekee päätökset, joissa lakiin tehdään muutoksia. Pääministeri puolestaan on nykyisin ylin (sisä)poliittinen henkilö, mutta toisin kuin luulisi, Suomen pääministeri ei ole oikeusministerin mukaan ollut päättämässä vaalien siirrosta.

Mielenkiintoista olisi tietää, millaisilla valtuuksilla puoluesihteerit nykyään toimivat Suomessa.

On ilmiselvää, että Suomen politiikasta on johtajuus hukkateillä. Johtajuuden sijaan suomalaiset ovat saaneet jo useaan otteeseen ihmetellä minne pääministeri on piiloutunut juuri sillä hetkellä, kun häneltä kaivataan vastauksia merkittäviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Vaalien siirron lisäksi pääministeri on viime aikoina pakoillut aitoa keskustelua EU:n elpymisrahastosta - sen vaikutuksesta Suomen talouteen ja ennen kaikkea Suomen tulevaisuuteen itsenäisenä valtiona.

Koko kansan rahoittaman Yleisradion tehtävä olisi haastaa pääministeri studioon keskustelemaan jonkun kriittisesti pakettiin suhtautuvan talouden ammattilaisen kanssa. Näin saataisiin aidosti tietoa siitä, onko pääministeri todellisuudessa ymmärtänyt mitä on mennyt sopimaan toveri Tytti Tuppuraisen kanssa ja lisäksi yhä useampi kansalainen saisi ymmärryksen siitä, mistä paketissa on kokonaisvaltaisesti kyse.

Pääministeri Marin ja toveri Tuppurainen käyttävät usein sanaa ”oikea-aikainen”. Tällä kertaa Tuppuraista ei näy missään eikä Marin käytä mitään sanaa, sillä hän piiloutui tapojensa mukaisesti, kun eteen ilmaantui tilanne, johon ei keksinyt riittävän hyvää meriselitystä.

Uusi Suomi yritti ”jauhottaa” Jussi Halla-ahon ja perussuomalaiset kertomalla, että vuonna 2020 peruttiin useita vaaleja.

Vaaleja peruttiin, mutta ne siirrettiin vuodelle 2021 siksi, että koronaan ei osattu varautua nopeassa tahdissa. Toisin sanoen vuonna 2020 koronan vuoksi peruttuja vaaleja järjestetään nyt, kun on saatu muutama kuukausi aikaa toteuttaa vaalit siten, että ne ovat turvalliset äänestäjille ja toimitsijoille. 

Suomen hallituksella ja erityisesti oikeusministeriöllä on ollut yli vuosi aikaa valmistella vaaleja, mutta ministeri Henrikssonin ja oikeusministeriön kansliapäällikön mukaan se ei ole riittävän pitkä aika varautumiseen. Muualla maailmassa kyetään organisoimaan vaalit koronan aiheuttaman alkuhämmennyksen jälkeen, joten ovatko suomalaiset poliitikot ja virkamiehet kyvyttömämpiä kuin ulkomaiset kollegansa?

Perussuomalaisten mukaan tänä vuonna (2021) vaalit järjestetään näillä näkymin ajallaan muualla paitsi ”oikeusvaltio” Suomessa. Toistaiseksi näyttää siltä, että perussuomalaiset on täysin oikeassa. 

Ei kai voi olla niin, että Suomen hallitus on nukkunut vaalien suhteen kuukausikausia ja jättänyt varotoimenpiteistä huolehtimisen huithapelien vastuulle. Eihän voi, vai voiko sittenkin? Henrikssonin ja puoluesihteerien päätös vaalien siirrosta perustuu mallinnukseen, joka on vain laskuharjoitus, jossa ei ole huomioitu rajoitustoimia ja rokotuksia eikä sitä, että koronalle alttiiden määrä vähenee tautitapausten lisääntymisen myötä.

Vanha poliittinen sanonta kuuluu, ”niin on miltä näyttää”. Nyt näyttää kovin pahalta oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian näkökulmasta, mutta toveri Tuppurainen ei kapinoi sentin vertaa eikä meppi Petri Sarvamaan (kok) suusta pääse äännähdystäkään. Sarvamaa ja toveri Tuppurainen olivat oikeusvaltioväitteineen Unkarin suhteen kovin äänekkäitä, mutta ovat nyt hiiren hiljaa, kun omissa kolisee.

Miettikääs muutama sekunti millainen meteli Suomen mediassa ja politiikan sinipunavihreässä falangissa (kok, vas, vihr, sdp, kesk, rkp) olisi noussut, mikäli Donald Trump, Vladimir Putin, Viktor Orban tai Jair Bolsonaro olisi ilmoittanut vaalien siirrosta koronaan vedoten.

Olisimme melkoisella varmuudella saaneet lukea, että Trump, Putin ja Bolsanaro käyttävät koronaa sumuverhona kasvattaakseen valtaansa poikkeusolojen aikana? Orbanin kohdalla Iltalehti ehti jo viime kesänä käyttää sumuverho-vertausta. 

Viimeaikaisten yhteiskunnallisten tapahtumien yksi seuraus on varmuudella se, että kansalaisten luottamus poliittisiin päättäjiin ja heidän taustallaan toimiviin virkamiehiin, useisiin asiantuntijoihin ja viestinnän ammattilaisiin, heikkenee.

Oikeusvaltioperiaatetta Suomessa on noudatettu viime aikoina varsin vaihtelevalla tavalla, joka näkyy esimerkiksi siinä, että ministerit eivät ole aina pysytelleet totuudessa koronakriisin eri vaiheissa.

Oikeusvaltiossa valtioelinten ja viranomaisten on toimittava oikeussääntöjen mukaisesti. Perustuslaki on oikeusvaltion perustavaa laatua oleva ”sääntökokoelma” ja sen mukaan ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Suomi on ajautunut tai ajautumassa varsin huonoon tilanteeseen, jos merkittävä osa KANSALAISISTA menettää luottamuksen maan poliittiseen johtoon ja ylimpiin virkamiehiin. Jo tällä hetkellä voidaan demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen osalta puhua jonkinasteisesta kriisistä.

 

Heikki Porkka ti 09.03. 15:26

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Arvojen pohjasta aitoihin arvoihin - vallankumous käynnissä

ti 27.09. 12:24

Äärioikeistolainen, laitaoikeistolainen

ma 26.09. 16:53

Virossa oikeus kumosi jo kolmannen kerran koronarokotteista kieltäytyneiden irtisanomispäätöksiä

su 25.09. 17:24

SDP - postsovjeettinen trauma ja isovelikompleksi

to 22.09. 11:59

Virossa oikeus totesi koronarokotuspakon ja irtisanomiset laittomaksi

ma 12.09. 10:20

Sanna Marin on jatko-osa ministerien totta vai tarua henkilögalleriassa

to 01.09. 12:50

Tunteisiin takertunut epärehellinen henkilö ei sovi pääministeriksi

pe 26.08. 10:39

Istuuko Suomen pääministerinä kapinalliseen minä itse -teinityttöön samaistuva persoona?

pe 19.08. 13:58

Pahimmat ministerit palkitaan - mistä löydämme tulevaisuudessa Marinin ja Tuppuraisen?

to 21.07. 12:58

Kenen tai keiden valtaan suostut antamaan itsesi?

to 16.06. 12:28

blogit

Vieraskynä

Alistamisemme menetelmät

ma 08.08.2022 23:48

Juha Ahvio

Giorgia Meloni sekä Jumala, isänmaa ja perhe voittivat Italian vaaleissa

pe 30.09.2022 21:52

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Kotouttaminen ei tunnu onnistuvan

ke 18.11.2020 16:56

Petteri Hiienkoski

Miksi Yhdysvallat haluaa Suomen ja Ruotsin Natoon?

pe 20.05.2022 17:31

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Suomi on päässyt puulla pitkälle

la 10.09.2022 16:19

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Pakkoruotsi vahvistuu ja karkottaa erityisosaajia

la 24.09.2022 13:42

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Sota-Lintilän horinat - Taivaan lahja Putinille?

su 11.09.2022 13:29

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Komissaari Jyrki Katainen, SITRA ja Klaus Schwabin Suuri Reset: EU:n uusi Vihreän Siirtymän neuvostotyylinen suunnitelmatalous

ti 06.09.2022 08:29

Heikki Porkka

Arvojen pohjasta aitoihin arvoihin - vallankumous käynnissä

ti 27.09.2022 12:24

Tapio Puolimatka

Abortin laillistaminen murentaa ihmisoikeusjärjestelmän

ti 13.09.2022 13:49

Olli Pusa

Hautajaiset Moskovassa

su 02.10.2022 13:29

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Modernin maailman syntysijoilta

ti 18.01.2022 23:48

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44