Blogi: Heikki Porkka, ke 09.02.2022 16:32

NATO, Niikko ja Marin

 

Perussuomalaisten Mika Niikko on ilmoittanut eroavansa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä kirjoitettuaan julkisuuteen tviitin, jossa vaikutti kannattavan Venäjän etupiiriajattelua. Kannattaako Niikko sitä oikeasti, nähtävästi ei, mutta lopullisen vastauksen tietää vain hän itse.

Niikko teki oikein ilmoitettuaan erostaan, mutta hänen eroilmoituksensa herätti monen suomalaisen mielessä ihmetyksen siitä, miksi meikkaamisesta, ilmaisista aamupaloista (toki veronmaksajat olisivat toimineet maksumiehinä, ellei asiasta olisi nostettu kohua), bilettämisestä, boomerien halveksunnasta ja muotilehtien kannessa poseeraamisesta tunnettu sekä oman hallituksensa koronaohjeistuksista piittaamaton Sanna Marin (sdp) istuu edelleen pääministerinä, vaikka hän lausui suustaan vähintään yhtä vastuuttomia sanoja kuin Niikko kirjoitti.

Marin totesi Reutersin haastattelussa, että liittyminen Natoon nykyisen hallituksen aikakaudella on ”hyvin epätodennäköistä”.

Paitsi, että Marin astui jälleen kerran presidentti Sauli Niinistön varpaille ja poikkesi Suomen ulkopoliittisesta linjasta, hän kavensi reippaalla otteella Suomen ulkopoliittista liikkumatilaa ja tarjosi Venäjälle merkittävää informaatiota Suomen turvallisuuspolitiikkaan liittyen.

 Marinin lausuntoa kommentoitiin ahkerasti, mutta en muista yhdenkään median esittäneen Marinin eroa. Puhumattakaan siitä, että media olisi käynnistänyt samanlaisen ”erojahdin” Marinia kohtaan kuin teki Niikon osalta.

Median toiminnan syitä voi vain arvella, mutta epäilen yhdeksi syyksi sitä, että Niikko on persu ja Marin puolestaan edustaa SDP:tä ja on sosialisti.

Ei ole epäilystäkään, kumpaa poliittista linjaa edustavia toimittajia Suomi-media pullistelee, sosialisteja vai persuja. Liekö valtamediassa ensimmäistäkään perussuomalaista satojen sosialistitoimittajien seassa?

Painotan, että mielestäni Niikon ero on hyvä asia, kahdestakin syystä. Ensinnäkin hän on jo aiemmin tarjonnut julkisuuteen ajattelemattomia viestejä ja toiseksi sen vuoksi, että eroilmoituksensa myötä hän osoitti selkärankaisuutta, jota vain harvalta kansanedustajalta on viime vuosina löytynyt.

Selkärankaisuudesta puheen ollen voi miettiä sitä, miksi ministerit voivat Suomessa toistuvasti valehdella ja siitä huolimatta jatkaa tehtävässään, vaikka perustuslain henki ja kirjain edellyttäisivät ministerin eroa valheen paljastumisen seurauksena.

Mutta nyt takaisin Niikkoon ja Mariniin.

Kumman sana kiirii kansainvälisesti pidemmälle? Vastaus on täysin selvä.

Marinin lausunto helpotti Venäjän strategista ajattelua, joten hänen voidaan sanoa pelanneen Venäjän pussiin. Samaa on sanottu Niikon lausunnosta, jonka seurauksena hän poistuu merkittävän valiokunnan puheenjohtajan tehtävästä.

Kun Marin suhtautui välinpitämättömästi oman hallituksensa ohjeistukseen mentyään bilettämään kapakkaan, ei häntä vaadittu eroamaan, vaikka maan päätösvaltaisimpana poliittisena johtajana ei pitänyt edes virkapuhelinta mukanaan, kuten pääministerin velvollisuuksiin kuuluu muun muassa turvallisuuspoliittisista syistä.

Valehdellakin Marin on ehtinyt pääministeriaikanaan, kuten koronaan liittyvästä maskiepisodista muistetaan, mutta siitä viis, koska Suomessa valehtelu on ikään kuin poliittinen normi ministerin tehtävissä. Pääministerillä lienee perusministeriä suurempi oikeus valehdella, koska hän on kaikkien ministerien pomo.

Marinin poliittinen rooli ja vastuu ovat Niikon vastaavia mittavampia, mutta kohusta kohuun marssiva pääministeri jatkaa kuitenkin tehtävässään. Tasan eivät käy onnen lahjat Suomessa.

Sosialisti saa sosialistimaassa kaiken anteeksi, koska sosialistivaltioissa poliittiset johtajat ovat aina lain ja sääntöjen yläpuolella. Varsinkin sellaisten sääntöjen, jollaisten noudattamiseen he pakottavat kansalaisia.

Niikon ja Marinin ohella viime päivinä on varsinkin sosiaalisen median sivuilla näkynyt kirpakoita kannanottoja Natoon liittymisen puolesta ja sitä vastaan. Jos olet joskus sanonut kannattaneesi Natoa, olet natottaja. Jos olet vankasti Natoon liittymistä vastaan, olet Venäjän asialla oleva putinisti.

Koska poliitikot ovat Suomessa pääsääntöisesti varovaisia, suurin osa kertoo pitävänsä Nato-ovea raollaan, kuten poliitikot ovat tehneet jo muutaman vuosikymmenen ajan. Optiovuodesta optiovuoteen käy Suomen Nato-tie, jonka loppua ei näy.

Suomen puolustusjärjestelmä on monelta osin Nato-yhteensopiva. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Nato tulisi option voimalla apuun, jos vihulainen hyökkää Suomeen.

Riippumatta siitä, oletko kuvitteellisten natottajien vai putinistien leiriin laskettu henkilö, kannattaa pohtia erästä merkittävää asiaa, joka sivuaa läheisesti Nato-aihetta.

Itselleen voi esittää kysymyksen, mistä syystä kaikki kommunistien aikoinaan miehittämät valtiot, kuten Viro, Latvia ja Liettua, sekä Neuvostoliiton etupiiriajattelua täydentäneet satelliittivaltiot, kuten Tsekki, Slovakia, Puola, Romania ja Bulgaria, jotka pidettiin kommunistisessa kurissa ja nuhteessa Moskovan toimesta, osoittivat suurta halua liittyä Natoon Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Vastaus kysymykseen on selvä. Kaikissa Neuvostoliiton miehittämissä tai sen satelliitteina olleissa valtioissa tiedettiin millaista on elää totalitaristisen hallinnon alla.

Totalitarismi, riippumatta siitä edustaako se kommunismia, natsismia, islamia tai mitä tahansa muuta ääri-ideologiaa, estää aina yksilönvapauksien ja ihmisoikeuksien toteutumisen. Totalitaristista valtiota pidetään pystyssä erilaisten pakkojen, voimakkaasti rajoitetun vapauden, mielivaltaisen laintulkinnan, väkivallan uhan ja ilmiantojärjestelmän avulla.

Kun Viro itsenäistyi uudelleen, ei sen johdon ensimmäisenä ajatuksena ollut Euroopan unioniin liittyminen, vaan Nato-jäsenyys, jolla haluttiin turvata tulevaisuus, ettei itänaapuri jälleen kerran saavu alistamaan ja murhaamaan virolaisia.

Suomi ja Viro ovat hyvin erilaisia valtioita, joten edellä kirjoitetusta ei kannata vetää suoria johtopäätöksiä Suomen Nato-politiikkaan. Sen sijaan kaikille pitäisi olla ymmärrettävää, miksi Viro ja muut Baltian maat ovat Naton jäseniä.

Sananvapauden suhteen totalitaristisessa valtiossa on pidettävä suu supussa, koska väärät mielipiteet saattavat kuljettaa sanojansa pahoihin vaikeuksiin. Suomi ei missään vaiheessa ajautunut Neuvostoliiton täydeksi vasalliksi, vaikka oli aika ajoin henkisesti ja poliittisesti ahtaassa paikassa. Neuvostoaika teki suomalaisista kahdella kielellä puhujia.

Liekö neuvostoajan seurausta, kun Suomessa ja Virossa ymmärretään sananvapaus melko eri tavalla.

Virossa on ainakin vielä toistaiseksi ymmärretty kuinka merkittävä kivijalka aito sananvapaus on kansalaisoikeuksien ja oikeusvaltion toteutumisen kannalta.

Suomessa valtakunnansyyttäjä, presidentti ja useimmat eduskuntapuolueet – Virossa noudatetun sananvapauden näkökulmasta katsottuna kaikki muut paitsi perussuomalaiset – edustavat linjaa, joka pyrkii rajoittamaan aitoon länsimaahan liittyvää kansalaisten sanomisen vapautta.

Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan ”sananvapaus ei koske pelkästään sellaisia "tietoja" tai "ajatuksia", joihin suhtaudutaan myötämielisesti tai joita pidetään vaarattomina tai yhdentekevinä, vaan myös sellaisia, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät”.

Toivon mukaan myös muut eduskuntapuolueet kuin perussuomalaiset siirtyvät EU-tuomioistuimen määrittämälle linjalle.

Puolueissa tulisi ymmärtää, että ikäväkin puhe tulee hyväksyä, mikäli kannattaa aidosti länsimaista demokratiaa, jossa vallitsee sananvapaus.

Sananvapauden mittapuulla Suomi ei ole länsimaa. Tämä puolestaan ei ole ihme, sillä eihän suomalaisessa politiikassa kunnioiteta edes omaa perustuslakia. Ministerit valehtelevat ja hallitus tekee päätöksiä, jotka sotivat perustuslakia ja perusoikeuksien kunnioittamista vastaan.

Suomalaiset poliitikot, eritoten sosialistit ja kokoomusjohto, ovat useaan otteeseen kritisoineet Unkarin ja Puolan tilannetta. Olisiko kuitenkin syytä ottaa ensin hirsi omasta silmästä ennen kuin lähtee työntämään nenänsä muiden asioihin? Mahdollista on sekin, että nenä tulee kipeäksi, jos tökkää nokkansa liian syvälle.

 

Heikki Porkka ke 09.02. 16:32

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Putinin puolueet eduskunnassa

ma 18.03. 12:06

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Haavisto ja Stubb, järkevää maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan painajaiset

ti 30.01. 16:46

Alexander Stubb ja Elina Valtosen pipo

ke 17.01. 15:08

Mikko Puumalainen - totalitarismin puolella sananvapautta ja suomalaisten etua vastaan

ke 22.11. 17:48

Pois alta, täältä tulee pakkovalta - poltetaanko kirjoja, tuomitaanko edesmenneitä?

to 03.08. 15:45

Tiitisen listan salailu - pitäisikö Suojelupoliisi vihdoin remontoida länsimaiseksi organisaatioksi?

ke 02.08. 10:38

Harkitsen vakavasti Seiskan tilaamista

ma 31.07. 20:42

Onko nyt niin, että anteeksipyynnöt eivät enää riitä?

su 23.07. 18:17

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04.2024 00:17

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04.2024 15:30

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Miksi lähdin ehdolle europarlamenttivaaleihin?

ti 23.04.2024 22:16

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04.2024 13:56

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44