Blogi: Heikki Porkka, ti 23.10.2018 21:24

Sara Rigatelli - vilpillisellä vai vilpittömällä mielellä?

 

Onko Yleisradiosta opinto- / virkavapaalla olevan toimittaja Sara Rigatellin toiminta tyypillinen esimerkki nykypäivän suomalaistoimittajan metodeista?

Tämän hetken tiedon mukaan Rigatelli on levittänyt ohjaaja Aku Louhimiehestä julkisuuteen tietoja, joiden todellisuuspohjasta hän ei ole voinut olla varma, sillä tiedot ovat perustuneet vanhoihin muistikuviin ja ne sotivat monin osin konkreettista todistusaineistoa ja vastakkaisia todistuksia vastaan.

Rigatellia ja Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittajaa Jouko Jokista tietojen ristiriitaisuus ei estänyt julkaisemasta artikkelia, jolla on ollut kohtalokas vaikutus ohjaaja Louhimiehen elämään ja työntekoon.

Rigatelli on myös rikkonut Helsingin Sanomain säätiön sääntöjä, jotka kieltävät stipendiaatilta työnteon opintojen aikana.

Jos Rigatelli opiskelee Yhdysvalloissa opiskelijaviisumin turvin, on hän lisäksi rikkonut Yhdysvaltain viisumimääräyksiä, joiden mukaan työnteko on ehdottomasti kielletty opiskelijaviisumin voimassaolon aikana.

Rigatelli on ylimmän esimiehensä Jouko Jokisen mukaan opinto- / virkavapaalla, joka puolestaan tarkoittaa, että Rigatelli EI OLE Ylen palveluksessa oleva toimittaja virkavapaan aikana.

Tästä huolimatta Rigatelli on esitellyt itsensä Ylen toimittajaksi, kun hän on lähettänyt sähköpostitse tarkoitushakuisen [ja Louhimiehen irtisanomiseen yllyttävän] kysymyksen BBC:n edustajalle. Helsingin Sanomat paljasti 16.10.2018 julkaistussa artikkelissa Rigatellin lähettämän sähköpostin sisällön: 

”Paljastin hänestä suuren uutisen noin puoli vuotta sitten, jossa kerroin, että hän on kohdellut kaltoin ja alistanut naisnäyttelijöitään (osin myös miesnäyttelijöitään) lähes koko uransa ajan. Haluaisin kysyä, onko BBC tietoinen hänen taustastaan ja päättänyt palkata hänet silti?”

Helsingin Sanomille antamassaan lausunnossa Rigatelli kertoo lisäksi:

”Kahdessa sähköpostissa kysyin, onko BBC ollut tietoinen Louhimiehen taustasta palkatessaan hänet ja kerroin, että jos uusi työ pitää paikkansa, tieto on uutisarvoinen Suomessa. Kuvasin Louhimiehen taustaa yhdellä lauseella”.

Toisin sanoen Rigatelli on selkeästi tehnyt toimittajan työtä ja johtanut BBC:n edustajia harhaan sekä rikkonut HS:n säätiön sääntöjä. Lisäksi hän on rikkonut Yhdysvaltain viisumilakia, mikäli oleskelee ja opiskelee maassa opiskelijaviisumilla.

Kuten tiedetään, Yhdysvalloissa ei katsota tällaisia asioita sormien läpi vaan vieraalta vaaditaan maan lakien ja sääntöjen kunnioitusta.

BBC:lle on toimitettu englanninkielinen tiivistelmä Louhimiestä käsittelevästä artikkelista, mutta Rigatelli sanoo, ettei ole tehnyt sitä.

Jos Rigatelli puhuu totta, josta ei voi olla varma, kuten edellä olevasta voi päätellä, englanninkielisen tiivistelmän on kaiken todennäköisyyden mukaan lähettänyt joku hänen kollegoistaan Yleisradiosta. Jos asia on näin, tarkoittaa se sitä, että Jouko Jokinen on ylin vastuullinen henkilö tiivistelmän lähettämisen(kin) suhteen.

Ajatusketjua eteenpäin viemällä oivaltaa, että mikäli tiivistelmä on Ylestä lähtöisin, Jokinen ja tiivistelmän lähettäjä istuvat Rigatellin kanssa samassa pissalätäkössä.

Jouko Jokinen kirjoitti julkisen kannanoton sen jälkeen, kun Louhimies julkaisi facebookissa kirjoituksen, jossa ihmetteli toimittajan toimintatapaa ja metodeja.

Jokinen toteaa kirjoituksensa alussa seuraavaa

”Ohjaaja Aku Louhimies on esittänyt julkisuudessa väitteen, jonka mukaan Ylen opintovapaalla oleva toimittaja olisi pyrkinyt toiminnallaan estämään hänen työllistymisensä. Lisäksi Louhimies sanoo, että Ylen hänestä maaliskuussa julkaisemassa jutussa olisi virheitä.

Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.”

Jokinen valehtelee, sillä Louhimies ei totea kirjoituksen missään vaiheessa, että toimittaja on pyrkinyt estämään hänen työllistymisensä. Tarkalleen ottaen Louhimies kirjoitti toimittajan osuudesta näin

”Olimme valitsemassa kuvauspaikkoja Manchesterissa, kun sarjan tuotantoyhtiö sai yllättäen sarjan tilaajalta, BBC:ltä puhelun. Suomalainen toimittaja oli halunnut saattaa Britannian yleisradioyhtiön tietoon raskauttavia asioita minusta.

Yhteydenotto ei jäänyt yhteen. Opintovapaalla oleva Yleisradion toimittaja oli asiansa tueksi toimittanut BBC:lle ainakin Ylen maaliskuisesta jutusta julkaiseman englanninkielisen tiivistelmän, jossa hänen alkuperäisen juttunsa huomiota herättävimmät asiavirheet kertautuvat. Tiedon yhteydenotoista sain sekä eurooppalaiselta agentiltani, että sarjan tuotantoyhtiöltä. Toimintatapa ja motiivit ihmetyttivät.

Yhteydenottojen seurauksena BBC pyysi tuotantoyhtiötä ottamaan aikalisän. Toimittajan esittämien väitteiden todenperäisyyttä ei tässä yhteydessä vielä ole tutkittu, eikä minua vielä ole kuultu.”

Toisin kuin Jokinen tekstissään kirjoittaa, Louhimies ei väitä, että Rigatellin yhteydenotto oli toimittajan henkilökohtainen yritys estää ohjaajan työllistyminen. Louhimies toteaa vain, että ”toimintatapa ja motiivit ihmetyttivät”.

Facebook-kirjoituksensa lopussa Louhimies viittaa Heidi Lindénin kirjoittamaan kirjaan, jossa yhteydessä ohjaaja kirjoittaa:

”Viime viikolla julkaistun, Heidi Lindénin toimittaman kirjan ympärillä käytävässä keskustelussa tämä on entisestään korostunut. Kirjassa esitetään minuun ja viimeisimpään elokuvaani –Tuntematon sotilas, liittyen kestämättömiä väitteitä. Lindén puhuu kohdallani jo rikoksista.

Näin ei voi jatkua. Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni?

Muutos on tärkeää, mutta tunteet ja faktat eivät saa sekoittua.”

Louhimies ei edes viittaa Rigatelliin vaan Lindéniin todeten, että hänet [AL] on leimattu rikolliseksi. Samalla ohjaaja heittää ilmaan kokonaisuuteen liittyvän kysymyksen, jossa ihmettelee onko tarkoitus estää hänen työntekonsa.

Lisäksi Jouko Jokinen väittää, että Ylen artikkelissa ei ole virheitä. Todistusaineisto kertoo aivan muuta, mutta fakta on, että tapaus ei ratkea ilman puolueetonta tutkintaa.

Jokisen on turha kuvitella, että kaikki mitä Ylen toimittaja kirjoittaa julkisuuteen, pitää paikkansa. En ylipäätään ymmärrä, miksi Jokinen väittää jotain sellaista, mistä hän ei voi millään muotoa olla sataprosenttisen varma.

Jokisen puolueellisuudesta johtuen herää ajatus siitä, onko Jokinen oikea henkilö johtamaan kansalaisten omistamaa uutismediaa. Jokinen keskittyy toimittajien puolustamiseen vaikka hänen tulisi palvella kansalaisia, jotka maksavat hänen ja toimittajien palkan täysimääräisesti.

Yllä oleva teksti pitää sisällään sekä faktoja että oletuksia. Se tarkoittaa, että totuus ei selviä ilman puolueetonta tutkintaa, jonka tulee perustua konkreettisiin, varmoihin todisteisiin. Hatarat muistikuvat eivät ole luotettavia todisteita, varsinkin, jos ja kun dokumenttimateriaali puhuu niitä vastaan.

Kaiken olemassa olevan tiedon perusteella suhtaudun kriittisesti Ylen ja Rigatellin toimintaan, mutta en ole tuomari enkä omaa valtaa tuomita ketään toisin kuin toimittajakunnan toverituomioistuin, jonka ylimmän osakkaan roolissa istuu Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimitus.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen todellinen tehtävä on kertoa suomalaisille faktoja ja tarjota eri asioihin useita näkökulmia. Sen sijaan Ylen tehtäviin ei kuulu omien kansalaisten maaninen jahtaaminen pitkin maita ja mantuja.

Louhimiestä Yle on jahdannut kuin merkittävää rikollista, vaikka ohjaajaa ei ole koskaan tuomittu käräjillä minkäänlaisesta rikoksesta.

Niiden, jotka eivät ymmärrä tilanteen vakavuutta, kannattaa miettiä Jopen sanoja ”aattelepa ite, omalle kohalles”. Millaiseksi kuvittelet asemasi kansalaisena, jos valtiollinen media hyökkää koko voimallaan sinua vastaan?

Heikki Porkka ti 23.10. 21:24

Heikki Porkka

Ulkosuomalainen, jonka mukaan realismi ja tosiasioiden tunnustaminen ovat ainoat oikeat lähtökohdat yhteiskunnallisista asioista päätettäessä.

tuoreimmat

Tanska - maahanmuuttovastainen sosialidemokraattinen puolue voitti vaalit

to 06.06. 11:26

Ennusteita ja kohunpoikasia maahanmuuttopolitiikan liepeiltä

la 25.05. 11:15

Yle, Trump, Orban, Salvini, "islamismi" ja Tynkkynen

ti 14.05. 12:56

Korruptiota se on pienikin korruptio

su 12.05. 13:52

Gallup elää - mikä on politiikan suunta?

pe 10.05. 11:56

Kärkihankkeena maailmanhalaus

to 09.05. 13:40

Tuolileikin kautta verohelvettiin?

ke 08.05. 15:29

Pedofiilien ja terroristien kultamaa

ti 07.05. 13:44

Äänestäjän kuluttajansuoja Suomessa

ma 06.05. 11:00

Suojelupoliisi ongelmien keskiössä

to 02.05. 22:00

blogit

Vieraskynä

Päivi Räsäsen avoin kirje arkkipiispa Luomalle

ti 18.06.2019 23:56

Juha Ahvio

"Vihapuheen" torjunta, sananvapauden rajoittaminen ja ilmastohulluus etenevät

la 15.06.2019 22:54

Professorin Ajatuksia

Jos 100 200 miljoonaa ihmistä lähtee Afrikasta liikkeelle...

ti 18.06.2019 23:47

Marko Hamilo

Puolusta Eurooppaa, äänestä euroskeptikkoa

la 25.05.2019 16:12

Jukka Hankamäki

Tarkistuksia Titanicin törmäyskurssiin

ti 04.06.2019 23:07

Petteri Hiienkoski

Uutisointi europarlamenttivaaleista harhaanjohtavaa: Mitä jäikään kertomatta?

to 30.05.2019 02:44

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

PS:n eurovaalitulos historiansa paras

ma 27.05.2019 20:18

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Etiopialaiset mysteerimiehet junassa

ma 17.06.2019 13:44

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Entä jos ei ole Pride-uskossa?

ti 18.06.2019 23:53

Mika Niikko

Kuka kantaa vastuun SETA-lobbareiden aiheuttamista peruuttamattomista vahingoista?

ti 28.05.2019 22:52

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

HBO Chernobyl sarja - Greenpeacen valheellista narratiivia

su 16.06.2019 10:20

Heikki Porkka

Tanska - maahanmuuttovastainen sosialidemokraattinen puolue voitti vaalit

to 06.06.2019 11:26

Tapio Puolimatka

Sukupuoli-ideologia estää kriittisen seksuaalikasvatuksen

ti 18.06.2019 00:49

Olli Pusa

Tuomioistuin poliittisena toimijana?

to 13.06.2019 22:46

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Ev.-lut kirkosta vasemmiston kivakerho

ti 18.06.2019 13:42

Reijo Tossavainen

Demarit seuraavat kepua tuhon tiellä

ti 18.06.2019 11:46

Jessica Vahtera

Feministinen hallitus täysin tasa-arvoton

pe 24.05.2019 15:56

Pauli Vahtera

Kansanvaihdon kiihdyttäminen

pe 07.06.2019 23:27

Timo Vihavainen

Maa, joka oli

ti 18.06.2019 23:48

Matti Viren

Hiilinielut ja markkinatalous

ti 11.06.2019 23:28