Blogi: Petteri Hiienkoski, ke 20.03.2019 19:18

The Telegraphin uutiset liikaa Facebookille: yhteisöpalvelu bannasi tiedonvälittäjän vaalien alla

Havaittuani, että valtamedian uutisointi Uuden Seelannin terrori-iskun tekijästä oli yksipuolista ja harhaanjohtavaa, tutkin tarkemmin ulkomaisia uutismedioita. Sensuuritoimien kohteeksi nyt joutuneessa Facebook-päivityksessäni välitin suomalaisille yhteisöpalvelun käyttäjille The Telegraphissa julkaistuja tietoja.

The Daily Telegraph on vuonna 1855 perustettu brittilehti, joka poliittisesti on lähellä saarivaltakunnan konservatiivipuoluetta. Se oli vuonna 2014 suurilevikkisin brittiläinen broadsheet-muodossa julkaistava sanomalehti.

Ulkomaisista uutismedioista näytti löytyvän monipuolisempaa ja poliittisesti vähemmän asenteellista tietoa massamurhaajasta ja tämän motiiveista kuin mitä valtamedia Suomessa uutisoi. Facebook-päivitykseni ei otsikointia lukuun ottamatta sisältänyt asioita mitä brittilehdessä ei olisi julkaistu.

Tämä näyttää kuitenkin olleen liikaa "Oy Lärvikirja Ab:n" inkvisiittoreille ja heidän aatetovereilleen. Suomalaisille näitä tietoja ei ilmeisesti ole lupa välittää – ainakaan tämän sosiaalisen median palvelun kautta. Alla olevan päivityksen ilmoitettiin näet olevan sen "yhteisönormien" vastainen.

This post goes against our Community Standards.  Vain sinä voit nähdä tämän julkaisun, koska se rikkoo normejamme.

Ilmoituksessa ei yksilöity mitä normia julkaistut uutistiedot olisivat rikkoneet ja millä tavoin. Yksilöidyn tiedon antaminen siitä, mikä rike on kysymyksessä, kuuluu länsimaisiin oikeusperiaatteisiin, vaan ei Facebookin käytäntöihin.

Yhteisöpalvelun käyttö kiellettiin kuukaudeksi.

Olet menettänyt tilapäisesti oikeuden julkaista uutta sisältöä Tämä väliaikainen esto on voimassa 30 päivää. Voit julkaista Facebookissa vasta sen päätyttyä. Jos julkaiset jälleen normiemme vastaista aineistoa, tilisi estetään uudelleen 30 päiväksi. Muista, että kiellettyä sisältöä toistuvasti Facebookiin julkaisevien henkilöiden tilit voidaan poistaa käytöstä pysyvästi.

Sensurointi- ja bannausratkaisu "sattui" sopivasti juuri ennen eduskuntavaaleja. Kuten tavallista siitä ei ollut mahdollista valittaa: Pyyntöäsi ei voitu käsitellä. Yritä myöhemmin uudelleen. Tämä "vastaus" toimii keinona välttää ottamasta kantaa. Sen soveltaminen näyttää olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Valitusoikeus mahdollisista virheistä kuuluu sekin länsimaisiin oikeusperiaatteisiin. Sitä on sovelluttu myös kuluttajansuojaksi säädetyssä lainsäädännössä.

Seuraavaksi ilmeni, että uutena bannauksen syynä on se, että olen "saattanut käyttää" Facebookia – vaikka vain vahingossa – tavalla, jota heidän "systeeminsä" pitää "epätavallisena". 

– You may have used Facebook in a way that our systems consider unusual, even if you didn't mean to. You can post again in 29 days.

Tähän toiseen bannausperusteeseen sai sentään klikata This Is A Mistake -virheilmoitusnappia. Siihen "Pärstäkirjan" kasvottomat ylläpitäjät vastasivat ilmoittamalla tutkivansa sitä löytyykö FB-tililtä "viimeaikaista toimintaa", joka on heidän yhteisönormiensa vastaista: We'll review recent activity from your account against our Community Standards.

Moderaattorit ryhtyivät etsimään bannaussyytä FB-postauksen sisältöä koskevan sensurointiratkaisun jälkeen joko sen lisäksi tai sen sijasta siitä, olisiko some-palvelua mahdollisesti käytetty tavalla, joka on "epätavallinen". Kenties olen tervehtinyt liian montaa uutta FB-kaveriani liian lyhyessä ajassa lähettämällä heille "peukutuksen" tai yhteisönormien vastaisena pidetään jotain muuta yhtä keinotekoista. – Kyllä susi syitä löytää, kun lampaan lihaa mieli tekee, sanoo sananlasku.

Facebook "sattui" määräämään kuukauden käyttökiellon myös viime presidentinvaalien alla. Jos moderointi kohdistuu systemaattisesti useampiin poliittisesti samanmielisiin aktiivikansalaisiin, kuka on vastuussa siitä, että yhteisöpalvelua käytetään tavalla, jolla pyritään vaikuttamaan demokraattiseen valintaprosessiin

Facebookista näyttää hallitsevan markkina-asemansa seurauksena kehittyneen käyttäjiään sekä taloudellisesti hyväksikäyttävä että poliittisesti manipuloiva globaaliyritys. Sillä ei asemansa takia ole todellista tarvetta tarjota käyttäjilleen sen enempää kuluttajansuojaa kuin yksityisyyden suojaakaan.

Viattomasta yhteisöpalvelusta on kasvanut tai kasvatettu länsimaisen demokratian ja vapaan markkinatalouden syöpäläinen. Suljettuna valtakeskittymänä se muodostaa ilmeisen uhkan avoimelle yhteiskunnalle.

SEKOPÄINEN FASISTI JA RASISTI

Brenton Tarrant kuvailee itseään "tavalliseksi, valkoiseksi mieheksi", joka on syntynyt työväenluokkaan, matalan tulotason perheeseen, jossa on skotlantilaista, irlantilaista ja englantilaista perintöä.

Viittaukset brittiläiseen verenperintöön näyttävät kuitenkin olevan heikkoja – molempien vanhempien ja isovanhempien uskotaan syntyneen Australiassa. Hänen sisarensa tosin avioitui kuitenkin miehen kanssa, joka on kotoisin Portsmouthista.

Kuultuaan uutisen terrori-iskusta Tarrantin vanhempi veli, joka asuu Christchurchissa, oli nopeasti tarjoamassa suojaa, ruokaa ja kaikkea mitä hän voisi tehdä tukeakseen veriteon uhreja. Hän oli ilmeisesti tuolloin tietämätön yhteydestään tekijään. "Ampuja oli australialainen, joka tuli tänne nimenomaan tekemään tämän hirvittävän teon", hän kirjoitti verkossa.

"Minun kieleni on eurooppalainen, kulttuuri on eurooppalainen, poliittiset vakaumukseni ovat eurooppalaisia, filosofiset uskomukseni ovat eurooppalaisia, identiteettini on eurooppalainen, ja mikä tärkeintä, vereni on eurooppalainen", Brenton Tarrant kirjoittaa manifestissaan.

"Mikä on australialainen, muuta kuin humalassa oleva eurooppalainen? Vitsailen, mutta Australia on eurooppalainen siirtomaa, erityisesti brittiläinen ja siten Euroopan laajentuma."

Hän myöntää olevansa fasisti ja sanoo tuntevansa hengenheimolaisuutta Oswald Mosleyn kanssa. Sir Oswald Ernald Mosley (1896–1980) oli brittipoliitikko, joka perusti British Union of Fascists -puolueen.

Toisaalta Tarrant vertaa itseään Nelson Mandelaan ja toteaa odottavansa Nobelin rauhanpalkintoa. Hän ilmoittaa kuitenkin olevansa rasisti, mutta ei ksenofoobikko.

Brenton Tarrant kertoo muslimiterroristien iskujen Euroopassa olevan syynä hänen radikalisoitumiseensa. Hänen arvioidaan saaneen pakkomielteen Euroopassa 2016 ja 2017 tapahtuneista lukuisista terrori-iskuista.

Manifestissaan hän erityisesti viittaa 11-vuotiaaseen Ebba Åkerlundiin, joka oli yksi viidestä uhrista, joka kuoli Tukholman terrori-iskussa 2017.

Tarrant väittää myös, että hänellä olisi ollut "lyhyt yhteydenpito" norjalaisen Anders Breivikin kanssa. Breivikin asianajajan mukaan hänen päämiehensä yhteydet ovat niin rajatut, ettei hän pidä väitettä uskottavana."

Facebookissa ja valtamediassa ilmenevä poliittinen mediamanipulointi viittaa siihen, että elämme avoimen yhteiskunnan ja demokratian kannalta todellisia "vaaran vuosia". Yhteiskunnassa lisääntyvät totalitaariset piirteet uhkaavat vapautta, jonka säilymisen puolesta aiemman sukupolvet ovat taistelleet ja tehneet työtä.

Millaisen yhteiskunnan me jätämme lapsillemme?

Petteri Hiienkoski

PS. Julkaisusi on palautettu Facebookiin 24. maalisk. [2019] Pahoittelemme, että teimme tässä virheen. Tarkistimme julkaisusi uudelleen, ja se noudattaa yhteisönormejamme. Kiitos, että pyysit meitä tarkistamaan asian. Palautteesi auttaa meitä parantamaan toimintaamme.

Facebook myönsi virheensä. Julkaisuni, josta annettiin 30 päivän käyttökielto, ei sisällöltään ollut yhteisönormien vastainen. Käyttökielto on kuitenkin edelleen voimassa!

Kun klikkaan "This Is A Mistake" -virheilmoitusnappia, tulee aina sama vastaus: "We'll review recent activity from your account against our Community Standards." Tämäkin "tarkistaminen" (review) tulee todennäköisesti "jatkumaan" koko käyttökiellon ajan.

Samoin kun yritän "ilmoittaa ongelmasta", tulee ilmoitus käyttökiellosta, jonka mukaan olisin julkaissut yhteisönormien vastaista sisältöä – huolimatta siitä, että Facebook on myöntänyt virheensä eikä sellaista sisältöä ole.

En myöskään voi lähettää viestiä, jossa kertoisin virheestä: "Pyyntöäsi ei voitu käsitellä. Yritä myöhemmin uudelleen." Ilmoituksiin teknisestä ongelmasta ei vaivauduta reagoimaan muutoin kuin samalla automaattivastauksella: "Palautettasi käytetään Facebookin kehittämiseen. Kiitos, että käytit aikaasi ilmoituksen tekemiseen."

Se, millaiseksi some-terrorin välikappaleeksi Facebook on kehitetty, on katastrofi, jollaisen ei länsimaisessa oikeusvaltiossa pitäisi olla edes mahdollista. Maailman SUURIN yhteisöpalvelu on myös ylivoimaisesti maailman SURKEIN. Eikä se edes ole mikään palvelu. Siirtyminen muille jakelualustoille on alkanut.

mewe.com/i/petterihiienkoski

https://twitter.com/PHiienkoski


Lähteet

New Zealand mosque suspect Brenton Tarrant 'an ordinary white man' inspired by Anders Breivik. By Jonathan Pearlman, Sydney The Telegraph 15 March 2019 • 12:55 pm.

Brenton Tarrant: The 'ordinary white man' turned mass murderer. By Victoria Ward The Telegraph  20 March 2019 • 8:01 am.

Petteri Hiienkoski ke 20.03. 19:18

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

"Unohdetun" ihmisoikeusjulistuksen ja "vihapuheen" kitkemisen vastakkaisuus

la 11.07. 19:59

Koronavirustaudin maailmanlaajuinen tuhovoima pandemiavertailussa

la 09.05. 16:34

Suomalaisilla on oikeus tietää mitä hallitus on tekemässä

to 23.04. 01:34

Maassa nimeltä Suomi: Surullinen tarina Sanna Marinin hallituksesta

ke 01.04. 16:17

Koronakriisin synkkä varjo Suomen yllä

to 26.03. 01:08

Suomi tarvitsee poikkeusoloja vastaavan hallituksen

pe 20.03. 22:14

Hallituskriisi on myös laillisuuskriisi

pe 13.12. 14:45

Sananvapaus on jakamaton

ti 17.09. 01:15

Kunnioitetaanko koululaitoksessa enää ihmisoikeuksia?

ti 13.08. 00:15

Pettikö pääministerin tähystys Airiston veneturmassa: onko ideologia turvallisuutta tärkeämpää?

pe 09.08. 22:49

blogit

Vieraskynä

Euroopan islamisaatio ei ole näennäistieteellinen salaliittoteoria

ma 21.09.2020 22:51

Juha Ahvio

Maailmaa pyöritetään velkariippuvuuden avulla

to 08.10.2020 22:48

Professorin Ajatuksia

Sananvapaus ja fasistinen ideologia

su 18.10.2020 22:06

Marko Hamilo

Kansalaiset vaarassa! Nyt tarvitaan hätätilahallitus!

su 19.04.2020 22:47

Jukka Hankamäki

Soteen ja saveen

su 18.10.2020 22:08

Petteri Hiienkoski

"Unohdetun" ihmisoikeusjulistuksen ja "vihapuheen" kitkemisen vastakkaisuus

la 11.07.2020 19:59

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

MEP Huhtasaari: EU:n ilmastolaki pahentaa ilmastoa

pe 11.09.2020 14:33

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Kirja Jussi Halla-ahosta ja konservatismin moninaisuus

pe 16.10.2020 01:14

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Marinin hallitus petti omat sanansa ja lopulta hallituskumppaninsa

su 27.09.2020 22:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Rudy Giulianin paljastukset vasta raapaisseet pintaa - Kaikkien aikojen poliittinen skandaali

su 18.10.2020 22:05

Heikki Porkka

"Oikeusvaltio" Suomi - valehtelevien ja vastuuttomien poliitikkojen maa

pe 09.10.2020 13:52

Tapio Puolimatka

Uusi tasa-arvoajattelu murentaa oikeusjärjestelmän perustaa

to 08.10.2020 22:52

Olli Pusa

Maskigate

su 11.10.2020 13:54

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Jessica Vahtera

Kuuden euron kohtuus missä palkkatasa-arvo?

ma 11.05.2020 17:17

Pauli Vahtera

Miljoonien eurojen polkupyörät

ke 09.09.2020 22:18

Timo Vihavainen

Tärkeimmästä

to 08.10.2020 22:47

Matti Viren

Paluu menneeseen

su 27.09.2020 22:59