Blogi: Petteri Hiienkoski, la 30.11.2024 04:21

Länsivaltojen umpikuja Ukrainassa

Kun amerikkalaisten maalittamat hyökkäykset länsivaltojen keskipitkän matkan Atacms, Himars ja Storm Shadow -ohjuksilla Venäjälle sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen yli aloitettiin, sitä vastaan käytävä sota laajeni uuteen vaiheeseen.

Ohjushyökkäykset – joiden toteuttamiseen ukrainalaisilla ei ole itsenäistä kykyä – eivät kuitenkaan muuta Ukrainassa käytävän proxy-sodan lopputulosta. Kiovan hallitus on häviämässä sen, eikä länsivalloilla ole sotilaallista kykyä estää sitä.

Näiden ohjusten, samoin kuin muidenkin länsivaltojen asejärjestelmien määrä on rajallinen. Tuotantokapasiteetti ei riitä pitkäaikaiseen sotimiseen Venäjää vastaan.

Venäjällä ei ole sotilaallista tarvetta sopia tulitauosta, saati suostua niin sanottuun jäädytettyyn konfliktiin.

Venäjä vastaa ohjushyökkäyksiin

Ohjushyökkäykset pakottavat Venäjää puolustautumaan ja tekemään vastaiskuja hyökkäykseen osallisten maiden kohteisiin. Venäjä on ilmoittanut, että vastaiskut voivat kohdistua näiden kohteisiin paitsi Ukrainassa, myös sen ulkopuolella.

Uuden ydinasedoktriininsa mukaan Venäjä voi vastata sen maaperälle tavanomaisin asein tehtyyn sen kannalta kriittiseen hyökkäykseen myös taktisella ydinaseella.

Venäjällä ei kuitenkaan ole intressiä ylireagoida näihin hyökkäyksiin, saati käyttää ydinasetta ensimmäisenä. Sillä on ylivoima ilman sitäkin.

Venäjä voi käyttää uutta hypersoonista keskipitkän kantaman ballistista Oreshnik-ohjusta minkä tahansa kohteen tuhoamiseen missä tahansa Euroopassa.

Ohjuksen tuhovoimaa on verrattu ydinaseeseen. Siitä ei kuitenkaan aiheudu ydinsäteilyä eikä se ole joukkotuhoase. Venäjällä on käytettävissään muitakin hypersoonisia täsmäohjuksia (Kinzhal ja Zircon). Länsivalloilla ei tällä hetkellä ole sotilaallista teknologiaa, jolla ne voisivat niitä torjua.

Länsivallat voivat provosoida Venäjää laajentamalla ohjuksillaan sen maaperälle tehtäviä hyökkäyksiä. Venäjä on tehnyt selväksi, ettei se ole halunnut eikä halua sotaa NATO-maiden kanssa.

Jos ohjushyökkäykset sinne kuitenkin laajenevat, jossain vaiheessa Venäjä kohdistaa vastaiskut suoraan Natoon kuuluvien länsimaiden kohteisiin myös Ukrainan ulkopuolella.

Osa länsivaltojen johtajista voi yrittää käyttää vastaiskuja perusteena Naton 5. artiklan aktivoimiseen vastoin puolustusliiton perimmäistä tarkoitusta. Siinä onnistuminen edellyttäisi kuitenkin jäsenmaiden yksimielisyyttä.

Ainakaan Turkki, Unkari, Slovakia ja Italia eivät ole suhtautuneet erityisen innokkaasti siihen, että ohjushyökkäykset Venäjälle aloitettiin. Kolmenkymmenen jäsenmaan sotilasliitto on heterogeeninen ja varsin jakaantunut.

Kaikkien johtajat eivät ole yhtä helposti painostettavissa ylikansalliseen ohjaukseen. Osa heistä on realisteja ja osa puolustaa sinnikkäästi oman maansa ja kansansa etua.

Länsivaltojen sotilaallinen tappio

Lähes kahden vuoden ajan on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella ollut selvää, että länsivallat ovat häviämässä Ukrainassa Venäjää vastaan käytävän sodan.

Sodan jatkaminen on ollut täysin hyödytöntä. Se on aiheuttanut useiden satojen tuhansien ihmisten tarpeettoman kuoleman, suunnatonta inhimillistä kärsimystä ja aineellista tuhoa etenkin ukrainalaisille.

Monet länsivaltojen johtajista eivät siitä huolimatta vieläkään tunnu käsittävän sotilaallisia tosiasioita. Valtamedian kautta levitetyn valheellisen propagandan takia osa näyttää edelleen uskovan, että Venäjä olisi mahdollista voittaa sotilaallisesti.

Venäjä on toteuttamassa sotilaalliselle erikoisoperaatiolle asettamansa tavoitteet asevoimin. Sen enempää länsivalloissa kuin Kiovassakaan ei näytä tällä hetkellä olevan ketään, jolla olisi edellytyksiä sopia rauhanehdoista neuvottelemalla.

Volodimir Zelenskin presidenttikausi päättyi maan perustuslain mukaan virallisesti jo viime keväänä, eikä tällä ainakaan Venäjän käsityksen mukaan sen takia ole laillista oikeutta edustaa Kiovan hallitusta.

Tilannetta ei helpota se, että Zelenski on säädättänyt lain, joka kieltää rauhanneuvottelut Venäjän kanssa. Vaikka laki kumottaisiin, Venäjällä ei olisi takeita siitä, että Zelenskin kanssa mahdollisesti neuvoteltua sopimusta pidettäisiin Ukrainassa sitovana.

Epäluottamusta lisää se, että Zelenski vetäytyi maaliskuussa 2022 Istanbulissa neuvotellusta rauhansopimuksesta Yhdysvaltain ja Britannian painostuksesta.

Venäjällä ei ole tarvetta venyttää sotilaallista ratkaisua siihen asti, että hallinto Washingtonissa vaihtuu. Sotiminen saattaa kuitenkin jatkua jonkin aikaa vielä seuraavan hallinnon aikana.

Silläkin on varsin vähän keinoja pysäyttää Venäjää ja estää sitä toteuttamasta tavoitteitaan. Veronmaksajien varoja voidaan Kiovaan syytää vaikka kuinka paljon, niin kuin on tehtykin.

Sillä ei kuitenkaan ratkaista sitä, että taistelukykyiset joukot ovat kulutussodan aikana huvenneet, samoin kuin länsivaltojen aseet ja ammukset. Yhdysvallat on vaatinut Zelenskia joukkojen täydentämiseksi alentamaan asevelvollisuusikärajaa 25 ikävuodesta 18 ikävuoteen. Tämä ei kuitenkaan ole suostunut vaatimukseen siihen kohdistuvan yleisen vastustuksen takia.

Länsivalloissa moni on edelleen voimakkaiden harhakäsitysten vallassa eikä kykene myöntämään tosiasioita. Tapahtumien edetessä sotilaallisen logiikan mukaisesti, osa niiden johtajista kokee tilanteensa yhä epätoivoisemmaksi. Tällöin on vaara, että he tekevät epätoivoisia ratkaisuja, jotka johtavat entistä huonompaan tilanteeseen.

Zelenskin "voitonsuunnitelma"

Länsivaltojen johdossa vallitsevaa epätoivoa kuvaa se, että julkisuudessa on vihjattu, että Zelenskille annettaisiin tämän vaatima ydinase. Sekin oli osa hänen ”voitonsuunnitelmaansa”.

Ydinaseen antaminen hänelle ei kuitenkaan ole mikään vaihtoehto, ei ainakaan realistinen sellainen. Se ei olisi ainoastaan ydinsulkusopimuksen vastaista, vaan veisi myös pohjan Yhdysvaltain pyrkimykseltä estää ydinaseiden leviäminen.

Jos Zelenski käyttäisi ydinasetta Venäjää vastaan – mihin ukrainalaisilla ei ole itsenäistä kykyä sen enempää kuin muihinkaan ohjushyökkäyksiin – tekisi Venäjä epäilemättä vastaiskun suoraan Yhdysvaltoihin. Venäjä todennäköisesti kuitenkin tuhoasi ydinaseen Ukrainassa ennen sen käyttöä, jolloin ydiniskut ohjusvaltojen välillä vältettäisiin.

Zelenski on vaatinut myös pitkän matkan Tomahawk-ohjuksia, joilla hyökätä Venäjälle. Ukrainalla ei kuitenkaan ole laukaisualustaa, josta niitä voisi ampua.

Jos länsivallat ampuisivat Tomahawk-ohjuksen esimerkiksi Puolassa tai Romaniassa olevalta laukaisualustalta tai merellä olevasta aluksestaan, Venäjä tuskin epäröisi tehdä vastaiskua suoraa länsivaltojen maaperälle.

Sen ei kuitenkaan ole tarpeen käyttää siinä ydinasetta. Vastaisku voidaan tehdä Oreshnik-ohjuksella, jota länsivallat eivät kykene torjumaan.

Joukkojen lähettäminen ei muuttaisi lopputulosta

Ranskan ja Britannian johtajien epätoivo on ilmennyt puheina lähettää virallisesti länsivaltojen joukkoja Ukrainaan Venäjää vastaan. Vaikka he ovat välillä puhuneet "rauhanturvajoukoista", mistää sellaisesta ei todellisuudessa ole kysymys. Kansainvälisen oikeuden mukaisten rauhanturvaajien lähettäminen edellyttää sodan osapuolten suostumista. Mutta taistelujoukkojen lähettäminenkään ei muuttaisi sodan lopputulosta.

Länsivalloissa olevien joukkojen kokonaismäärä voi olla melko suuri. Osalla voi olla hyvä koulutus, vaikka taistelukokemusta ei olisikaan. Mutta pelkästään joukkojen siirtäminen Ukrainaan olisi logistisesti haastavaa, eikä se ilmeisesti onnistuisi ilman Yhdysvaltain apua.

Venäjä on runsaan parin vuoden ajan käynyt harkittua kulutussotaa ja välttänyt miestappioita. Sillä ei näytä olevan pulaa joukoista eikä koulutetusta reservistä.

Ukrainan ilmatorjunta on pitkälti tuhottu. Lentokoneilla tai junilla sinne siirrettävät joukot olisivat todennäköisesti varsin helppo maali Venäjälle. Ukrainasta länsivaltoihin toimitettavien ruumissäkkien määrä kasvaisi merkittävästi. Ne eivät olisi tyhjiä, vaikka valtamediassa ei niistä uutisoitaisi.

Suunnitelma Ranskan ja Britannian joukkojen lähettämisestä Ukrainaan perustui toiveeseen saada sillä tavoin sidottua Yhdysvallat lähettämään joukkojaan virallisesti sotimaan Venäjää vastaan.

Vaikka väistyvässä hallinnossa olisi halua siihen, aikaa vallan vaihtoon on niin vähän, ettei se näytä käytännössä edes mahdolliselta.

Naton 5. artiklan dilemma

Jotkut saattavat epätoivoissaan yrittää aktivoida Naton 5. artiklaa jäsenmaahan kohdennetulla false-flag-operaatiolla. Niillä voidaan lisätä epäluuloja Venäjää kohtaan. Kaikkien NATO-maiden vakuuttaminen hyökkäyksen todellisuudesta ei kuitenkaan ole niin helppoa.

Siinäkin tapauksessa, että 5. artikla jollain ilveellä onnistuttaisiin aktivoimaan, Yhdysvallat epäilemättä toimittaisi auliisti sotilaallista apuaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle NATO-maalle siinä määrin kuin sitä on jäljellä. Mutta kuka vakavissaan uskoo, että Yhdysvallat vaarantaisi olemassaolonsa sen puolesta lähettämällä taistelujoukkojaan sotimaan suoraan Venäjää vastaan?

Päätöksellään aloittaa Venäjälle maalitetut ohjushyökkäykset, Yhdysvallat tosin astui yli kriittisen rajan. Eskalaatio voi johtaa ydinasevaltojen väliseen suursotaan.

Väärinkäsityksen aiheuttaman ydintuhon riskiä vähensi kylmän sodan aikana se, että osapuolten puolustusministeriöt ovat suorassa yhteydessä toisiinsa. Tällä hetkellä tällaista yhteyttä ei tiettävästi kuitenkaan ole.

Riskiä lisää se, että väistyvä hallinto saattaa ratkaisuissaan sivuuttaa Pentagonin. Näin kerrotaan tapahtuneen juuri ohjushyökkäysten aloittamista koskevan päätöksen kohdalla.

Länsivalloilla ei lopulta ole muuta mahdollisuutta kuin tunnustaa sotilaallinen tappionsa tai aloittaa ydinsota, joka kuitenkin johtaisi molemminpuoliseen ydintuhoon.

Vaikka tappiota ei julkisesti myönnettäisi, se ei muuta itse asiaa. Jälkimmäinen vaihtoehto ei kaikesta huolimatta vaikuta kuitenkaan erityisen tarkoituksenmukaiselta.

Petteri Hiienkoski

Petteri Hiienkoski la 30.11. 04:21

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

Länsivaltojen umpikuja Ukrainassa

la 30.11. 04:21

Miksi ohjusiskujen aloittaminen ylitti kriittisen rajan?

pe 22.11. 01:28

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Miksi länsimaat eivät sovi rauhasta Venäjän kanssa?

ke 13.03. 21:05

Miksi ydintuhon riski Euroopassa on kasvanut?

ti 12.03. 15:05

Vaihtoehdot moninapaisessa maailmassa

ti 06.06. 16:58

Länsimaiden harhautumisen logiikka

pe 26.05. 14:00

Korruptio ja sen torjunta 4: Vapaan yhteiskuntajärjestelmän jälleenrakentaminen

ke 17.05. 15:08

Korruptio ja sen torjunta 3: Vapaan kansalaisyhteiskunnan voimaannuttaminen

ti 16.05. 18:43

Bidenin hallinnon tavoite Venäjän tuhoamisesta ja keinot sen saavuttamiseen

la 13.05. 19:33

blogit

Vieraskynä

Tp-Utva historian polttopisteessä

to 03.10.2024 15:30

Juha Ahvio

Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi

pe 08.11.2024 15:49

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Länsivaltojen umpikuja Ukrainassa

la 30.11.2024 04:21

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

Maailman Talousfoorumin ravitsemussuositukset Suomeen - "Lopulta data tunnusti"

su 01.12.2024 15:43

Heikki Porkka

Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa

ti 01.10.2024 14:12

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05.2024 08:02

Olli Pusa

Käännytyslaki ratkaisevassa vaiheessa

pe 28.06.2024 10:23

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44