Blogi: Petteri Hiienkoski, ti 13.08.2019 00:15

Kunnioitetaanko koululaitoksessa enää ihmisoikeuksia?

Marxismin perinnöstä innoituksensa saavan gender- ja queer- eli pervoideologian tunkeutuminen koululaitokseen muodostaa kasvavan uhkan ihmisoikeuksien toteutumiselle Suomessa.

Vihervasemmistolaisen ideologian hedelmänä syntynyt "sukupuolineutraali" avioliittolaki avasi tien yhä luonnottomammille ilmiöille, joiden korostaminen vaarantaa lailliset ihmisoikeudet ja lapsen oikeudet erityisesti.

"Sukupuolisensitiivinen" kasvatus, joka tähtää sukupuolten välisten erojen kyseenalaistamiseen tai kieltämiseen, kuuluu niihin. Saavatko pojat olla poikia ja tytöt tyttöjä vai ovatko lapsetkin kohta jotain "muuta"?

Kuten luonnolliseen avioliittokäsitykseen perustuvan lain kumoamisen kohdalla, myös tässä tapauksessa vihervasemmistolaisen kiihkoilun uhreina ovat puolustuskyvyttömät lapset.

Valistuneen ja vastuullisen esivallan tulisi suojella lapsia moiselta ideologiselta manipuloinnilta. Tähän tähtäävät myös kansainväliset ihmisoikeussopimukset, joihin Suomi on lainsäädännöllisesti sitoutunut. Mutta kunnioitetaanko näitä ihmisoikeuksia enää koululaitoksessa?

Se, että lapset julkisen esivallan ylläpitämässä koulussa alistetaan luonnottoman ideologian mukaiselle mielenmuokkaukselle jopa ilman vanhempien suostumusta, sopii erittäin huonosti kansainvälisesti tunnustettujen luovuttamattomien ihmisoikeuksien kanssa.

Blogikirjoituksessani Käsitys ihmisoikeuksista hämärtynyt (29.6.2019) muistutin siitä yksinkertaisesti perusasiasta, että ...miehellä ja naisella on sekä perustava oikeus keskinäiseen avioliittoon että oikeus lapsiin ja heidän kasvattamiseensa. Tämä on myös vanhempien – ei niinkään julkisen vallan – velvollisuus.

Vaikka myös käsitys vanhempien oikeuksista ja velvollisuuksista on monien kohdalla hämärtynyt, lainsäädäntö perustuu edelleen siihen, että vanhemmilla on ensisijainen kasvatusvastuu. Koulujen, kuten päiväkotienkin, tehtävä puolestaan on tukea vanhempia heidän kasvatustehtävässään.

Perusopetuslain mukaan opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa. -- Huoltajalla on ensisijainen vastuu lapsensa kasvatuksesta. -- Yhteistyössä otetaan huomioon perheiden moninaisuus sekä tiedon ja tuen tarpeet. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, OPH, 35)

Tämä perusperiaate on linjassa ihmisoikeussopimusten kanssa, joihin Perustusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa myös viitataan. Opetussuunnitelman perusteet on Opetushallituksen antama valtakunnallinen määräys, jonka mukaan paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan.

Ihmisoikeussopimukset puolestaan muodostavat sen kansainvälisoikeudellisen kontekstin, johon opetussuunnitelmat ja niiden perusteet liittyvät.

Opetuksen järjestämisessä otetaan huomioon myös velvoitteet, jotka tulevat -- kansainvälisistä sopimuksista, joihin Suomi on sitoutunut. -- YK:n lapsen oikeuksien sopimus antaa perusopetukselle oikeudellisen perustan. -- Sopimuksen mukaan jokaisella lapsella on oikeus hyvään elämään sekä yksilölliseen, ruumiilliseen, henkiseen, hengelliseen, moraaliseen ja sosiaaliseen kehittymiseen. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, OPH, 14, 15.)

Mitä muuta näissä sopimuksissa sanotaan?

Vanhemmilla tai tapauksesta riippuen laillisilla huoltajilla ja holhoojilla on ensisijainen vastuu lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä. -- Tässä yleissopimuksessa tunnustettujen oikeuksien takaamiseksi ja edistämiseksi sopimusvaltiot antavat vanhemmille ja muille laillisille huoltajille asianmukaista apua heidän hoitaessaan lastenkasvatustehtäväänsä --. (YLEISSOPIMUS lapsen oikeuksista SopS 60/1991, 18 artikla, 1-2).

Yleissopimuksen sopimusvaltiot sitoutuvat kunnioittamaan vanhempain ja tarvittaessa laillisten holhoojain vapautta taata lastensa uskonnollinen ja moraalinen opetus omien vakaumustensa mukaan. (Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva KANSAINVÄLINEN YLEISSOPIMUS, SopS 8/1976, 18 artikla, 4.)

Hoitaessaan kasvatuksen ja opetuksen alalla omaksumiaan tehtäviä valtion tulee kunnioittaa vanhempien oikeutta varmistaa lapsilleen heidän omien uskonnollisten ja aatteellisten vakaumustensa mukainen kasvatus ja opetus. (EUROOPAN IHMISOIKEUSSOPIMUS, ENSIMMÄINEN LISÄPÖYTÄKIRJA sellaisena kuin se on muutettuna yhdennellätoista pöytäkirjalla, SopS 63/1999, 2 artikla.)

Koululla ei näin ollen ole mitään automaattista oikeutta opettaa lapselle gender- ja pervoideologiaa. Se on suorastaan lain vastaista, mikäli se tapahtuu vastoin vanhempien tahtoa.

Vanhempien on kuitenkin syytä tehdä käsityksensä asiasta selväksi koululle. Lakiin kirjattujen ihmisoikeuksien tuntemus on näet todettu heikoksi jopa ammatikseen lasten kanssa työskentelevillä.

Lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista valvova YK:n Lapsen oikeuksien komitea on viimeisimmässä määräaikaisraportissaan huomauttanut Suomea siitä, että suuri yleisö, mukaan lukien vanhemmat ja lasten parissa työskentelevät ammattihenkilöt, tuntee yleissopimusta vain heikosti. (Suomea koskevat päätelmät ja suositukset 2011, kohta 19.)

Valtiosopimukset takaavat paitsi luonnolliseen avioliittokäsitykseen ja seksuaalimoraaliin myös luonnollisiin sukupuolikäsityksiin pitäytyville ihmisoikeudet, jotka julkinen esivalta on velvoitettu turvaamaan. Ne eivät anna tukea luonnollisen moraalilain vastaiselle kasvatukselle – puhumattakaan sille, että esivalta sellaista edistäisi.

Monilta näyttää hämärtyneen perus- ja ihmisoikeuksien päätarkoitus, joka on taata yksilön oikeudet nimenomaan julkisen vallan hallussa olevan pakkovallan väärinkäytöltä.

Eduskunnan oikeusasianmies valistaa tiedonannossaan: Perusoikeudet turvaavat yksilön vapautta julkisen vallan puuttumisilta. --  Ihmisoikeudet ovat kaikille kuuluvia perustavanlaatuisia oikeuksia, jotka on kirjattu kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. --  Julkisella vallalla on velvoite turvata ja edistää näiden oikeuksien toteutumista.  

Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen (1948) johdannossa todetetaan jopa, että ...on välttämätöntä, että ihmisoikeudet turvataan oikeusjärjestyksellä, jotta ihmisten ei olisi pakko viimeisenä keinona nousta kapinaan pakkovaltaa ja sortoa vastaan.

Länsimaisen kansanvallan ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen kannalta ongelma on siinä, että etenkin valtiollinen YLE – joka opetushallituksen tavoin on verorahoitteinen instituutio – on laiminlyönyt tehtävänsä kertoa suomalaisille heidän laillisista oikeuksistaan.

Sopimusvaltiot sitoutuvat saattamaan yleissopimuksen periaatteet ja määräykset yleisesti niin aikuisten kuin lastenkin tietoon tarkoituksenmukaisesti ja aktiivisesti. (YLEISSOPIMUS lapsen oikeuksista SopS 60/1991, 42 artikla.)

Laiminlyönti jo itsessään sopii huonosti kansalaisten tiedonsaannin turvaamiseen tähtäävän lainsäädännön kanssa. Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti: 1) tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja  (YLE-laki 7 §).

Valtionmedian julkaisutoimintaa näyttää ohjaavan ensisijaisesti poliittinen tarkoituksenmukaisuus, ideologinen agenda, joka on asetettu lakien ja kansainvälisten sopimusten yläpuolelle.

Julkaisutilaa annetaan runsain määrin luonnottoman gender- ja pervoideologian levittämiseen. Mielipiteenmuokkaus, joka sotii luonnollista moraalilakia vastaan, on ilmeisessä ristiriidassa ihmisoikeussopimuksissa etenkin lapselle taatun moraalisen hyvinvoinnin edistämisen kanssa.

Sopimusvaltiot tunnustavat joukkotiedotusvälineiden tärkeän tehtävän ja takaavat, että lapsi saa tietoa monenlaisista kansallisista ja kansainvälisistä lähteistä, erityisesti niistä, joiden toiminta tähtää hänen sosiaalisen, hengellisen ja moraalisen hyvinvointinsa sekä ruumiillisen terveytensä ja mielenterveytensä edistämiseen. (YLEISSOPIMUS lapsen oikeuksista SopS 60/1991, 17 artikla.)

Poliittinen ja ideologinen manipulointi on omiaan hämärtämään käsitystä siitä, mikä on todellinen ihmisoikeus ja mikä ei sitä ole.  Se vaarantaa yhä vakavammin luovuttamattomien, yleismaailmallisten ja yleisinhimillisten ihmisoikeuksien toteutumisen.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteet:

EUROOPAN IHMISOIKEUSSOPIMUS, ENSIMMÄINEN LISÄPÖYTÄKIRJA sellaisena kuin se on muutettuna yhdennellätoista pöytäkirjalla. SopS 63/1999.

Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus. Hyväksytty YK:n yleiskokouksessa 10.12.1948.

Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva KANSAINVÄLINEN YLEISSOPIMUS. SopS 8/1976.

Laki Yleisradio Oy:stä. 22.12.1993/1380.

Voiko oikeusasiamies auttaa? Perusoikeudet. Eduskunnan oikeusasiamies.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014. Määräykset ja ohjeet 2014:96. Opetushallitus. 4. painos. Helsinki 2016.

Suomea koskevat päätelmät ja suositukset 2011. Lapsen oikeuksien komitea CRC/C/FIN/CO/4*57. istunto päivitetty versio 7.9.201130.5.–17.6.2011.

YLEISSOPIMUS lapsen oikeuksista. SopS 60/1991.

Petteri Hiienkoski ti 13.08. 00:15

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Miksi länsimaat eivät sovi rauhasta Venäjän kanssa?

ke 13.03. 21:05

Miksi ydintuhon riski Euroopassa on kasvanut?

ti 12.03. 15:05

Vaihtoehdot moninapaisessa maailmassa

ti 06.06. 16:58

Länsimaiden harhautumisen logiikka

pe 26.05. 14:00

Korruptio ja sen torjunta 4: Vapaan yhteiskuntajärjestelmän jälleenrakentaminen

ke 17.05. 15:08

Korruptio ja sen torjunta 3: Vapaan kansalaisyhteiskunnan voimaannuttaminen

ti 16.05. 18:43

Bidenin hallinnon tavoite Venäjän tuhoamisesta ja keinot sen saavuttamiseen

la 13.05. 19:33

Korruptio ja sen torjunta 2: Järjestelmällisen korruptoituneisuuden aiheuttaja ja sen poistaminen

pe 12.05. 15:28

Korruptio ja sen torjunta 1: Korruptoitunut yhteiskuntajärjestelmä

pe 12.05. 01:55

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02.2024 17:41

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02.2024 14:01

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44