Perussuomalaiset vahvistaa nousuaan kärkipuolueiden joukkoon

YLE: Perussuomalaisille Halla-ahon kauden ennätyslukemat

Kotimaa pe 08.03.2019 01:07

"Kepu ja vihreät ovat alle prosenttiyksikön päässä, eikä kokoomuskaan ole kaukana", vihjaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Ylen torstaina julkaisemaan tuoreeseen puoluekannatusmittaukseen ja vakuuttaa perussuomalaisten jatkavan "omalla linjalla kohti loppusuoraa".

Kun eduskuntavaaleihin on enää reilu kuukausi aikaa, perussuomalaiset kohentaa edelleen asemiaan ja nostaa kannatustaan jälleen yli prosenttiyksikön (+ 1,3 %) 13,3 prosenttiin.

Se on paras puolueelle mitattu kannatus Jussi Halla-ahon puheenjohtajakaudella.

On erityisesti huomattava, että perussuomalaiset on petrannut tulostaan koko alkuvuoden eikä se enää paini samassa sarjassa kannatuksen suhteen vasemmistoliiton kanssa, vaan kärkkyy jo vihreiden ja keskustan, jopa kokoomuksen kannatuslukemia.

Kun vihreät menettävät kannatuksestaan lähes prosenttiyksikön (- 0,9 %) verran, joka on nyt 13,7 prosenttia, ero vihreiden hyväksi on enää vain 0,4 prosenttiyksikköä.

Edellisessä Ylen Taloustutkimuksella 14.1.-5.2.2019 teettämässä kannatusmittaustutkimuksessa perussuomalaisia kannatti https://yle.fi/uutiset/3-10633111 12,0 prosenttia (+ 1,8 %) ja ero vihreisiin oli tuolloin vielä 2,6 prosenttiyksikköä vihreiden kannatuksen yltäessä 14,6 prosenttiin.

Pääministeripuolue keskustan kannatus putosi uusimmassa kannatusmittauksessa 1,5 prosenttiyksikköä ja on nyt 14,1 prosenttia - alhaisin Taloustutkimuksen puolueelle mittaama kannatus sitten marraskuun 2011.

Vihreät on enää 0,4 prosenttiyksikköä keskustaa perässä, perussuomalaiset alle prosenttiyksikön (0,8 %).

Mitä tulee hallituksen "muihin" suuriin puolueisiin, kokoomuksen kannatus heikkenee tasaiseen tahtiin. Se on mittauksessa nyt enää 16,2 prosenttia (- 1,1 %) ja puolueen heikoin noteeraus neljään vuoteen - alhaisin lukema Petteri Orpon puheenjohtajakaudella.

Tammikuussa se jo putosi 17,3 prosenttiin ja laskua tuli tuolloin puolueista eniten, 2,3 prosenttiyksikköä edellisestä kuusta.

Kokoomuksen kannatuksen hiipumisen väitetään hyödyttävän nimenomaan suosituimman puolueen paikkaa pitävää sdp:tä, jonka kannatus nousi edellisestä mittauksesta 1,2 prosenttiyksikköä ja on nyt 21,3 prosenttia.

Vaikka maahanmuuttopolitiikassa rikollisten ulkomaalaisten jäämistä Suomeen tukeva sdp on kasvattanut etumatkaansa (5,1 %) kokoomukseen, ei pidä unohtaa, että myös sdp:n kannatus notkahti edellisessä kannatusmittaustutkimuksessa ja laski silloin 1,1 prosenttiyksikköä 20,1 prosenttiin.

Pienimmistä eduskuntapuolueista vasemmisto kurkotti puolestaan tuoreessa puoluekannatuskyselyssä 8,9, RKP 4,7, kristillisdemokraatit 3,5 ja siniset 1,8 prosenttiin.

Uusimmassa kannatusmittauksessa haastateltiin 2 905 ihmistä ja haastattelut tehtiin 6.2.–5.3, jossa puoluekantansa kertoi 1777 vastaajaa.

Kun vielä viimeisimmässä Ylen kannatusmittauksessa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja väitti, ettei perussuomalaisten kannatusnousu "näytä tulevan muista puolueista", tuoreimman kannatusmittauskyselyn tausta-aineistojen perusteella Turja myöntää nyt vahvimmin nousseen perussuomalaisten saaneen uusia kannattajia sekä katsomosta että muilta puolueilta.

"Kokoomus ja keskusta vuotavat entistä selkeämmin perussuomalaisiin", Turja sanoo ja huomauttaa eniten kokoomukselta menevän ääniä vihreille, keskustalta "vähän joka puolelle":

"Vihreille, perussuomalaisille, kokoomukselle ja SDP:lle. Liikkuvat äänestäjät ovat nyt se keskustan haaste", Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja arvelee.

Koska liikkuvia äänestäjiä on liikkeellä runsaasti vaalipäivään asti, voi Halla-ahon kuukauden takaiset arviot suurimpien puolueiden kannatuksen liikkumisesta 15 ja 20 prosentin välillä tulevissa vaaleissa toteutua.

Vielä kun muut puolueet ovat lähestyneet maahanmuuttoon ja vanhustenhoitoon liittyvissä kysymyksissä perussuomalaisten linjaa joutumalla tekemään "hyvin tiukkoja u- ja takinkäännöksiä", se voi nakertaa perinteisten äänestäjien luottamusta näihin puolueisiin ja käsiteltäessä "ihan oikeita politiikan kysymyksiä" tietää suurimman nousijan viittaa viime kuukaudet kantaneen perussuomalaisten venymistä eduskuntavaaleissa peräti kärkipuolueiden joukkoon.


 

 

Tytti Salenius pe 08.03. 01:07

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Euroopan islamisaatio ei ole näennäistieteellinen salaliittoteoria

ma 21.09. 22:51

Juha Ahvio

Valheellisen valkoinen Jeesus hävitettävä ja tilalle nynny queer?

ma 21.09. 22:49

Jukka Hankamäki

Hallitus tuhlaa ja tekee senkin väärin

ma 21.09. 22:46

Arto Luukkanen

Päivi Räsäsen maalittaminen uskonnon yo-kokeessa

ma 21.09. 22:45

Timo Vihavainen

Sitkeä pärjää

ma 21.09. 22:43

Professorin Ajatuksia

Väkivaltaa Myyrmannissa?

ma 21.09. 22:41

videot