Politiikkaa seuraavat tietävät, että vakiintuneiden tutkimuslaitosten puoluekannatusarviot ovat yleensä kohtalaisen luotettavia. Trendin tunnistamiseksi on kuitenkin hyvä varmistaa, että samansuuntainen kehitys on toistunut useammassa mittauksessa kummallakin suurella laitoksella.
Perussuomalaisten kannatusnousu viime loppuvuodesta näihin päiviin on kiistatonta:
Ylen Taloustutkimukselta tilaaman puoluekannatusarvion mukaan PS-kannatus on noussut yli viisi prosenttiyksikköä kolmessa kuukaudessa: marras-joulukuussa tehtyjen haastattelujen tulos oli 8,1 prosenttia, joulu-tammikuun haastattelujen 10,2 prosenttia, tammi-helmikuussa tehtyjen 12,0 prosenttia ja helmi-maaliskuun haastattelujen 13,3 prosenttia.
Helsingin Sanomat tilaa puoluekannatusarvionsa Kantar-TNS:ltä, joka näyttää perussuomalaisille yleensä hieman matalampaa kannatusta kuin Taloustutkimus. Trendi on kuitenkin aivan sama: marras-joulukuussa tehdyt haastattelut 8,6 prosenttia, joulu-tammikuussa tehdyt haastattelut 9,7 prosenttia ja tammi-helmikuussa tehdyt 11,4 prosenttia.
Tältä näytti tie perussuomalaisten tie vuoden 2011 eduskuntavaaleihin Taloustutkimuksen mukaan:
syyskuu 10,5 prosenttia
lokakuu 12,5 prosenttia
marraskuu 14,3 prosenttia
joulukuu 14,9 prosenttia
tammikuu 15,3 prosenttia
helmikuu 16,6 prosenttia
maaliskuu 16,9 prosenttia
eduskuntavaalit 2011 19,1 prosenttia
Vaaleihin on nyt vajaat viisi viikkoa, ja varsinainen kampanjointi on vasta alussa. Vaalitulosta ennakoidessa on hyvä muistaa perussuomalaisten kannattajien tyypillinen äänestyskäyttäytyminen: siinä missä esimerkiksi keskustalaiset rientävät ennakkoäänestyspaikoille jo hyvissä ajoin ennen varsinaista vaalipäivää, vaativat perussuomalaisten äänestäjät herättelyä loppuun asti.
Keväällä 2011 Taloustutkimus / Yle mittasi perussuomalaisille 15,4 prosentin kannatuksen maalis-huhtikuussa ja TNS / HS 16,9 prosentin kannatuksen huhtikuun alussa. Vaalitulos, joka jäi poliittiseen historiaan nimellä Iso Jytky, oli 19,1 prosenttia. Nousua oli siis viimeiseen Taloustutkimuksen mittaukseen 3,7 prosenttia.
Vuonna 2015 perussuomalaisten jytky näytti jo sulaneen, kun ennakkoäänet julkistettiin vaalivalvojaisten aluksi, mutta kun sata prosenttia äänistä oli laskettu, ei toinen jytky jäänyt ensimmäisestä 1,4 prosenttiyksiköllä äänistä ja vain yhdellä edustajalla.
Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vasta aivan viimeiset mittaukset tunnistivat perussuomalaisten loppukirin, eivätkä sitäkään kokonaan. Aivan vaaliviikolle jatkuneissa kyselyissä PS sai 16,7 prosentin (Yle / Taloustutkimus) ja 16,2 prosentin (HS / TNS) kannatuksen. Vielä maaliskuussa laitokset lupailivat perussuomalaisille vain 14,6 prosentin (Yle / Taloustutkimus) ja 15,2 prosentin (HS / TNS) kannatusta. Vaaleissa perussuomalaiset saivat 17,7 prosenttia äänistä. Viimeisetkin mittaukset aliarvioivat PS-kannatusta yli prosenttiyksiköllä.
“Vaalipäivänä gallupit eivät kuitenkaan äänestä vaan kansa. Perussuomalaisista tulee toisen kerran vähintään toiseksi suurin puolue, mikäli myös nukkuvat lähtevät ääniuurnille”, kommentoi perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko Facebookissa Ylen maaliskuun alussa julkaistua kannatusmittausta.
Miksi ohjusiskujen aloittaminen ylitti kriittisen rajan?
pe 22.11. 01:28Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi
pe 08.11. 15:49The Implementation of the Brutal Theosophy - not Science - based Great Reset
ma 28.10. 17:15Tp-Utva historian polttopisteessä
to 03.10. 15:30Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa
ti 01.10. 14:12