Sinivalkoiset Israelin ja Suomen liput liehuivat Elämän marssilla Helsingissä

Rabbi Simon Livson muistutti kaikkia, että rukouksen lisäksi on myös toimittava, tultava esiin ja oltava rohkea, esimerkiksi osallistumalla tällaisiin näkyviin tapahtumiin.

Kotimaa su 02.06.2019 19:53
Eduskuntatalo 2.6.2019

Sunnuntaina 2.6.2019 Helsingissä noin 1500 Israelin ystävää marssi Eduskuntatalon edestä Tähtitorninmäellä sijaitsevalle muistomerkille, joka on pystytetty niiden kahdeksan Suomesta Natsisaksaan luovutetun juutalaisen muistolle.

"Elämän marssi -liike syntyi Saksassa vuonna 2007 pastori Jobst Bittnerin ja hänen vaimonsa Charlotten aloitteesta. Nimensä marssi on saanut Euroopassa toisen maailmansodan aikana vaelletuista ns. kuoleman marsseista, joille keskitysleirien vangit pakotettiin. Vuodesta 2007 alkaen Elämän marsseja on järjestetty yli 20 maassa noin 400 paikkakunnalla ja nyt sellainen järjestettiin ensi kertaa Helsingissä", kertoo tapahtuman sivusto.

Pastori Jobst Bittner oli vaimonsa Charlotten kanssa tapahtuman puhujavieraana ja he kiittivät paikalle tulleita noin tuhatta viittäsataaa suomalaisia Israelin ystävää tapahtumaan osallistumisesta ja kehottivat kaikkia kristittyjä seisomaan Israelin ja juutalaisten rinnalla.

Rabbi Simon Livson muistutti kaikkia, että rukouksen lisäksi on myös toimittava, tultava esiin ja oltava rohkea, esimerkiksi osallistumalla tällaisiin näkyviin tapahtumiin.

Israelin parlamentin Knessetin Christian Allies Caucus -ryhmän johtaja Josh Reinstein nosti puheessaan yhdeksi esimerkiksi nykyisestä antisemitismistä ja Israel-vastaisuudesta Hussein al-Taeen, sosiaalidemokraattien riveistä kansanedustajaksi nousseen maahanmuuttaja-poliitikon. Al-Taee lietsoi Israel-vihaa kirjoituksillaan mm. rinnastamalla Israelin terroristijärjestö Isisiin.

Puheenvuorot käyttivät myös Suomen juutalaisyhteisön varapuheenjohtaja Rony Smolar, Israelin Suomen-suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton pj. ja Holokaustin uhrien muisto ry:n varapj. Risto Huvila sekä Elämän marssin koordinaattori Kari Teittinen.

Lisäksi saksalaisen SS-miehen lapsenlapsi, Andrea Werth esitti tilaisuudessa juutalaisyhteisölle sekä suomalaisille julkisen ja symbolisen anteeksipyynnön isoisänsä tekemisistä. Hänen isoisänsä osallistui SS-joukoissa myös Lapin sotaan ja tuhoamiseen ja oli yksi niistä saksalaissotilaista, joka jätti suomalaisen naisystävänsä ja lapsensa Suomeen.

Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi johdatti muistomerkillä kaikki yhdessä lausumaan yhteisen anteeksiannon Andrealle sekä pyysi anteeksi suomalaisten puolesta kaikilta juutalaisilta niiden kahdeksan natsisaksalle luovutetun juutalaisen kohtaloa.

Kansanedustaja Peter Östman muistutti omassa puheenvuorossaan, että nykyinen Israel- ja juutalaisvastaisuus nousee kolmesta suunnasta, tässä järjestyksessä: Islam, vasemmisto ja äärioikeisto.

Tapahtumaan osalllistuivat myös kansanderustajat Antero Laukkanen ja Sari Tanus, sekä European Coalition for Israel järjestön johtaja Thomas Sandel

 

Jukka Rahkonen su 02.06. 19:53

Pääuutiset

blogit

Mikko Paunio

Koronapandemialla pieni vaikutus kuolleisuuteen huolimatta mediahypetyksestä

su 21.04. 15:30

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

videot