EU:n turvallisuusraportti: Naisjihadistit yhtä motivoituneita ideologisesti kuin heidän mieskollegansa

"Naisjihadistit eivät näe länsimaita kotinaan, vaan vihollisen maaperänä, joka heidän täytyy valloittaa jatkamalla verisen jihadin lietsomista kansalaisia vastaan"

Kotimaa ti 18.06.2019 01:01
"suomalaisia" isis-naisia Ylen haastattelussa

Viime viikkoina on käyty kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan Suomen suunnitelmista kotiuttaa suomalaislapsia ja heidän äitejään Isis-taistelijoiden leireiltä Syyriasta.

Toukokuun lopulla - itse asiassa "sattumalta" juuri Ylen eurovaalitentti-iltana torstaina 23. toukokuuta - uutisoitiin Ylen toimittaja Antti Kurosen treffanneen viisi suomea puhuvaa naista al-Holin minikalifaattileirillä Syyriassa.

Myös puoluejohtajat kommentoivat uutista Isis-leirin suomalaisista ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistutti leireillä olevien naisten lähteneen vapaaehtoisesti "islamilaiseen paratiisiinsa" Syyriaan.

"He ovat käveleviä aikapommeja, jos he tänne pääsevät. Lapsia tietenkin käy sääliksi. Kukaan meistä ei pysty valitsemaan omia vanhempiaan, mutta on ehdottomasti Suomen etu, että nämä naiset eivät pääse tänne takaisin", Halla-aho totesi.

Oikea Media esitteli kaksi vuotta sitten Isisiin liittyneitä naisia lännestä ja kertoi heidän olevan aivan yhtä verenhimoisia kuin heidän aviomiehensä.

Naiset kutsuivat itseään "Allahin naarasleijoniksi” ja seuraavan sukupolven terroristeja ”kalifaatin pennuiksi".

Perinteinen selitys, että suurin osa nuorista värvättävistä naisista olisi yksinäisiä tai ahdistuneita ja helposti karismaattisten miespuolisten rekrytoijien houkuteltavissa liittymään Isisiin, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Itse asiassa kuten "Isis-morsiamet" paljastavat itse, he ovat vähemmän uhreja kuin halukkaita osallistujia. He osoittavat selvästi tuntevansa islamin ja näkevät elävänsä islamilaisen teokratian vallan huipulla ylivoimaisen ylempiarvoisena suhteessa lännen sekulaarisiin demokratioihin.

”Yksikään sisar ei jätä lempeästi kotiaan ​​vain mennäkseen naimisiin jonkun miehen kanssa”, eräs epäilty amerikkalainen Isisrekrytoija Umm Waqqas kirjoitti.

”Kaikenikäiset muslimit lähtevät elääkseen todellista muslimimaiden elämää, sen shariaa ja islamilaista lakia."

Yhä useammat "Isis-morsiamet" koulutetaan tappamaan, mutta vieläkään viranomaiset eivät odota väkivaltaa juuri heiltä.

”Terrorisoi vääräuskoisia kotonasi. Herää! Sinulla on paljon tekemistä eläessäsi suuren vihollisemme keskellä, ettet vaan nukkuisi! Päästä kaikkien heidän verensä vuotamaan tai vuokraa iso kuorma-auto ja aja heidän ylitseen. Isänmaallisissa, veteraani- ja muistopäiväparaateissa”, 21-vuotias harras birminghamilainen opiskelijamuslimi Hoda Muthana twiittasi ärhäkkäästi.

Minikalifaattiin hurmioituneet "suomalaisnaiset" katsovat, etteivät ole tehneet Syyriassa mitään väärää. He sanovat olleensa kotiäitejä ja haluavat nyt palata Suomeen "normaaliin arjen pyöritykseen".

Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin Isis-leirillä väitetään olevan 44 suomalaista, 11 naista ja heidän 33 lastaan.

Leirin asukasmäärän kerrotaan olevan yli 70 000 ja heistä noin kaksi kolmasosaa alaikäisiä.

Ylen haastattelemat naiset kertovat olleensa Syyriassa jo vuosia ja jokainen sanoo tuomitsevansa Isisin toiminnan tietäen samalla, että Yle uskoo sinisilmäisesti heidän kaikki keksimänsä tarinat, kun he vakuuttavat haluavansa "elää rauhassa, opiskella ja tehdä töitä".

"Me olemme ihan oikeasti äitejä. Miksi me lähtisimme johonkin ramboiluun?" yksi heistä kysyy.

Naisten roolia terroristijärjestöissä aliarvioidaan helposti siksi, että heidän tehtävänsä ovat vähemmän näkyviä, sanoo terrorismia ja sukupuolikysymyksiä tutkiva Seran de Leede Helsingin Sanomille.

Kuten Yle kertoi: leirin naiset tietävät hyvin, mitkä maat ovat ottaneet vastaan omiaan. Ruotsi on ottanut orpolapsia. Kaikki kyselevät, mikä on heidän kotimaansa kanta palautuksiin.

Ylen mukaan Norja ja Ruotsi ovat lennättäneet leireiltä kotimaahan lapsia, jotka ovat jääneet orvoiksi.

Asianajaja ja poliittinen analyytikko Judith Bergman huomauttaa, että jo olemassa olevien ongelmien lisäksi Ruotsilla näyttää olevan tarkoitus tuoda ulkomailta entistä enemmän hankaluuksia. Tällä Bergman viittaa yhteensä 150:een mies- ja naispuoliseen Isis-jäseneen, joiden odotetaan palaavan Ruotsiin sekä 80 lapseen, jotka saapuvat vanhempiensa mukana.

Bergman havainnollistaa 1.6.2019 päivätyssä Gatestone -instituutin artikkelissaan Ruotsin "itsensä aiheuttamaa sotkua" esimerkeillä ja raporteilla mitä tulee nyt jo muslimimaahanmuuton aikaansaamiin negatiivisiin seuraamuksiin Ruotsissa.

Pääministeri Stefan Löfven ja ulkoministeri Margot Wallström työskentelevät kuitenkin voimakkaasti varmistaakseen, että Syyriassa asuvat lapset, joilla on yhteydet Ruotsiin, saavat tarvitsemansa avun ja mahdollisuuksien mukaan heidät saadaan pikimmiten Ruotsiin.

Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulun terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorp on varoittanut Ruotsia ottamasta takaisin Isis-terroristeja, mutta myös heidän vaimojaan ja lapsiaan, koska hänen mukaansa he ovat turvallisuusriski:

"Naiset eivät ole viattomia uhreja, ja siellä on myös suuri joukko ISIS-lapsia ... Kahdeksan-yhdeksänvuotiaasta lähtien heidät on lähetetty aivopesu-leireille, joissa he ovat oppineet lähitaistelutekniikoita ja aseiden käsittelyä. Jotkut heistä ovat oppineet tappamaan ... heidän identiteettinsä yhdistetään ikuisesti heidän aikaansa ISISissä. Tosi asia on, että heillä on ISIS-isä tai ISIS-äiti."

"Islamin modernisoinnin haaste" -kirjastaan tunnettu Christine Douglass-Williams korostaa Jihad Watchin artikkelissaan naisjihadistien aiheuttamien uhkien ymmärtämisen olevan ensiarvoisen tärkeää lännen sisäiselle turvallisuudelle.

"Varsinkin kun otetaan huomioon ne lukemattomat vasemmistolaiset niin kutsutut 'ihmisoikeuksien' kannattajat, jotka puolustavat Islamilaisen valtion morsiamien ja heidän lastensa paluuta länteen."

Douglass-Williams painottaa, että nämä naisjihadistit eivät näe länsimaita "kotinaan", vaan vihollisen maaperänä, joka heidän täytyy valloittaa jatkamalla verisen jihadin lietsomista kansalaisia vastaan - heti kun he ovat päässeet takaisin ja hoidettuaan menestyksekkäästi "uhrin roolinsa".

Breitbart uutisoi Islamilaisen valtion värväyspuuhista ja naisten käyttämisestä hyväksi sen ääritoiminnan tukemisessa, joka johtanee siihen, että naisilla on jihadiryhmissä entistä keskeisempi asema tulevaisuudessa.

Tämä selviää Euroopan unionin poliisiviraston, Europolin viime viikolla julkaisemasta raportista, jossa oli tutkittu naisten roolia Isisissä vuosina 2014–2018.

34-sivuisessa raportissa, jonka otsikkona on ”Naiset Islamilaisen valtion propagandassa”, ("Women in Islamic State Propaganda") Europol toteaa, että ”naisjihadistit ovat yhtä motivoituneita ideologisesti kuin heidän mieskollegansa ja heidän vaikutusmahdollisuutensa selittyy sillä, että he edistävät Islamilaisen valtion rakentamista”.

Raportissa todetaan, että "lukuisat esimerkit" naisista, jotka joko tekivät ääri-islamistisia hyökkäyksiä tai pidätettiin ennaltaehkäisevästi, osoittavat naisten olevan innokkaita käyttämään väkivaltaa, jos ideologia vain sallii heidän tehdä niin.

"Toistaiseksi se ei ole vielä heidän roolinsa, mutta tämä tasapaino voi helposti muuttua organisaation strategisten tarpeiden ja paikan päällä tapahtuvan kehityksen mukaan”, raportissa huomautetaan.

Mietinnössä ollaan huolissaan ulkomaalaistaistelijoiden - myös naisten - aiheuttamista riskeistä heidän palatessa kotimaihinsa Eurooppaan Islamilaisen valtion kalifaatin kukistumisen jälkeen Syyriassa ja Irakissa.

Europolin pääjohtaja Catherine De Bollen mukaan vuonna 2018 EU:ssa jihaditerrorismisyytteistä tuomituista 15 prosenttia oli naisia.

Raportin kirjoittajat tutkivat naisiin suunnattua propagandaa, mutta raportissa on myös sitaatteja naisilta, jotka toimivat islamistisessa taistelussa aktiivisesti.

Naiset muun muassa kertoivat, että he olivat tottuneet häpeämään aseelliseen taisteluun osallistuneita miehiä.

Raportissa nimittäin mainitaan esimerkki Islamilaisen valtion julkaisusta, joka ylisti kolmea naista, jotka hyökkäsivät poliisiasemalle 11. syyskuuta vuonna 2016 Kenian Mombasassa, ja kysyivät, mikä oli miehillä vikana, kun he olivat ”laskeneet miekkansa”.

Islamilaisen valtion "kulta-aikana" vuosina 2014–2015 se hallitsi Britannian kokoista aluetta koko Syyriassa ja Irakissa ja käynnisti joukon hyökkäyksiä eri puolilla maailmaa.

Maaliskuussa Yhdysvaltojen tukemat voimat julistivat voiton Islamilaisesta valtiosta, mutta ryhmän yhteistyökumppanit uhkaavat edelleen Egyptin Siinain niemimaalla, Afganistanissa ja muissa maissa.

Ryhmän ideologia on innoittanut myös niin kutsuttuja yksinäisiä susia, joilla oli vähän tai ei lainkaan yhteyttä sen johtoon.

Raportin johtopäätöksissä sanotaan lisäksi, että Islamilainen valtio pyrkii esittämään itsensä organisaationa, joka on kiitollinen sen naispuolisille jäsenilleen heidän panoksestaan jihadiin.

"Naisia arvostetaan äiteinä seuraavalle sukupolvelle, IS-ideologian suojelijoina ja - yhä useammin - itsenäisinä toimijoina."

Huolimatta naisten asemassa tapahtuneista muutoksista naisten ensijainen paikka jihadissa on edelleen perinteinen "kotona pysyvä nainen", joka tukee hänen perhettään ja aviomiestään sekä juurruttaa lapsiinsa rakkautta jihadiin ja uhraamiseen.

Kaikissa julkaisuissaan - arabian ja englannin kielellä - IS häpeilemättä ja painokkaasti edistää miehistä valtaa, toimenpanee sukupuolten erottamista ja rajoittaa ankarasti naisten liikkumista sekä julkisesti että kodin sisällä. Kuitenkin toisin kuin sen edeltäjät jihadistisella areenalla, ryhmä vihjaa jopa naisten mahdollisuudesta kehittää itseään, myös koulutuksen avulla.

Islamilaisen valtion propaganda keskittyy ideoihin ja käsitteisiin, jotka vetoavat sekä miesten että naisten tunteisiin tasapuolisesti, eli islamilaisen kalifaatin uuteen kukoistukseen. Lisäkannustimena naisille toimii se, että he katsovat olevansa eturintamassa torjumassa niin kutsuttuja länsimaiden yrityksiä hävittää perin pohjin aito muslimien identiteetti, raportissa selvitetään.

Raportissa muistutetaan niin ikään, että naiset ovat tietoisia heitä odottavista vaikeuksista heidän matkustaessa Islamilaisen valtion alueille. Islamilaisen valtion julkaisut eivät todellakaan yritä kuvata naisten elämää kalifaatissa ruusunpunaisten silmälasien läpi. Päinvastoin, IS etukäteen ilmoittaa uusiksi jäseniksi havitteleville niistä vaikeuksista, joita he voivat odottaa "uudessa kodissaan", mutta esittää tulevien kärsimysten osana Allahin suunnitelmaa ja "ponnahduslautana paratiisiin".

Raportti nostaa yhdeksi ongelmallisimmista kysymyksistä ymmärtää naisten jihadismin taustalla olevia motiiveja sen, että sitä mitataan usein länsimaisten normien mukaan.

"On tärkeää ymmärtää, että naiset hyväksyvät roolinsa sellaisena, kun se on rajattu Islamilaisen valtion propagandassa, koska he uskovat sen olevan Allahin määräämää. Tämä selittää sen, miksi naispuolisten Islamilaisen valtion propagandistien edistämä ajattelu ei eroa heidän miespuolisista kollegoistaan."

Raportissa lainataan myös Umm Khalid al-Finlandiyyaa, jonka kuvauksen sanotaan olevan "ehkä vakuuttavin ylistys Islamilaiselle valtiolle muslimien turvapaikkana ja syväluotaus eurooppalaisen musliminaisen kiihkeään haluun matkustaa sota-alueelle".

Umm Khalid al-Finlandiyya oli kirjoittanut, ettei hän pysty edes kuvailemaan sitä tunnetta, kun lopulta ylittää rajan ja pääsee kalifaatin maahan:

"Se on niin suuri Allahin siunaus voida elää kalifaatin alla… Tietenkin, kun saavut kalifaattiin uhrattuasi kaiken Allahin tähden, sinua koetellaan edelleen. Tulet näkemään vaikeuksia ja koettelemuksia, mutta joka päivä olet kiitollinen Allahille siitä, että suoriudut hijrasta ja elät sharia-lain alla. Elämä islamilaisessa valtiossa on sellainen siunaus.

Täällä elät puhdasta elämää, ja lapsesi kasvavat yltäkylläisen hyvän ympäröimänä."


 


 

Tytti Salenius ti 18.06. 01:01

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Väkivallasta uskalletaan vihdoinkin keskustella?

ke 19.06. 21:28

Heikki Porkka

EU-vaaleista Suomessa, Virossa ja vähän muualla

ma 10.06. 11:03

Juha Ahvio

Konservatiivinen käänne haastaa utopiaglobalismin

la 08.06. 22:26

Tapio Puolimatka

Sota Venäjää vastaan ei ole shakkipeliä vaan kansan tuho

la 25.05. 08:02

Vieraskynä

Tutkintapyyntö Suomen journalismista

su 28.04. 17:57

videot