HS-gallup: Perussuomalaiset entistä kirkkaammin Suomen suosituin puolue

Kaulaa kokoomukseen jo 4,0 prosenttia

Kotimaa ti 30.07.2019 22:40

"Aina vaan kasvaa se suomalaisten joukko, joka ajattelee Suomen ja suomalaisten parasta! Hieno uutinen."

Näin tekstittää perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä uutista Helsingin Sanomien tuoreesta gallupista, jonka mukaan perussuomalaisten kannatus on kasvanut jälleen - 1,5 prosenttiyksikköä kesäkuun 19,2 prosentista 20,7 prosenttiin.

Perussuomalaiset on entistä kirkkaammin Suomen suosituin puolue.

Kaulaa kokoomukseen on jo 4,0 prosenttia, joka kurottaa toiseksi 16,7 prosentillaan. Pääministeripuolue sdp on tipahtanut HS:n kesäkuun kannatusmittauksen toiselta sijaltaan kolmanneksi ja menettänyt suosiotaan yhden prosenttiyksikön verran - 17,5 prosentista 16,5 prosenttiin.

Neljäntenä on 14 prosentin kannatuksellaan vihreät, joka on petrannut kannatustaan 0,9 prosenttiyksikköä. Viidentenä olevalle keskustalle heruisi ääniä enää 12,2 prosenttia verrattuna kuukauden takaiseen 13,1 prosenttiin, jolloin se HS:n kannatusmittauksessa jakoi vielä yhteisen sijan vihreiden kanssa.

Gallupissa vasemmistoliitto saa tyytyä 8,1 prosentin, rkp 4,5 prosentin ja kristillisdemokraatit 3,9 prosentin kannatukseen. Liike Nyt saisi äänistä yhteensä 1,1 prosenttia ja ryhmään muut kuuluvat yhteensä 2,3 prosenttia.

”Vastaavaa ei viime aikoina ole nähty”, sanoo TNS Kantarin tutkimuspäällikkö Sakari Nurmela perussuomalaisten onnistumisesta kasvattaa suosionsa reilusti yli kaksinkertaiseksi vuoden aikana. Perussuomalaisten kannatus oli vuosi sitten vastaavassa tutkimuksessa 7,8 prosenttia.

Nousua on siis 12,9 prosenttiyksikköä!

Kansan murenevasta luottamuksesta punaviherhallitukseen kertoo Antti Rinteen (sd) johtaman hallituksen muodostaman viisikon yhteenlaskettu kannatus, joka on vaivaiset 55,3 prosenttia. Kuukausi sitten vastaava luku oli 56,1 prosenttia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että eduskuntavaaleissa viiden hallituspuolueen kannatus oli 55,7 prosenttia.

Myös Talouselämä -lehti on tehnyt terävän havainnon ja uskaltaa hehkuttaa suht' avoimesti perussuomalaisten erinomaista nousujohteisuutta: huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen Suomessa on ehditty tehdä yhdeksän puoluekannatusmittausta, ja trendi on selvä: persut ovat säilyttäneet ykköstilansa, ja ero haastajiin on kasvussa.

"Perussuomalaisten autolautta ei näytä pysähtyvän millään - kilpailijat eivät näytä tietävän, miltä puolelta lautta pitäisi kiertää", Talouselämä otsikoi riehakkaasti ja Jussi Halla-ahon kuva saa kunnioittavan saatetekstin: "Näyttää toimivan. Jussi Halla-aho on tehnyt jotain oppimisen arvoista Perussuomalaisten kannatuksen nousussa."

Talouselämä uskoo, että näillä suosiolukemilla hallituspuolueet tekevät varmasti kaikkensa pitääkseen pääministeri Antti Rinteen (sd.) kabinetin koossa vaalikauden loppuun:

"Edes vihreillä ei liene intressiä kaataa venettä, koska he hyötyvät Halla-ahon lietsomasta vastakkainasettelusta, jossa politiikan tärkein jakolinja on persujen ja vihreiden välillä", Talouselämä kirjoittaa.

Talouselämä intoutuu jopa makustelemaan ajatuksella vaihtoehtoisesta hallituspohjasta nykyiselle "kansanrintamahallitukselle", joka voisi koostua perussuomalaisista, kokoomuksesta, keskustasta ja kristillisdemokraateista, sillä sen yhteenlaskettu kannatus olisi nyt melkein sama kuin Rinteen hallituksella - vähän alle 55 prosenttia (53,5 %).

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näkee perussuomalaisten ja vihreiden kasvun "muiden kustannuksella" kertovan "poliittisen kentän kaksinapaistumisesta".

Halla-aho analysoi Facebookissa HS:n uutta gallupia näin:

"Vaikka vihreät ovat vielä kokoomuksen ja demareiden takana, he ovat trendsettereitä ja todellisia tahtipuikon heiluttajia niin hallituksessa kuin liberaalissa kentässä muutenkin. Vihreiden imago on liian radikaali ja hörhö monille äänestäjille, minkä vuoksi nämä mieluummin (toistaiseksi) äänestävät kokoomusta, demareita tai kepua, mutta koska kyseiset puolueet pyrkivät kaikessa jäljittelemään vihreitä ja komppaavat näiden ideoita, vihreät ovat paljon kokoaan suurempi vaikuttaja."

Perussuomalaisten puheenjohtajalla - jolla "linja pitää" - on varaa myös muistuttaa, että "jäljittely ja kevytversion tarjoaminen ei yleensä politiikassa toimi kovin hyvin".

"Myötäilemällä vihreitä muut puolueet tunnustavat vihreiden agendan oikeaksi mutta ajavat sitä kömpelömmin kuin vihreät. Tämän vuoksi ne menettävät kannatustaan sekä vihreille että toisesta laidasta perussuomalaisille", Halla-aho huomauttaa Facebook-seinällään.

Hän vakuuttaa uskottavaan tyyliinsä perussuomalaisten olevan "ainoa vastavoima liberaalille klusterille, jossa vihreillä on suvereeni aloite ja yliote".

"Kaikki muut puolueet ajavat vihreiden juttuja: haittamaahanmuuttoa, islamisaatiota, kansallisvaltion alasajoa, radikaalia feminismiä, sensuuria ja mielipidevainoa sekä muuta turmiota", hän tykittää naulan kantaan.

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä jakaa puoluejohtajansa Facebook-julkaisun ja lataa otsikkokenttään johdannoksi "kahtia menee jatkossa entistäkin enemmän":

"Oletko Suomen ja suomalaisten puolella, vai ihan jonkun muun puolella? Siinä välissä palloilijoilla ei ole uskottavuutta", Mäkelä lohkaisee.


 

Tytti Salenius ti 30.07. 22:40

Pääuutiset

blogit

Vieraskynä

Euroopan islamisaatio ei ole näennäistieteellinen salaliittoteoria

ma 21.09. 22:51

Juha Ahvio

Valheellisen valkoinen Jeesus hävitettävä ja tilalle nynny queer?

ma 21.09. 22:49

Jukka Hankamäki

Hallitus tuhlaa ja tekee senkin väärin

ma 21.09. 22:46

Arto Luukkanen

Päivi Räsäsen maalittaminen uskonnon yo-kokeessa

ma 21.09. 22:45

Timo Vihavainen

Sitkeä pärjää

ma 21.09. 22:43

Professorin Ajatuksia

Väkivaltaa Myyrmannissa?

ma 21.09. 22:41

videot