Yle pelkää nuorten kasvavaa kriittisyyttä valtamediaa kohtaan

Joukko vapaaehtoisia toimittajia kouluissa tänä syksynä ojentamassa itsenäistä ajattelua ja faktojen hakemista

Kotimaa pe 29.09.2017 13:38
Ylen uutiskuvaa "Faktana kiitos" -kamppanjasta kertovasta artikkelista 29.9.2017

Nuorten keskuudessa lisääntynyt kriittisyys valtamedian uutisten luotettavuutta kohtaan on herättämässä niin sanottua "perinteistä mediaa" toimimaan.

Nuoret käyttävät uutislähteinään nykyään pääasiassa muita kuin vanhemmalle sukupolvelle tuttuja radiota, TV:tä ja lehtiä. Internetistä ja sosiaalisesta mediasta löytyy paljon tietoa, jotka eivät tue valtavirtamediassa vallitsevaa narratiivia.

Narratiivilla tarkoitetaan etukäteen valittua näkökulmaa ja suurta kertomusta. Narratiivia tukevia uutisia valitaan uutisvirtaan ja narratiiviin huonosti sopivia faktoja jätetään kertomatta.

Vuosikymmeniä kestäneen punavihreän narratiivin pelätään nyt horjuvan, kun uusi sukupolvi osaa kyseenalaistaa, hakea ja jakaa tietoa muualtakin kuin heille valmiiksi "syötetyistä ja pureskelluista" perinteisen median uutisista.

Koululuokkiin on lähetetty paikan päälle asiantuntijoita ohjeistamaan ja ojentamaan nuoria, kuinka niin kutsuttuihin "valemedioihin" pitää suhtautua.

Yle kertoi tänään, kuinka joukko vapaaehtoisia toimittajia jalkautuu tänä syksynä syys- ja marraskuun aikana vieraaksi kouluihin yhteisellä Faktana, kiitos! -teemalla.

Valtakunnallisessa kampanjassa kouluvierailujen tavoitteena väitetään olevan oppilaiden "tukeminen" itsenäisessä tiedon arvioinnissa ja "herätellä" jokainen vastuuseen siinä, millaista ja mitä tietoa sosiaalisessa mediassa voidaan jakaa eteenpäin.

Yle ei uutisessaan paljasta millaista tietoa ei saa jakaa eteenpäin.

"Kouluvierailukiertueen" yhtenä tärkeänä viestinä pidetään lisäksi sitä, että jokainen jakaessaan tietoa sosiaalisessa mediassa voi olla sekoittamassa totuutta.

Esimerkkeinä "totuuden sekoittamisesta" kiertueen vastaava tuottaja, Haaga-Helian toimittajakoulutuksen johtaja Anne Leppäjärvi mainitsee Yhdysvaltain presidentin ja internetistä löytyvät valeuutissivustot.

Leppäjärvi pelkää "vääristeltyjen uutisten" heikentävän ymmärrystämme tästä maailmasta ja johtavan "vääriin päätöksiin" elämässämme.

Hänen mukaansa oma ajattelu ja faktojen hakeminen muualta kuin valtamediasta voi johtaa jopa romuttamaan demokraattista järjestelmäämme.

Millaista "tietoa" ja "totuutta" sitten nämä "journalismin ammattilaiset" kouluvierailuillaan jakavat? Onko kysymys jostakin aivan uudenlaisesta medialukutaidon soveltamisesta nuorille?

Yle Hämeenlinnan verkkospesialisti Nina Keski-Korpela nimittäin toteaa, että "ihan tällaisella pienellä vierailulla voi jo antaa siemeniä, jotka jäävät nuorilla itämään".

Ylen mukaan toimittajia on kiertänyt jo tähän mennessä yli 70 koulussa eri puolilla Suomea.

Tytti Salenius pe 29.09. 13:38

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04. 00:17

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04. 13:56

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03. 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03. 08:51

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

videot