Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tiistaina "Rauhaa rajoille" -luennon Turun yliopistolla ja otti kantaa vihapuheeseen kuvaten sitä "haluksi väärinymmärtää mieluummin kuin pyrkiä ymmärtämään toista”.
"Erityisesti somessa se näkyy. Joka sanaan lähes tartutaan. Halutaan ymmärtää väärin, jotta pääsee iskemään", Niinistö luonnehti sosiaalisen median keskustelukulttuuria.
Tasavallan presidentti ilmoitti haluavansa myös Suomen pohtivan sosiaalisen median alustojen kontrollointia "vihapuheen" ja "valeuutisten" levittämisessä.
Sananvapautta rajoittava ja omavaltaisesti "puheenvuoroja" sensuroiva Uusi Suomi tarttui innokkaasti Sauli Niinistön avaukseen otsikoimalla "Miljoonien sakot vihapuheen levittäjille?".
Miljoonien sakoilla Uusi Suomi viittasi 1. lokakuuta 2017 Saksassa voimaan tulleeseen lakiin, joka määrää tuntuvan rangaistuksen "vihapuheen" julkaisemisesta.
Uusi laki on suunnattu sosiaalisen median alustoille, kuten Facebookille, Twitterille ja YouTubelle, joiden tehtävänä on sensuroida käyttäjiensä kirjoittelua Saksan valtion puolesta.
Laki koskee myös pienempiä julkaisijoita kuten Reddit, Flickr ja Vimeo.
Uusi Suomi on jo oma-aloitteisesti harjoittanut samanlaista mielivaltaista sananvapaussensuuria poistamalla kirjoituksia ja käyttöoikeuksia eri mieltä olevien vaimentamiseksi "puheenvuoroareenalla". Usein myös "väärää mielipidettä" edustavan kommentin vuoksi voi Uudessa Suomessa saada "varoituksen asiattomasta sisällöstä", päätyä estetyksi ja joutua hakemaan kirjoitusoikeuksiaan julkaisualustalle uudestaan.
Uusi Suomi on viime aikoina sensuroinut erityisesti keskustelua gender-ideologian vaaroista.
Saksan uuden lain mukaan sosiaalisen median alustoja ylläpitävät yritykset ovat velvollisia poistamaan tai estämään mitkä tahansa verkossa esiintyvät "lainvastaiset kirjoitukset" 24 tunnin kuluessa valituksen vastaanottamisesta - riippumatta siitä, onko valituksen sisältö paikkansapitävä vai ei.
Sosiaalisen median yritykset saavat seitsemän päivää aikaa "monimutkaisempia ja epäselvempiä" tapauksia varten. Jos he eivät selviä "sensurointitehtävästään", Saksan hallitus voi määrätä heille enintään 50 miljoonaa euroa sakkoa.
"Kun sosiaalisen median yritysten työntekijät nimitetään valtion yksityisiksi ajattelupoliiseiksi ja heille annetaan valta muokata nykyistä poliittisen ja kulttuurisen keskustelun muotoa, päättämällä kuka saa puhua ja mitä saa sanoa, ja ketkä hiljennetään ja suljetaan pois keskustelusta "lainvastaisen sisällön" takia, sananvapaus ei ole mitään muuta kuin pelkkä satu", toteaa asianajaja ja poliittinen analyytikko Judith Bergman.
Erityisen ongelmalliseksi asian tekee se, että nämä alustat voivat vapaasti poistaa mitä tahansa käyttäjien sivuja ja julkaisuja, jotka he päättävät katsoa rikkovan "yhteisön normeja".
Saksassa vihapuheeksi määritellään usein kritiikki liittokansleri Angela Merkelin harjoittamaa avoimien ovien maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan.
Merkelin maahanmuuttopolitiikka toi sensuurin sosiaaliseen mediaan, mutta samaan aikaan todelliseen vihaan ja väkivaltaan yllyttäviä islam-sivustoja ei kuitenkaan poisteta.
Facebookin käyttämät "yhteisönormit" ovat tulkinnanvaraisuudestaan ja epämääräisyydestään johtuen koettu hyvin puolueellisiksi.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio älähti ja protestoi presidentin Turun yliopistolla esittämiä ajatuksia sosiaalisen median palveluntarjoajien mahdollisesta sakottamisesta.
Ville Tavio kysyi presidentiltä julkisesti:
"Ymmärrättekö, mihin internetin sensuuri johtaa?"
Kuka muistaa presidentti Sauli Niinistön "niin uskonnollisille kuin aattellisillekin mielipidejohtajille kohdistetun vetoavan lausunnon" Turun terroriteon jälkeen?
"Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi. Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu", Niinistö ohjeisti sananvapauskeskustelun suuntaviivoja traagisen tapahtuman jälkeen.
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari on sitä mieltä, että Suomen sananvapauden tila on tulehtunut:
"Yhteiskunta on tulehtunut silloin, kun on vain yksi virallinen totuus ja eri mieltä olevien mielipiteet sensuroidaan tai henkilöitä syrjitään mielipiteiden vuoksi."
Huhtasaari korostaa, että sosiaalinen media on antanut jokaiselle äänen ja mahdollisuuden tuoda mielipiteitään esiin. Hän kysyykin, tuleeko Facebookin tilalle uusi alusta, jossa olisi mielipiteen vapaus.
"Esimerkkejä alkaa olla jo niin monta, että teknisestä tapaturmasta ei ole kysymys. Sananvapautta on aloitettu härskisti rajoittamaan. Kuinka pitkälle tämä vielä menee?", hän ihmettelee.
On huomattava, että monella ei ole käytössään muita vastaavia vaihtoehtoisia jakelukanavia ja Huhtasaaren mukaan demokratiassa kaikilla pitäisikin olla tasa-arvoinen mahdollisuus tuoda esiin ajatuksiaan ja omaa arvomaailmaansa:
"Et voi muuttaa maailmaa, jos et saa olla kuin yhtä mieltä asioista. Et voi vaikuttaa asioihin, jos et saa kyseenalaistaa hegemoniaa."
Huhtasaari pitää kestävänä ja demokraattisena yhteiskuntana sellaista, jossa on lupa olla eri mieltä, lupa keskustella asioista avoimesti, lupa ajatella ääneen ja lupa olla vaikka väärässä.
"Tätä se joskus tarkoitti, sananvapaus", Huhtasaari täsmentää.
The US Center for Disease Control CDC just definitively confirmed that we were right already in 1995 about the lack of life-long immunogenicity of a single succesful shot of the measles vaccine
la 21.12. 10:35Vaaran viikot ennen Trumpin virkaanastumista
pe 20.12. 01:29Donald Trump murskavoitolla jälleen USA:n presidentiksi
pe 08.11. 15:49Tp-Utva historian polttopisteessä
to 03.10. 15:30Kultamunat ovat kuoriutuneet - Pisa-tutkimus paljastaa
ti 01.10. 14:12