Halla-aho: "Kaikki pohjoismaiset kansallismieliset ovat nyt saman katon alla"

Ruotsidemokraatit hyväksytty samaan EU-parlamenttiryhmään perussuomalaisten ja Tanskan kansanpuolueen kanssa

Kotimaa la 07.07.2018 14:23

Ruotsidemokraatit on tiistaina 3.7. hyväksytty Euroopan parlamentin ECR-ryhmään, jossa ovat tähän asti toimineet perussuomalaiset ja Tanskan kansanpuolue.

Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä, ECR, nousi vuoden 2014 Europarlamenttivaaleissa parlamentin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi 70 edustajalla. Suomesta perussuomalaiset liittyivät ryhmään vuoden 2014 vaalien jälkeen.

ECR-ryhmä haluaa uudistaa Euroopan unionia.

"Kaikki pohjoismaiset kansallismieliset ja maahanmuuttokriittiset puolueet ovat nyt saman katon alla Euroopan parlamentin kolmanneksi suurimmassa ryhmässä."

Näin kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Facebook-päivityksessään.

"Yhteiskunnat, kulttuurit ja ongelmat ovat samantyyppisiä niin Suomessa, Tanskassa kuin Ruotsissa. Samanlaisia ovat myös poliittiset tavoitteet niin perussuomalaisilla, ruotsidemokraateilla kuin Tanskan kansanpuolueella", Halla-aho huomauttaa.

Hän muistuttaa lisäksi, että viimeisen vuoden aikana ruotsidemokraatit ovat liittyneet pohjoismaisten kumppaniensa seuraan myös Pohjoismaiden neuvostossa ja Euroopan neuvostossa.

Halla-aho tähdentää, että ruotsidemokraatit on nauttinut viimeisissä gallupeissa 20-28 prosentin kannatusta, joten hän arvelee määrän ECR-ryhmässä kasvavan paljon suuremmaksi ensi kevään eurovaalien jälkeen.

Ruotsidemokraateilla on tällä hetkellä kaksi meppiä ja ECR-ryhmä toivottaa Twitterissä ruotsidemokraattien mepit, Kristina Winbergin ja Peter Lundgrenin tervetulleiksi.

"Kun ruotsidemokraatit on nousemassa Ruotsin suurimpien puolueiden joukkoon, olemme tyytyväisiä heidän päätökseensä liittyä ryhmään ja tukea ECR-ryhmän agendaa, jotta voidaan turvata merkittävä ja kestävä EU:n uudistaminen", ECR:n varapuheenjohtaja Ryszard Legutko toteaa tiedotteessa ja lisää ECR-ryhmän olevan iloinen siitä, että ECR-ryhmän tuki Euroopan parlamentissa kasvaa edelleen.

Ruotsidemokraatit kuuluivat ennen EFDD-ryhmään (Europe of Freedom and Direct Democracy). Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa (EFDD) on EU-kriittinen europarlamenttiryhmä Euroopan parlamentissa. Se perustettiin vuoden 2009 europarlamenttivaalien jälkeen Itsenäisyys/demokratia-ryhmän ja Unioni kansakuntien Euroopan puolesta -ryhmän jatkajaksi.

Sosiaalisessa mediassa monet ruotsidemokraattien kannattajat ovatkin kritisoineet ryhmän vaihtamista, koska puolue on profiloitunut taustaltaan EU-kriittiseksi.

Ruotsidemokraattien johtajan, Jimmie Åkessonin mielestä on "ilahduttavaa", että ruotsidemokraattien annetaan nyt liittyä ECR:ään.

"Ennen kaikkea tämä merkitsee meille yhteistyön laajentamista ja syventämistä meidän pohjoismaisten sisarpuolueiden kanssa ja vahvistaa vaikutusvaltaamme Euroopan parlamentissa. Se tarkoittaa myös sitä, että saamme arvokkaita uusia kontakteja useisiin eurooppalaisiin hallituspuolueisiin ja laajennamme kosketuspintaa Yhdysvaltojen konservatiivipiirien suuntaan, joiden kanssa ECR on pitkään ollut tiiviissä yhteistyössä", Åkesson perustelee lehdistötiedotteessa.

Ruotsidemokraattien johtajan mukaan päätös kertoo myös "jotakin Ruotsin sisäpolitiikan tasosta".

"Kun aloitamme yhteistyön yhä useampien hallituspuolueiden kanssa ympäri Eurooppaa, muut seitsemän eduskuntapuoluetta jäävät hiekkalaatikolle ja osoittavat sormella sen sijaan, että ottaisivat vastuun maasta ja kansalaistemme eduista", Jimmie Åkesson kiteyttää.

 

 

Tytti Salenius la 07.07. 14:23

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Pieniä virheitä???

to 02.02. 15:30

Heikki Porkka

Trump otsikoissa - Yle uutisoi ristiriitaisesti ja pimittää jälleen olennaista tietoa

to 26.01. 11:14

Tapio Puolimatka

Translain uudistusesitys ajaa miesten etuoikeuksia

ke 18.01. 15:42

Mikko Paunio

Helsingin kaupunki priorisoi kielitaidottomien ja somalinkielisten hammashoitoja kantaväestön maksaessa pitkälti tarvitsemansa hammashoitonsa itse

ti 17.01. 13:32

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01. 14:49

videot