HS "unohti" kertoa Halla-ahon tervetuliaissanat maahantulleille turvapaikanhakijoille

"Varmaan kehottaisin heitä, että jos he eivät todellisuudessa ole turvapaikan tarpeessa, vaan paremman elintason perässä liikkeellä, niin kääntyisivät kannoillaan ja lähtisivät takaisin"

Kotimaa ke 10.04.2019 23:32
Kuva: Halla-aho HS:n vaalitentissä

Tiistaina Helsingin Sanomien eduskuntavaalitentissä kohtasivat kymmenen eduskuntapuolueen puheenjohtajat, jossa tentin kahtena suurena teemana oli talous sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Tenttiä ohjailivat HS:n toimituspäällikkö Laura Saarikoski ja politiikan toimittaja Marko Junkkari.

Helsingin Sanomien sivuilta löytyy tarkka yksityiskohtainen selvitys lähes kaikista tentattaville esitetyistä kysymyksistä ja puolueiden puheenjohtajien antamista vastauksista, kuin myös heidän välisistä ärhäkkäistä näkemyksistä puolesta ja vastaan - mutta ainakin yksi kysymys ja perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon antama vastaus loistaa poissaolollaan.

Puolueiden puheenjohtajilta nimittäin kysyttiin, mitä he vasta valittuna pääministerinä sanoisivat, neuvoisivat tai mitä ohjeita he antaisivat, mikäli heidät kutsuttaisiin vastaanottokeskukseen puhumaan juuri maahan saapuneelle turvapaikanhakijajoukolle.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah aloitti, että hän kertoisi heille olevan "äärimmäisen tärkeää" oppia suomalaisen yhteiskunnan tavat ja käytänteet, lainsäädäntö ja sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto puolestaan ilmoitti, että hän toivottaisi heidät tervetulleeksi ja kertoisi, missä on lähimmät kirpputorit sekä muistuttaisi suomen kielen opiskelun tärkeydestä.

Kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vuoro tuli vastata kysymykseen, hän yks'kantaan totesi kertovansa heille oleellisimman:

"Varmaan kehottaisin heitä, että jos he eivät todellisuudessa ole turvapaikan tarpeessa, vaan ovat esimerkiksi paremman elintason perässä liikkeellä, niin kääntyisivät kannoillaan ja lähtisivät takaisin."

Jussin lyhyt ja ytimekäs viesti sekä hänen saamansa suuret suosionosoitukset Sanomatalon Mediatorille kerääntyneeltä yleisöltä sai hänen jälkeensä vastanneet puheenjohtajat lähes nolostumaan.

Myös rkp:n puheenjohtaja Anna-Maija Henriksson toivottaisi turvapaikanhakijat tervetulleiksi, mutta kolmella kielellä, kertoen Suomessa olevan kaksi virallista kieltä, suomi ja ruotsi, ja että heidän kannattaisi opetella ainakin yksi niistä. Lisäksi hän kannustaisi heitä kääntymään kotoutumisessaan tavallisten suomalaisten puoleen kysymällä suomalaisilta apua arkipäiväisissä perusasioissa.

"Kysymällä oppii ja seuratkaa joka päivä jotakin suomalaista, jolta voitte saada oppia miten täällä käydään kaupassa, miten koulut toimii ja miten apteekista saadaan lääkkeitä, ihan tällaisia perusasioita."

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vakuutteli, että hän lupaisi heidän jokaisen asiat henkilökohtaisesti ja yksilöllisesti tutkittavan ja arvioitavan mahdollisimman nopeasti, ja pyytelisi heitä turvapaikkaprosessin aikana elämään Suomen lakien ja tapojen mukaisesti.

Niin ikään sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne neuvoisi turvapaikanhakijoita oppimaan suomen kieltä nopeasti ja tuntemaan suomalaisen yhteiskunnan toimintaperiaatteet.

"Kehenkään ei kosketa ilman lupaa ja täällä noudatetaan kaikki lakeja. Koskee sekä suomalaisia että tänne tulevia ihmisiä."

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pyörähteli vaivaantuneena tuolissaan ja kertoi ensimmäisenä sanovansa heille, että täällä eletään suomalaisten arvojen, käytäntöjen ja lakien mukaan sekä myös korostaisi suomen kielen opettelun tärkeyttä.

"Ne jotka eivät saa turvapaikkaa, niin toivoisin että he lähtevät sitten vapaaehtoisesti maasta pois", Sipilä lisäsi katsahtaen varovasti Halla-ahon suuntaan.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho toteaisi turvapaikanhakijajoukolle, että "maassa eletään maan tavalla" ja huomauttaisi, että jos maan kulttuuri tai elämäntapa on sietämätön, niin silloin he ovat hakemassa väärästä maasta turvapaikkaa.

"Jos turvapaikka tulee, opetelkaa suomea ja hommatkaa työpaikka."

Omalla vastausvuorollaan tähtiliikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen kritisoi heti Suomen toteuttamaa "holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa" ja totesi maahanmuuttopolitiikan olevan "niin tärkeä asia", että sitä pitäisi käsitellä "siitä näkökulmasta": miksi ja kuka siitä vastaa.

"Kaikki nämä puolueet täällä ovat vastuussa siitä mitä tapahtui 2015 syksyllä ja sen jälkeenkin", hän aloitti.

Väyrynen sanoi, ettei hän yleensä vaalipaneeleissa arvostele kysymyksiä, mutta nyt hän ihmetteli ulko- ja turvallisuuspolitiikasta puhuttaessa HS:n kuvitteellista kysymystä koskien puoluejohtajien mahdollisesti antamia neuvoja ja ohjeita maahamme turvaa hakemaan saapuneille turvapaikanhakijoille.

"Meillä ei ole vieläkään palautettu rajavalvontaa niin kuin muut Pohjoismaat ovat tehneet, meillä on ylisuuri pakolaiskiintiö... näistä pitäisi puhua sen sijaan että meiltä kysytään, mitä me puhuisimme turvapaikanhakijoille", Väyrynen jatkoi.

Paavo ei piitannut vaalipaneelin toisen juontajan, HS:n toimituspäällikkö Laura Saarikosken yritystä keskeyttää hänen vastaustaan, vaan hetken pohdittuaan Väyrynen päätti kompata mieluusti Halla-ahoa ja antoi lopuksi vastauksensa esitettyyn kysymykseen:

"Minä ehkä vastaisin sivistyneemmälä tavalla, siihen tapaan kuin Jussi Halla-aho", Väyrynen täräytti ja sai taputukset sekä "Hyvä!" -huudot Sanomatalon Mediatorin paikan päällä olleelta kuulijakunnalta.

Paavon jälkeen ja samalla viimeisenä vastausvuorossa ollut vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson intoutui puolestaan kehuskelemaan jo saaneensa kutsun pari vuotta sitten turvapaikanhakijoiden joulujuhlaan puhumaan ja kertoi, ettei silloin "kukaan meinannut uskoa" hänen "näköisen ja ikäisen tyypin" olevan kansanedustaja hänen saapuessaan sinne "reppu selässä ilman turvamiehiä".

Andersson ainakin itse uskoo saaneensa tuolloin "hyvän tilaisuuden" käydä läpi suomalaista demokratiaa, yhteiskuntajärjestystä sekä tasa-arvoa.

"Suomalaista tasa-arvoa, joka on siinä mallilla, että mun ikäinen ja näköinen tyyppi tosiaankin voi olla... ei ainoastaan kansanedustaja, vaan myöskin puolueen puheenjohtaja.

Eli vastaavanlaisia asioita kävisin varmasti läpi uudestaan, jos tilaisuuden saisin käydä puhumassa."

Vasemmistoliiton Andersson, mutta myös muiden puolueiden johtajat - lukuunottamatta Halla-ahoa - eivät vieläkään ymmärrä tai halua ymmärtää, että suomalaisen demokratian, yhteiskunnan tapojen, käytäntöjen, lainsäädännön ja tasa-arvon "läpikäyminen" ja ohjeistaminen on ajanhukkaa, joka menee muslimimaahanmuuttajien toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Muslimimiesten tehtailemat raiskaukset ovat islamissa täysin hyväksyttäviä, sharia-lain oikeuttamia eikä niitä pystytä estämään, vaikka heille kuinka varta vasten tehtäisiin esimerkiksi kymmenellä eri kielellä dubatut valistusvideot, joissa luku- ja kirjoitustaidottomia turvapaikanhakijoita muistutetaan, että "KETÄÄN ei saa kosketella ilman lupaa, ja ei tarkoittaa aina ei".

Perussuomalaisten Hämeen eduskuntavaaliehdokas Pia Kuparinen arvioi Uuden Suomen puheenvuorossaan muun muassa Sipilän, Orpon ja Rinteen onnistumista kyseisessä HS:n vaalitentissä heidän vastatessa juuri tähän kysymykseen, mitä he pääministerinä puhuisivat vastaanottokeskukseen saapuneille turvapaikanhakijoille.

Näin Kuparinen kirjoittaa Jussi sen sanoi! -blogissaan:

“Annan taloni pakolaiselle” Sipilä, “Turvapaikanhakijoiden motiivien arvostelu on rasismia” Orpo ja “Suljen silmäni turvapaikanhakijoiden raiskauksilta” Rinne jokainen vuorollaan koittivat saada lisättyä omaan sanomaansa jotain näennäiskriittistä epäonnistuen surkeasti ja sanoissaan takellellen.

Kuparinen huomauttaa, että pääministeri olisi voinut tuon saman todeta mieluummin jo rajalla vuonna 2015, mutta viimeistään vastaanottokeskuksissa.

"Sen jälkeen keskukset olisi suljettu, kunnes henkilöllisyydet ja turvapaikkaoikeus olisi selvitetty. Näin toimien olisimme säästyneet monelta turhalta murheelta", Kuparinen kiteyttää.

Kuparisen mielestä näin toimimalla Turun terrori-iskulta, turvapaikanhakijoiden tekemiltä tapoilta ja murhilta sekä viime aikoina esiin "lopultakin" nostetuilta seksuaalirikoksilta olisi voitu välttyä - puhumattakaan taloudellisesta haittavaikutuksista.

"Silloinen pääministeri levitti tulijoille punaista mattoa ja uskoi kaikki heidän tarinansa sisäministeri Orpon säestäessä."

Kuparinen moittii myös tuolloin vielä perussuomalaisia edustanutta, ulkoministeri Timo Soinia, joka "seisoi tumput suorana tämän siunaten tai luikki maailmalle".

"Kun puolueemme äänestäjilleen uskolliset edustajat yrittivät saada muutosta aikaan, heidät hiljennettiin – ministerin paikat olivat tärkeämmät kuin suomalaisten etu", Kuparinen muistuttaa ja vakuuttaa, että "tätä virhettä ei enää tapahdu, kuten tämänkin päivän Jussin sanoma osoittaa".

"Linjamme suomalaisesta hyvinvoinnista resurssit syövään haittamaahanmuuttoon ja turvapaikkaturismiin on selvä: sitä ei tarvita eikä hyväksytä!"


 

 

Tytti Salenius ke 10.04. 23:32

Pääuutiset

blogit

Petteri Hiienkoski

"Unohdetun" ihmisoikeusjulistuksen ja "vihapuheen" kitkemisen vastakkainen väkivallan logiikka

Klo 19:59.

Timo Vihavainen

Patsaiden kohtaloita

ke 08.07. 23:39

Professorin Ajatuksia

Suru-uutisia maailmalta

ke 08.07. 23:38

Olli Pusa

Valheiden verkko

ke 08.07. 10:04

Laura Huhtasaari

Keskusjohtoisuus ei ole ratkaisu

ti 07.07. 20:43

videot