Toimittaja Vehkoo valittaa saamastaan kunnianloukkaustuomiosta hovioikeuteen

Johanna Vehkoo on saanut valitusluvan Rovaniemen hovioikeuteen kunnianloukkauksesta saamastaan tuomiosta.

Kotimaa su 22.09.2019 23:41
Johanna Vehkoo. Kuva: Petri Saarela

Oulun käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa Johanna Vehkoon sakkorangaistukseen ja korvauksiin kunnianloukkauksesta. Vehkoo solvasi sosiaalisessa mediassa vuonna 2016 oululaista maahanmuuttokriitikkoa ja kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa termeillä ”natsipelle”, ”natsi” ja ”tunnettu rasisti”.

Oulun käräjäoikeus katsoi Vehkoon syyllistyneen kunnianloukkaukseen ja tuomitsi hänet 15 päiväsakkoon, yhteensä 150 euroa, sekä korvaamaan Lokalle kärsimyksestä 200 euroa. Lisäksi Vehkoo tuomittiin korvaamaan valtiolle Lokan avustajan palkkiosta oikeusturvavakuutuksen omavastuuosuus 1 517,76 euroa sekä maksamaan Lokalle tämän oikeudenkäyntikulut 6 071,04 euroa.

Johanna Vehkoo kertoo Journalisti-lehden haastattelussa Rovaniemen hovioikeudelta saamastaan valitusluvasta. Hän kokee saamansa kunnianloukkaustuomion rikkovan sananvapautta.

– Kyse ei ole minusta henkilönä. Sananvapauden vastaiset voimat olisivat voittaneet, jos en olisi valittanut tuomiostani, Vehkoo toteaa.

Journalistiliitto osallistui Vehkoon oikeudenkäyntikuluihin ostamalla Ville Rannan Lokka-aiheisen pilapiirroksen 7 588,80 eurolla. Ranta lahjoittaa pilapiirroksesta saamansa summan Vehkoolle sakkojen ja oikeudenkäyntikulujen maksamista varten.

– Teos viestittää, että journalistien pitää saada tehdä työnsä rauhassa. Sen ostopäätös oli meille helppo, kertoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Ranta Journalistilehden artikkelissa.

Johanna Vehkoo on suomalainen tutkiva toimittaja ja tietokirjailija. Hän on yksi Long Play -verkkojulkaisun perustajista. Vehkoo on tutkinut journalismin faktantarkistusta Washington DC:n Wilson Centerissä ja laatujournalismia Oxfordin Reuters Institutessa.

Vehkoo on ollut myös julkisen sanan neuvoston jäsen kaudella 2016–18 ja toiminut muun muassa Ylen Faktabaarissa, joka kuvailee olevansa “verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu.”

Vehkoo toimii myös feministisessä "Ajatushautomo" Hatussa, joka järjestää feministisiä ja voimaannuttavia kiroiluiltamia.

 

Kansalainen.fi

 

Jukka Rahkonen su 22.09. 23:41

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Halla-aho vs. Orpo

Klo 00:20.

Heikki Porkka

Miksi presidentti Niinistö hyökkäsi Halla-ahon perussuomalaisia vastaan kesäkuussa 2017?

su 17.11. 16:56

Mikko Paunio

Hourulan väen ilmastovallankumous julkistettiin

su 17.11. 09:51

Vieraskynä

Jälleen kerran kaikki alkoi siitä, kun Israel ampui takaisin

su 17.11. 00:37

Professorin Ajatuksia

Ilmastonmuutos vie kohti sosialismia

la 16.11. 23:35

videot