lltalehti: "WWF Suomi kikkaili jääkarhut kyyhöttämään pienelle jäälautalle"

Kouluille ja koululaisille suunnatussa kampanjassa pelotteena manipuloitu dramaattinen kuva jääkarhusta ja jääkarhun pennusta pienellä jäälautalla

Kotimaa su 06.10.2019 21:22

Iltalehti uutisoi aiheellisesti lauantaina Ympäristöjärjestö WWF Suomen käynnistämästä, kouluille suunnatusta "Päivätyökeräyskampanjasta”, jonka kuvituksena on käytetty manipuloitua kuvaa jääkarhusta ja jääkarhun pennusta pienellä jäälautalla, johon ne tuskin mahtuvat.

Iltalehti otsikoi: "WWF Suomi kikkaili jääkarhut kyyhöttämään pienelle jäälautalle".

Iltalehti aivan oikein huomauttaa, että alkuperäisessä kuvassa jääkarhujen taustalla on laaja jääalue.

Trikkikuvaa höystetään isolla pelkoa herättävällä tekstillä: "Sulaa hulluutta... kun ilmasto lämpenee".

Kuvan alla olevassa mainostekstissä painostetaan:

"Ilmastonmuutos on yksi maapallon suurimmista kriiseistä, ja mikä hulluinta, se on ihmisen itsensä aiheuttama. Koulut, tulkaa mukaan WWF:n Päivätyökeräykseen eli taksvärkkiin lukuvuonna 2019–2020. Osallistut kanssamme tärkeään ja kiireelliseen toimintaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Suositus 15 euroa per oppilas."

WWF Suomen viestintäjohtaja Anne Brax yrittää selittää kuvamanipulaatiota Iltalehdelle "kuvayhdistelmäksi" ja väärennöksen tultua ilmi on pakotettu pahoittelemaan, että "kuvasta ei tarpeeksi selvästi käy ilmi, että se on kuvayhdistelmä".

"Emme ole ymmärtäneet, että ihmiset ajattelisivat, että kyseessä on täysin autenttinen kuva", viestintäjohtaja Anne Brax uskottelee.

Iltalehden kysymykseen, miksi WWF käyttää manipuloitua kuvaa uutiskuvana ja eikö ole hyvin kyseenalaista vaikuttaa näin vahvasti pelottelemalla, viestintäjohtaja Anne Brax vastaa, että "vaikka kuva on rakennettu, niin se ei ole harhaanjohtava eikä totuudenvastainen":

"Meillä on kansainvälisessä kuvapankissa kuvia, joissa jääkarhut seilaavat jäälautoilla.

Näitä autenttisia kuvia on hankalampi ottaa, koska jääkarhuja ei pääse lähelle. Kuva ei ole harhaanjohtava, koska tämä on todellisuutta", Brax jatkaa vedättämistään.

Iltalehti pitää hyvin kyseenalaisena sitä, että koululaisia lähestytään tällaisella kuvamanipulaatiolla, jossa on lisäksi vahva pelotteluvaikutus.

Myös sosiaalisessa mediassa trikkikuva on synnyttänyt runsaasti ihmetystä ja kommentointia.

"Käyttäkää aitoja kuvia kuvamanipulaatioiden sijaan. Jääkarhu pentunsa kanssa on feikkikuva, hävetkää", antaa eräs henkilö palautetta räikeästä kuvamanipulaatiosta, jossa "valokuva" ei selvästikään vastaa todellisia olosuhteita.

"Aika h******n säälittävää touhua", kirjoittaa toinen arvioidessaan WWF:n toimintaa sen lähestyessä kouluja ja koululaisia dramaattisuutta korostavalla valokuvalla, joka valheellisesti harhaanjohtaa kuvan katsojaa.

Sosiaalisessa mediassa kolmas henkilö vaatii WWF:ää lopettamaan ihmisten huijaamisen.

 

Tytti Salenius su 06.10. 21:22

Pääuutiset

blogit

Juha Ahvio

Onko historialla merkitystä?

su 18.02. 17:41

Mikko Paunio

Valtamedia joutuu nyt myöntämään, että USA:lla on muistisairas presidentti

la 10.02. 14:04

Heikki Porkka

Presidentinvaalin toinen kierros - äänestin pitkin hampain

to 08.02. 11:36

Olli Pusa

YLEN häveliästä

pe 02.02. 14:01

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01. 18:08

videot