Blogi: Petteri Hiienkoski, ti 28.11.2017 15:59

Mikä ihmeen Illuminati?

Netissä surfaillessa saattaa törmätä termiin "Illuminati". Se on tuttu myös Enkelit ja demonit (Angels & Demons) -nimisestä Hollywood-elokuvasta. Tom Hanksin esittämä Harvardin yliopiston symbologian opettaja Robert Langdon selvittelee siinä Illuminatin salaliittohankkeita.

Illuminati on yleistermi, jolla alkujaan on kuvailtu erilaisia uskonnollisia kiihkoilijoita, jotka harjoittavat illuminismia. He väittävät saavuttavansa erityisen valaistumisen eli illuminaation kommunikoimalla jumaluuden tai korkeamman järjen kanssa. Myös antiikin aikaiset gnostilaiset lahkot kannattivat jonkinlaista illuminismia.

Juuret antiikin gnostilaisuudessa

Gnostilaisuus tulee kreikan sanasta gnosis, joka tarkoitaa "tietoa". Gnostilaisuus on synkretistinen uskonnollinen liike, joka sisältää useita eri variaatioita. Sen juuret ovat niin sanotulla esikristillisellä ajalla, luultavasti Persiassa, josta se Aleksanteri Suuren (356–323 eKr) valtakunnan aikana levisi muuallekin.

Siitä, mikä tekee uskonnollisista symboleista ja riiteistä juuri gnostilaisia, ei ole varmuutta. Gnostilaisuuden elementtejä voidaan kuitenkin havaita kreikkalaisessa filosofiassa, hellenismissä, Orfeus-kultissa, judaistisissa lahkoissa sekä muinaisen Babylonian, Persian, Egyptin ja Intian pakanallisissa kulteissa. Judaismin kautta gnostilaisuus levisi kreikkalais-roomalaiseen kulttuuriin.

Gnostilaisuus kukoisti 100–200-luvuilla ja jatkui aina 600-luvulle asti. Gnostilaiset harhaopettajat vaivasivat uuden liiton seurakuntaa sen alkuvaiheissa (mm. Kerintus ja Markion). Gnostilaiset lahkot levittivät lukuisia väärennettyjä niin sanottuja apokryfikirjoituksia.

Gnostilaisuuteen sisältyi okkultistinen eli salaopillinen perimätieto, maagiset salasanat ja salanimet. Siinä väitettiin, että omataan jumalallisesti annettu salainen viesti, joka olisi avain korkeamman tason elämään.

Perusideana on pelastuminen aineellisesta eli materiaalisesta maailmasta, jota pidetään pahana. Järjestyneellä maailmankaikkeudella uskotaan olevan paha tarkoitus. Sen takia halutaan paeta maailmaan, jossa uskotaan saavutettavan ihmishengen vapaus. Sielun – joka pakenee ainetta – on määrä yhdistyä Jumalan täyteyteen (pleroma).

Täyttymyksen uskottiin tapahtuvan vihkimysriittien, rituaalien, mysteereiden eli salaisuuksien ja taikuuden avulla. Jokaisella gnostilaislahkolla oli erityispiirteensä. Pohdiskelevammat kannattajat vaativat filosofisempaa pohjaa. Sen takia pelastusoppia laajennettiin dualismilla (ylijumala – demiurgi; hyvä – paha; valkeus – pimeys; ”kosminen lankeemus” – ”historiallinen lankeemus”; henki – materia; Pleroma – Hysterema) ja hyvällä jumalalla.

Demiurgi oli luojajumala. Termi tulee kreikan sanasta demiourgos, joka tarkoittaa ”käsityöläistä”, ”rakentajaa”, ”sitä joka muovaa”. Se muistuttaa vapaamuurareiden ylijumalaa, jota he kutsuvat ”maailmankaikkeuden arkkitehdiksi” tai ”rakennusmestariksi”.

Gnostilaisia piirteitä löytyy nykyisin erilaisista niin sanotuista "Uuden aikakauden" (New Age) liikkeistä, jotka ovat saaneet vaikutteita itämaisesta mystiikasta ja myöhemmästä länsimaisesta teosofiasta. 

Uuden ajan illuminaatit

Keskijan lopusta tai uuden ajan alusta Illuminatiin on luettu ruusuristiläisyys, Espanjan Alumbrados -lahko, Ranskan Illuminés eli Guérinets -lahko ja Baijerin Illuminati-salaseura eli perfektibilistit.

Näistä viimeksi mainittu lienee tunnetuin. Se korosti muista poiketen mystiikan sijasta järkeä ja sai innoitusta valistusaatteista (ransk. illumination). Yhteistä salaseuroille oli elitismi ja antikristillisyys.

"Perfektibilistien liiton" (Bund der Perfektibilisten) perusti 1.5.1776 baijerilainen jesuiittaoppinut Adam Weishaupt (1748–1830). Hän toimi luonnonoikeuden ja kanonisen oikeuden professorina Ingolstadtin yliopistossa.

Weishaupt oli kuitenkin professoreista ainoa, jolla ei ollut pappisvihkimystä. Jesuiittaveljeskuntakin oli lakkautettu vuonna 1773 ainakin muodollisesti.

Weishauptin salasaura perustui vapaamuurareilta tuttuun hierarkkiseen astejärjestykseen mutta sillä oli oma poliittinen agenda. Nimi vaihdettiin vuonna 1778 "Valaistuneiden sääntökunnaksi" (Illuminatenorden). Jäsenmääränsä ja vaikutusvaltansa lisäämiseksi se liittoutui vapaamuurareiden kanssa.

Saksalaisesta kirjailijasta ja vapaamuurarista Adolph Kniggesta (1752–1796) tuli Illuminatin toinen johtohahmo. Jesuiitoilta omaksutuilla menetelmillä järjestön jäsemäärä kasvoi ja mukaan tuli paljon ruusuristiläisiä.

Ruusuristiläistä mystiikkaa

Mystiikkaa korostava ruusuristiläisyys sai alkunsa jo 1600-luvulla, jolloin julkaistiin kolme ruusuristiläistä manifestia: Fama Fraternitatis Benedicti Ordinis Roseae-Crucis vuonna 1614, Confessio Fraternitatis vuonna 1615 ja Die chymische Hochzeit Christiani Rosenkreutz eli "Christian Rosenkreutzin kemialliset häät" vuonna 1616.

Kirjoitukset yhdistettiin myöhemmin saksalaiseen teologiin Johannes Valentin Andreäan (1586–1654). Omaelämäkerrassaan tämä myönsi kirjoittaneensa 16-vuotiaana näistä viimeisen teoksen silkkana satiriina (ludibrium). Hän oli tunnetun luterilaisen uskonpuhdistajan Jacob Andreän (1528–1590) pojanpoika. Fama, joka oli teoksista ensimmäinen, on ruusiristiläisen filosofian peruslähde. Sen kirjoittajana pidetään englantilaista kirjailijaa ja tiedemiesfilosofia Sir Francis Baconia (1561–1626).

Yhdessä kirjoitukset esittivät legendan saksalaisesta pyhiivaeltajasta, joka osoittautui tarunhohtoiseksi Christian Rosenkreuziksi. Hänen väitettiin syntyneen pimeällä keskiajalla vuonna 1378, opiskelleen Lähi-idässä okkultismin mestareiden johdolla, viettäneen viimeiset elinpäivänsä marokkolaisessa luolassa ja uskoneen siellä vielä ennen kuolemaansa 106-vuotiaana vuonna 1484 kahdeksalle oppilailleen salattavaksi vannottamansa esoteerisen perimätiedon. 

Legendan mukaan myöhemmät opetuslapset avasivat mestarinsa haudan 120 vuotta tämän kuoleman jälkeen vuonna 1604. Kerrotaan, että he löysivät hänen ruumiinsa hajoamattomana ja sen ympäriltä käsikirjoituksia, jotka sisälsivät hänen opetuksiaan. Ruusuristiläisen veljeskunnan tarkoituksena olisi ”yleismaailmallinen ihmiskunnan uskonpuhdistus”, johon kuului poliittisen moninaisuuden ja paavivallan lakkauttaminen.

Ajan myötä 1600-luvulla ilmaantui huijareita. He väittivät kuuluvansa Ruusu-Ristin veljeskuntaan ja tietävänsä sen mysteerit, kuten alkemian ja elämän eliksiirin salaisuudet. Ruusuristiläiset väittävät, että heillä on pääsy kaikkeen ihmistietoon. Siihen kuului myös kadonneiden Atlantiksen ja Lemurian mystisten mantereiden sijaintipaikat. He väittivät, että heillä olisi avain, jonka avulla kaikki voivat valita elämän, joka johtaa täydellisyyteen. Heidän mukaansa Jumalan valtakunta olisi kaikkien sisällä ja sen takia kaikilla olisi maailmankaikkeuden voimat ruumiissaan.

Ruusu-Ristin ritarikunta lähentyi vapaamuurareita jo 1600-luvulla etenkin Englannissa. Sen riitit innoittivat myös saksalaisia muurarilooseja 1700-luvulla. Vuosisadan puolivälin jälkeen monesta vapaamuurarista oli tullut ruusuristiläinen ja ruusuristiläisyys oli omaksuttu monessa saksalaisloosissa.

Kun mystiikkaa korostavat ruusiristiläiset kohtasivat vapaamuurilooseissa järkeä ja valistusaatteita korostavat illuminaatit liikkeen sisäiset ristiriidat kasvoivat. Elettiin poliittisesti levottomia aikoja. Viimein vuonna 1785 Baijerissa kiellettiin kaikki salaseurat valtionvastaisina ja kumouksellisina. Illuminaati meni maan alle. Järjestön on arviotu historiallisen todellisuutena loppuneen siitä parin vuoden päästä. Sen sijaan ruusiristiläisten ja vapaamuurarien järjestöjä on edelleen toiminnassa.

Illuminati – kaikkien salaliittoteorioiden Äiti?

Nykyään Illuminati liitetään etenkin vapaamuurariuteen ja eräisiin muihin salaseuroihin (kuten Skull and Bones), uudestaan vuonna 1815 perustettuun jesuiittaveljeskuntaan sekä Temppeliherrain, Johanniittain ja Maltan ritarikuntiin. Joidenkin väitteiden mukaan Illuminati olisi siionistien salaliitto.

Salaliittoteoreetikot väittävät, että tarkoitus olisi "Uuden maailmanjärjestyksen" (lat. Novus Ordo Mundi, engl. New World Order, NWO) aikaansaaminen. Tähän on myös väitetty liittyvän tavoite keskitetystä maailmanhallituksesta ja yhdestä maailmanuskonnosta. Joidenkin väitteiden mukaan taustalla olisi luciferinen kultti, johon kuuluisi jopa lapsiuhreja.

Tavoitteen saavuttamiseksi Illuminatin väitetään käyttävän mielenhallintamenetelmiä, pörssikurssien ja korkomarkkinoiden manipulointia ja ns. falseflag-operaatioita jollaiseksi on väitetty myös 9/11-terrori-iskuja. Toimintaansa sen väitetään rahoittavan kansainvälisellä huume- ja asekaupalla, lapsiprostituutiolla ja -pornolla.

Todisteet erillisen Illuminati-järjestön olemassaolosta, väitetyistä tavoitteista ja toimintatavoista ovat – kuten arvata saattaa – kuitenkin hyvin heikkoja ja äärimmäisen kiistanalaisia.

Osa Illuminatia koskevien salaliittoteorioiden kehittäjistä ja levittäjistä on ilmeisiä huijareita, joilla on kontollaan vakavia rikoksia ja vankilatuomioita. He esiintyvät yleensä "uudestisyntyneinä" kristittyinä, jopa pastoreina, ja käyttävät hyväkseen lähinnä amerikkalaiskristittyjen herkkäuskoisuutta ja hyväntahtoisuutta.

Sitä helpottaa pinnallinen syntikäsitys, jossa pahuus ulkoistetaan kristityn ulkopuolelle, sekä maallisen ja hengellisen vallan sekoittaminen tavalla, joka hämärtää Kristuksen vallankunnan hengellisen todellisuuden.

Sensaatiomaisilla paljastuksilla onnistutaan herättämään turhaa huolta tulevaisuudesta. Tavoitteena lienee kerätä rahaa esimerkiksi tutkivaan journalismiin, jolla "pahan" juonet paljastetaan. Taustalla saattaa myös olla propagandistisia poliittisia tai rasistisia motiiveja vahvistaa ennakkoluuloja ja viholliskuvia.

Uuden maailmanjärjestyksen tunnus?

Merkki "Uudesta maailmanjärjestyksestä" (NWO), jota Illuminatin väitetään ajavan, on nähty dollarin setelissä. Siinä on katkaistun pyramidin päällä teksti: Annuit cœptis, joka on suomennettu "Hän on hyväksynyt sopimukset".

Alla on teksti: Novus ordo seclorum. Se on käännetty engalanniksi "New Secular Order" ja suomennettu: "Uuden ajan maailmanjärjestys" tai "Uusi maallinen järjestys".

Merkki on vuonna 1782 käyttöön otetun Yhdysvaltain kotkavaakunan toinen puoli. Pyramidin perustaan on merkitty: MDCCLXXVI eli 1776 joka on valtion itsenäistymisvuosi.

"Novus ordo seclorum" on peräisin roomalaisen Vergiliuksen (70–19 eKr.) runosta, josta sinetin suunnitteluun osallistuneen kongressin sihteerin Charles Thomsonin (1729–1824) kerrotaan se lainanneen. Hän oli latinisti. Se on englanniksi "A new order of the ages" (huom! EI siis "secular") eli "Uusi aikakausien järjestys". Sillä viitattiin uuden amerikkalaisen aikakauden alkuun. Kristityt tosin ovat tulkinneet Vergiliuksen runon profetiana Kristuksen syntymästä, josta alkoi messiaaninen aikakausi, jota yhä elämme. Sitä Vergius tuskin itse ajatteli.

"Annuit Cœptis" on englanniksi "[he] favors our undertakings" eli "Hän puoltaa toimiamme". Sekin viittaa Jumalaan ja on Vergiliukselta. Hän tosin viittasi sillä roomalaisten ylijumala Jupiteriin.

Niin sanottu kaikkinäkevä silmä on Jumalan Kaitselmuksen Silmä. Kolmion sisällä se symboloi kolmiyhteisen Jumalan kaikkitietävyyttä.

Keskeneräinen pyramidi koostuu kolmestatoista tasanteesta. Se symboloi Yhdysvaltain 13 ensimmäistä siirtokuntaa. Vaakunan suunnittelijat ei olleet ainakaan taikauskoisia, sillä luku 13 toistuu sen monissa yksityiskohdissa...

Elitististen ja suljettujen salaseurojen uhka

Huolimatta siitä, onko Illuminatia erillisenä järjestönä enää olemassa vai ei, vapaamuurarien ja muiden salaseurojen sekä paavikirkon veljeskuntien ja ritarikuntien kaltaisia suljettuja ja elitistisiä järjestöjä on olemassa. Ne tuskin saavat aikaan keskitettyä maailmanhallitusta ja yhtä maailmanuskontoa, mutta eivät välttämättä kuitenkaan ole vaarattomia.

Elitistiset salaseurat, joiden toimintaa ei ole mahdollista julkisesti seurata eikä arvioida, johtavat helposti vallan väärinkäyttöön. Sellaisena ne muodostavat uhkan länsimaiselle demokratialle ja sen periaatteille. Ne voivat myös aiheuttaa vahinkoa kristilliselle seurakunnalle hämärtämällä evankeliumin ja johtamalla ihmisiä harhaan.

Petteri Hiienkoski

 

Petteri Hiienkoski ti 28.11. 15:59

Petteri Hiienkoski

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. "Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa".

tuoreimmat

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03. 23:04

Miksi länsimaat eivät sovi rauhasta Venäjän kanssa?

ke 13.03. 21:05

Miksi ydintuhon riski Euroopassa on kasvanut?

ti 12.03. 15:05

Vaihtoehdot moninapaisessa maailmassa

ti 06.06. 16:58

Länsimaiden harhautumisen logiikka

pe 26.05. 14:00

Korruptio ja sen torjunta 4: Vapaan yhteiskuntajärjestelmän jälleenrakentaminen

ke 17.05. 15:08

Korruptio ja sen torjunta 3: Vapaan kansalaisyhteiskunnan voimaannuttaminen

ti 16.05. 18:43

Bidenin hallinnon tavoite Venäjän tuhoamisesta ja keinot sen saavuttamiseen

la 13.05. 19:33

Korruptio ja sen torjunta 2: Järjestelmällisen korruptoituneisuuden aiheuttaja ja sen poistaminen

pe 12.05. 15:28

Korruptio ja sen torjunta 1: Korruptoitunut yhteiskuntajärjestelmä

pe 12.05. 01:55

blogit

Vieraskynä

Teemu Keskisarja: Miksi ajan Halla-ahoa presidentiksi?

ke 20.12.2023 22:32

Juha Ahvio

Frank Herbertin Dyyni ja tekoälyuhka

la 13.04.2024 00:17

Professorin Ajatuksia

Yle teki diasarjan, mutta miksi niin moni seikka unohtui?

to 13.05.2021 20:23

Marko Hamilo

Ydinvoimaa, talouskasvua ja teollisia työpaikkoja

ti 28.03.2023 20:22

Jukka Hankamäki

Sähköistävä klikinvastainen uutinen

su 07.01.2024 18:08

Petteri Hiienkoski

Puhkeaako globalismin kupla Ukrainaan?

pe 15.03.2024 23:04

Tapio Holopainen

Mistä on pienet getot tehty?

ma 27.08.2018 23:18

Laura Huhtasaari

Jolla on korvat, se kuulkoon

ke 23.08.2023 20:50

Petri Kaivanto

Vallankaappaus

ke 14.06.2017 09:13

Henna Kajava

Valtuustoaloitteeni mamujen 43 äidinkielen opetuksen lopettamiseksi verovaroilla Espoossa

su 15.01.2023 14:49

Piia Kattelus

Hallitsematon maahanmuutto ja liittoutumispolitiikka ovat nostaneet terrorismin uhkaa Suomessa

ke 17.01.2018 08:44

Henry Laasanen

Kirja-arvio: Seksuaaliutopia - Feministien sota sivistystä vastaan

ke 29.05.2019 09:00

Arto Luukkanen

Punavihreä hallitus komentaa! Maakuoppaan mars!

la 25.02.2023 13:58

Mika Niikko

Suvaitsevaisuuden kirjavat käsitteet

su 13.09.2020 23:07

Musta Orkidea

Vieraskynä: Kirje eräältä äidiltä

pe 08.02.2019 13:23

Mikko Paunio

USA:sta johdettu sensuuriteollinen kompleksi ulotettiin Suomeen vuonna 2015 - Tucker Carlson haastatteli USA:n ulkoministeriön entistä kyberjohtajaa Mike Benziä

la 24.02.2024 12:33

Heikki Porkka

Suomi sanojen vankina - manipulointia Ylen tapaan

to 28.03.2024 13:04

Tapio Puolimatka

Pedoseksuaalisten fantasioiden varaan rakentuva seksuaalikasvatus

ke 20.03.2024 08:51

Olli Pusa

Eläkeindeksin leikkaaminen

ti 09.04.2024 13:56

Alan Salehzadeh

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

ti 12.06.2018 11:53

Janne Suuronen

Rikkaat rikastuvat ja köyhät kituuttavat

ti 18.08.2020 10:15

Reijo Tossavainen

Auta avun tarpeessa

to 19.03.2020 07:33

Pauli Vahtera

Olisinko yrittäjä, enkä palkansaaja

su 25.10.2020 22:57

Timo Vihavainen

Häpeänsä kullakin

ke 19.07.2023 21:26

Matti Viren

Odotellaan vuotta 2023

la 14.08.2021 23:44