Mtv3 jatkaa valeuutisointiaan Israelista

MTV:n uutistoimituksella ei näytä olevan halua tai kykyä esittää neutraalia kuvaa Gazan tilanteesta, vaan siitä on tullut terroristijärjestön äänitorvi ja valemedia.

Kotimaa su 22.07.2018 22:45

Lauantaina 14.7. MTV väitti valheellisesti Israelin aloittaneen aggression Gazassa ja jätti kokonaan kertomatta Hamasin ensin ampumat 200 rakettia Israelin siviilikohteisiin.

Viikkoa myöhemmin lauantaina 21.7. Seitsemän uutisissa  toimittaja Rita Strömmer esitteli gazalaisten väkivaltaista israelilaisia siviilejä kohtaan suunnattua protestia ikään kuin alistetun kansan vapaustaisteluna pahaa miehittäjää vastaan ja antoi puheaikaa ainoastaan Hamasin kahdelle edustajalle. Israelin edustajien näkökulmaa ei kysytty eikä esitelty lainkaan.

Strömmer jätti kertomatta, että Hamas on EU:n ja Yhdysvaltojen määrittelyn mukaan terroristijärjestö, ja että sen peruskirjassa ilmaistuna tavoitteena on Israelin valtion poistaminen maailman kartalta sekä kaikkien siellä asuvien juutalaisten tappaminen. Tämän tosiasian mainitseminen olisi auttanut tv-yleisöä ymmärtämään Israelin motiivia puolustaa kansalaisiaan.

Uutisessa valehdeltiin katsojille Israelin saartavan Gazaa, vaikka se on käytännössä mahdotonta, koska Gazalla on yhteistä rajaa myös Egyptin kanssa. Miten valtio tai alue edes voitaisiin saartaa vain toiselta puolelta?

Rita Strömmer jatkoi Hamasin terrorismin vähättelyä kertomalla, että ”Hamas oli nakellut Israelin puolelle tulipaloja aiheuttavia pommeja.” Hän ei kuitenkaan maininnut pommien aiheuttamia yli 700:aa maastopaloa eikä tälläkään kerralla muistanut mainita niitä yli 200 rakettia, jotka Hamas ampui Israelin siviilikohteisiin viime viikonloppuna.

MTV:n uutistoimituksella ei näytä olevan halua tai kykyä esittää neutraalia kuvaa Gazan tilanteesta, vaan siitä on tullut terroristijärjestön äänitorvi ja valemedia. MTV:n uutistoimitus ei ole kiinnostunut historiasta, vaan ottaa todesta Hamasin valheisiin ja osatotuuksiin perustuvan narratiivin, mistä yhtenä esimerkkinä Israel-uutisen loppupuolella ollut Strömmerin lausuma vasemmistonarratiiviin kuuluva valhe: ”Kaiken taustalla on kuitenkin 70 vuotta sitten käyty sota, kun Israel kahmi palestiinalaisalueita itselleen.”

Todellisuudessa arabeille ja juutalaisille oli jo jaettu omat alueensa vuonna 1920 San Remossa solmitulla Kansainliiton sopimuksella. Arabeille annettiin Transjordania, eli suunnilleen nykyistä Jordaniaa vastaava alue ja juutalaisille koko Israelin alue Välimerestä Jordan jokeen saakka.

70 vuotta sitten Israelin saatua kansainvälisesti tunnustetun itsenäisyytensä, viisi arabivaltiota aloitti yksipuolisesti hyökkäyssodan juuri syntynyttä ja lähes puolustuskyvytöntä Israelin valtiota ja sen kansaa vastaan. Islamilaisille naapureille ei kelvannut YK:n vuonna 1947 tarjoama ehdotus alueen uudesta jakamisesta, jossa juutalaisille olisi jätetty vain hyvin pieni ja sirpaleinen alue siitä, mitä heille oli jo aiemmin annettu San Remossa 1920.  Israelin juutalaiset hyväksyivät tuon heidän kannaltaan epäoikeudenmukaisen jakoehdotuksen, mutta ympäröivät muslimivaltiot eivät sitä hyväksyneet, vaan yksipuolisesti aloittivat sodan.

Kaikkien suureksi yllätykseksi, lähes puolustuskyvytön ja pieni Israelin kansa voitti tuon muslimien aloittaman sodan ja sai silloin pidettyä osan niistä alueista, jotka heille oli jo kansainvälisen lain mukaan annettu jo vuonna 1920 San Remossa.

On vaikea sanoa, onko MTV:n yhä räikeämpi Israel-vastaisuus ja Israeliin liittyvä valeuutisointi uuden päätoimittajan Tomi Einosen käsialaa, vai johtuuko se toimituksessa ilmeisen laajalti vaikuttavasta antisemitistisistä asenteista. Joka tapauksessa MTV:n uutisointi vähintäänkin rikkoo useissa kohdin Julkisen sanan neuvoston JSN:n hyväksymiä journalistin ohjeita www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/.

Lisääntyneestä MTV:n valeuutisoinnista voi antaa palautetta päätoimittaja Tomi Einoselle [email protected] ja MTV:n toimitusjohtajalle Jarkko Nordlundille [email protected] Palautteen voi antaa myös verkkosivuilla www.mtv.fi/palaute .

 

15 minuutin mittainen johdatus Israelin alueen historiaan: Give Peace a Chance:

 

 

Jukka Rahkonen su 22.07. 22:45

Pääuutiset

blogit

Heikki Porkka

Joko valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen lähtölaskenta on alkanut?

ti 14.07. 12:23

Pauli Vahtera

Suuri pudotus

su 12.07. 23:50

Timo Vihavainen

Hyperkorrektius

su 12.07. 23:46

Professorin Ajatuksia

Onko poliittisen korrektiuden arvo suurempi kuin tieteen

su 12.07. 23:44

Petteri Hiienkoski

"Unohdetun" ihmisoikeusjulistuksen ja "vihapuheen" kitkemisen vastakkaisuus

la 11.07. 19:59

videot