Salvini: Italia ja Yhdysvallat "läheisempiä kuin koskaan"

"Italia haluaa olla ensimmäinen, kaikkein vahvin, pätevin, luotettavin ja johdonmukaisin kumppani Yhdysvalloille Euroopassa"

Ulkomaat to 27.06.2019 00:19
Matteo Salvini ja Mike Pompeo

Italian sisäministeri Matteo Salvini on kehunut vuolaasti viime viikolla tekemäänsä matkaa Yhdysvaltoihin ja kertonut, että kahden kansakunnan välillä on löytynyt "täydellinen yhteisymmärrys" koskien nykyistä poliittista linjaa kansainvälisessä turvallisuudessa, taloudessa ja verotuksessa.

Salvinin vierailusta viime maanantaina Yhdysvaltoihin uutisoivat muun muassa Italian sisäministeriö ja Breitbart.

Salvini twiittasi sunnuntaina:

”Olen ylpeä siitä, kuinka paljon Italiaa arvostetaan maailmalla.

Italia ja Amerikka eivät ole koskaan olleet läheisempiä!" hän iloitsi.

Salvinin arvio Yhdysvaltain johtajien tapaamisesta näkyi varapresidentti Mike Pencen antamasta julkilausumasta, jossa todettiin molemmilla mailla olevan "yhteisiä tavoitteita".

Pence twiittasi "suurenmoisesta tapaamisesta" Salvinin kanssa:

"Transatlanttinen yhteys on vahvempi kuin koskaan!"

Salvinin korkeatasoinen vierailu oli sinällään harvinainen, sillä näin suuri kansainvälinen matka olisi yleensä pääministeri Giuseppe Conten tai ulkoministeri Enzo Milanesin tehtäviä.

Salvinin Yhdysvaltoihin suuntautuvan matkan nimenomaisena tarkoituksena oli vahvistaa maansa kumppanuutta Trumpin hallinnon kanssa tapaamalla useita Yhdysvaltojen korkeimpia virkamiehiä, kuten varapresidentti Mike Pence ja ulkoministeri Mike Pompeo.

”Aikana, jolloin Euroopan unionin toimielimet ovat heikkoja ja muuttumassa merkittävästi, Italia haluaa olla ensimmäinen, kaikkein vahvin, pätevin, luotettavin ja johdonmukaisin kumppani Yhdysvalloille Euroopassa”, Salvini kirjoitti Facebook-sivullaan.

Sisäministeri ja Liiga-puolueen johtaja korosti myös yhteistä näkemystään Trumpin hallinnon kanssa "Iranista, Venezuelasta, Libyasta, Lähi-idän tilanteesta ja Israelin oikeudesta olemassaoloon" sekä "huolesta koskien Kiinan ylimielistä suhtautumista Eurooppaa ja Afrikan manteretta kohtaan”.

Salvinin Liiga-puolueen saama suurin äänisaalis Italian EU-vaaleissa toukokuussa ja hänen pistäytymisensä heti sen jälkeen Yhdysvalloissa synnytti arvatenkin Euroopassa närkästystä.

Reuters luonnehtiikin "dynaamisen EU-johtajan" havittelevan paikkaa "Washingtonin parhaana EU-liittolaisena" ja Salvinin vierailua Yhdysvaltoihin "valtakirjojen kiillottamismatkaksi".

Ilman muuta selvää on, että Salvinin matka edistää entisestään hänestä jo muodostunutta myönteistä mielikuvaa vastuullisena valtiomiehenä, joka raivaa uutta mahdollisuutta Euroopalle sekä Italian suhteille lähentyä Yhdysvaltojen kanssa.

New Europe -sivuston mukaan Salvini voi tehdä Italiasta Yhdysvaltojen korvaamattoman kumppanin Länsi-Euroopassa.

Salvinin piipahdusta Washingtonissa seurattiin tarkasti Brysselissä peläten, että hän voisi löytää paitsi yhteisen perustan, mutta myös pystyä solmimaan uudenlaisen läheisen siteen amerikkalaisiin, jotka ovat karistaneet kannoiltaan EU:n teknokraatit sen jälkeen kun "poliittiset mannerlaatat liikkuivat" Trumpin valinnan seurauksena lähes kolme vuotta sitten.

"Jossakin määrin hänestä (Salvinista) on tullut johtotähti niille EU-jäsenmaille, jotka haluavat tehdä selvän pesäeron byrokraattiseen helvettiin, jollaiseksi Bryssel on muodostunut."

 

 

Tytti Salenius to 27.06. 00:19

Pääuutiset

blogit

Olli Pusa

Koronan harhat

pe 03.04. 20:43

Henna Kajava

Huonosta eläinten kohtelusta koronaepidemiaa ja antibioottiresistenssiä

pe 03.04. 14:40

Juha Ahvio

Kristus on ajallisen historian voittoisa Herra

to 02.04. 22:56

Arto Luukkanen

Presidentti Niinistö voi pelastaa Suomen

to 02.04. 22:54

Timo Vihavainen

Demokratuuria kohti

to 02.04. 22:52

videot